Wielerploegen 2018: Roompot-Nederlandse Loterij

vrijdag 26 januari 2018 om 09:00
Wielerploegen 2018: Roompot-Nederlandse Loterij

foto

Aan het begin van het nieuwe seizoen bespreken we alle WorldTour-ploegen, Nederlandse ProContinentale en Continentale ploegen. In deze editie is het de beurt aan Roompot-Nederlandse Loterij, de enige ProContinentale ploeg van Nederland.

Roompot-Nederlandse Loterij
Land: Nederland
Sponsor: Vakantiespecialist en kansspelorganisatie
Sinds: 2015
UCI-afkorting: RNL
Fietsen: Isaac
Tenue 2018:

Aantal overwinningen 2017: 2
Website: teamroompot.nl
Facebook: facebook.com/teamroompot
Twitter: @teamroompot

2017
Op basis van overwinningen was 2017 het minst succesvolle jaar van Roompot-Nederlandse Loterij. De twee voorgaande jaren waren met drie zeges in 2015 en zes in 2016 net wat beter. Maar een slecht seizoen was het niet voor de Nederlandse ProContinentale ploeg.

De oranje formatie kiest sinds de oprichting in 2015 bewust voor een lastig programma met de nodige WorldTour-koersen, waarin winnen gewoonweg lastiger is dan in koersen uit de Europe Tour. In de voorjaarsklassiekers waren ze vaak weer van de partij in de vroege vluchten, maar klinkende uitslagen werden niet behaald.


In het vroege voorjaar werden podiumplaatsen behaald door Pim Ligthart, Coen Vermeltfoort, Taco van der Hoorn, Raymond Kreder en Nick van der Lijke. Laatstgenoemde liet zich positief opmerken met een zeer aanvallende koersstijl in de Volta Limburg Classic, wat hem een derde plek opleverde.

Voor de eerste seizoenszege was het wachten tot halverwege mei. In de Tour of Norway veegde good old Pieter Weening de nul van het bord. In derde rit was er op het glooiende parcours tussen wintersportoorden Hamar en Lillehammer niemand opgewassen tegen de Fries.


De tweede zege van het jaar werd eind augustus behaald door Van der Hoorn. De 24-jarige renner steeg boven zichzelf uit op de onverharde wegen in Schaal Sels. In de 188 kilometer lange race door en langs stoffige Vlaamse weilanden wist hij veldrijders Wout van Aert en Tim Merlier achter zich te houden. De aanvalslustige Van der Hoorn pakte twee maanden later bijna deze zege in de Tacx Pro Classic, maar op Neeltje Jans werd hij nipt verslagen door Timo Roosen.

Transfers
Bij Roompot-Nederlandse Loterij zijn dit jaar niet alleen wijzigingen in de rennersselectie, ook in de omkadering zijn een aantal wisselingen. De belangrijkste wijzing is de terugkeer van Michael Boogerd. De inmiddels 45-jarige Boogerd is een van de initiatiefnemers van de ploeg, maar moest vanwege een dopingschorsing twee jaar afstand doen van de ploeg. Sinds eind december is zijn schorsing voorbij en is hij teruggekeerd in het teammanagement en als ploegleider.

Boogerd (midden) is terug bij Roompot – foto: Marcel Koch

Michel Cornelisse heeft de ploeg verlaten voor een nieuw avontuur als ploegleider bij SEG Racing Academy. De Amsterdammer kwam eind 2015 bij Roompot om het ploegleiderschap te combineren met het scouten van nieuw talent. Door de schorsing van Boogerd liep dat anders dan verwacht. Sinds deze maand is er ook een nieuwe perschef bij de 100% Nederlandse ploeg. Leon Boele besloot na ruim drie jaar de ploeg te verlaten en is opgevolgd door Fedor Slegtenhorst.

De rennersselectie is dit jaar officieel met één renner gekrompen naar achttien in totaal. In feite telde de Roompot halverwege vorig seizoen al dit aantal renners, want Jens Mouris stond tot en met het NK onder contract. Een groot succes werd zijn afscheidsjaar niet. Van de acht wedstrijden waar hij aan de start stond, behaalde hij alleen in zijn laatste wedstrijd, het NK tijdrijden, de finish (44e).


Hoewel Martijn Tusveld nog een doorlopend contract had, is zijn verbintenis ontbonden waardoor hij kon overstappen naar Sunweb. De 24-jarige renner was in 2016 al eens een najaar actief als stagiair bij het toenmalige Giant-Alpecin. Een plek in de selectie voor 2017 bleek er toen niet te zijn. Na één jaar op ProContinentaal niveau maakt hij nu alsnog de stap naar de WorldTour.

Na neef Wesley (Wanty-Groupe Gobert) en broer Michel (Aqua Blue Sport) heeft ook Raymond Kreder opnieuw voor een buitenlands avontuur gekozen. De 28-jarige sprinter staat sinds 1 januari onder contract bij een ploeg uit het verre oosten. Om precies te zijn bij het Japanse Continentale UKYO. Overigens blijven er nog steeds Kreders actief voor de ploeg. Wesley’s broer Dennis en diens neef Danny zijn bij het team werkzaam als mecanicien.

Ook voor André Looij en Berden de Vries is een einde gekomen aan het avontuur in het oranje shirt. Van beide renners is het contract niet verlengd omdat hun ontwikkeling stagneerde. Voor De Vries betekende dat het einde van zijn profloopbaan, Looij heeft op een niveau lager een plek gevonden bij Monkey Town.

Robbert de Greef – foto: Léon van Bon/Topcompetitie.nu

Roompot-Nederlandse Loterij telt komend jaar vier aanwinsten. Robbert de Greef verzekerde zich van een profcontract door de Topcompetitie te winnen, Jan-Willem van Schip reed zich heel het seizoen in de kijker met als toppunt het winnen van de Ronde van Drenthe.

Voor Wouter Wippert was het vorig seizoen snel duidelijk dat hij wilde vertrekken bij Cannondale-Drapac. De sprinter was bij de Amerikaanse ploeg op een dood spoor beland en hoopt bij Roompot weer vaker voor eigen succes te sprinten.

Aanvankelijk zou Hartthijs de Vries dit jaar zijn profdebuut maken bij Roompot-Nederlandse Loterij, maar vanwege een probleem met zijn hart is de jonge Fries genoodzaakt te stoppen met topsport. Zijn plek in de selectie kwam daardoor vrij. Een geluk voor Floris Gerts, die na twee seizoenen moest vertrekken bij BMC en nog geen nieuwe ploeg had gevonden. Begin januari werd pas officieel bekend dat de geneeskundestudent toch nog prof kan blijven.

In
flag-nl Wouter Wippert (Cannondale-Drapac)
flag-nl Floris Gerts (BMC)
flag-nl Jan-Willem van Schip (Delta Cycling Rotterdam)
flag-nl Robbert de Greef (Baby-Dump)

Out
flag-nl Raymond Kreder (UKYO)
flag-nl Jens Mouris (gestopt)
flag-nl André Looij (Monkey Town)
flag-nl Martijn Tusveld (Sunweb)
flag-nl Berden de Vries (gestopt)

2018
Sinds de oprichting voert Roompot-Nederlandse Loterij een sportief beleid bestaande uit twee pijlers: jonge talenten de kans geven zich te ontwikkelen als beroepsrenner en scoren met de wat meer ervaren coureurs uit eigen land. Zo staat het beschreven op de website van de ploeg.

De afgelopen seizoenen probeerde de ploegleiders vooral de verwachtingen te temperen. De ploeg kiest bewust voor een lastig programma met WorldTour-wedstrijden, waarin een goede uitslag bereiken geen evidentie is.

Op de teampresentatie, begin januari, in Ahoy was van die bescheiden doelstelling geen sprake meer. De ploegleiding spreekt voor het eerst hardop uit meer te willen winnen. Het aantrekken van Wippert is een belangrijke zet in het realiseren van die ambitie.

De ploeg gaat ook meer als collectief koersen. De afgelopen jaren mocht zo’n beetje iedere coureur voor eigen kansen strijden, waardoor uitslagen met drie renners hoog in de top-15 geen uitzondering waren. Volgens Boogerd is dat verleden tijd en gaat er vaker voor een kopman gereden worden.

In de sprints zijn Wippert en Vermeltfoort de voornaamste mannen. In de Vlaamse voorjaarsklassiekers heeft Ligthart nog niet laten zien wat hij vorig jaar wilde tonen. In die wedstrijden was het ook uitkijken naar Van der Hoorn, maar die dreigt een groot deel van het voorjaar te moeten missen door een hersenschudding als gevolg van een val op training.

In Vlaanderen weet Gerts inmiddels ook de weg. Hij heeft aan de zijde van Greg Van Avermaet gekoerst en brengt daarmee een karrenvracht aan ervaring mee. De grote vraag is nu hoever hij zelf kan komen. De afgelopen jaren stonden vooral in het teken van knechten.

foto: Léon van Bon/Topcompetitie.nu

Hoewel hij nog geen ervaring heeft in WorldTour-wedstrijden is Van Schip met zijn capaciteiten als hardrijder een renner om in de gaten te houden. Niet voor de winst, maar wel voor een vroege vlucht en een plek in de top-20.

Datzelfde kan verwacht worden van renners als Elmar Reinders, Brian van Goethem, Sjoerd van Ginneken en Nick van der Lijke. Allen renners die een neus hebben voor de juiste ontsnapping. Zij gaan dat echter niet kunnen tonen in de klassiekers van de ASO.

Pieter Weening – foto: Marcel Koch

De komst van nieuwe ProContinentale ploegen heeft er toe geleid dat Roompot geen wildcards heeft gekregen voor Parijs-Roubaix, Waalse Pijl én Luik-Bastenaken-Luik. Een flinke tegenvaller voor renners als Martijn Budding, Jeroen Meijers en niet te vergeten Weening.

Het missen van deze klassiekers is extra ongelukkig omdat de sponsorcontracten met beide hoofdsponsors (Roompot en de Nederlandse Loterij) aan het eind van dit seizoen aflopen. Het missen van drie belangrijke wedstrijden om in de kijker te rijden, zal niet bevorderend werken bij het verleiden van de huidige sponsors en eventuele nieuwe geldschieters. Het is wel een verklaring voor de nieuwe, meer op winnen gerichte mentaliteit binnen de ploeg.

Selectie Roompot-Nederlandse Loterij 2018
flag-nl Tim Ariesen
flag-nl Jesper Asselman
flag-nl Martijn Budding
flag-nl Robbert de Greef
flag-nl Floris Gerts
flag-nl Pim Ligthart
flag-nl Jeroen Meijers
flag-nl Elmar Reinders
flag-nl Oscar Riesebeek
flag-nl Taco van der Hoorn
flag-nl Nick van der Lijke
flag-nl Etienne van Empel
flag-nl Sjoerd van Ginneken
flag-nl Brian van Goethem
flag-nl Jan-Willem van Schip
flag-nl Coen Vermeltfoort
flag-nl Pieter Weening
flag-nl Wouter Wippert

Dit artikel delen:

10 Reacties

Mathieu Moller 26 januari 2018 om 10:00

Sterkere selectie dan vorig jaar. Nu maar kijken of zich dat uit in betere resultaten.

0
HoofdIsVrij 26 januari 2018 om 10:21

Minst lelijke shirt sinds de start van het project.

Wel erg zonde dat Taco het voorjaar mist.

0
marehoek 26 januari 2018 om 11:06

Roompot. Ik denk voor 2018 een pot zonder room.

0
Chrys 26 januari 2018 om 11:29

Zou eens tijd worden om iets te laten zien. Vorig jaar alleen Taco van der Hoorn en een enkele keer Ligthart en Weening gezien.

0
Bikeage 26 januari 2018 om 11:31

Toch best wel een aardige selectie. Is te hopen dat ze dit jaar een paar mooie overwinningen pakken en daarmee de toekomst van de ploeg veilig stellen. Zou toch jammer zijn als ze verdwijnen, aangezien ze als een mooie springplank kunnen dienen voor Nederlands talent op weg naar de WT.

0
maurits1972 26 januari 2018 om 11:39

Belangrijk dat er zo n ploeg in Nederland is. Al had ik wel op meer doorstroming gehoopt.

0
Chasse_patate 26 januari 2018 om 12:02

MInder WT rijden en veel meer europa tour, dan komen de overwinningen er vanzelf bij.

0
marehoek 26 januari 2018 om 15:25

@Chasse patate. Daar ben ik het 100% mee eens.

0
winningmood 26 januari 2018 om 19:10

Wie zou Sjoerd van Ginneken betalen?
Waar andere moesten wijken is hij al voor het 4e jaar bij Roompot. Voor mij onzichtbaar, of mis ik iets?

0
vlek 26 januari 2018 om 19:54

Ja. Sjoerd van Ginneken was een van de renners van Roompot die het dichts tegen een stap omhoog zat, zonder hem daadwerkelijk te zetten. Daarna een stevige blessure opgelopen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone