Dylan Groenewegen reed jarenlang met krachtsverschil in benen
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 5 juni 2020 om 19:07

Dylan Groenewegen reed jarenlang met krachtsverschil in benen

Dylan Groenewegen heeft na zijn zware knieblessure in 2015 jarenlang met krachtsverschil in zijn benen rondgereden. Dat vertelt de sprinter van Jumbo-Visma tegen Nu.nl. “Het heeft uiteindelijk twee jaar geduurd voordat ik echt op niveau was”, blikt hij terug op die periode. “Eigenlijk ben ik nu pas écht pijnvrij.”

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Groenewegen noemt zijn valpartij in het Kampioenschap van Vlaanderen 2015 het diepste dal uit zijn carrière. Hij brak daarbij zijn knieschijf, terwijl hij op het punt stond om de overstap te maken van Roompot naar LottoNL-Jumbo. “Dit is het dan, dacht ik. Daar gaat mijn doorbraak als prof. Van jongs af aan was ik bezig met maar één ding, daar had ik alles voor gedaan en gelaten. Dat was voor mijn gevoel nu allemaal voorbij”, zegt hij.

“Die periode heeft me gevormd, je zou zelfs kunnen zeggen dat het me heeft wakker geschud. Ik heb in totaal elf weken de fiets niet aangeraakt. Daardoor merkte ik hoe graag ik het eigenlijk doe. Ik miste de fiets”, aldus Groenewegen, die nog lang de gevolgen ondervond van die breuk in zijn knieschijf.

‘Eigenlijk ben ik nu pas écht pijnvrij’
“Die superbenen waren er nog niet, het heeft uiteindelijk twee jaar geduurd voordat ik echt op niveau was. Altijd heb ik het krachtsverschil tussen mijn benen gevoeld. Daar heb ik nauwelijks over gesproken, er zijn maar weinig mensen die dat weten. Komt ook omdat ik gewoon mijn wedstrijden won, in dat eerste jaar bij LottoNL-Jumbo werd ik Nederlands kampioen”, vertelt de sprinter. “Eigenlijk ben ik nu pas écht pijnvrij. Er waren altijd zo af en toe pijntjes, bij koud weer bijvoorbeeld had ik meer last van die knie dan anders.”

Groenewegen neemt het zichzelf niet kwalijk dat hij in zijn begintijd bij LottoNL-Jumbo te snel wilde terugkeren. Zo wist hij in februari 2016 al te winnen in de Ronde van Valencia. “Met de kennis van nu zou ik tegen die jongere versie van mezelf zeggen: neem de tijd, Dylan. Je hoeft niet per se in februari je eerste koers te rijden als je in september je knieschijf breekt. Ik was niet topfit, had beter een maand extra kunnen nemen. Maar dat is achteraf, op dat moment wil je gewoon zó graag.”

 
8 Reacties
Sorteer op:
Natuurlijk zal een blessure in één been tot gevolg hebben dat je meer kracht met het andere zet, maar precies een 50/50 verhouding tussen links en rechts lijkt mij onmogelijk.
  5 juni 2020
  Toch hebben heel veel renners het
  5 juni 2020
  Maar nog meer renners hebben het niet
  5 juni 2020
  Maar dan is het niet onmogelijk, zoals er staat ;)
  6 juni 2020
  Voor mij gold een verhouding van 1 op 2. Ik kon het dubbele in verhouding wegtrappen met rechts dan met links. Trainde veel met sportartsen en fysiotherapeuten etc.. ze vonden het wel een niet gebruikelijke afwijking en we hebben met specifieke trainingen wel het verschil kunnen verkleinen tot 1 op 1.6. Maar het belemmerde absoluut niet in het mountainbiken en wielrennen. Denk dat het eraan ligt hoe je lichaam in elkaar steekt als je last hebt van wel of geen 50/50 verdeling
6 juni 2020
Ik heb jarenlang rondgelopen met verschil in lengte van de neusharen
  6 juni 2020
  Heftig! Hoe heb je dat overwonnen? Dat moet een lange, traumatische weg zijn geweest.
6 juni 2020
Hadden ze het toch goed gezien: https://www.geenstijl.nl/4591711/schande_belg_sloopt_nederlands/

Reacties zijn gesloten.