Wielerploegen 2018: Alecto Cycling

dinsdag 27 februari 2018 om 10:00
Wielerploegen 2018: Alecto Cycling

Met de Topcompetitie en de nieuwe Holland Cup in het verschiet, komen de Nederlandse Continentale teams het komende seizoen veelvuldig onder de aandacht op WielerFlits. We bespreken alle acht Nederlandse Conti’s. Vandaag is het de beurt aan Alecto, de opvolger van Baby-Dump.

2017
Teammanager Piet Rooijakkers kijkt naar eigen zeggen terug op het beste jaar ooit van Baby Dump. De ploeg behaalde in 2017 beide doelstellingen: twee grote overwinningen en een prof afleveren.


Het werd zelfs mooier dan dat. Het wielerseizoen werd afgesloten met een overwinning van Arvid de Kleijn in de Sluitingsprijs Putte-Kapellen. Een profkoers (UCI 1.1) die maar zelden door een renner van een Continentale ploeg wordt gewonnen.

Hoewel 2017 een uiterst succesvol jaar werd, was het lang wachten op de eerste overwinning. Pas op 2 april werd er voor het eerst gewonnen. In het criterium van Oploo werden alle drie de podium treden bezet door Baby-Dump-renners met op het hoogste schavot Robbert de Greef.

In totaal wist Baby-Dump zeven UCI-koersen te winnen, waarvan dus één 1.1-koers (Sluitingsprijs Putte-Kapellen). De Kleijn was ook op een categorie lager succesvol met zeges in de derde rit van de Tour du Loir et Cher en het Antwerpse Havenpijl. Koos-Jeroen Kers zegevierde in de openingsrit van de Tour of Iran, Rick Ottema won in eigen land de PWZ Zuidenveld Tour en De Greef was de beste in de Kernen Omloop Echt-Susteren. Op het beloftenniveau was Patrick van der Duin de beste in de openingsrit van Olympia’s Tour.

Voor De Greef werd 2017 een jaar om nooit te vergeten. De Brabander was succesvol in criteriums, UCI-koersen en in de Topcompetitie. Na winst in de Ton Dolmans Trofee en een derde plek in de Simac Omloop der Kempen nam hij de leiding in het algemeen klassement over van Adriaan Janssen. De oranje leiderstrui wist hij met succes te verdedigen wat hem de eindzege én een profcontract bij Roompot-Nederlandse Loterij opleverde.

“De manier waarop De Greef won is mij het meeste bijgebleven”, zegt Rooijakkers. “Dat was op zo’n overtuigde wijze, maar de mooiste overwinning was voor Arvid (De Kleijn, red.). In de Sluitingsprijs Putte-Kapellen reed heel het team in dienst van één renner. Het was mooi om te zien hoe goed we die dag in de koers zaten. Met een UCI 1.1-overwinning kan je seizoen niet meer stuk.

Transfers
De ploeg van Rooijakkers heeft afscheid genomen van zes renners en hoofdsponsor Baby-Dump. De webshop voor baby-artikelen neemt na negen jaar afscheid van het wielrennen. De onderneminf is afgelopen najaar overgenomen door een investeringsmaatschappij. Hoewel het sponsorcontract pas eind dit jaar afloopt, is er wel al een nieuwe ploegnaam en cosponsor gepresenteerd: Alecto, een producent van consumentenelektronica.

foto: Léon van Bon/Topcompetitie.nu

Van de zes vertrekkers keren er twee terug naar clubniveau Koos Jeroen kers (Global Cycling Team) en Harry Sweering (WV West-Frisia), Merijn Korevaar is gestopt en de drie andere renners zijn van ploeg gewisseld. De Greef heeft zijn profdebuut gemaakt bij Roompot-Nederlandse Loterij, Justin Timmermans is overgestapt naar Delta Cycling Rotterdam en bij De Kleijn was even sprake van interesse van profploegen, maar dat liep op niets uit. Dit seizoen fietst hij in het shirt van Metec-TKH.

De overstap van De Kleijn is voor Rooijakkers een aderlating. “Ik ben ervan overtuigd dat we de juiste weg waren ingeslagen. Als reden voor zijn vertrek gaf hij aan bij Metec-TKH meer buitenlandse etappekoersen te kunnen rijden. Hij zal zijn beslissing goed hebben afgewogen, maar ik heb nog nooit gezien dat iemand prof is geworden door meer buitenlandse koersen te rijden.”

Uit:
flag-nl Merijn Korevaar
flag-nl Arvid de Kleijn (Metec-TKH)
flag-nl Koos Jeroen Kers
flag-nl Robbert de Greef (Roompot-Nederlandse Loterij)
flag-nl Justin Timmermans (Delta Cycling Rotterdam)
flag-nl Harry Sweering

Vanwege financiële beperkingen is gekozen om in 2018 een renner minder te contracteren. Tegenover het vertrek van de zes renners staat de komst van vijf nieuwe namen. Na een jaar afwezigheid keert Sjors Dekker terug in de ploeg van Rooijakkers. De 24-jarige renner verdiende een nieuwe contract door hard te werken aan zijn ontwikkeling.


Na een Frans avontuur bij de opleidingsploeg van AG2R La Mondiale is Jaap de Jong teruggekeerd naar Nederland. De boomlange renner was de afgelopen jaren dichtbij een stage contract bij de WorldTour-formatie, maar greep net mis. Na drie jaar Franse koersen rijden, is hij dit seizoen weer actief in eigen land.

De andere aanwinsten zijn Bas van der Kooij, die overkomt van Destil-Jo Piels, Jasper Schouten en Daan van Sintmaartensdijk. Laatstgenoemde reed vorig najaar al in het shirt van Baby-Dump als stagiair.

In:
flag-nl Daan van Sintmaartensdijk
flag-nl Jaap de Jong
flag-nl Bas van der Kooij (Destil-Jo Piels)
flag-nl Jasper Schouten
flag-nl Sjors Dekker

2018:
2018 is een spannend jaar voor de ploeg. Aan het eind van het jaar stopt het sponsorcontract van Baby-Dump. Alecto, de nieuwe naamgever van de ploeg gaat misschien door als er een nieuwe cosponsor gevonden wordt.

Het team gaat, zoals ze het zelf noemen, een anderhalf programma rijden. Vanwege de krappe bezetting is het bijna niet te doen om een dubbelprogramma te rijden, waarbij het team op dezelfde dag in twee koersen actief is.

Het beleid van de ploeg is naast wedstrijden winnen ook renners individueel beter maken. Door iedere renner kansen te bieden weet Rooijakkers ze te motiveren. Afgelopen jaar slaagde zijn team daar goed in. Slechts twee renners pakten geen prijs.

Het koersprogramma blijft in grote lijnen ongewijzigd. Het grootste gedeelte bestaat uit nationale koersen en Nederlandse UCI-wedstrijden. Rooijakkers is voorzichtig met het noemen van namen om de renners niet te belasten met druk. De volgende in lijn om prof te worden is volgens hem Rick Ottema. Hij is ook de man die hoge ogen kan gaan gooien in de Topcompetitie.

Ten opzichte van vorig jaar is de doelstelling iets bijgedraaid. Het grote doel is een UCI 1.2-koers, vrije klassieker of Topcompetitie-wedstrijd winnen.

Alecto 2018
flag-nl Abe Celi
flag-nl Jaap de Jong
flag-nl Sjors Dekker
flag-nl Marco Doets
flag-nl Rene Hooghiemster
flag-nl Folkert Oostra
flag-nl Rick Ottema
flag-nl Jasper Schouten
flag-nl Patrick van der Duin
flag-nl Bas van der Kooij (Destil-Jo Piels
flag-nl Daan van Sintmaartensdijk
Totaal: 11 renners

Dit artikel delen:

3 Reacties

storm-biker 27 februari 2018 om 13:07

@redactie Koos-Jeroen Kers heeft z’n licentie bij WTC de Amstel en is opgenomen in de selectie van de combinatieploeg Wielerploeg Groot Amsterdam (WPGA) waarvan de De Amstel onderdeel is.
Global Cycling team is de vlag waaronder Nederlandse renners exotische buitenlandse koersen rijden, maar heeft geen officiële status.

0
Veloburto 27 februari 2018 om 13:29

@storm-biker. Ik zat toevallig bij Koos Jeroen in de klas op de middelbare school. Ik vraag me af: is er een beetje droog brood voor hem te verdienen de afgelopen jaren en komend jaar?

0
west 27 februari 2018 om 19:37

". Hij zal zijn beslissing goed hebben afgewogen, maar ik heb nog nooit gezien dat iemand prof is geworden door meer buitenlandse koersen te rijden.”
Oomen, Jacobsen, Hofstede, Welten, Eenkhoorn?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone