De toekomst van BEAT Cycling Club en Alecto CT
foto: Cor Vos
vrijdag 30 augustus 2019 om 06:30

De toekomst van BEAT Cycling Club en Alecto CT

Nationaal In de rubriek WielerFlits Nationaal brengen wij het laatste nieuws uit het Nederlandse continentale wielrennen. Van de meest recente uitslagen tot het belangrijkste nieuws van de renners in het land. Vandaag onder meer over de (on)zekere toekomst van BEAT Cycling Club en Alecto.

BEAT Cycling Club bouwt als continentale ploeg verder

Ambitie is er zeker, maar BEAT Cycling Club maakt volgend seizoen nog niet de stap naar ProContinentaal niveau. De ploegleiding kiest voor een extra seizoen op een continentale licentie, waarin het nog wel stappen wil maken.

Mede door de komst van BinckBank als belangrijke partner groeien de mogelijkheden bij BEAT. Daarmee gaat de ploeg doorselecteren in de wegselectie, maar wil het ook betere tests kunnen doen, vaker op trainingskamp en een kwalitatief beter programma rijden. Ten opzichte van het debuutjaar 2018 rijdt BEAT al meer wedstrijden van UCI .1-niveau. De ploeg hoopt dat aantal uit te breiden en wil ook vaker starten in HC-koersen.

Binnen de gelederen van het management is men ook al bezig met volgend jaar. De eerste gesprekken met de huidige renners zijn gevoerd daarover. Ook houdt BEAT de ogen open voor versterkingen, maar potentiële nieuwkomers zullen in eerste instantie afwachten hoe de transfermarkt zich ontwikkelt rondom WorldTour- en ProContinentale ploegen. Een aantal teams stopt namelijk en bij andere ploegen is nog veel onzekerheid over de toekomst. Zeker is dat BEAT Cycling Club, door de ontwikkeling en de prestaties van dit seizoen, er goed op staat in het peloton.


Tijd dringt voor Alecto CT

Het management Alecto CT neemt nog voor het weekend een besluit over de toekomst van de ploeg. Het Nederlandse continentale team zit zonder hoofdsponsor voor volgend jaar en de vooruitzichten zijn somber.

“Nog geen lichtpuntje”, liet teammanager Pieter Rooijakkers deze week weten nadat wij informeerde naar de status van de zoektocht naar een nieuwe geldschieter. Voor de witblauwe formatie begint de tijd te dringen. Op 1 september moet het eerste papierwerk voor een nieuwe licentie worden ingeleverd bij de KNWU. “Vóór vrijdagavond nemen we een besluit”, aldus Rooijakkers. “Er zijn een paar partijen geïnteresseerd, maar onze deadline nadert.”

Van de tienkoppige selectie hebben inmiddels twee renners al een nieuwe ploeg gevonden. Adne Koster (19) vertrekt aan het eind van het seizoen naar Metec-TKH, Arne Peters (23) draagt vanaf 1 januari het gele shirt van Vlasman CT.

Mitch Groot gestopt
Mitch Groot heeft afgelopen week zijn contract ingeleverd. De 21-jarige Nederlander schrijft in een bericht op zijn Facebook dat hij niet meer te motivatie heeft om te trainen en koersen. “Ik kan terugkijken op een mooie tijd. Ik wil iedereen bedanken die achter mij heeft gestaan.” Groot is begonnen aan een fulltime baan.

De renners die nog op zoek zijn naar een nieuwe ploeg zijn Coen Vermeltfoort (31), Gijs Meijer (20), Rene Hooghiemster (33), Daan van Sintmaartensdijk (21), Marco Doets (23), Abe Celi (22) en Gerrie van Lingen (22).


Havik en Budding scoren in druk najaarsprogramma BEAT

De eerste profoverwinning van BEAT Cycling Club werd vorige week een feit. In de GP Stad Zottegem wist Piotr Havik na een harde finale solo te winnen, wat ook direct zijn eerste profzege betekende. Het was een flinke opsteker voor de continentale ploeg in een drukke augustus- en septemberperiode. Een dag erna greep Martijn Budding in ‘zijn’ Veenendaal vanuit de aanval net naast de winst in de Veenendaal Veenendaal Classic.

Het najaar begon voor BEAT al in Kreiz Breizh Elites, waar de ploegentijdrit gewonnen werd, Budding een etappezege pakte en tweede werd in het klassement. Vervolgens toonde Havik zich al in de Slag om Norg met een vijfde plek. La Poly Normande bood afgelopen weekend een kans voor Daan Hoeyberghs en Adam Lewis, die in de juiste ontsnapping zaten maar niet mee konden strijden om de ritwinst. De Brit werd uiteindelijk elfde in de Franse semi-klassieker.

Deze week is BEAT begonnen met een zevende plek van Budding in de Druivenkoers Overijse. Die koers wordt gevolgd door een serie met de Omloop-Mandel-Leie-Schelde Meulebeke, GP Jef Scherens Leuven en Antwerp Port Epic. Daarin wil de ploeg zich andermaal laten zien en waar het kan meedoen om de overwinning. Na de tweede plaats in Halle Ingooigem en de winst in Zottegem, is nieuw succes zeker niet uitgesloten.


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


Adne Koster en Lars Hohmann eerste aanwinsten Metec-TKH

Adne Koster – foto: Cor Vos

Metec-TKH heeft de eerste twee coureurs gepresenteerd voor het wielerseizoen 2020. De continentale formatie van Michel Megens speelt met de komst van Adne Koster (19) en Lars Hohmann (17) in op de toekomst.

Koster is eerstejaars belofte: de Nederlander komt over van Alecto. In zijn eerste jaar tussen de beloften maakte Koster vooral indruk in de PWZ Zuidenveld Tour, waar hij op een vierde plaats eindigde. Daarnaast is Koster de Nederlands kampioen bij de junioren uit 2017.

Hohmann maakt volgend jaar de overstap naar de beloften. De 17-jarige coureur komt over van WV De Jonge Renner uit Oosterhout. Dit jaar toonde de Nederlander zich onder andere in de Juniorendriedaagse van Axel, waar hij op de vijfde plaats in het algemeen klassement eindigde.


Lars van den Berg beste Nederlander in Tour de l’Avenir

Lars van den Berg is de beste Nederlander geworden in de hoog aangeschreven Tour de l’Avenir. De talentvolle Metec-TKH-coureur eindigde uiteindelijk op de tiende plaats in het algemeen klassement, op 13 minuten en 29 seconden van eindwinnaar Tobias Foss. Vooral in het slotweekend maakte de Utrechter grote indruk: op zaterdag drukte Van den Berg in de zware bergetappe naar Tignes als zevende zijn wiel over de finish, nog voor toppers als Clément Champoussin en Mauri Vansevenant.

WielerFlits belde na de achtste etappe met de Nederlander, die toen al aangaf dat “hij nog niet naar de klote was.” Het interview is hier beneden te lezen.

Lars van den Berg is Nederlandse lichtpuntje in tegenvallende Tour de l’Avenir


Marijn van den Berg wordt tiende in Czech Cycling Tour

Marijn van den Berg is op de tiende plaats geëindigd in het eindklassement van de sterk bezette Czech Cycling Tour. De 20-jarige coureur eindigde tussen de WorldTour-teams in alle etappes bij de beste acht coureurs, waarvan een vierde plaats in de door Shane Archbold gewonnen tweede etappe zijn beste daguitslag was.

“Het was mooi om tegen die grote jongens te rijden”, laat Van den Berg weten. “De etappe waarin ik vierde werd was een heel zware etappe. Ik begon me beter te voelen nadat ik de pittige klimmetjes had gehad, waarna we besloten voor een sprint te gaan. De jongens hebben me vervolgens goed afgezet, waarna ik in het wiel van Daryl Impey naar de vierde plaats kon sprinten.”


Alexander Evans wint in Tour de l’Avenir: “Dit zal ik nooit meer vergeten”

foto: SEG Racing Academy

SEG-coureur Alexander Evans kende een bijzonder succesvolle Tour de l’Avenir. De 22-jarige Australiër won de loodzware etappe op de Col de la Loze, door Michel Ries en Clément Champoussin voor te blijven. “Dit is is een zege die ik nooit meer zal vergeten”, blikt Evans terug op zijn zege. “Het is een grote eer om te winnen in een prestigieuze wedstrijd als deze.”

De tweede plaats in de koninginnenrit van de Tour Alsace bleek een voorbode te zijn voor Evans. “De Tour Alsace twee weken geleden was een heel goede voorbereiding”, gaat hij verder. “Ik heb er snelheid van in de benen gekregen. Daarnaast heb ik veel intensieve trainingen gedaan, waarin ik mij focuste op klimmen.”

Tot slot blikt de Australiër vooruit naar de laatste weken van het seizoen. Daarin hoopt hij nog een zege aan zijn geslaagde seizoen toe te voegen, het liefst in de Piccolo Lombardia. “Ik kijk uit naar de rest van het seizoen. Ik wil daarin goed presteren, voornamelijk in de Piccolo Lombardia”, eindigt hij gemotiveerd.


Opvallende actie Arvid de Kleijn in Veenendaal Veenendaal Classic

De sprinters wachtten in de Veenendaal Veenendaal tevergeefs op een massasprint, behalve Arvid de Kleijn. De spurter van Metec-TKH sprong op 110 kilometer van de meet verrassend genoeg mee met een vroege vlucht, die het uiteindelijk haalde tot de finish. De Kleijn werd zevende.

“Ik vond het slim om een keer mee te schuiven”, vertelt De Kleijn over zijn opvallende actie. “Zeker omdat er een paar sterke mannen wegreden en het in de beginfase erg hard ging. Toen ik zag dat er veertien sterke mannen waren, heb ik besloten om er vol voor te gaan.”

Uiteindelijk resulteerde dit in een zevende plaats. “Je wilt altijd meer, zeker als je weet dat je misschien wel kan winnen als het een sprint word, maar de samenstelling van de kopgroep was niet zo dat het op een sprint uit kon draaien. Uiteindelijk ben ik wel tevreden, want ik heb geen echte fouten gemaakt”, concludeert hij.


Tweede profzege Arvid de Kleijn: spurter slaat toe in Druivenkoers-Overijse

Arvid de Kleijn

Arvid de Kleijn – foto: Cor Vos

Een week na de Veenendaal Veenendaal Classic schoot Arvid de Kleijn in de Druivenkoers-Overijse. Het is de tweede profzege voor de Gelderlander, die in 2017 al de Sluitingsprijs Putte-Kapellen op zijn naam schreef. In Overijse bleef De Kleijn Gianni Vermeersch (Corendon-Circus) en Tom Van Asbroek (Israel Cycling Academy) knap voor.

“Dit is een heel mooie zege”, vertelt de winnaar na zijn zesde UCI-zege van het seizoen. “Het is voor mij wel de mooiste zege van het seizoen.” Eerder spurtte De Kleijn naar de zege in Kreiz Breizh Elites, Course Cycliste de Solidarnosc, Midden-Brabant Poort Omloop, Tour du Loir et Cher en de Tour de Normandie, koersen die allemaal met een .2-status op de UCI-kalender staan aangeduid.

“Er werd flink gekoerst”, blikt de coureur van Metec-TKH terug op de wedstrijd. “Het lukte me om in de laatste twee kilometer goed op te schuiven. Vervolgens kon ik mijn sprint rijden en bleek er genoeg op te zitten voor de overwinning.” Zaterdag krijgt De Kleijn een nieuwe kans, als de Omloop Mandel-Leie Schelde Meulebeke (UCI 1.1) op het programma staat.


Ploegwatchers

Alecto – Maxim Horssels

BEAT – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld

Monkey Town-à Bloc – Youri IJnsen

SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Vlasman CT – Maxim Horssels

Nieuwstips: [email protected]

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
30 augustus 2019 07:55
Dus Beat volgend met wat meer renners dan de huidige acht?
30 augustus 2019 08:49
Jammer, het ziet er naar uit dat Nederland straks geen enkele procontiploeg heeft. Slechte zaak voor Nederlandse wielrennen. Helaas zijn de meeste Nederlandse ondernemers van snel cashen, sponsoring past niet in dat plaatje.

Reacties zijn gesloten.