Wielerploegen 2017: Roompot-Nederlandse Loterij

donderdag 26 januari 2017 om 08:00
Wielerploegen 2017: Roompot-Nederlandse Loterij

foto: Marcel Koch

In de eerste maand van het nieuwe jaar presenteert WielerFlits de samenstellingen van de belangrijkste wielerteams. Vandaag de enige Nederlandse ProContinentale ploeg: Roompot-Nederlandse Loterij.

Roompot-Nederlandse Loterij
Land: flag-nl Nederland
Sponsor: Vakantiespecialist en kansspelorganisatie
Sinds: 2015
UCI-afkorting: RNL
Fietsen: Isaac
Tenue 2017: Klik

De mannen van Roompot-Nederlandse Loterij trainden vandaag vijf uur. @wielerflits keek mee vanuit de volgwagen.

Een foto die is geplaatst door WielerFlits (@wielerflits) op

Aantal overwinningen 2017: 6
Website: teamroompot.nl
Facebook: facebook.com/teamroompot
Twitter: @teamroompot

2016

In bijna alle opzichten was 2016 een beter seizoen voor Roompot-Oranje Peloton dan het voorgaande jaar. De ploeg wist twee keer zoveel te winnen (zes keer ten opzichte van drie keer in het eerste profjaar), reed meer WorldTour-wedstrijden en zag meer renners overstappen naar de WorldTour (twee).

Het jaar begon met een forse aderlating voor de oranjeploeg. Op 6 januari 2016 werd officieel bekend dat Michael Boogerd zich twee jaar lang niet met de ploeg mag bezighouden. De ploegleider en medestichter van het team werd die dag geschorst tot 21 december 2017.

Jesper Asselman – foto: Rudie Ottens

Waar de ploeg in 2015 liefst 232 dagen – tot eind augustus in de Tour de Limousin – moest wachten op de eerste seizoenszege, werd afgelopen jaar al na 71 dagen gewonnen. In de Ronde van Drenthe profiteerde Jesper Asselman optimaal van het gebrek aan overwicht van LottoNL-Jumbo. In de slotfase van de race pakte hij zijn kans en soleerde naar de zege.

Naast het andere succes van Pieter Weening in de Tour of Norway (winst tweede rit en eindklassement), diens knappe zege op WorldTour-niveau in de zesde rit van de Ronde van Zwitserland en de verrassende ritzege van Wesley Kreder in de Ster ZLM Toer, moest de ploeg ook meer tegenslagen incasseren.

Aan het begin van het seizoen werd de volledige overstap op schijfremmen met trots gepresenteerd, maar dat werd uiteindelijk een fiasco. Enerzijds omdat het nieuwe remsysteem niet optimaal werkte. Renners klaagden over aanlopende remmen en verloren daarmee het vertrouwen in het remsysteem van SRAM. En toen de UCI in april – na het incident met Francisco Ventoso in Parijs-Roubaix – besloot de testfase van schijfremmen per direct te onderbreken, moesten de mechaniekers van Roompot-Oranje Peloton in mum van tijd de oude teamfietsen met de vertrouwde velgremmen opnieuw opbouwen. De rest van het seizoen werd met velgremmen afgewerkt.

Maurits Lammertink – foto: Sirotti

In juni wist Maurits Lammertink op overtuigende wijze onder andere Philippe Gilbert te verslaan en daarmee het eindklassement van de Ronde van Luxemburg veilig te stellen. De renner uit Enter mocht niet lang van zijn blakende vormpeil profiteren. Een kleine week later viel hij hard in de Ronde van Zwitserland. Met breuken in zijn rib en bovenarm werd hij afgevoerd naar de intensive care van het ziekenhuis. De blessure weerhield Katusha er niet van om met de Nederlander een tweejarig verbintenis aan te gaan.

Transfers
Een belangrijk doel van Roompot-Nederlandse Loterij (door de fusie van De Lotto en Staatsloterij is Oranje Peloton vervangen door Nederlandse Loterij) is profwaardige jonge renners een kans bieden. Zij krijgen in veel gevallen twee jaar de mogelijk zich te bewijzen in profwedstrijden.

Ten opzichte van vorig jaar is de selectie indringend gewijzigd. Het ploegmanagement heeft tien nieuwe renners gecontracteerd, daartegenover staat het vertrek van twaalf renners. De ploeg slaagde er in Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo) en Lammertink (Katusha-Alpecin) een podium te bieden om zich in de kijker te rijden bij WorldTour-ploegen.

Antwan Tolhoek – foto: Sirotti

De neven Wesley (Wanty-Groupe Gobert) en Michel Kreder (Aqua Blue Sport) konden blijven, maar besloten net als Huub Duijn (Verandas Willems-Crelan) over te stappen naar een buitenlandse ProContinentale ploeg. Kai Reus en Johnny Hoogerland beëindigden hun profcarrière. De overige vertrekkers vonden een ploeg op continentaal niveau.

De opvallendste nieuwe aanwinst bij de oranjeploeg is zonder twijfel Pim Ligthart. Na zes jaar WorldTour, waarvan de laatste drie bij Lotto Soudal, kiest de 28-jarige Noord-Hollander bewust voor Roompot-Nederlandse Loterij om daar nadrukkelijk zijn eigen kaart te spelen. Bij de Belgische formatie moest hij alleen al intern de concurrentie aangaan met mannen als André Greipel, Tiesj Benoot en Jürgen Roelandts. Bij zijn nieuwe ploeg is Ligthart in de positie zich te sparen tot finales en voor de jonge honden in de selectie is hij een bron van ervaring en inspiratie.

Van het inmiddels ontmantelde Rabobank hebben drie renners de overstap gemaakt. Martijn Tusveld mocht afgelopen najaar al proeven van het profbestaan als stagiair bij Giant-Alpecin. Ook Martijn Budding en Jeroen Meijers dragen de komende twee jaar een ander oranje shirtje. Evenals Coen Vermeltfoort, die dankzij het winnen van de Topcompetitie (oranje leiderstrui) als prijs een contract verdiende.

Ook voor Elmar Reinders is de droom om beroepswielrenner te worden uitgekomen. Na vijf seizoenen op continentaal niveau krijgt hij twee jaar de kans zich te bewijzen in het profpeloton. Waar het gros van de nieuwkomers hun entree in de profsport maakt, is voor Jens Mouris de overstap naar Roompot-Nederlandse Loterij onderdeel van zijn uittreden. De inmiddels 36-jarige renner zal tot eind april als wegkapitein de ploeg dienen en daarna afzwaaien.

In:
flag-nl Tim Ariesen (SEG Racing Academy)
flag-nl Oscar Riesebeek (Metec-TKH)
flag-nl Pim Ligthart (Lotto Soudal)
flag-nl Martijn Tusveld (Rabobank)
flag-nl Martijn Budding (Rabobank)
flag-nl Jeroen Meijers (Rabobank)
flag-nl Elmar Reinders (Jo Piels)
flag-nl Taco van der Hoorn (Join-s|De Rijke)
flag-nl Jens Mouris (Drapac)
flag-nl Coen Vermeltfoort (Join-s|De Rijke)

Uit:
flag-nl Kai Reus (gestopt)
flag-nl Huub Duijn (Verandas Willems-Crelan)
flag-nl Barry Markus (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
flag-nl Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo)
flag-nl Johnny Hoogerland (gestopt)
flag-nl Ivar Slik (Monkey Town)
flag-nl Wesley Kreder (Wanty-Groupe Gobert)
flag-nl Michel Kreder (Aqua Blue Sport)
flag-nl Reinier Honig (Vorarlberg)
flag-nl Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin)
flag-nl Marc de Maar (Hengxiang)
flag-nl Tim Kerkhof (Destil-Piels)

2017
Roompot-Nederlandse Loterij blijft vasthouden aan de koers die ze varen sinds de oprichting. Dat wil zeggen scoren in kleine wedstrijden (.HC en .1-koersen) en de teamkleuren tonen in de grote koersen (meezitten in ontsnappingen en finales bereiken).

Ploegleider Michel Cornelisse is optimistisch voor 2017. “Ik durf wel te zeggen dat we een stapje hoger gaan mogen mikken”, zegt Cornelisse tegen WielerFlits. “Laten we hopen dat we het afgelopen seizoen kunnen evenaren, want we hebben natuurlijk een fantastisch seizoen gehad met een overwinning op WorldTour-niveau. Ik zie het (2017, red.) heel optimistisch tegemoet. Ik denk dat we een paar heel goede aankopen hebben gedaan, jongens met heel veel potentie.”

Met de komst van mannen als Tusveld, Budding, Meijers en Reinders heeft de ploeg renners aangetrokken die op amateurniveau wedstrijden konden beslissen. Cornelisse is optimistisch gestemd. Het is de vraag hoe snel zij zich weten aan te passen op het profniveau, waar koersen harder en vooral langer zijn. De voorbije twee jaar hebben uitgewezen dat aanpassen tijd kost en dat moet ze ook gegund worden.

foto: Sirotti

De ploeg kiest bewust voor een lastig koersprogramma met WorldTour-wedstrijden, maar daarvoor moeten ze wel rekenen op wildcards. En dat kan dit jaar wel eens lastiger worden dan de afgelopen twee jaar. In België is het aantal ProContinentale teams met één ploeg (WB Veranclassic Aqua Protect) gestegen naar vier. De concurrentie voor startplekken in de kasseiklassiekers is dit jaar dus heviger. Woensdag werd bekend dat de ploeg welkom is in Gent-Wevelgem.

Selectie Roompot-Nederlandse Loterij 2017
flag-nl Martijn Budding
flag-nl Andre Looij
flag-nl Etienne van Empel
flag-nl Tim Ariesen
flag-nl Taco van der Hoorn
flag-nl Martijn Tusveld
flag-nl Jeroen Meijers
flag-nl Oscar Riesebeek
flag-nl Sjoerd van Ginneken
flag-nl Elmar Reinders
flag-nl Nick van der Lijke
flag-nl Brian van Goethem
flag-nl Jesper Asselman
flag-nl Raymond Kreder
flag-nl Berden de Vries
flag-nl Pim Ligthart
flag-nl Coen Vermeltfoort
flag-nl Pieter Weening
flag-nl Jens Mouris

Dit artikel delen:

11 Reacties

Sebas 26 januari 2017 om 08:27

Goedemorgen,
Jammer dat naast De Maar (mager seizoen gehad zeg!), zowel Duijn als Lammertink zijn vertrokken. Zij kunnen wel wat op glooiende parcoursen en ik dacht dat Duijn zijn plekje gevonden had. Die heeft echt niet gek gereden de afgelopen twee jaar.

Maargoed, met Ligthart en Weening twee zeer sterke renners in de gelederen om uitslagen te rijden. Voor de rest kan ik moeilijk inschatten wat deze selectie in zijn mars heeft.

tdcbolide 26 januari 2017 om 08:59

België had vorig jaar al 2 Pro continentale ploegen

Wheely 26 januari 2017 om 08:59

Ze hebben in ieder geval de leukste ploegleider met Michel!

jvh93 26 januari 2017 om 09:59

ik blijf het een leuke ploeg vinden. Met ligthart, weening en mouris 3 mannen die de nodige ervaring hebben en deze ook over kunnen brengen op de jonkies. Perfect leertraject met mogelijk nog een aantal worldtour kandidaten in de toekomst

RikkyG 26 januari 2017 om 10:34

Die bergtrui in Zwitserland van Tolhoek was ook wel een lichtpuntje vorig jaar.

Chrys 26 januari 2017 om 10:42

Vergeet Aqua Blue niet. Is denk ik ook een belangrijke nieuwe concurrent voor wildcards.

luckyloek 26 januari 2017 om 11:17

Ik vind het qua renners echt een leuke ploeg dit jaar. Ik ben vooral benieuwd naar de ontwikkeling van de neo’s.

ecorrijn 26 januari 2017 om 15:11

Belgie heeft 4 PCT ploegen

topsport
wanty
crelan
veranclassics

Frits des Jeux 26 januari 2017 om 16:36

De grote schoonmaak van afgelopen jaar heeft de ploeg goed gedaan. De Kreders, Hoogerland en Honig hadden al veel eerder weg gemoeten. Jammer dat de laatste kreder niet ook weg is. Met de nieuwe renners hebben ze behoorlijk aan sympathie gewonnen bij mij

platteprijs 26 januari 2017 om 18:16

Elke renner heeft twee jaar de kans gehad zich te bewijzen, dus de schoonmaak is op het goede moment gehouden. Raymond Kreder zal nooit een topsprinter worden maar in kleine wedstrijden scoort hij genoeg toptienplaatsen, wat de premiekas van de ploeg wel kan gebruiken. Ik twijfel wel of Tim Kerkhof niet een jaar te vroeg is afgedankt. Misschien kan hij revanche nemen bij Piels. Ik ben benieuwd wat de ploeg dit jaar bereikt, ik hoop dat ze de resultaten van afgelopen jaar kunnen evenaren.

GreenDay 26 januari 2017 om 19:17

Het zou fantastisch zijn mocht Wielerflits ook een overzicht maken voor elk van de Belgische ProContinentalploegen. Daar verandert dit jaar immers ook veel. Bedankt voor de inhoudelijk sterke content, keep up the good work!

Headlines

Materiaalzone

Populair