Wielerploegen 2017: Dimension Data

Wielerploegen 2017: Dimension Data

foto: Sirotti

donderdag 5 januari 2017 om 08:00

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreken we in aanloop naar de Tour Down Under alle 18 WorldTour-teams. Vandaag Dimension Data, dat vorig jaar als laatste eindigde in de WorldTour-ranking.

Dimension Data
Land: flag-za
Sponsor: Bedrijf in informatietechnologie
Sinds: 2008 (voorheen onder andere MTN Qhubeka)
UCI-afkorting: DDD
Fietsen: Cervélo
Tenue 2017: klik

Aantal overwinningen 2016: 32
WorldTour Ranking 2016: 18e met 290 punten
CQranking 2016: 15e met 6760 punten

Website: http://www.africasteam.com
Facebook: facebook.com/TeamDiData
Twitter: @TeamDiData
Instagram: TeamDiData

2016
De statistieken voor 2016 van Dimension Data spreken elkaar enigszins tegen. De Zuid-Afrikaanse ploeg boekte 32 zeges, waarmee het in de overwinningenranking zesde overall was. Tien daarvan werden behaald op WorldTour-niveau, allemaal etappezeges. Mede hierdoor, en door de matige uitslagen in eindklassementen en in eendagswedstrijden, zakte Dimension Data af naar de achttiende en laatste plek in de ranking van de UCI WorldTour.

Het team van manager Douglas Ryder kwam hierdoor in een penibele situatie, omdat de UCI had aangekondigd de WorldTour in 2017 te reduceren naar zeventien ploegen. Hiervoor zou het aantal behaalde WorldTour-punten van de renners in de selectie leidend zijn. De nieuwe ploegen BORA-hansgrohe en Bahrain Merida bleven DiData ruim voor, waardoor men moest vrezen. Uiteindelijk krabbelde de UCI terug en ontving de Zuid Afrikaanse formatie toch een licentie om dit jaar in de WorldTour te rijden.

Edvald Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen – foto: Sirotti

Terugblikkend op de 32 overwinningen van Dimension Data springen de vijf etappezeges in de Tour de France er meteen uit. Vier keer was sprinter en absolute kopman Mark Cavendish de beste, na de eerste dag mocht hij zelfs de gele trui aantrekken. Eén keer wist Stephen Cummings toe te slaan vanuit een vlucht. Dat was voor hem niet de eerste keer in het seizoen, want ook in Tirreno-Adriatico, de Ronde van het Baskenland en de Dauphiné was hij succesvol.

Naast Cavendish, die ook wist te zegevieren in Qatar, Kroatië, Californië en Abu Dhabi, was Edvald Boasson Hagen een veelwinnaar binnen de selectie van Dimension Data. De Noor mocht negen keer het zegegebaar maken, waaronder twee keer op het nationaal kampioenschap.

Transfers
Veel veranderingen hebben er niet plaatsgevonden in de selectie van Dimension Data. ‘Slechts’ vijf renners staan in 2017 niet meer onder contract en daarvoor zijn vijf nieuwe coureurs aangetrokken. In plaats van de vertrekkende Zuid-Afrikaan Songezo Jim komt een product uit de opleidingsploeg: Ryan Gibbons.

Lachlan Morton - foto: Sirotti

Lachlan Morton – foto: Sirotti

Lachlan Morton maakt zijn comeback in het profpeloton na twee jaar op continentaal niveau bij Jelly Belly. De winnaar van de voorbije Tour of Utah versterkt de gelederen in het hooggebergte. Ben King maakt de overstap van Cannondale-Drapac, terwijl Scott Thwaites plaats moest ruimen bij Bora-Argon 18. Het 21-jarige talent Ben O’Connor maakte het afgelopen seizoen furore in het Australische circuit en mag zich de komende twee jaar bewijzen bij Dimension Data.

Bij de vertrekkers valt de naam van Theo Bos direct op. De sprinter had het afgelopen seizoen nog wel een contract, maar reed geen wedstrijden meer op de weg. De focus ging op de baan en niet zonder succes; hij haalde de Olympische Spelen. Voor komend seizoen heeft Bos geen contract bij een team op de weg getekend. Daarnaast wordt bij Dimension Data afscheid genomen van Songezo Jim, Matt Brammeier, Kanstantsin Siutsou en Cameron Meyer. Laatstgenoemde verbrak in juni 2016 zijn contract wegens persoonlijke omstandigheden, om enkele maanden later weer terug te keren op de baan. Eind deze maand wil hij met de nationale selectie deelnemen aan de Tour Down Under. Of hij nog een contract tekent in het profpeloton, is niet bekend.

Cycling - Radsport - MTN Qhubeka - Photoshooting - 21.02.2015

Theo Bos – foto: MTN-Qhubeka

In
flag-us Ben King (Cannondale-Drapac)
flag-gb Scott Thwaites (Bora-Argon 18)
flag-au Lachlan Morton (Jelly Belly p/b Maxxis)
flag-za Ryan Gibbons (Dimension Data for Qhubeka)
flag-au Ben O’Connor (Avanti IsoWhey Sport)

Uit
flag-nl Theo Bos (nog niet bekend)
flag-za Songezo Jim (Kuwait-Cartucho.es)
flag-ie Matthew Brammeier (Aqua Blue Sport)
flag-by Kanstantsin Siutsou (Bahrain Merida)
flag-au Cameron Meyer (nog niet bekend)

De renners voor 2017
De speerpunten van Dimension Data zijn voor 2017 niet heel anders dan ze in 2016 waren. Mark Cavendish is de absolute kopman bij de Zuid-Afrikaanse ploeg, die naast de Britse nationaliteit nog elf andere nationaliteiten herbergt. Cav heeft genoeg rappe mannen die hem in zijn jacht op overwinningen kunnen bijstaan. Zijn vaste kompaan Mark Renshaw is er dit jaar weer bij, net als Bernie Eisel. Tyler Farrar, Nathan Haas, Youcef Reguigui, Reinardt Janse van Rensburg en Kristian Sbaragli kunnen ook uitgespeeld worden in sprints.

18-10-2016 Allenamento Vigilia Abu Dhabi Tour 2016; 2016, Dimension Data; Cavendish, Mark; Abu Dhabi;

Mark Cavendish – foto: Sirotti

Edvald Boasson Hagen is de tweede kopman. Naast zijn sterke sprint kan hij ook een aardige tijdrit er uitpersen en voelt hij zich thuis in de klassiekers. Daar zal de Noorse kampioen dan ook de leiding nemen binnen de selectie. Nieuwkomer Scott Thwaites kan ook uit de voeten op de kasseien.

Daarnaast kan Dimension Data rekenen op veel aanvalslustige renners, die ook in de bergen het verschil kunnen maken. Daarbij komt natuurlijk Stephen Cummings meteen naar voren, net als de enige Belg in de selectie: Serge Pauwels. Igor Antón, Omar Fraile, Natnael Berhane, Merhawi Kudus en Lachlan Morton mogen ook aan dat rijtje toegevoegd worden.

Serge Pauwels - foto: Sirotti

Serge Pauwels – foto: Sirotti

Ook nog het bekijken waard is het aantal Afrikaanse renners. Dimension Data komt voort uit MTN-Qhubeka, een ploeg die mede opgericht is om het Afrikaanse wielrennen een kans te geven. Van de 28 renners komen dertien van het continent, goed voor ruim 46 procent van de gehele selectie.

Selectie Dimension Data 2017
flag-es Igor Antón
flag-er Natnael Berhane
flag-no Edvald Boasson Hagen
flag-gb Mark Cavendish
flag-gb Stephen Cummings
flag-er Mekseb Debesay
flag-za Nick Dougall
flag-at Berhard Eisel
flag-us Tyler Farrar
flag-es Omar Fraile
flag-za Ryan Gibbons
flag-au Nathan Haas
flag-za Reinardt Janse van Rensburg
flag-za Jacques Janse van Rensburg
flag-us Ben King
flag-er Merhawi Kudus
flag-au Lachlan Morton
flag-rw Adrien Niyonshuti
flag-au Ben O’Connor
flag-be Serge Pauwels
flag-dz Youcef Reguigui
flag-au Mark Renshaw
flag-it Kristian Sbaragli
flag-er Daniel Teklehaimanot
flag-za Jay Robert Thomson
flag-gb Scott Thwaites
flag-za Johann van Zyl
flag-za Jaco Venter
Totaal: 28 renners

Dit artikel delen:

14 Reacties

IlPirata 5 januari 2017 om 08:24

Echt een ploeg voor de ritoverwinningen. Voor klassementen hebben ze echt niemand of Anton moet zijn oude benen weer eens terugvinden.

jvh93 5 januari 2017 om 08:27

het zal inderdaad vooral om ritoverwinningen gaan en misschien hier en daar eens een redelijke uitslag in een klassement met hagen of Cummings

edit: tenzij kudus natuurlijk een stap kan zetten, maar dat verwacht ik nog niet

betonmolen 5 januari 2017 om 08:39

Dus geen investering gedaan om de UCI punten aantal op te krikken.

rahimns 5 januari 2017 om 08:42

Edit redactie: Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Scherp! Aangepast ;)

Wheely 5 januari 2017 om 09:55

Morton een leuke aanwinst naast Cummings voor de straffe stoten en leuke solo’s.

RainbowJersey 5 januari 2017 om 10:07

Leuk team, maar gaan het lastig krijgen om niet weer laatste te worden in de WT. En dat is vooral te wijten aan de puntentelling.

Wim Kruithof 5 januari 2017 om 10:21

Prima dosis dagelijks leesvoer, die ploegenpresentaties… om de hunkering naar de openingskoersen Down Under en San Luis, alleen nog maar meer aan te wakkeren.

DeLuiaardVanLimburg 5 januari 2017 om 10:26

Oneens Rainbow, dit is in de breedte gewoon geen heel sterk team dat altijd meer in de onderste regionen zal hangen. Tuurlijk zal het hoger zijn wanneer etappe overwinningen hoger aangeslagen worden, wat hooguit te rechtvaardigen is voor grote rondes..

andor 5 januari 2017 om 11:18

Eigenlijk komt de puntentelling wel goed tot zijn recht mbt deze ploeg. Klassementen dat is mooi. Ook om te volgen natuurlijk. Zo kun je zien dat veel van die ritoverwinningen overgovergebleven kruimels zijn .daarom hoop ik ook dat Lotto jumbo ook in de tour de France nog voor een klassement gaat van bennet roglic of toch Gesink. Voor dimencion hoop ik dat een kuduz nog een stapje maakt of nog een ander verborgen gc type.

rahimns 5 januari 2017 om 12:31

@Wim Kruithof alleen jammer dat San Luis dit jaar niet meer op de kalender staat ;)

Baukema Tomoulin 5 januari 2017 om 12:43

Als cav gewoon MSR, Bretagne & Hamburg wint en BoaHa wint PR + een mooie uitslag in RVV hebben ze niks te vrezen van die WT-ranking.

Tiim 5 januari 2017 om 19:04

@Baukema Tomoulin

‘gewoon’

Haha.

Silent Hill 6 januari 2017 om 05:05

@Rahimns: San Luis of San Juan … maakt toch niets uit. Argentinië blijft samen met de TDU dé opener van het nieuwe wielerseizoen.

Zjoske 6 januari 2017 om 16:27

Erg benieuwd naar Thwaites in het voorjaar!

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair