Wielerpeloton in gedachte bij Robbert de Greef
foto: Topcompetitie.nu/Leon van Bon
dinsdag 2 april 2019 om 17:00

Wielerpeloton in gedachte bij Robbert de Greef

Nationaal Het Nederlandse wielerpeloton is dit weekend opgeschrikt door een tragische gebeurtenis. Afgelopen zaterdag is Robbert de Greef tijdens de Omloop van de Braakman getroffen door een hartaanval.

In het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen vecht De Greef momenteel nog voor zijn leven. Onze gedachten zijn bij Robbert, zijn familie en vrienden.


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


Arvid de Kleijn onderstreept comeback met goede prestaties in Tour de Normandie

Arvid de Kleijn en Metec-TKH beleefden een succesvolle week in de Tour de Normandie. De 25-jarige sprinter won niet alleen een etappe in de Franse wielerronde, ook eindigde hij alle dagen bij de eerste tien in de daguitslag, hetgeen hem een tweede plaats in het eindklassement opleverde.

“We hadden voor de wedstrijd ingezet op een goed klassement en een etappezege en dat is gelukt. Het is jammer dat in de derde etappe vier renners van ons bij een valpartij lagen, waardoor Dennis van der Horst en Rick Ottema niet meer verder konden rijden. Als je met een volledige ploeg was geweest, dan had er misschien nog wel meer ingezeten”, vertelt Michel Megens tevreden na een week koersen.

De Kleijn schoot raak in de derde etappe naar Elbeuf-sur-Seine, waar hij in een sprint met een compacte groep Nicolai Brochner en Jordi Meeus de baas bleef. “Het was een lastige finale waarbij de ploeg mij goed van voren hield. Er werd de hele dag hard gereden (47,4 kilometer per uur gemiddeld) en er kwam nooit een kopgroep. Uiteindelijk bleef er een man of vijftig over die gingen strijden om de winst. De aankomst was breed en snel en ik wist dat het mij zou liggen. Ik zorgde ervoor dat ik voldoende ruimte had en ging ervoor”, vertelt hij over zijn succes.

Het is voor De Kleijn zijn eerste zege van 2019, het jaar van zijn comeback na een door blessures geteisterd 2018. “Ik heb hard gewerkt om mezelf klaar te maken voor dit seizoen en het is heel mooi dat ik kan laten zien dat ik er weer ben”, aldus de Nederlander, die nog geprobeerd heeft de koers naar zijn hand te zetten in de laatste etappes. “Maar dat was lastiger dan gedacht.”

De komende weken staan voor De Kleijn de Omloop van de Glazen Stad op het programma en de Tour de Loir et Cher, waar hij in het verleden al eens een etappe won.


SEG kan terugkijken op goede week in Normandië

foto: Elisa Haumesser

Bij SEG Racing Academy kunnen ze eveneens tevreden zijn met de Tour de Normandie. Vooral topsprinter in wording Alberto Dainese liet een uitstekende indruk achter. De 21-jarige Italiaan luisterde vorige week maandag zijn verjaardag bijna op met een ritzege, maar moest toen nog genoegen nemen met plek twee. Een dag later was Dainese wél de snelste in de massasprint, waardoor hij een dubbelslag sloeg. Daarnaast werd hij nog een keer tweede, een keer vierde en een keer vijfde. Daarmee hield hij in het puntenklassement Arvid de Kleijn van Metec-TKH twee puntjes achter zich.

Naast Dainese, mocht ook Barnabás Peák aan de champagne. De 20-jarige Hongaarse kampioen bij de elite kwam tijdens de eerste etappe van de Tour de Normandie nog lelijk ten val. Behoudens wat schaafwonden deerde hem dat niet, want afgelopen vrijdag hield hij met een indrukwekkende solo als laatste vroege vluchter het peloton nipt achter zich. Leuk detail: vorig jaar wist SEG Academy Racing die etappe ook te winnen; toen was Julius van den Berg aan het feest. In het klassement stelde de opleidingsploeg wel teleur. Marten Kooistra was hun eerste man, maar dat was wel pas op plek 39.


Van der Horst, Ottema en Dekker herstellen van valpartijen

De Tour de Normandie was door het uitvallen van Rick Ottema en Dennis van der Horst niet alleen maar koek en ei voor Metec-TKH. De twee coureurs waren betrokken bij een valpartij in de door Arvid de Kleijn gewonnen derde etappe en konden hun weg niet meer vervolgen. “Ottema heeft een aantal kneuzingen, maar die lijken mee te vallen. Ik verwacht niet dat het gevolgen gaat hebben voor zijn wegprogramma”, vertelt Michel Megens. “Van der Horst heeft aan de andere kant een spierscheuring in zijn bovenbeen opgelopen waar hij last van heeft bij zware belasting. Hij wordt momenteel medisch gecheckt.

Een paar dagen later stond man in vorm David Dekker namens de nationale selectie aan de start in de Kattekoers/Gent-Wevelgem U23, die hij door een valpartij helaas niet uit kon rijden. “Het gaat opzich wel goed met me, maar ik heb wel last van mijn rechterheup, nek en schouder. Het zijn echter geen ernstige dingen. Ik zat goed in de wedstrijd en was mee in de eerste waaier toen ik ten val kwam. Ik sta vrijdag gewoon weer aan de start in de Triptyque des Monts et Châteaux”, vertelt Dekker. De schade lijkt dus mee te vallen.


BEAT gaat voor podium in Volta Limburg Classic

Voor BEAT Cycling Club staat zaterdag een van de hoofddoelen van het voorseizoen op het programma. De Volta Limburg Classic is de wedstrijd waar de ploeg wil laten zien dat het een stap gemaakt heeft in de ontwikkeling. BEAT mikt in de Limburgse heuvels op drie gedeelde kopmannen, te weten Martijn Budding, Piotr Havik en Luuc Bugter. “Onze doelstelling is rijden voor het podium”, zegt ploegleider Egon van Kessel, die vooral van Budding en Havik een strijd met de besten verwacht. Voor Bugter moet het koersverloop meezitten, erkent Van Kessel.

Afgelopen weekend reed BEAT geen wedstrijd, maar belegde het een trainingskamp in Limburg op de wegen van de Hel van het Mergelland. “Het was een te goed trainingskamp, met dit mooie weer”, aldus Van Kessel, die zijn ploeg maandag een training op wedstrijdniveau liet rijden om toch de nodige hardheid op te doen. De week ervoor werden de renners in het lab nog getest op hun conditie.

Op het trainingskamp kreeg de ploeg het nieuws mee over Robbert de Greef. Van Kessel zegt dat het incident de nodige impact heeft gehad op de groep en er Budding (bij Roompot-Nederlandse Loterij) en Bugter (bij Join’s-De Rijke) waren nog ploeggenoten van De Greef.

flag-nl BEAT Cycling Club voor flag-nl Volta Limburg Classic
flag-nl Daniel Abraham
flag-nl Martijn Budding
flag-nl Luuc Bugter
flag-nl Nahom Desale
flag-nl Piotr Havik
flag-gb Adam Lewis
flag-be Guillaume Seye

Vrijdag verschijnt een uitgebreid interview met Piotr Havik, onder meer over zijn voorbereiding op dit seizoen en ambities voor de toekomst.


Monkey Town-à Bloc voor Volta Limburg Classic

flag-nl Adriaan Janssen
flag-nl Maarten de Jonge
flag-it Nicola Gaffurini
flag-nl Bas van der Kooij
flag-nl Folkert Oostra
flag-it Antonio Santoro
flag-nl Ivar Slik


Kelvin van den Dool speerpunt bij Vlasman CT

Vlasman CT mikt zaterdag op drie renners voor de Volta Limburg Classic. Belangrijkste speerpunt binnen de ploeg is Kelvin van den Dool. De 23-jarige renner won vorig jaar in dezelfde regio de Ton Dolmans Trofee.

De andere renners waar ploegmanager Ton Welling rekening mee houdt, zijn Beau Duvigneau en Jaap Kooijman.

flag-nl Vlasman CT voor flag-nl Volta Limburg Classic
flag-nl Dion Beukeboom
flag-nl Joost van der Burg
flag-nl Kelvin van den Dool
flag-nl Beau Duvigneau
flag-nl Jaap Kooijman
flag-nl Bas Ottevanger
flag-nl Jelle Wolsing (vervanger Hartthijs de Vries)


Opnieuw tegenslag voor Hartthijs de Vries

Hartthijs de Vries heeft opnieuw een tegenslag te verwerken. De nieuwe aanwinst van het Vlasman CT moet de Volta Limburg Classic waarschijnlijk missen door aanhoudende griep. Zijn teammanager Ton Welling laat weten dat De Vries al zes dagen ziek op bed ligt.

Voor de 22-jarige renner is het een nieuwe tegenvaller. Eind februari kreeg hij te kampen met een slijmbeursontsteking aan zijn hak. Ondanks de kwetsuren wist De Vries nog een vierde plaats te behalen in de Dorpenomloop door Drenthe, die gewonnen werd door Coen Vermeltfoort.


Nog geen beslissing bij Alecto CT

Alecto CT is een van de ploegen op de deelnemerslijst van de Volta Limburg Classic. De ploeg heeft nog niet gesproken over of het wel of niet zal starten naar aanleiding van de gebeurtenis met Robbert de Greef.


Ploegwatchers

Alecto – Maxim Horssels

BEAT – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld

Monkey Town-à Bloc – Youri IJnsen

SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Vlasman CT – Maxim Horssels

Nieuwstips: [email protected]

 
4 Reacties
Sorteer op:
2 april 2019
Prima rubriek!
Ik vind het persoonlijk toch wel apart dat de situatie van robbert besproken wordt samen met de bekendmaking van de selecties voor de volta Limburg classic. Ik vind dat dit beter apart gemeld had kunnen worden.
    3 april 2019
    Precies mijn gedachte. Zeler als je ziet wat hier anders als artikel geplaatst wordt Verder heel spijtig voor hem en zijn naasten. Lijkt het maar zo of hebben wielrenners vaker hartproblemen dan andere sporters
    3 april 2019
    Helemaal mee eens. Komt wat respectloos over om zo'n bericht in een berichtengrabbelton te plaatsen. Dan liever niet.

Reacties zijn gesloten.