Het weekend van de afgelaste wedstrijden
foto: Cor Vos
dinsdag 12 maart 2019 om 21:00

Het weekend van de afgelaste wedstrijden

Nationaal De weersvoorspellingen beloofden weinig goeds voor afgelopen weekend en dat was het ook. Felle rukwinden en slagregen leidden tot de nodige afgelastingen van koersen. Dat is het thema van deze tweede aflevering van WielerFlits Nationaal.

In deze rubriek lees je reacties en de gevolgen op een koersloos weekend in Nederland en België. Verder ook aandacht voor de overwinning van Martijn Budding op Rhodos en enkele vooruitblikken op de Ronde van Drenthe.


Geen herkansing voor afgelaste wedstrijden

foto: Cor Vos

Het zal niet veel mensen zijn ontgaan. Door het slechte weer zijn afgelopen weekend meerdere wedstrijden in Nederland, België en Frankrijk noodgedwongen afgelast of voortijdig stilgelegd. De oorzaak was bij iedere koers hetzelfde: harde rukwinden.

Zo zal er bij de Dorpenomloop Rucphen, de Omloop van de Westhoek, de Grand Prix de la Ville de Lillers en de GP Monseré achter 2019 geen naam op de erelijst prijken. Voor de organisatoren is het annuleren een kleine ramp met soms grote financiële gevolgen. Een herkansing wagen op later tijdstip is voor de meeste organisatoren niet realistisch.

“Plantechnisch lukt dat helaas niet”, zegt Peter Korsmit, organisator van de Dorpenomloop Rucphen. “In verband met afspraken met veiligheidsorganisaties, maar ook contractueel met ploegen en door het wedstrijdschema van de Europe Tour is het niet mogelijk.”


Ivar Slik: “Heb het idee dat organisaties koersen sneller afgelasten”

Slik won afgelopen jaar in de Tour of Fuzhou – foto: Tour of Fuzhou

De afgelastingen van afgelopen weekend leveren Ivar Slik mixed feelings op. De voormalige prof van Roompot-Nederlandse Loterij zou de GP Monseré rijden, een Belgische UCI 1.1-koers. Eentje die belangrijk was, vertelde Paul Tabak vorige week. “Ik keek erg uit naar deze koers, vooral omdat er de hele week al harde wind werd voorspeld en het een ware afvalrace beloofde te zijn”, vertelt de renner van Monkey Town-à Bloc. “We hadden met de ploeg de lange reis naar West-Vlaanderen gemaakt om dan vijf minuten voor de start te horen dat de wedstrijd twee uur uitgesteld werd en tachtig kilometer korter zou zijn.”

Vervolgens trokken de ploegleiderswagens en alle renners van startplaats Aalter naar finishplaats Roeselare, waar ze zes plaatselijke rondes van twintig kilometer zouden afwerken. “Daar aangekomen hebben wij met de ploeg het rondje verkend en ons vervolgens klaargemaakt voor de start. Er stond een erg harde wind, maar het was wel te doen. Helaas kregen wij toen het nieuws dat de wedstrijd compleet afgelast werd omdat de veiligheid van de renners en het publiek niet gewaarborgd kon worden. Persoonlijk vind ik dit erg jammer en heb ik het idee dat tegenwoordig koersen veel sneller afgelast worden dan in het verleden.”

Dat vraagt om meer tekst en uitleg. “Dit heeft mijn inziens alles te maken met de verantwoordelijkheden waarmee organisatoren te maken hebben”, denkt Slik. “Mocht er iets misgaan tijdens de wedstrijd, dan kijkt men de organisatoren daar al heel snel op aan en stelt men hen verantwoordelijk. Vanuit de organisatie begrijp ik de beslissing dus zeker. Voor hen is het een ware ramp. Al het werk wat zij erin hebben gestopt is voor niets geweest. Ik vind echter dat elke renner en toeschouwer verantwoordelijk is voor zichzelf. Als je het te gevaarlijk vindt moet je zelf de beslissing nemen om niet te starten of niet naar de koers te komen kijken.”

De 25-jarige Noord-Hollander hoopt niet dat het wielrennen naar een situatie gaat waarin organisatoren sneller besluiten om een koers te aflasten, omdat de weersomstandigheden te extreem zijn. “Dit levert juist vaak de mooiste koersen op!’, meent Slik, al begrijpt hij het anderzijds ook. “Bij andere koersen die dit weekend plaatsvonden was de situatie nog iets complexer. In Brussel-Zepperen vlogen de takken bijvoorbeeld langs je oren en lagen er omgevallen bomen over het parcours. Dan is de koers annuleren de enige juiste beslissing.” Geluk bij een ongeluk: Monkey Town-à Bloc blijft door de aftasting nog een jaar extra titelverdediger.


Nieuwstips of opmerkingen?
[email protected]


SEG Academy Racing heeft te doen met koersorganisaties

SEG Academy Racing-teammanager Bart van Haaren deelt de mening van Slik dat het aflasten van wedstrijden vooral vervelend is voor de koersorganisaties zelf. “Het is goed dat organisatie en de autoriteiten deze beslissingen nemen. Sporters willen altijd door, maar we moeten wel voor hun veiligheid in staan. Natuurlijk is het een domper. Voor de renners, maar die krijgen snel weer een nieuwe kans. Vooral voor de organisaties is dit heel erg teleurstellend. Die werken maandenlang hard om een wedstrijd te kunnen organiseren – kosten noch moeite gespaard – en dan valt dat feest letterlijk en figuurlijk in het water.”


Wanzele en Drenthe staan met rood omcirkeld in SEG Racing Academy-agenda

Tiago Antunes trotseert de weerelementen in Rucphen – foto: Cor Vos

Afgelopen weekend wilde SEG Racing Academy het mooie weer maken in de Ronde van Zuid-Holland en de Rabobank Dorpenomloop Rucphen. Door regen en wind kwam het er niet van. Aankomende week mikken ze op goede resultaten in Wanzele Koerse (vorig jaar gewonnen door Cees Bol), Omloop van de Houtse Linies (nationale klassieker in Oosterhout, georganiseerd door wielervereniging Jumbo-Visma-De Jonge Renner – Van Haaren won zelf in 2013) en de Ronde van Drenthe (UCI 1.HC).

Vooral die laatste wedstrijd – waar de ploeg na een jaar afwezigheid terugkeert – is belangrijk voor de mannen die komend jaar de stap naar de profs willen maken. Met onder meer Alberto Dainese, Kaden Groves, Marten Kooistra en Jordi Meeus, brengt de ploeg meerdere kanshebbers voor de zege aan het vertrek. “Maar ook Wanzele Koerse is voor ons heel belangrijk. Daar starten we met twaalf renners. Alleen Thymen Arensman (sleutelbeenbreuk, red.), Georgios Stavrakakis en Sven Burger ontbreken er.”

Opstelling flag-be Wanzele Koerse

Opstelling flag-nl Omloop van de Houtse Linies

 • flag-pt Tiago Antunes
 • flag-au Alexander Evans
 • flag-gb Adam Hartley
 • flag-nl Jesper Rasch
 • flag-gr Georgios Stavrakakis
 • flag-nl Minne Verboom

Opstelling flag-nl Ronde van Drenthe (UCI 1.HC)


Arensman begonnen aan revalidatie na sleutelbeenbreuk

De onfortuinlijke Thymen Arensman liet vorige week in deze rubriek weten dat hij dinsdag 5 maart onder het mes moest voor zijn tweevoudige sleutelbeenbreuk, die hij opliep bij een botsing met een kind op een skelter. ’s Avonds liet de jongeling weten hoe het hem was vergaan. “De operatie is geslaagd en ik ben weer thuis!”, gaf hij in een korte update mee. “Ik heb wel veel last van de narcose. Het bleek uiteindelijk ook een zeer gecompliceerde operatie, maar het herstel is begonnen.” Gebruik het reactieveld voor jullie beterschapswensen.


Martijn Budding geniet na: “Wil het plezier er maximaal uit halen”

Martijn Budding landde maandag met enige vertraging op Schiphol vanuit Rhodos, waar hij zondag de Ronde van Rhodos op zijn naam schreef. “Elke keer als je naar de foto’s kijkt dan besef je het weer, dat is toch wel lekker. Een overwinning heb ik wel eens behaald, maar dit is mijn eerste eindzege in een UCI-koers”, zegt Budding.

“Ik zie dit als een mijlpaal, omdat ik natuurlijk van Roompot-Nederlandse Loterij kom. Ik heb deze winter keihard getraind om dit seizoen top te zijn en dat het dan in de eerste de beste koers zo lukt, dat geeft vertrouwen dat ik deze winter dingen goed heb gedaan”, zegt Budding. Een bucketlist heeft hij niet. “Ik wil het plezier zo maximaal mogelijk er uit halen en laten zien wat ik waard ben. Bij Rabobank heb ik meer laten zien dan bij Roompot-Nederlandse Loterij. Het grootste doel is om dat weer terug te krijgen. Dat is dit weekend wel redelijk gelukt.”

foto: Nassos Triantafyllou

“Ik zie dit jaar niet per se als revanche, maar ik wil er wel alles aan doen om te laten zien dat mijn periode bij Rabobank geen toeval was. Bij BEAT Cycling Club krijg ik alle vertrouwen en ik wil proberen om met deze ploeg hogerop te komen. Ik wil vooral uitslagen rijden en dan met name constant. Niet één of twee uitschieters in het jaar, maar in de meeste wedstrijden laten zien dat ik mee kan doen.”

Op de slotdag moest Budding nog een kleine voorsprong verdedigen op de Noor Markus Hoelgaard. Mede door bonificatieseconden onderweg was dat nog spannend, maar zijn ploeggenoten bij BEAT controleerden de koers. “Voor de jongens was het een motivatie om de gele trui te kunnen verdedigen”, legt Budding uit. “Iedereen is boven zichzelf uitgestegen, want ik heb ze nog niet zo hard zien rijden als zondag. Het is mooi dat iedereen een taak en een doel krijgt en dat ze dat allemaal tot in de perfectie uitvoeren. Zo zit je geen moment in twijfel.”


Selectie BEAT voor flag-nl Ronde van Drenthe

 • flag-nl Martijn Budding
 • flag-nl Luuc Bugter
 • flag-be Yves Coolen
 • flag-nl Piotr Havik
 • flag-be Daan Hoeyberghs
 • flag-nl Alex Mengoulas
 • flag-be Guillaume Seye

Vlasman CT mikt op topnotering in Ronde van Drenthe

In de Ronde van Drenthe zal het Vlasman CT van start gaan zonder uitgesproken kopman. De ploeg van manager Ton Welling mikt op een goede klassering. “Wij hebben maar één ambitie en dat is een zo goed mogelijke uitslag rijden”, aldus de teambaas. Overigens is een van de opgestelde renners herstellende van een blessure. Hartthijs de Vries heeft te kampen gehad met een slijmbeursontsteking aan zijn hak.

Selectie Vlasman CT voor flag-nl Ronde van Drenthe


Metec-TKH op volle oorlogssterkte naar Houtse Linies en Drenthe

Metec-TKH staat dit weekend aan de start in zowel de Omloop van de Houtse Linies als de Ronde van Drenthe, waar de ploeg van Michel Megen hoopt op een aantal topnoteringen. “De afgelopen wedstrijden wedstrijden zaten mijn renners er goed bij, dus de moraal is erg hoog”, vertelt de manager.

In de Ronde van Drenthe (1.HC) treedt de ploeg aan met in het oog springende namen als Rick Ottema (vorig jaar zesde) en Arvid de Kleijn. Dit zijn echter niet de enige namen in de ploeg van Megens die hoge ogen kunnen scoren. “Ook Jason van Dalen, Stef Krul en Marijn van den Berg zijn erg goed”, meent hij. Daarnaast is Dylan Bouwmans weer hersteld van een griepje en staat ook bolletjestruidrager in de Topcompetitie Dennis van der Horst aan de start.

foto: Cor Vos

Niet alleen in de Ronde van Drenthe kan Metec-TKH om de knikkers meedoen, ook in de Omloop van de Houtse Linies ligt een topklassering – dan wel niet een overwinning – binnen de mogelijkheden. Daar treedt de ploeg aan met David Dekker, laatst nog winnaar van Brussel-Opwijk.

Selectie Metec-TKH voor flag-nl Ronde van Drenthe

Selectie Metec-TKH voor flag-nl Omloop van de Houtse Linies


Agenda

13 maart – flag-be Profcourse Wanzele (kermiskoers) – SEG Racing Academy, Vlasman CT
17 maart – flag-nl Omloop van de Houtse Linies (nationaal) – SEG Racing Academy, Monkey Town-á Bloc, Metec-TKH, Vlasman CT
17 maart – flag-nl Ronde van Drenthe (UCI 1.HC) – Vlasman CT, Alecto, BEAT Cycling Club, SEG Racing Academy, Monkey Town-á Bloc, Metec-TKH

Aanstaande donderdag verschijnt een uitgebreide voorbeschouwingen op de Ronde van Drenthe


Clubwatchers
Alecto – Maxim Horssels
BEAT – Nick Doup
Metec-TKH – Julian Dubbeld
Monkey Town-à Bloc – Youri IJnsen
SEG Racing Academy – Youri IJnsen
Vlasman CT – Maxim Horssels

Nieuwstips:
[email protected]

 
2 Reacties
Sorteer op:
12 maart 2019
Snap Slik wel. En de mooiste Gent-Wevelgem was eigenlijk ook een koers die afgelast zou moeten zijn geweest.
13 maart 2019
Ronde van Drente is wel helemaal 1.HC.

Reacties zijn gesloten.