Weekendinterview: Niki Terpstra

Weekendinterview: Niki Terpstra

Foto: Dick Soepenberg/Sportfoto.nl

zondag 27 september 2015 om 09:00

Het wereldkampioenschap wielrennen van 2015 is hét moment voor Niki Terpstra (31). De nationale kampioen treft in Richmond een parcours dat past bij zijn kwaliteiten. De volgende WK’s zijn toebedeeld aan Doha (Qatar) en Bergen (Noorwegen) en dus zou het wel eens de laatste kans als kopman van Nederland kunnen zijn. Is het nu of nooit?

In de vroege nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) maakt de Nederlandse kampioen tijd vrij voor WielerFlits. Hij is dan net in zijn hotelkamer teruggekeerd van een massage. De Nederlandse selectie had die dag een training van tweehonderd kilometer gepland, tijdens de tijdrit. “Die heb ik net gemist!”, klinkt het opgewekt. “Wel een aparte uitslag.” Luttele seconden later, net voor de start van het interview, gaat het hoofd echter weer op de focus-stand: “Maak je het niet te lang?”

Lange voorbereiding
Het mag duidelijk zijn dat Terpstra met zijn gedachten al bij zondag is. “Deze week hebben we nog relatief veel gefietst. De laatste dagen zal dat een stuk minder zijn en moeten we vooral rusten. Doseren, een beetje op bed hangen en een filmpje kijken”, zegt hij ontspannen. Over zijn vorm is hij ook meer dan te spreken: “Het gaat uitstekend! Zondag ging het tijdens de ploegentijdrit ook goed en met het trainen is het gevoel eveneens prima. Ik ben vol vertrouwen.”

Het gaat uitstekend! Ik ben vol vertrouwen voor zondag

Het is voor Terpstra pas zijn vierde WK. Hoewel hij er in Florence en Ponferrada tijdens de ploegentijdrit ook bij was, maakte de Assendelfter zijn opwachting in het oranje alleen in Valkenburg (2012), Kopenhagen (2011) en het Australische Geelong (2010). Toch deert het Terpstra niet zo veel om, in dit geval naar Richmond, de halve wereld af te reizen. “Je moet er wat eerder zijn in verband met het tijdsverschil. Het is iets anders, maar alles is goed geregeld. Natuurlijk verschilt de cultuur bijvoorbeeld, maar voor ons als renners maakt dat niet zo veel uit.”

In de Vuelta koos Terpstra een paar keer het offensief en besloot hij de benen nog eens goed te testen in de etappe naar Cortals d’Encamp. Op het moment dat Chris Froome daar de rol moest lossen, sleurde Terpstra in zijn rood-wit-blauwe trui aan kop van het peloton. In een bergetappe dus, met het oog op dit WK. Kort na zijn opgave vloog hij richting Amerika. Bij aankomst, was een jetlag niet aan de orde. “Maar ik ben sowieso niet iemand die daar extreem veel hinder van ondervindt”, vertelt Terpstra. “Iedereen heeft er wel wat last van, natuurlijk. Maar ik ben er vrij snel aan gewend, vooral deze kant op. Ik vind het eigenlijk alleen maar lekker. De terugvlucht naar huis straks, dat wordt wel een zware kluif.”

Ploegenbelang in een landenspel
Voor de renner van Etixx-Quick Step is de koers van zondag bijzonder. “Het is wel een wereldkampioenschap, hè!”, lacht Terpstra. “Je verdedigt de kleuren van je land, een hele eer. Daarnaast rijd je ook in een hele andere ploeg rond. Dat is wel speciaal.” Toch is dat geen sinecure, want met Lars Boom, Sebastian Langeveld, Robert Gesink, Bauke Mollema, Tom Dumoulin en Terpstra zelf, zijn er louter toprenners aanwezig in de selectie van Nederland. En in landen als Spanje en België is dat wel eens een probleem gebleken. “Ik kan alleen zeggen dat de sfeer nu heel goed is. Ik hoop dat het zondag ook allemaal op z’n plaats valt, maar ik denk dat het wel goed zit. De samenwerking met bondscoach Johan Lammerts gaat ook goed. Hij is heel duidelijk en dat is heel belangrijk. Ik denk wel dat Johan iemand is die de koppen dezelfde kant op kan krijgen.”

Ploegenspel kan altijd meespelen, wanneer je met veel ploegmaats van je team voorop zit

Hoewel het speciaal is om voor Nederland te koersen, onderstreept Terpstra dat er wel degelijk ploegenbelangen spelen tijdens het WK. En heel gek is dat ook niet, omdat Etixx-Quick-Step in dit geval het salaris van Terpstra betaalt. “Tuurlijk kan dat altijd meespelen. Dat is gewoon zo. In wat voor situaties? Dat is wanneer je met veel ploegmaats van je team voorop komt te zitten.” Maar wat nu als Terpstra met Tom Boonen in de beslissende slag zit. Wat zou er dan kunnen gebeuren? “Ja, van alles”, lacht hij. “Maar ja, dat is een droomscenario. We gaan zondag lekker koersen en dan zien we wel wat er gebeurt.”

Terpstra verwacht een vermakelijke koers
Dan naar aankomende zondag. Al maanden staat die dag met rood omcirkeld in de agenda van Terpstra. In een vrij vroeg stadium weet hij bovendien een beeld te vormen over het parcours in Richmond. “De bondscoach is hier natuurlijk in april al geweest, met Sebastian. Van hen heb ik destijds al info en videobeelden ontvangen. Ik heb me er daardoor een aardige voorstelling bij kunnen maken. En daar lijkt het op”, grapt Terpstra. Hij vergelijkt het parcours met dat van de WorldTour-koers in Quebec. Daar deed onze landgenoot overigens één keer mee en kleurde toen de finale in de door Gesink gewonnen editie van 2013.

“Het is echt wel een pittige finale. Hoe pittig, dat zullen we uiteindelijk in de finale zondag wel merken. Of ik dat wel of niet kan overleven, maar dat blijft natuurlijk altijd een vraagteken. Het is in ieder geval niet gemakkelijk. Met zestien rondjes gaat het zeker wel zwaar worden.” Volgens sommige wielerkenners is het echter een WK-onwaardige omloop. “Waarom?”, vraagt Terpstra zich af. “Voor de renners die dit parcours wel ligt, is het geschikt. Voor klimmers moet het juist zwaarder. Maar dat is een beetje de mode, dat je als renner niets voorstelt als je niet bergop kunt rijden. Want alle koersen gaan steeds meer bergop, maar gelukkig worden de WK’s beter verdeeld”, beoordeelt Terpstra de omloop in Richmond.

Alle wedstrijden moeten maar zwaarder. Gelukkig verdeelt men de WK’s beter

De te kloppen man aanwijzen voor zondag is een lastig karwei. En dat is volgens de goedlachse Nederlander logisch. “Voor mij zijn er geen concurrenten of favorieten die er echt bovenuit steken. Ik denk dat je hier wel twintig namen kunt opschrijven. Het niveau is gewoon heel hoog en op dit parcours maken meerdere typen renners kans. De kans bestaat dat niemand alleen wegkomt. Maar dat is toch juist mooier? Het zou wel kunnen hoor, als het een zware koers wordt. Wanneer iemand zo sterk is dat-ie op de laatste klim kan wegblijven, dan is de kans groot dat je ook voorop blijft. Maar dan moet je wel een groot gat slaan.”

Aanvallen is het credo
Het weer kan daarin een belangrijke factor spelen. De vooruitzichten in Richmond zijn niet al te best voor dit weekend, maar zondag lijkt het toch iets beter dan vrijdag en zaterdag. Onstuimig Nederlands weer wellicht, maar dat laat Terpstra koud. “Als het nat is, wordt het wat zwaarder. Dan is het peloton vaker meer gerekt, omdat iedereen langzamer door de bochten gaat. Dat is denk ik wel in ons (Nederlands team, red.) voordeel. Maar voor mij persoonlijk maakt het niet uit wat voor weer het is. Ik heb met mooi of slecht weer geen enkel probleem.”

Ik ben pas tevreden als ik écht heb meegedaan, dat ik de koers mee bepaald heb

De voortekenen zijn dus goed voor Terpstra en hij weet dat het erin zit. Maar een afwachtende koers? Nee, dat is niet aan de Nederlandse kopman besteed. “Ik denk dat het parcours me ligt. Ik ga gewoon koersen zoals ik dat altijd doe. Het is in ieder geval de bedoeling dat jullie mij tijdens de finale in de aanval gaan zien. Ik wil meedoen om de prijzen en ben pas tevreden als ik écht heb meegedaan, dat ik de koers mee bepaald heb”, luidt het strijdplan. Wanneer Terpstra niet weer strandt in het zicht van de haven zoals in Geelong, mag Nederland stiekem beginnen te dromen over een regenboogtrui.

Dit artikel delen:

31 Reacties

Wheely 26 september 2015 om 09:20

Top interviewtje zo daags voor het WK! Heb er zin an!

0
Nick Nuyens 26 september 2015 om 09:27

Ferm om Terpstra te strikken. Hij geeft wel erg duidelijk aan dat ploegbelangen ook spelen. Ik kan geloven dat je als bondscoach daar toch niet echt gelukkig mee bent als je kopman dit aangeeft.

0
wolfje 26 september 2015 om 09:31

Prima interview en ik heb alle vertrouwen in een mooie wk-wedstrijd voor de nederlanders. Wel ben ik het eens met Nick hierboven, als Boonen gaat, dan ga jij er maar gewoon achteraan. Je rijdt hier in een oranje shirtje!

0
ikbenprocycling 26 september 2015 om 09:40

Ik heb een goed voorgevoel over dit team NL en onze ‘kopman’ ! De Nederlanders hebben allemaal een goede rijpheid en lijken zeer serieus en zelfbewust. Mooie opmerking van Niki o.a. over ‘beetje de mode, dat je als renner niets voorstelt als je niet bergop kunt rijden’. Je zag hem duidelijk zichzelf testen in de Vuelta bergen. Waarom is mij echter niet helemaal duidelijk in verband met dit wk parcours (dat ik trouwens best leuk vind). Als hij dat in de Vuelta deed omdat daarna de Richmond hellinkjes als vals plat voelen, noteer Tom dan toch ook maar als titelpretendent ondanks zijn loodzware vermoeidheid.

0
paapke 26 september 2015 om 09:43

Slordig, na een paar keer lezen sluipt er soms toch nog iets bij in. Thanks – YIJ

0
zoetepap 26 september 2015 om 09:44

Volgens mij geeft hij juist aan dat een merkenoverwinning(vette cheque) hem meer waard is als een merkenploegmaat terughalen in het ideale scenario. Hard maar realiteid.

0
Turtlehead 26 september 2015 om 09:48

@paake: hebben ze het niet altijd al betaald denk je? Anders zet Nikky het ze morgen nog betaald!

0
kittelkolb 26 september 2015 om 10:00

Mooi interview! Echt goed van de redactie om Niki te strikken. Jammer dat er niet verder doorgevraagd is over de ploegbelangen. Zijn woorden stellen me daarin niet tot rust.

0
Jungle Man 26 september 2015 om 10:15

Het kan ook anders. Ik kan me nog herinneren dat Boogerd en Rasmussen TEGEN elkaar redden op een WK, terwijl ze beiden voor Rabobank reden.

0
katerkop 26 september 2015 om 10:22

Terpstra is zo eerlijk om precies te bevestigen waarom de anderen niet voor hem moeten rijden. Let maar op zondag werkt hij voor Boonen.

0
aoyen 26 september 2015 om 10:36

Hij gaat dus logischerwijs niet achter Stybar aan wanneer die het met een late uitval probeert. Hopelijk is dat andersom ook zo.

Snap zijn loyaliteit naar ettix volledig. Dankzij Boonen kon hij ook PR winnen. Hopelijk wint hij morgen weer, zou een mooie kampioen zijn.

0
tendam 26 september 2015 om 10:42

Die late uitval in Geelong is wel het enige hoogtepunt van Terpstra in oranje-shirt. Ik hoop dat hij het kopmanschap een keer waarmaakt.

0
Wheely 26 september 2015 om 10:44

Zijn Terpstra en Boonen wel zo dik met elkaar, volgens mij verslaan ze elkaar hier maar al te graag. Stybar is natuurlijk gewoon een toffe gast, die gunnen ze het allemaal wel.

0
stephano 26 september 2015 om 11:03

Thanks, fixed – YIJ
Hij moet samen met Boom ver kunnen komen. Maar zo kun je er nog wel 20 opnoemen. Het zou trouwens pas nieuws zijn als hij zou zeggen dat ploegbelangen geen rol spelen.

0
Youri IJnsen 26 september 2015 om 11:11

@Kittelkolb
Dat is wel gebeurd, maar verder niets bijzonders. Anders had het er natuurlijk in gestaan.

0
Coldeportes 26 september 2015 om 11:17

HUH?!
Maar wat nu als Terpstra met Tom Boonen in de beslissende slag zit. Wat zou er dan kunnen gebeuren? “Ja, van alles”, lacht hij. “Maar ja, dat is een droomscenario.”

Euhm een droomscenario beste heer Terpstra lijkt me als je met Gesink of Dumoulin voorop zit en 100% een WK-titel naar Nederland gaat.

Het blijft toch een aparte eigenheimer, die Niki….. :6

0
chi666 26 september 2015 om 11:18

Nadeel van Teprstra is idd dat Etixx ook behoorlijk wat ijzers in het vuur heeft. Boonen als het bij elkaar blijft, wel na zo’n zware rit (ook tegen Degenkolb, Kristoff en Sagan), maar Stybar is ook zeker een kanshebber hier en vergeet Kwiat niet. Mag hij daar achteraan? Regen maakt het denk ik voor hem wel juist beter. Zwaarder is in dit geval beter voor Nederland. Boom en Langeveld… ik ben benieuwd of die tot het eind mee kunnen.

0
Belkin 26 september 2015 om 11:52

Ik denk dat het ploegenspel ook helemaal niet in het nadeel hoeft te zijn voor Nederland. Als Niki gaat zal Boonen net zo goed niet rijden. En ik zie Niki eerder wegrijden dan Boonen, die zal wel tot het laatste moment moeten wachten omdat van Avermaet en Gilbert eerder de mannen zijn met een vroege demarrage.

0
stephano 26 september 2015 om 12:05

Als kopman hoeft Terpstra helemaal nergens op te reageren. Belangrijker is dat een Gesink het gat dichtrijdt als Stybar wegrijdt.

0
nickdt 26 september 2015 om 12:14

@Stephano.
Ja, maar als Martens meezit met Stybar, dan gaat Gesink natuurlijk niks doen.

0
klootje kriekeljon 26 september 2015 om 13:19

Aardig interview met een eerlijke Terpstra.

0
schipperaar 26 september 2015 om 13:49

Droomscenario, samen met Boonen die nog een keer wereldkampioen moet worden, denk je echt dat je mag winnen Niki of is de pot ruim gevuld? Landsbelang, forget it, hoop dat de rest er niet intrapt.

0
John Bidon 26 september 2015 om 13:58

Terpstra is wel een aparte. Als die wereldkampioen kan worden interesseert het hem echt niet of een ploeggenoot voorop rijdt. Wellicht vind hij het ploegenbelang belangrijker dan het landenbelang, maar bij Terpstra is het eigenbelang nog altijd het belangrijkst.

0
DaveEvans 26 september 2015 om 14:01

Terpstra hoeft sowieso niet achter Stybar aan, dat doet Boom wel in volle finale ;)

0
HoofdIsVrij 26 september 2015 om 14:06

Hopelijk zien we straks niet Terpstra voor Boonen achter een ontsnapte Oranjehemd achtervolgen.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone