Weekendinterview: Kenny van Hummel

zaterdag 29 maart 2014 om 09:00

weekendinterview kenny van hummel

foto: Sirotti

Voor Kenny van Hummel leek 2013 het laatste wielerseizoen te zijn. De 31-jarige inwoner van het Gelderse Huissen zag zijn ploeg Vacansoleil-DCM stoppen en moest op zoek naar een nieuwe werkgever. Die leek hij te hebben gevonden in Formule 1-coureur Fernando Alonso, die hem een contract voorschotelde, maar zijn ploeg kwam er uiteindelijk niet. Daarna zat er niets anders op dan wachten. En dat duurde lang, heel lang.

Zon, zee en strand
Nadat Vacansoleil-DCM liet weten de sponsoring te stoppen, wisten de renners dat ze op zoek moesten naar een nieuwe broodheer. Dat lukte Van Hummel vrij snel: ”Ik kwam op een gegeven moment in contact met Alonso. Niet veel later had ik een mondeling akkoord met hem en moest ik mijn gegevens in sturen. Alles zou in orde worden gemaakt. Het leek er mooi uit te zien, totdat ik twee weken later een telefoontje kreeg dat het allemaal toch niet doorging. Euskaltel-Euskadi (Alonso wilde de WorldTour-licentie van die ploeg overnemen, red.) stelde meer eisen en die wilde Alonso niet inlossen. Hij had zoiets van: ‘ik schuif alles wel een jaartje op’. Maar goed, daar was ik wel de dupe van!”

Kamikaze Kenny had echter nog meer ijzers in het vuur. Althans, zo leek het. ”Voor het hele Alonso-verhaal had ik drie opties. Ik ben toen met een WorldTour-ploeg in gesprek geweest en twee ProContinentale ploegen. Na het afketsen van mijn contract bij Alonso waren die plekken of al verdeeld, of wilde die ploegen nog wachten, omdat het niet-doorgaan van de Alonso-deal de markt een beetje verziekt had. Ik was genoodzaakt om verder te zoeken. Uiteindelijk bleek dat toch heel erg moeilijk.”

Het was inmiddels november en de spurter had nog altijd geen ploeg gevonden. Als donderslag bij heldere hemel voltrok zich een wonderlijke wending. ”Ik was me aan het oriënteren op een studie. Ik besloot een opleiding aan de Johan Cruijff University te gaan volgen, waarna ik op vakantie ben gegaan. Halverwege de vakantie kreeg ik van mijn management een telefoontje of ik misschien geïnteresseerd was om bij een Italiaanse ploeg te gaan koersen. Het werd al snel duidelijk dat het om Androni van Gianni Savio ging. Van het een kwam het ander en binnen drie dagen was het contract zo goed als rond en getekend.”

Eerste buitenlandse ploeg

Kenny van Hummel

Het Italiaanse avontuur bij Androni Giocattoli-Venezuela, zoals de ploeg voluit heet, kon beginnen. Heel erg veel wist Van Hummel nog niet van de ploeg, vertelt hij: ”Ik wist natuurlijk wie Franco Pellizotti was. Iedereen kent hem wel. Mattia Gavazzi was voor mij ook geen onbekende, maar die besloot al vrij snel zijn contract in te leveren (Inmiddels rijdt de 30-jarige Italiaan voor Christina Watches-Kuma, red.). Hem kwam ik wel eens tegen in de massasprints, maar voor de rest zijn het allemaal jonge mannen.”

Na Rabobank Continental, twee kleinere Nederlandse ploegen, Skil-Shimano en Vancansoleil-DCM, is het voor de 31-jarige sprinter zijn eerste uitstap naar het buitenland. Hoe verliep die aanpassing? ”Ik kan me altijd snel aanpassen aan de jongens in een ploeg. In het begin was het wel heel erg moeilijk met de taalbarrière. Maar ik ben nu een paar maandjes met die jongens op pad en mijn woordenschat breidt zich steeds verder uit. Ik kan me nu redelijk redden in het Italiaans. En anders verstaan mijn ploeggenoten wel een beetje Engels. Maar in de koers weet ik wat ik moet gebruiken om die jongens duidelijk te maken wat ik bedoel.”

De sfeer binnen de ploeg is ook anders dan die bij zijn vorige ploeg, legt hij uit: ”Dat was natuurlijk een WorldTour-ploeg. Daar heb je wat meer nationaliteiten en misschien ook wel wat meer haantjes. Maar dit is echt een familieploeg. Ik zeg in ieder interview maar dat het een grote familie is, want dat is ook echt zo. Als het nu een mechanieker, een soigneur of een renner betreft, iedereen staat op één lijn. Natuurlijk staat Savio er wel een beetje boven, omdat iedereen respect voor hem heeft en hij de manager is. Maar iedereen die onder hem actief is, is niet meer dan een ander. Ik vind dat schitterend.”

”Savio heeft het programma van de ploeg omgegooid voor Johnny en mij”

Johnny Hoogerland Kenny van Hummel

Een maand eerder tekende ook Nederlands kampioen Johnny Hoogerland bij de familieploeg van Savio. Was dat feit voor Van Hummel belangrijk? ”Nee, in principe niet. Voor mij was het vooral belangrijk dat ik mijn hobby, wat natuurlijk ook mijn werk is, kon blijven doen. Ik heb mezelf wel altijd voorgehouden dat ik niet op ieder niveau ga koersen. Als het zo is dat ik nergens een contract kan krijgen wat mij zint, dan stop ik met fietsen en stort ik me op een studie. Daarna wil ik dan proberen om een maatschappelijke carrière uit te bouwen. Het is leuk, met nog een Nederlander. Maar had Johnny hier niet gereden, dan had ik alsnog met heel erg veel plezier getekend.”

Toch heeft Savio grote plannen met de beide Nederlanders. De flamboyante Italiaan besloot namelijk om het programma van zijn ploeg helemaal om te gooien, speciaal voor Hoogerland en Van Hummel. ”Toen ik het contract getekend had, moest ik van Savio met Cyclingservice om de tafel gaan zitten. Dat is een organisatie die ploegen contracteert voor de wedstrijden, de 1.1’s en dat soort koersen. Ik moest met hen praten over de koersen die mij goed liggen en die aanstrepen. Vervolgens moest ik die opsturen naar Savio om contact te gaan leggen. Savio wilde namelijk ook een programma gaan rijden voor Johnny en mij, zodat wij ook onze punten kunnen pakken.”

”Punten zijn voor onze ploeg heel belangrijk om bepaalde wedstrijden binnen te komen. Savio heeft heel erg veel ambitie met Johnny en mij. Daar ben ik erg blij mee. Eerst kwamen ze niet buiten de grenzen van Italië. Nu rijden we ook wedstrijden in Nederland, België en Frankrijk. Het vizier is groter, ook omdat er natuurlijk een aantal ploegen verdwenen is. Savio ziet daardoor kansen om in grotere koersen ook zijn neus aan het venster te steken. Ik denk dat nu het ideale moment is aangebroken om met deze ploeg daar in te stappen. Een volgende stap is om de ploeg nog verder uit te breiden en nog meer een team proberen te bouwen richting het klassieke voorjaar.”

Wildcard voor klassiekers

Van Hummel

Tot op heden heeft Van Hummel geen reden tot klagen gehad wat betreft zijn programma. Androni Giocattoli rijdt een divers programma en was afgelopen zondag ook actief in de natte en koude editie van Milaan-San Remo (Hummeltje werd 106de op net geen achttien minuten van winnaar Alexander Kristoff, red.). En vrijdag dokkerde de Nederlander nog over de kasseien en hellingen in de E3 Harelbeke. Op Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik na, kreeg zijn Italiaanse ploeg voor de overige klassiekers allemaal een wildcard.

Zondag staat hij dan ook aan de start van Gent-Wevelgem. ”Ik ga daar proberen te strijden om de winst. Het zal van het koersverloop en het weer afhangen of het een sprinterskoers wordt of een echte klassieker. Ik ben wel iemand die zich goed kan focussen, vooral op eendagskoersen. Ik ga het gewoon proberen, ik zie het wel. In het verleden werd ik al eens dertiende of veertiende in de sprint. Ik heb er in ieder geval heel erg veel zin in en dat is toch wel het belangrijkste in dit soort koersen.”

In april mag zijn ploeg deelnemen aan de Amstel Gold Race en donderdag liet de organisatie van de Ronde van Vlaanderen weten dat zijn ploeg ook daar welkom is. ”Vlaanderen ga ik sowieso niet rijden. Ik rij een dag eerder de Volta Limburg Classic en de woensdag erop mag ik ook deelnemen aan de Scheldeprijs. Voor de Amstel zijn er andere renners die daar veel beter tot hun recht komen. Mijn ding is sprinten en ik moet dus zorgen dat ik mijn snelheid behoud. Als ik te veel zware wedstrijden rij, dan gaat dat ten koste van mijn sprint.”

”De Ronde van België is voor mij ook prima”

Van Hummel

Na de klassiekermaand april staat in mei de eerste grote ronde voor de deur. Androni Giocattoli werd vorig seizoen tweede achter Lampre-Merida in de Coppa Italia. Dit regelmatigheidsklassement telt de punten van alle Italiaanse .1 en .HC-koersen op. De beste drie renners van een ploeg kunnen punten verdienen. De winnaar van dit klassement krijgt een wildcard voor de Giro d’Italia, maar omdat Lampre-Merida in de WorldTour uitkomt, schuift deze uitnodiging door naar de ploeg van Gianni Savio.

”Of ik daar ga rijden? Ik heb aangegeven dat de Ronde van België voor mij ook prima is. Die koers ligt me nu eenmaal goed, daar heb ik altijd goede uitslagen gereden en zelfs etappes gewonnen. Maar mocht de ploeg het belangrijk vinden om mij richting de Giro te sturen, dan is dat misschien ook wel interessant. We moeten eerst zien hoe ik het er dit voorjaar van af breng en hoe mijn condite dan is. Als ik in vorm blijk in die periode, is het misschien wel raadzaam om richting de Giro te gaan. En anders is de Ronde van België een hele goede tweede optie.”

Het zou voor Van Hummel de eerste deelname aan de Corsa Rosa betekenen. ”Dat klopt. Ik ben in het verleden wel twee keer van start gegaan in de Tour de France, maar die heb ik beide keren niet uit kunnen rijden. Ik zou vorig jaar eigenlijk ook starten in de Giro, maar toen bleek op voorhand al dat het parcours heel erg lastig was. Ik zag daar voor mezelf heel weinig kansen, waarna ik ver voor heb gekozen om richting Duinkerken en België te gaan. Ik vond dat daar meer kansen voor mij lagen.”

”Wij zijn natuurlijk wel een beetje aangewezen op wildcards”, kaatst de geboren Arnhemmer de vraag over de rest van zijn seizoen terug. ”Tot nu toe hebben we voor hele mooie wedstrijden wildcards gekregen. Terecht, denk ik, omdat we gewoon een goede ploeg hebben. Het is nu aan ons om in de koers te laten zien waarom wij de wildcards hebben gekregen. Het feit blijft wel dat de ploeg met mij en nog een aantal andere renners koersen wil rijden die onder andere mij goed liggen. Dit puur om punten te pakken, daar is het mij ook om te doen. Ik heb een eenjarig contract, waardoor ik op die manier interessant blijf voor volgend jaar. Dat kan voor deze ploeg zijn, maar misschien ook wel voor grotere ploegen”, blikt Van Hummel vooruit.

15 maart: het Weekendinterview met Michel Cornelisse
22 maart: het Weekendinterview met Martijn Keizer.

Profiel flag-nl Kenny Robert van Hummel

Kenny van Hummel

Geboren: 30 september 1982 (31)
Geboorteplaats: Elden (Arnhem) flag-nl
Woonplaats: Huissen flag-nl

Ploegen:
flag-nl Rabobank Continental (CT) 2002-2003
flag-nl Van Hemert-Eurogifts (2004)
flag-nl Eurogifts.com (2005)
flag-nl Skil-Shimano (PCT) 2006-2011
flag-nl Vacansoleil-DCM (WT) 2012-2013
flag-it Androni Giocattoli (PCT) 2014-heden

Belangrijkste resultaten:
flag-nl Dutch Food Valley Classic (2009)
flag-nl Twee ritten + eindklassement Ronde van Drenthe (2011)
flag-nl Batavus Pro Race (2009)
flag-be Memorial Rik Van Steenbergen (2011)
flag-cn Zeven ritten Tour of Hainan (alle edities)

Komende wedstrijden
flag-be Gent-Wevelgem (30 maart, WT)
flag-be Driedaagse De Panne-Koksijde (1 t/m 3 april, 2.HC)
flag-nl Volta Limburg Classic (5 april, 1.1)
flag-be Scheldeprijs (9 april, 1.HC)

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone