Michel Wuyts: “Onbegrijpelijk dat NOS niet de stap naar het veldrijden zet”

Michel Wuyts: “Onbegrijpelijk dat NOS niet de stap naar het veldrijden zet”

© Nico Dick

maandag 27 december 2021 om 08:00
Interview

Michel Wuyts is woensdag 65 geworden. Tijd om op pensioen te gaan, vinden ze bij de VRT. Het nieuws geraakte deze zomer reeds bekend en verraste niet alleen de kijker, maar ook de wielercommentator zelf. Begin deze week mocht WielerFlits op de koffie in Scherpenheuvel voor een openhartig gesprek. Over de koers en de cross en… zichzelf.

Dit wordt verondersteld een kerstinterview te zijn, Michel. Wat betekent Kerstmis voor jou?
“Op de meest zalige en rustige manier omgaan met mijn naaste familieleden. Dat klinkt cliché, maar het is niet anders. Door de aard van mijn vak zijn die gelegenheden niet zo talrijk. Ik koester ze. Vroeger was dat met mijn vrouw en onze kinderen, intussen is de groep uitgebreid met twee kleinzonen. Warre is zeven, Wies is vier. Het mooiste moment is de pakjestijd. Het blijft genieten van de verwondering van die kleine mannen.”

Het is ongetwijfeld ook een van je weinige vrije dagen in deze drukke veldritperiode…
“Een rustdag in een veertiendaagse met een overaanbod aan crossen. Het is nog drukker geworden. Niet wat het totaalaanbod betreft, maar vroeger werd de koek meer verdeeld. Door de overeenkomst tussen de VRT en Play Sports (Telenet, red) doen wij alles. Van Dendermonde tot Herentals. Dat zijn zeven wedstrijden in elf dagen. Eén langgerekte happening, maar ik doe het geweldig graag.”

“Maar omdat ik ook nog eens een maniak ben in mijn voorbereiding, heeft dat toch een impact op mijn privéleven. Gelukkig word ik na het werk thuis nog steeds hartelijk ontvangen. Mijn vrouw verwacht niet dat ik na het eten mee opruim als ik van een wedstrijd terugkeer. Daar tegenover staat dat ik vrij snel na de cross weer thuis ben. De VIP, die kent mij niet meer. Al van voor het uitbreken van corona trouwens. Ik babbelde graag na, maar dat is de laatste jaren weggeëbd.”

Hoeveel tijd kruipt er in zo’n voorbereiding?
“Dat varieert. Maar dat gaat toch over een aantal halve dagen per week, als je het over het veldrijden hebt. Paul (cocommentator Herygers, red) is vooral gespecialiseerd in de Nederlandse vrouwen. Hij kent de weg om zich te laten informeren en doet dat fanatiek. Onderweg – als we samen rijden – praat hij me bij. Wist je trouwens dat Paul een heus logboek bijhoudt?”

“Ikzelf bereid mij eerder voor via uitslagen en het lezen van alle media. Als Fem van Empel in Val di Sole wint, dan vind ik dat ik moet weten of zij op andere technische omlopen ook al goed uit de voeten kwam. Dat is informatie die er toe doet. Ik noteer al die info op fiches. Een pakket dat ik bij me heb in de commentaarcabine.”

Is een laptop met internetverbinding niet handiger? Er bestaan tegenwoordig websites die alle resultaten netjes verzamelen.
“Ik nodig je bij de volgende cross uit op onze commentaarpositie. Dan zal je snel merken dat er geen plaats is voor een laptop. Daar staan twee tv-schermen met het beeld dat je ook in de huiskamer ziet, bovenaan het plafond hangt een scherm waarop alle inkomende interviews te zien zijn, wat al een afleider is. En dan is er nog een iPad die ons voorziet van de posities en tijdverschillen.”

Ook kranten en websites lezen behoort tot jouw voorbereidingswerk. Hoé ver ga je daarin?
“Mijn vrouw vindt me daarin overdrijven. Terwijl ikzelf steeds een gevoel van onvolledigheid ervaar. Vroeger was dat nog erger. Zeker in het wegseizoen. La Gazzetta dello Sport, L’Equipe, … Ik vond dat ik alles moest lezen. Intussen heb ik zoveel jaren op de teller dat ik de pretentie heb dat ik zelf ook een toegevoegde waarde heb.”

“Het proces blijft net zo belangrijk als het product. Ik kan mij daar nog altijd maniakaal ingooien. Maar het is dus verminderd. Ik pik heel veel op bij WielerFlits. Daar lees ik de essentie. Ook uit jullie voorbeschouwingen op het veldrijden haal ik steeds weer nieuwe dingen. De kranten zie ik dan vooral als ‘afwerking’. Daar kruipt tijd in, maar mijn grootste geluk is dat ik daar ook van geniet.”

“Wat ik vroeger ook deed: het werk van schrijvers waar ik van hield, haalde ik uit de krant en hield ik bij in een map, om dan later af en toe opnieuw te lezen. Ik denk bijvoorbeeld aan Philippe Brunel van L’Equipe, die ook romancier was. Brunel is intussen met pensioen.”

In die fase van je leven ben jij ook bijna beland. Je bent aan jouw laatste winter bezig.
“Ja. Tenzij… De producers van Play Sports hebben mij op de cross al een paar keer verteld dat ik er volgend jaar opnieuw zal bij zijn. Daar durven zij vanuit gaan.”

Dat zou mooi nieuws zijn…
“Ik kan er nog niets deftigs over zeggen. Kijk, de VRT heeft een samenwerking met Play Sports, waarbij zij de rechten hebben en waarbij de VRT voor een aantal crossen zowel de stemmen als de middelen levert. Ik neem aan dat die overeenkomst blijft. Maar als ik logisch nadenk, dan zal het mijn opvolger zijn die uitverhuurd wordt. Tenzij Play Sports wil dat ik dat ben. Maar dat weet ik dus – nog – niet.”

Je vertelde zelf eerder dat jouw verplicht pensioen een symbooldossier is. Hoe machteloos voel je je daarbij?
“Het is een les die ik geleerd heb. Er was mij mondeling beloofd dat ik nog een paar jaar verder zou kunnen doen. Tot er een nieuwe CEO kwam. Nieuwe bazen, nieuwe wetten.”

Je kreeg een aantal voorstellen van andere zenders. Zijn VTM of Eurosport niet gebaat met jouw ervaring?
“Er zijn gesprekken geweest. Ik ben door een aantal instanties vrijwel onmiddellijk opgebeld. Toen is gezegd: er is nog tijd genoeg, we nemen de draad later weer op. Maar die draad ligt er nog steeds. Ik maak me wel sterk dat ik op een of andere manier nog in de koers blijf …”

Als commentator?
“Dat kan ook uitgebreid worden. Ik zou het al fijn vinden als ik mijn job als columnist bij Het Laatste Nieuws, wat ik al elf jaar doe, zou kunnen voortzetten. Ook dat doe ik ontzettend graag en ik neem daar ook de tijd voor. Ik ga zelfs in isolement als ik schrijf.”

Stel dat je toch afscheid moet nemen. Hoe zie je dat graag ingevuld worden?
“Eigenlijk heb ik dat afscheid al gehad.  De woensdag voor het WK had ik een voorstelling in de stadsschouwburg in Leuven en buiten mijn weten om hadden mijn zoon en dochter een en ander op poten gezet. Jan De Smet van De Nieuwe Snaar kwam zingen, er werd een live-verbinding opgezet met Greg Van Avermaet en Sven Nys. Rik Van Looy kwam aan de telefoon en als toemaatje kwam Eddy Merckx nog langs, die notabene al de hele dag met koning Filip het WK tijdrijden in Brugge had gevolgd.”

Michel Wuyts met Eddy Merckx aan de fontein in San Remo – foto: Cor Vos © 2017

Maar de dag van het WK in Leuven was nog straffer en van een uitzonderlijk gehalte. Beroepsmatig en emotioneel. Ik vraag me nog steeds af hoe ik dat traanloos doorstaan heb. In de ochtend kreeg ik in de commentaarcabine onverwacht bezoek van mijn twee pagadders (kleinzonen). Ze droegen een wereldkampioenenshirt en hadden ook voor mij een regenboogtrui mee met het opschrift ‘opa is onze wereldkampioen’. Ik kreeg er een medaille bovenop. Mijn zoon had dat achter mijn rug om geregeld met de sportredactie.”

“Die dag was ik ook gevraagd om op het Ladeuzeplein in Leuven de huldiging van het podium te doen. Ik werd na afloop zelf in de bloemen gezet. Een volgelopen plein stond in lichterlaaie. Toen ik achteraf naar de Oude Markt wandelde met mijn vrouw en dochter, deed ik daar een uur en tien minuten over in plaats van de normale tien minuten. Ik bleef maar aangeklampt worden.”

“En dan vergeet ik nog het WK zelf. Wat een monument van een koers. Wie verzint zoiets? De Fransen die de debatten openen op 170 kilometer van de finish. Dat stond diametraal op de vorige WK’s, waar je meestal tot de laatste ronde moest wachten om actie te zien. Ik had die bewuste zondag geen tijd om chagrijnig of emotioneel te worden.”

Dit voorjaar kreeg je ook al een afscheid tijdens de E3 Harelbeke. De Boigneberg was aangekleed met bordjes ‘Bedankt Michel’.
“Ik voelde mij daar toen ongemakkelijk bij. Omdat ik er vanuit ging dat er nog een periode aangebreid zou worden. Nee, ik heb er niets van gemeld tijdens de live. Ik vond het ook niet kunnen om zoiets zelf te doen.”

“Maar achteraf gezien was dat een schitterend initiatief van Jacques Coussens, medeorganisator in Harelbeke. Jacques is doorheen de jaren een goede vriend geworden. Een top marketeer ook. Het volstaat om naar hem te kijken en de zon schijnt.

Hij wilde jou bedanken omdat je veel betekend hebt voor hun wedstrijd. 
“Ik heb een natuurlijke band met die koers omdat het mijn eerste klassieker was die ik live heb gecoverd. Het was in 1991, toen ik in de koers stapte en op de motor mee mocht. Opvallend, de warmte die ik kreeg van het Harelbeekse bestuur was zo rustgevend dat de helft van mijn stress weg was, nog voor ik achterop de motor van Jos Dewit kroop.”

“Pas tien jaar later leerde ik Jacques kennen en dat klikte meteen. ‘We goan tegoare ne keer goan eetn hé. ‘k Goa je bellen’, klonk het in zijn sappig West-Vlaams. We zijn intussen al meermaals samen gaan eten en er is al heel wat afgebeld. Onze goede relatie zorgde ervoor dat ik af en toe tips gaf. Zoals dat ze niet te veel mogen veranderen aan hun finale. Omdat de kracht van de E3 Harelbeke de spanningsboog is vanaf de Tiegemberg tot aan de streep. Gaan de vluchters het redden of niet?”

‘Bedankt Michel’ op de Boigneberg – foto: © Nico Dick 2021

“En ik heb me ook wel eens kwaad gemaakt. Zoals in 2015, toen ze ontredderd waren omdat ene Geraint Thomas had gewonnen. ‘Wat overkomt ons nu? Thomas, wien es dadde? Terwijl die man al twee keer olympisch kampioen was. Ik zei: ‘jullie hebben nog geen tien procent gezien van wat die allemaal kan. Er komt een moment dat je er gaat mee uitpakken’. Soms loont het de moeite een beetje geduld te hebben.”

Je hebt als Sporza-commentator een enorm bereik. Hoeveel teammanagers of ploegleiders trekken aan jouw mouw?
“Niet één! Ik vermoed dat ik een zekere strengheid in mijn blik heb. Terwijl dat helemaal niet het geval is. Bij gelegenheid spreek ik die mannen wel eens, maar ik kan niet zeggen dat er aan mijn mouw getrokken wordt.”

Sta jij zelf stil bij dat grote bereik?
“Nee. En dat mag ook niet, want het zou verlammend werken. En gebeurt het toch, moet je dat zo snel mogelijk verdringen. Problematischer bij mij zijn de avonden voor een groot treffen. Ik ben van nature een slechte slaper. Maar bij een aantal wedstrijden, genre Ronde van Vlaanderen of het WK, haal ik amper vier uur slaap. Dat is om gek van te worden.”

Door nervositeit?
“Ik ben helemaal niet nerveus voor de uitzending, maar ik heb slaapstress. Net omdat ik besef dat ik moét slapen en de kans bestaat dat ik niet in slaap geraak, denk je foutief en geraak je ook niet in slaap. Terwijl ik zes, zeven uur nachtrust nodig heb om de finale te halen. Dan wordt dat een worsteling. Een half slaappilletje brengt dan redding, al probeer ik dat zoveel mogelijk te vermijden.”

“In de Tour en de Vuelta duurde dat probleem gelukkig maar één dag. Daarna kwam ik in mijn ritme. Ik heb een snelle gewoontevorming. In de Vuelta kwam daar de gedrevenheid bij om op tijd wakker te zijn, omdat ik daar bijna elke ochtend ging hardlopen, nog voor het ontbijt. Meermaals bereidde ik me in die periode voor op een marathon.”

Door het coronavirus heb je een aantal grote rondes niet meer ter plekke, maar vanuit Brussel gecoverd. Was covid-19 in dat opzicht een eye-opener?
“Absoluut. We hebben geleerd dat dat kan, vanuit België. Er is wel een gemis, namelijk de kameraderie. Het prettige chiro- of scoutsgevoel van de jongens ondereen. In mijn geval het op stap zijn met José De Cauwer, Christophe Vandegoor en Sven Nys of Frank Hoste. Zo mis je een aantal ideeën.”

“Ik herinner me de uitsluiting van Peter Sagan in de Tour van 2017. Dan krijg je onderweg naar het hotel vier meningen. Voor de uitzending van de dag nadien razend interessant.”

“En je mist de leuke anekdotes natuurlijk. Zoals Sven Nys die als bedachtzame chauffeur 110 rijdt, waar je 130 mag. En je op de achterbank de ongeduldige José De Cauwer beetje bij beetje ziet beginnen friemelen en zich uiteindelijk niet meer beheerst. ‘Nys, wat staat er op die borden aan de kant?‘ ‘130, José‘. ‘Waarom rijd je dan al een uur 110?‘ ‘Dat komt de VRT ten goede, José. We besparen op benzine.’

Je slaapt wel elke avond in je eigen bed…
“Er zijn nog voordelen. In Brussel beschikken we over zoveel meer comfort. Een groot scherm met scherp beeld, een eigen regie, veel meer ruimte, je hebt het beeldarchief bij de hand om aankomsten van vroeger te herbekijken, enzovoort.”

Michel Wuyts geïnterviewd op het Gala van de Kristallen Fiets – foto: Cor Vos © 2021

Jij hebt het wielrennen zien evolueren. Geloof je vandaag alles wat je ziet?
“In elk geval veel meer dan toen! Gelukkig maar. Ik kan nu vrijpostiger meegaan in de beleving. Ik kan het me permitteren om enthousiast te zijn. Wat ik van nature ook ben tijdens het commentaar geven. Het is absurd om te zeggen dat ik geen zweempje van angst achter de hand hou. Dat is er wel. Maar je mag daar ook niet te veel bij stilstaan.”

“Laat me zeggen dat er tal van factoren zijn die mij zeggen dat ik met een geruster gemoed in de actie kan vliegen. Anderzijds is het menselijk dat, als je bepaalde zaken ziet die je nooit eerder heb gezien, dat je je afvraagt of dat wel klopt. Een oefening die ik dan maak, is opzoeken wat die renner in kwestie waard was bij de beloften of junioren. Zo was bijvoorbeeld Mark Padun zijn dubbele ritzege in de Dauphiné  al veel minder verrassend. Maar onze handen in het vuur steken, dat gaan we niet meer doen.”

De laatste twee jaar wordt ook aantrekkelijker gekoerst. Aan wat hebben we dat volgens jou te danken?
“In de eerste plaats aan het prettig samenvallen van ontluikende talenten die aan een razend tempo het peloton in handen genomen hebben én ook niet meer willen wachten. Ze hebben haast. Bovendien hebben ze de motor en de skills om een finale van twee uur te rijden in plaats van een finale van één uur.”

“Supertalenten met een heel hoog en fel temperament, die zich niet laten bedwingen en niet bang zijn om zich een keertje te vergalopperen. En die mannen versterken elkaar daarin. Het risico is wel dat er anderen zijn die zichzelf voorbij gaan hollen. Er zijn ook jongens die dat een paar keer doen, maar niet een heel seizoen.”

“Ik vraag me trouwens af of we Pidcock niet tot die categorie moeten rekenen. Al is het nog vroeg om daarover te oordelen, toch denk ik dat hij van het type is dat het moet hebben van korte bevliegingen, om dan relatieve rust in te bouwen, om dan weer boven zichzelf uit te stijgen. Dat terwijl Van Aert en Van der Poel dat hoge niveau veel langer kunnen blijven aanhouden.”

Ze tellen veel minder wedstrijddagen dan vroegere generaties, maar koersen wel overal mee om te winnen.
“Wout van Aert had 49 koersdagen, waarvan 13 overwinningen en meer dan twintig podiumplaatsen. Die 49 is markant, ja. Met 60 koersdagen draai je een behoorlijk seizoen. Vanaf 80 is er al sprake van overload. Terwijl we in de jaren ’70 over 150 koersdagen spraken. Freddy Maertens was daarin een beest. Nu wordt dat opgevangen met gerichte stages.”

“Maar dat overal meedoen om te winnen, en dat koersen met zoveel lef, daar gaan ze met de jaren wel van terugkomen. Dat kan niet anders. Ik had daar onlangs een goede babbel over met Rik Van Looy. Die is 88 maar heeft een moderne visie op het wielrennen.”

Wat vertelde hij jou?
“Dat Wout van Aert de Ronde van Vlaanderen heeft verloren in de Tirreno Adriatico. Net als Mathieu van der Poel trouwens. Hij vroeg zich ook af waarom Van Aert meer dan één rit moest winnen in de Tour of Britain. En waarom hij daar absoluut ook voor dat klassement wilde gaan. ‘Dat hebben we die Fransman niet zien doen hé. Je hebt in Leuven gezien tot wat dat heeft geleid‘, voegde hij er aan toe.”

“Dat Van Aert nu nog niet beslist heeft of hij het WK veldrijden gaat rijden, dat ligt alleen aan hem. Als het aan zijn trainer Marc Lamberts ligt, blijft hij zéker thuis van Fayetteville. Die hoopt dat hij eindelijk eens zes weken gaat hebben voor de Omloop Het Nieuwsblad, als hij die al rijdt. Om zo in optimale omstandigheden naar het voorjaar te gaan. Zei Lamberts er nog bij: ‘als het aan mij ligt, rijdt hij de Omloop en Kuurne en gaat hij dan weer op hoogtestage. En rijdt hij de Tirreno niet, maar hervat hij meteen Milaan-San Remo. Hij is toch altijd direct goed als hij van hoogte komt’.”

Zo zijn we opnieuw bij de cross aanbeland. Heb jij ook genoten van de laatste cross met publiek, zondag in Namen?
“Ja. Op een parcours waar ik het meeste van hou. Namen heeft zó veel. En het heuglijke is dat je met het jaar in Wallonië de aandacht ziet toenemen.. Ik hoorde er verrassend veel Frans en zelfs Duits praten. Het spreekt het lokale publiek aan en dat is een prettige vaststelling. Het gaat niet overal even goed met het veldrijden, maar er zijn er een paar die de dans ontspringen. De Koppenberg staat ook in mijn top drie. In Besançon had ik dat gevoel nog meer. Dat waren geen toevallige bezoekers, maar kenners.”

Michel Wuyts in de inkomhal van zijn woning – foto: © Nico Dick

“De Franche-Comté. Dat is een van die regio’s die vroeger leefden. Daar moeten we weer naartoe, die opnieuw enthousiasmeren. En als dat gepaard gaat met een goede structuur, met jeugd die in de cross een bestemming ziet, dan zetten we al een hele stap; En stap die me meer charmeert dan die naar de Olympische Spelen.”

Jij vindt dat geen goed plan?
“Het zou op lange termijn een meerwaarde kunnen zijn, jawel. Maar laten we eerst herinvullen wat weggekwijnd is. Dat zal ook al niet gemakkelijk zijn. Ik behoor nog tot die generatie die met plezier naar Zwitserland reed om daar tussen tien – tot vijftienduizend mensen te staan. Fans die gek werden bij iedere passage van Beat Breu, Wabel of Frischknecht. Ik vergeet Zweifel nog, in zijn nadagen.”

“Of de regio Pilzen, waar je naast de crosscultuur ook nog een aparte vorm van uitwisseling had. Waar Belgen shirts en kledij uitwisselden voor die oude zware Barum tubes, met een profiel dat nog grover was dan dat van de huidige Rhino’s. Waar je de tram zag stoppen in het zicht van de aankomst. Simunek was er de held, samen met de broers Camrda en Pavel Elsnic. De mensen leefden er op.”

Is Flanders Classics goed bezig met de Wereldbeker?
“Het hanteert wel de methode van de verplettering. Zoveel mogelijk binnenhalen en dan alle zondagen blokkeren. Als je dan ook nog de UCI achter je hebt, of je sluit er een pact mee, dan rest er voor de anderen enkel nog kruimels en dat is geen gezonde situatie. Daar had ik het drie jaar geleden trouwens al over, toen Tomas Van Den Spiegel zijn aanpak kwam verdedigen . Ik dacht toen aan tien, twaalf manches. Dat leek me voldoende. Zestien is overdonderend. Ook een kostprijs van 350.000 euro –  al betaalt niet iedereen evenveel – voor de organisatie van een Wereldbeker, is op termijn niet houdbaar.”

“Om dan uit de kosten te komen, moe je een permanentie hebben van toppers. Die zich overal mee in de strijd gooien, het hele seizoen. Maar dat kan met deze generatie niet. Dus moet je het op lange termijn bekijken en abstractie maken die nu het mooie weer maken. Laten we hopen dat de ingrepen die nu gebeuren, een impact hebben zodat de cross op termijn op het niveau – of toch tenminste in de buurt – van het mountainbiken komt. Als de cross iemands finale bestemming is, de sporttak waarin hij of zij zijn of haar hele carrière in wil excelleren, dan zou dat misschien kunnen aantrekken.”

Dat het een gebald uur is, blijft voor de tv een interessant gegeven.
“Het is de mooiste sport om te becommentariëren. Dat en de vernieuwde finales in het wegwielrennen. Met finales van 80 in plaats van 40 kilometer zijn dat ook lekkernijen geworden. Maar de compactheid van de cross is een immens cadeau. Niet in het minst van de spannende vrouwenwedstrijden.”

Waarom ziet de NOS dat nog steeds niet?
“Ach, die instelling bestaat al langer. Ik heb er in het verleden zoveel gesprekken over gevoerd. Vooral met Mart Smeets, die dan ook nog eens met zijn bazen meeging in het verhaal en het over strontlopen had. Zo zei hij dat letterlijk. Crossen moet er wijken voor schaatsen. Wat me wel stoort, is dat ze ondanks glorieuze zaken bij de vrouwen, wat nu toch al een paar jaar aan de gang is, die stap nog steeds niet zetten. Onbegrijpelijk.”

“Terwijl we die lokale zenders toch nodig zullen hebben, als de UCI en Flanders Classics willen uitbreiden. Je kan niet verwachten dat de productiehuizen in België blijven investeren. Play Sports die naar Val di Sole gaat, dat is een verhuis van vijftig man.”

Is de komst van Eurosport in de cross een goede zaak?
“In elk geval wel. Voor het uitdragen van om het even welk wielerproduct moet dat een zegen zijn. Zonder meer.”

Doet kritiek trouwens iets met jou?
“Natuurlijk! Maar wel steeds minder. Je weet dat me de jaren wel te plaatsen. En het hangt er ook vanaf uit welke hoek die komt. Als dat van iemand is waarvan ik weet dat hij of zij verstand heeft van wielrennen, dan raakt me dat en ga ik dat na. Om te zien of ik dat anders moet aanpakken. Als het komt van iemand die geen kaas van koers gegeten heeft, dan glijdt dat van me af. Als water van een eend.”

Lees je commentaren over jezelf op social media?
“Neen! En ik adviseer iedereen om dat niet te doen. Wees gerust, het komt toch wel tot bij jou hoor. De essentie komt naar je toe, omdat er mensen zijn die maar al te graag hebben dat je het wel weet. Maar als je dreigt te verzuipen in de riool die het internet in grote mate geworden is, dan is dat vernietigend.”

“Ook de anonimiteit van het internet zorgt voor laagdrempelige reacties. Stel je nu voor dat je met die personen rechtstreeks in dialoog gaat, dan weet ik pertinent zeker dat een groot deel onmiddellijk low profile zou gaan. ‘Zo had ik het niet bedoeld.‘ Maar stel je voor dat je daar moet in investeren, hoeveel tijd zou je verspelen. Dus blijf je er beter van weg.”

Ik herinner me de Tour van 2001, waarin mijn dochter heel erg ziek werd en zelfs even voor haar leven vocht. Uiteindelijk ging het de goede kant op, maar je begrijpt dat, als je dan weer instapt, dat niet met een blij gemoed is. Dat was met angst. Dan presteer je ook niet top. Als er dan een golf van negatieve lezersbrieven komt, dan treft je dat. Ook al zou je dat moeten kunnen plaatsen. Maar dat is een les geweest voor later. Voor nu.”

Ben je altijd jezelf kunnen blijven als commentator?
“Dat denk ik wel. De beste uitzendingen zijn die waarin er dialoog ontstaat en die levendig gehouden wordt. Dat impliceert dat de ene net zo vaak aan het woord is als de andere. Tik tak. Een bijkomend element is dat je tezelfdertijd bij je beeld moet blijven, want het wordt me kwalijk genomen als ik iets mis. En het overkomt je ook wel eens een keertje, maar je probeert het te vermijden. Daarom heb ik de neiging om, als bijvoorbeeld José De Cauwer begint uit te wijden, daar af en toe dwars door te gaan. Al weet ik dat mij dat kwalijk genomen wordt.”

Misschien wil jij als commentator de bovenhand houden?
“Nee, zo zie ik dat niet. Het heeft vooral te maken met het feit dat er iets gebeurt waarvan ik vind dat de kijker verwacht dat we dat zeggen. José kan soms zo opgaan in een verhaal dat hij niet meer naar het beeld kijkt, maar naar mij. En bij wijze van spreken smeekt: kijk in mijn ogen, ik leg jou hier iets uit. Maar ik kan dat niet, want er gebeurt teveel. Dan komt dat over alsof ik hem onderbreek.”

“Het is ook zo dat bepaalde afspraken in stand gehouden moeten worden. Dat ik diegene ben die de laatste kilometer afrond. Dat zijn beelden die later kunnen herbruikt worden. Al ben ik daar vooraf niet bewust mee bezig. Die klanknabootsende dingetjes? Puur op impulsen, die ik zo snel mogelijk wil omzetten in woorden. Als ik ram bam bam zeg, dan is dat op dat moment uit de lucht geplukt. Net als de befaamde Tommeke Tommeke, wat doe je nu…”

Bij een aantal Nederlandse commentaarduo’s horen we meer stiltes.
“Dan heb ik liefst een vlotte dialoog. Zowel met José in de zomer als met Paul in de winter hebben we toch die ingesteldheid dat het niet te veel mag stilvallen. Eigenlijk zou dat wel een keertje mogen, maar als het bij ons dertig seconden stil blijft, zie ik de onrust groeien. Als ik dat bewust doe, hervatten ze zelf. Ik durf die mannen al wel eens uit te dagen.”

Wuyts in een onderonsje met Tom Boonen, voor de start van E3 Harelbeke – foto: Cor Vos © 2016

“Ook geplaag is nooit ver weg. Luchtig hoor. Zo gebeurt het al eens, bij een hittegolf, dat ze met ijslolly’s rondkomen in de commentaarcabines. Dan kan je ervan op  aan dat José de eerste is om er een in zijn waffel te steken. Dan zit je daar met jouw lolly en ben je de pineut. Tegen dat het aan jou is, is hij gesmolten. De Cauwer is ne rappen in zulke dingen. En als cocommentator kan je je al sneller eens verstoppen, natuurlijk.”

Er wordt jou wel eens verweten te chauvinistisch te zijn…
“Komt die kritiek uit Nederlandse hoek? Ik vind mezelf niet extreem chauvinistisch. Uiteraard vind ik het fijn dat een landgenoot wint, maar als Roglic Bernal uit het wiel rijdt, dan heb ik een even groot gevoel van voldoening.”

Daar is dan ook geen Belg bij betrokken.
“Dan zou dat inderdaad nog anders kunnen klinken. Maar ik herinner me die fameuze stunt van Mathieu van der Poel, die in de laatste kilometer van de Amstel Gold Race alles en iedereen oprolde. Ik ben zelden zo onder de indruk en verheugd geweest als toen. Maar oké, als Stuyven na het WK net niet op het podium eindigt, dan ben ik licht ontgoocheld.”

“Ik werk ook voor een Vlaamse zender. En ik moet eerlijk blijven met mezelf. Die gaan in decibels nog een stuk hoger dan ik als het over overwinningen van landgenoten gaat.”

Af en toe trek jij ook wel een keertje de registers open
“Klopt. Om de aandacht weer naar me toe te trekken. Ik heb ooit van een aantal vrouwen te horen gekregen dat ze op zondagmiddag het zeer genoeglijk vinden om in de zetel in slaap te vallen door de sonoriteit in mijn stem. Echt gebeurd. Toen dacht ik: dat ga ik veranderen. Onlangs nog vertelde een jonge mama me dat haar zoontje van twee van een duveltje in een engeltje verandert als ik praat…”

Bij WielerFlits worden jij en José wel steeds weer verkozen tot beste commentaarduo… 
“Dat heb ik dan uiteraard ook gezien. Dat was telkens verheugend. Maar ik kan wel begrijpen dat er in Nederland anders wordt omgegaan met de materie sport. Dat ze daar rapper zeggen: doe maar gewoon. Niet te uitbundig.”

“Al heb ik me ook al schromelijk vergist in Nederlanders. Hoe noordelijker je gaat, hoe afstandelijker, dacht ik. Maar dat klopt dus helemaal niet. Ooit was ik voor de BinckBank Tour in Friesland, in Bolsward. Op vraag van koersdirecteur Rob Discart presenteerde ik er de ploegenvoorstelling. Wel, ik was zwaar onder de indruk. Zelden heb ik zoveel handtekeningen moeten zetten als die dag. José en ik geraakten amper terug in de wagen.”

Dit artikel delen:

97 Reacties

Marik 25 december 2021 om 11:19

Heel lang interview vooral op de beleving en emotie van Wuyts ingespeeld. Het is ook wel leuk om zijn ervaringen en belevingen te lezen en alles door zijn ogen te bekijken.
Tegelijkertijd vind ik het ook wel enigszins vanuit de adoratie geïnterviewd. De grote Michel Wuyts, we hangen aan je lippen.

Blackcanyon 25 december 2021 om 22:38

De gedrevenheid van Wuyts, de passie en zijn kennis van feiten rondom de renners en de koers en zijn vakmanschap zorgen ervoor dat je wel respect moet hebben voor deze man. Alle lof.
Slechts de Cauwer en Herreygers kunnen mee in die kopgroep, ze rijden de NOS en eurosport op minuten, al doet Van Amerongen het nog wel aardig op Eurosport. Kroon en Dijkstra zijn vaak tijd aan het dichtkletsen met onderwerpen die niks met koers te maken hebben, zoals de kastelen waar de tour voorbij komt. Dat doen ze omdat ze de moeite niet nemen om op de hoogte te blijven van de feiten rond de koers en de renners ( of daar van de omroep de tijd niet voor krijgen/ de connecties niet voor hebben). Die vallen onmiddellijk door de mand.

notriple 26 december 2021 om 09:52

Wel een aardige belg. Pruimde hem liever dan die Smeets. Vele renners konden op zijn bord scheiten of schijten.

evelineroos 27 december 2021 om 11:36

Beide legendes. Verschil is vooral dat Wuyts idolaat van wielrennen is en Smeets niet.

Michelangelo 25 december 2021 om 11:25

Tof interview met een icoon in de sport. Voor de jonge lezers waarschijnlijk te lang, die zijn na 3 alinea’s verveeld en gaan iets anders doen. Blij met dit uitgebreide verhaal, hopelijk gaat WF wat meer van dit soort uitgebreide interviews doen met mensen die een goed verhaal hebben.

En toch neemt het voor mij niet weg dat het goed is dat Wuyts plaatsmaakt in de commentaarcabine. Het feit dat hij zegt dat bepaalde kritiek (feedback) van hem afglijdt als water van een eend, geeft aan dat hij te veel bezig is met zijn eigen gelijk. Hij geeft af op Mart Smeets, maar eigenlijk is hij een beetje verworden tot de Mart Smeets van Belgie. Als een op zichzelf staand merk, ipv een commentator. Maar soms is het gewoon goed voor het bos om een hele grote oude eik om te zagen, zodat alles wat daaronder zit ineens licht krijgt en kan uitgroeien tot iets moois. Soms ook niet natuurlijk…

Wel hoop ik dat hij voor de wielersport behouden blijft. Ik kan zijn mening over de koers altijd wel smaken, ook al ben ik het lang niet altijd met hem eens. Zij columns over de koers lees ik graag, en wat mij betreft mag hij ook gewoon af en toe aan blijven schuiven bij Extra Time koers.

5211 25 december 2021 om 12:15

Goed beschreven. Hij werd een merk zoals Smeets waarbij het er op zijn minst sterk op leek dat het om deze twee middelpunten van het zonnestelsel draait.
Toch graag gezien dat hij doorging met oa José dC, mooi duo en beter dan Ruben van Gucht.

Pietspeed 25 december 2021 om 14:07

Je spreekt van een icoon voor de sport. Ik zou zeggen (mediale) wielersport. Niettemin een aansprekend interview waaruit mi een kenner en ervaringsdeskundige blijkt in al zijn facetten van de ins en outs van het wielrennen.
De vergelijking met Mart Smeets vind ik niet opgaan, hoewel beide op zichzelf beschouwd wel journalistieke iconen zijn/ waren voor iig de wielersport. Bij Smeets ging het steeds meer naar de one man show, en stond de objectieve, onafhankelijke en kwalitatieve verslaggeving minder op de voorgrond. Bij Wuys is daar mi geen sprake van,hetgeen ook wel denk ik uit het interview blijkt. Reflectie, open voor kritiek, erg bewust hoe zijn rol is.
Wuyts mag er nog wel een paar jaar aan vast plakken, zowel voor het publiek als opkomend journalistiek talent.

Deo 25 december 2021 om 11:30

Sow wel heel lang, maar over het NOS gebeuren en het schaatsen. In de mediawet staat onder anderen dat schaatsen live te zien moet zijn voor elke Nederlander. (Open net) geen idee wat de flexibiliteit daarin is, maar kan begrijpen dat schaatsen meer van nationaal belang is, ook al is het niet voor iedereen weggelegd.

ChefSpijker 25 december 2021 om 11:49

Los van de mediawet, levert het simpelweg ook betere kijkcijfers op. En zo slecht doet de NOS het toch ook weer niet qua veldrijden uitzenden. Alleen zit het vaak op een stream als er schaatsen is. Vorig weekend was een World Cup in België wel te volgen bij de NOS en niet bij Sporza. Uiteindelijk is het vaak ook een rechtenkwestie natuurlijk en de omroepen kunnen het geld maar één keer uitgeven.

Koers 25 december 2021 om 12:03

Kan die lijst niet meer vinden, maar het gaat niet om al het schaatsen volgens mij. Elfstedentocht en EK/WK’s(NK?) denk ik. Al zijn er daar nogal wat van natuurlijk. De wereldbeker lijkt me niet verplicht. Maar goed, omdat wij liever cross zien wil dat nog niet zeggen dat dat voor heel NL geldt. Helemaal als vdp niet meedoet.

Deo 25 december 2021 om 12:04

Ja precies, schaatsen doet het gewoon goed. En ik denk dat wij als veldritkijkers genoeg alternatieven hebben.

5211 25 december 2021 om 12:12

Schaatsen in Nederland is zwaar overgewaardeerd. Wat meer aandacht voor de cross is op zijn plaats, zeker nu de dames het zo goed doen.

Dikke Man 25 december 2021 om 12:23

Ik snap de uitspraak van Wuyts wel, van een Vlaming die zijn hele leven in de wielersport heeft geleefd, maar het veldrijden stelt in Nederland echt weinig voor. Het WK is leuk, de rest is alleen voor de fanaten. En als we eerlijk zijn, de verschillende klassementen, de parcoursen die eruit zien als obscure festivalterreintjes met dranghekken en plankjes, de top 10 met MvdP en van Aert en dan 8 willekeurige Belgen, de vage sponsornamen… het spreekt allemaal niet tot de verbeelding. En dan heb ik het nog niet eens gehad over die badeendjes, om de knulligheid maar te onderstrepen. Wij vinden het leuk maar als je het niet kent, ga je je er niet in interesseren. Men kent schaatsen, niet veldrijden en zolang het een suf nichekarakter uitstraalt, gaat dit ook niet veranderen. Veldrijden is een Vlaamse volkssport wat schaatsen in voor Nederlanders. Het is niet aan de NOS om dit te veranderen.

Pol 25 december 2021 om 13:01

@Dikke Man
Het veldrijden stelt in Nederland echt weinig voor. Hoe kan je nu zoiets schrijven, we hebben in elke categorie een wereldkampioen. Bij de dames zijn we al jaren de beste van de wereld. Ik tel de laatste jaren al 10 regenboog truien en bij jou stelt dat niets voor. Ik tel de E K truien niet mee want dat stelt in jou toch ook niets voor.

Dikke Man 25 december 2021 om 13:11

Ik praat over publieke belangstelling. We zijn ook wereldkampioen fierljeppen zonder dat er iemand naar omkijkt. Die top 9 gevuld met Nederlandse dames werkt ook eerder tegen de sport dan mee.

Pol 25 december 2021 om 13:21

@Dikke Man
Waarschijnlijk nooit bij de wereldbeker Adrie van de Poel geweest? En N.K in Huijbergen met vele duizenden toeschouwers.

Dikke Man 25 december 2021 om 13:48

Bij uitzendingen van de NOS zijn duizenden niks, Pol.

Koers 25 december 2021 om 14:49

@dikke vrouw, fierljeppen is een prachtige tv sport, alleen zit je in de onbekend maakt onbemind cyclus. Darten was voor Van Barneveld ook helemaal niets, totdat sbs de rechten voor slechts 10.000 pond(!) kon kopen en er een nlse wereldkampioen was. Je kunt een boel sporten met een beetje momentum populair krijgen, al heb je daar wel een beetje geluk bij nodig. Dat momentum is voor de cross wellicht net iets te laat, nu vdp steeds minder crossen rijdt. Al is hij nu ws wel een bekendere coureur dan daarvoor.

Hopelijk gaat RTL7, in navolging van het baanrennen, ook de cross uitzenden. Als de Vlaamse eigenaren dat voor een paar centen toelaten moet dat toch kunnen zou je zeggen. Al is een keuze om het niet uit te zenden natuurlijk ook dat er op zich genoeg cross op tv te zien is. Je wilt niet concurreren met sporza.

Dikke Man 25 december 2021 om 17:07

Zoals ik al zei, het is niet aan de publieke zender om een nieuwe trend op te starten. Daarnaast vertikt de crosswereld het voorlopig om in te spelen op een internationaal publiek.

Pol 26 december 2021 om 08:27

Dikke Man
In België noemen ze als u een DOEMERIK

5211 26 december 2021 om 12:57

Dikke Man zit er gewoon naast. NOS zend ookonbebullige korfbal wedstrijdjes uit of volleybal, basket waar een 200 tot 1000 man maximaal vaak in het zaaltje zitten.
Heel wat anders dan een cross waar dan ook waar zonder Covid veel volk is en NED in de top rijdt, sterker domineert zoals bij de dames.

Pol 26 december 2021 om 17:11

@5211
Heb in Amerika en Canada bij het schaatsen toch 27 toeschouwers geteld. Maar de NOS was er wel in totaal 6 dagen aanwezig.

D.Koch 25 december 2021 om 11:31

Genoten van hem. Behoorlijk wat feiten geleerd van hem. Topper

Alfons Haavers 25 december 2021 om 11:37

Mooi interview met een man die meer dan zijn steentje bijgedragen heeft aan de enorme populariteit van wielrennen en de cross in Vlaanderen.

Zijn carrière als commentator viel ook wel een beetje samen met het moment dat ze bij de BRTN meer gingen inzetten op de tweede grootste sport van het land nadat ze het voetbalcontract verloren aan de VTM.

Maar met zijn professionalisme en passie heeft hij de uitzendingen van zowel het wegwielrennen als het veldrijden naar een hoger plan gebracht.

Voor mij is het nog steeds de beste. Zowel met De Cauwer als Herygers slaagt hij er als geen ander in de koers de huiskamer in te brengen.

En ik moest wel lachen met zijn vergelijking met het chauvinistisch Frans commentaar. Ik zag onlangs een stukje waarin Alaphilippe wereldkampioen werd en de commentator van dienst complètement fou gaat. Het was alsof zijn bloedeigen zoon won.

Dan vond ik dat het bij Michel wel altijd nog wel meeviel, je bedient in de eerste plaats de Vlaamse wielerfan en een beetje chauvinisme mag dan wel. Het werd zelden schabouwelijk.

Maar als commentator kan je nooit voor iedereen goed doen. Ook zijn opvolgers zullen stevig op de korrel worden genomen, daar twijfel ik niet aan. Ik hoop in ieder geval nog dat hij ergens wordt opgevist, want zoveel sleet zit er nog niet op wat mij betreft.

xistnc 25 december 2021 om 11:58

Het chauvinisme van Wuyts zit ‘m niet in de decibels van het juichen, maar in het zich (al dan niet vilein) afzetten tegen buitenlanders.

Emergo 25 december 2021 om 12:37

Afzetten tegen buitenlanders ?? Kom, kom.

Lalsacien 25 december 2021 om 14:11

Het chauvinisme van Wuyts is over het algemeen niet storend maar Belgen worden vaak wel op een voetstuk gezet tov niet Belgen.

Dantiest 25 december 2021 om 14:16

X is nog altijd boos om die opmerkingen naar Primozje na het WK Imola.

Wuyts had het graag zo gezien en het is courant in het wielrennen dat zelfs een toprenner een dienst doet aan een andere toprenner die kortgeleden zijn ballen van zijn lijf gereden heeft voor jou.

Maar het is geen regel en ik denk ook niet dat Wuyts het zo gesteld heeft.

Franco Ballerini 25 december 2021 om 11:40

Hopelijk volgend seizoen commentator bij Eurosport.

xistnc 25 december 2021 om 11:56

Voor de dameskoersen dan, want bij de mannen hebben ze het daar prima voor elkaar.

Michelangelo 25 december 2021 om 12:20

Maar voor dameskoersen vind ik De Cauwer en Wuyts juist helemaal niet sterk. Zijn daar gewoon niet goed genoeg in thuis. En als ze commentaar geven dan is het met de bril op van de mannensport. Waarbij het in het veld overigens wat beter gaat dan op de weg.

platteprijs 25 december 2021 om 13:24

Wuyts en Kroon lijkt me een prima combi. Beter dan Kroon en Belleg.

platteprijs 25 december 2021 om 13:26

@Michel ik heb De Cauwer en Wuyts nog nooit samen gehoord bij een dameskoers. Jij wel?

Johnny7 25 december 2021 om 11:55

“Ik werk ook voor een Vlaamse zender. En ik moet eerlijk blijven met mezelf. Ik zou die criticasters willen uitnodigen om eens naar de Franse of Engelse commentatoren te luisteren. Die gaan in decibels nog een stuk hoger dan ik als het over overwinningen van landgenoten gaat.”

Met ontzettend veel Nederlandse kijkers. Maar daar werd echt nooit maar dan ook nooit rekening mee gehouden door Wuyts (wel door Jose). Daarom ben ik ook afgehaakt de laatste jaren. Verder respect voor zijn lange carrière.

Koers 25 december 2021 om 12:09

Hij wordt betaald door de Vlaamse burgers, andere verantwoordelijkheid heeft hij niet.

Arie den Blanken 25 december 2021 om 12:15

Hij moet ook geen rekening houden met ons Nl-se kijkers. Daar moet de NOS maar voor zorgen. Maar die blinkt vooral uit in niets uitzenden.

Koers 25 december 2021 om 12:08

Het zesde monument.. Hopelijk gaan we hem terug horen bij ES. Al moet ie van de Italiaanse koersen afblijven, die zijn voor Jeroen en Karsten. Kan me niet voorstellen dat iemand met zoveel kennis geen plekje vindt. Helemaal als je nagaat dat de ‘Ollanders juist vaak op Sporza kijken vanwege het commentaar. Wellicht dat je met hem toch wat kijkers kunt meenemen.

5211 25 december 2021 om 12:09

Ga het duo missen. José zelf vind het soms ook ongemakkelijk dat de heer Wuyts hem onderbreekt. Daar was Smeets ook altijd een ” meester” in. Ik vind het erg irritant.

Geloof de verklaring wel dat hij zo fanatiek is en absoluut niets wil missen maar was toch mooi geweest had Michel Wuyts dat wat geremd.
Vind het een groot gemis dat hij ermee moet stoppen. Wie gaat er met de mooie koersen naast José zitten? Ruben van Gucht? Die schiet echt nog veel te kort.

Arie den Blanken 25 december 2021 om 12:20

Ruben Van Gucht doet het anders maar vind ik ook uitstekend. Nog vele male beter dan Michel Wuyts was Mark Uytterhoeven maar zo eentje krijgen we voorlopig niet meer terug. Mark is zelfs nog een half jaar ouder dan Michel Wuyts.
Op Eurosport zijn ze ook goed op weg goed commentaar te leveren door de combinatie Jeroen Van Belleghem met Karsten Kroon bij de weg koersen en in het veldrijden Jeroen met Thijs van Amerongen. Alle ander commentatoren en co-commentatoren daar vind ik niet om aan te horen.

platteprijs 25 december 2021 om 13:32

@Arie ik hoop dat je de presentator van de commentator scheidt bij Van Gucht. Als laatste kan hij alleen flauwe grapjes maken tegenover Decroix en voortdurend verwijzen naar de tante van Evenepoel. En Mark Uytterhoeven die was soms grappig, maar meer positiefs kan ik me over hem niet herinneren.

Lalsacien 25 december 2021 om 14:15

Ik heb trouwens Mark van Loonbeek ook nog meegemaakt. En Anquetil op de Franse televisie. Mark Uyterhoeven was soms grappig maar redelijk voorspelbaar. Na verloop van tijd vond ik hem saai worden.

Dantiest 25 december 2021 om 15:02

Mark Vanlombeek*

Arie den Blanken 25 december 2021 om 15:05

Sport op TV hoort voor mij tot de categorie amusements-TV. Commentatoren dienn dan ook vooral een bijdrage te leveren aan de extra amusementswaarde voor de kijker. Dus voor mij is het maken van grapjes en uitweiden over andere dingen belangrijker dan koerskennis van een commentator. Zeker bij het wielrennen op de weg waar 95% van de tijd eigenlijk niets gebeurt.

Dantiest 25 december 2021 om 16:17

Dat is het probleem met bijvoorbeeld Nick Stupler. Kan zinnig over wielrennen praten maar na 45min heb je er genoeg van.

Lalsacien 25 december 2021 om 20:03

@Tandarts ik schreef Van Lombeek maar de autocorrectie had ik niet in de gaten. Vanlombeek dus.

Arie den Blanken 25 december 2021 om 12:13

De voorbeschouwingen en interviews hier op WF zijn voor mij ook bijna altijd veel te lang en lees ze bijna nooit helemaal. Maar dit keer van A tot Z geboeid gelezen.

Lalsacien 27 december 2021 om 10:04

Heeft gewoon met interesse te maken.

Romāns Vainšteins 25 december 2021 om 12:17

Mooi interview en mooie kerel is het toch.

thorsen 25 december 2021 om 12:31

Er zijn weinig mensen op TV geweest waar ik zo lang naar heb geluisterd als Wuyts. Nou kijk ik vrij weinig TV meer op sport na, en dan met name wielrennen. Dat ‘de Belg’ zoveel Nederlandse kijkers blijft trekken is zowel een compliment aan hun, en tegelijkertijd legt het natuurlijk ook gewoon een pijnpunt van de NOS bloot. Uiteraard zijn er periodes geweest waarin ik me heel erg aan hem stoorde, maar over het algemeen valt dat best mee, en kies er toch voor om elke keer terug te komen.

Wuyts is een monument voor de sport, en het zou best kunnen dat wanneer hij een tijdje met pensioen is er veel mensen zijn die naar hem terug verlangen, want ik heb soms toch zo mijn twijfels of zijn opvolgers.

Klein Verzet 25 december 2021 om 12:58

Ha ha, Michel zet nog eventjes Mart Smeets te kakken. En, terecht. Verder gewoon een prima interview met een maniakaal commentator. Daar hou ik van. Toch een vorm van liefde om bijna obsessief met de materie bezig te zijn, niet dan?

westmalle1965 25 december 2021 om 13:18

Ik mis een naam in het interview en reacties:Renaat Schotte, ieder weet dat t niet klikt tussen Wuyts en Schotte, waarom hier niet naar gevraagd WF?, Schotten wordt toch de man bij de VRT de komende 10/15 jaar

lemmens 25 december 2021 om 13:43

Daar heb ik nooit iets over vernomen. Hoe kom je daarbij?

westmalle1965 25 december 2021 om 13:54

Wuyts en Schotte zitten al jaren niet samen onder com.box,Wuyts noemt hem niet bij zijn ‘kameraden’ na de koers, ik volg reeds live de wks wereldwijd, savonds zie je Renaat alleen door bv Bergen en Insbruck wandelen terWuyts en José 50 meter verder aan de bar zitten. Bij de meeste ‘volgers’ is dit wel bekend

oborobo 25 december 2021 om 13:31

Helemaal mee eens wat betreft de NOS en veldrijden.
Maar gaat het nooit winnen van het schaatsen,tenzij men het houd bij EK/WK.
En dan heb ook nog het WK afstanden,hoe verzin je het!

Marik 25 december 2021 om 13:47

De kijkcijfers geven het antwoord. Een gemiddelde wereldbeker schaatsen trekt bijna altijd nog een wel paar honderdduizend kijkers. Een gemiddelde wereldbeker cross trekt een paar tienduizenden Nederlandse kijkers.

Koers 25 december 2021 om 14:36

Op NPO1 krijgt het echt wel meer dan een paar tienduizenden kijkers. Bij de dames doet NL het goed en dat ziet men graag (al is er wat overdaad). Bij de mannen hangen de kijkcijfers natuurlijk wel af van de aanwezigheid van VDP.

Gebruikersnaam 26 december 2021 om 17:47
Quote:
Een gemiddelde wereldbeker schaatsen trekt bijna altijd nog een wel paar honderdduizend kijkers.

Klopt dat wel? Want als een gemiddelde wereldbeker schaatsen in Nederland een paar honderdduizend Nederlandse kijkers trekt en wereldbekerveldrit in Vlaanderen zo'n 600.000/700.000 Vlaamse kijkers trekt (terwijl Nederland 3 keer zo groot is), dan durf ik stellen dat het schaatsen toch niet erg populair is.

Best mogelijk dat veldrijden in Nederland nog minder kijkers zou hebben, maar dan is er in ieder geval veel groeimarge voor "iets" dat het schaatsen met gemak kan overstijgen qua populariteit.

Napoleon 26 december 2021 om 18:46

De wereldbeker schaatsen in Heerenveen in november (ook op zondagmiddag) trok ruim boven de miljoen kijkers.

Gebruikersnaam 26 december 2021 om 21:35

Gaat me meer over een middle-of-the-road wereldbeker, dat is representatiever dan een lokale klassieker, want dat zijn uitschieters. Er zijn ook crossen van ver boven het miljoen.

platteprijs 25 december 2021 om 13:33

Mooi en leuk interview. Compliment.

Canyonracer 25 december 2021 om 14:07

De cross stelt dan ook niet zoveel voor. Is vooral iets voor België en zuid Nederland en de rest van de aardbol boeit het niet.
Zelfs schaatsen is internationaler.
Wel logisch dus dat het schaatsten voorrang krijgt bij de NOS.

Arie den Blanken 25 december 2021 om 15:14

Het internationaler zijn van het schaatsen is pure schijn. Het komt door geforceerde maatregelen van het IOC en de ISU met als doel de Olympische status niet te verspelen. Zou dat laatste gebeuren dan is schaatsen internationaal gezien binnen de kortste keren nog kleiner dan het veldrijden.
Italiaanse kennissen van me die nog meer in sport geïnteresseerd zijn dan ik hadden toen Fabris goud won op de OS nog nooit van hem gehoord. En twijfel er maar niet aan dat met "top"schaatsers uit andere landen buiten Friesland niet veel anders zal zijn.

Murcia 25 december 2021 om 15:34

Niet met je eens Arie, in het schaatsen doen Japanners, Zuid-Koreanen, Noren, Canadezen en Amerikanen en nu zelfs een Zweed mee aan de top en pakken ze ook daadwerkelijk goud bij OS, en WK's of Wereldbeker wedstrijden. Dat is dus feitelijk al internationaler dan de cross waar het gaat tussen een wagonlading Vlamingen, 2 Nederlanders en één Brit voor de strijd om de podiumplaatsen. Juist die Olympische status zorgt ervoor dat schaatsen niet is gedegradeerd tot een folklore sport als Korfbal want natuurlijk is Nederland de dominante factor op het langebaanschaatsen net zoals Vlaanderen dat is in het veld. Ik ben het dus met je eens dat zonder de Olympische spelen de schaatssport verder zou zijn afgegleden maar het feit blijft dat het nu breder bezet is aan de top dan de cross.

mocca 27 december 2021 om 10:56

Ik denk zelfs dat de cross een probleem heeft.

De opkomst van gravel en het mountainbiken. Beide veel internationaler, dus veel interresanter voor eventuele sponsors.
En beide spreekt de jeugd veel meer aan buiten vlaanderen en gedeelte nedeland.

Dantiest 25 december 2021 om 14:11

Michel is zelfs met zijn chauvinistische kantjes, die de laatste jaren steeds scherper werden een monument en een liefhebber pur sang.

Iemand die de sport leeft zoals wij ze leven, en nog meer zelfs. Bepaalde verhaaltjes hoorden we wel 10 keer zoals Valverde en het ijsje, maar als Michel over een het rennershotel in de Tour begon had hij mijn aandacht.

Hij is nog niet uitgeblust dus waarom geen koersen laten doen op de NOS? Ik ken zat hollanders op de Belgische TV. Helaas is die gastvrijheid niet wederzijds dus acht dat niet erg waarschijnlijk.

Lalsacien 25 december 2021 om 14:20

@Dantiest Evi Hanssen, broertjes Coppens, Geubels, familie Verhulst, Tom Waes, etc …

Dantiest 25 december 2021 om 14:40

"Geleidelijk begint het verlangen te ontstaan naar een immigratiestop op televisie", schrijft Gerry van der List.
"Er is een invasie aan de gang van Belgen op de Nederlandse tv" – Cavia De Jong.

Murcia 25 december 2021 om 14:49

Deze twee willekeurige quotes ontkrachten het antwoord van Lalsacien natuurlijk niet Chaba, feit blijft dat er vele Vlamingen te zien zijn op de Nederlandse TV en de beste manier om gastvrijheid op het vaderlandse scherm te meten is de hoeveelheid Vlaamse presentatoren en programma’s en dat is behoorlijk. Gerry van der List zal vooral jaloers geweest zijn, na zijn mislukte loopbaan bij de VVD en de Volkskrant schrijft hij nu columns in Elsevier die niemand behalve jij opmerkt en wordt hij nooit gevraagd voor een talkshow. Misschien kan Arnold Karskens een goed woordje voor hem doen.

Dantiest 25 december 2021 om 15:07

Eigenlijk kijk ik amper TV. Dus zeker niet naar die Evi Hanssen, Tom Waes en Gert Verhulst onzin. Er is wel een tijd geweest dat ik meer Nederlandse TV dan Vlaamse TV keek en toen zag ik nooit een Belg. Of ja 1 keer. Die wijsneus Peter Vandermeersch, maar dat was toen ook de hoofdredacteur van het NRC.

Natuurlijk staan Angela en Gerry niet garant voor het hele Nederlandse volk maar ik sta niet versteld van hun krampachtige reflex tegenover prominente Belgen. Ongetwijfeld vertegenwoordigen ze de gedachte van een zeker deel van de Nederlanders.

klootje kriekeljon 25 december 2021 om 15:16

Haha nog nooit van gehoord idd. Wat blinken sommige Belgen toch uit in klein zijn.

Sjonge Jonge 25 december 2021 om 15:25

Dantiest, maar jij bent dan dus eigenlijk de Belgische Gerry en Angela?

Werkelijk onder ieder artikel denk jij de 'Belgen' te moeten verdedigen door een sneer uit te delen aan Nederland / een Nederlander / de Nederlandse TV etc.

Geloof me, 99,9% van de 'Ollanders' heeft geen hekel oid aan België en heeft geen enkel probleem met Belgen op de Nederlandse TV.

Dantiest 25 december 2021 om 15:34

Fijn om te horen. 99.9% lijkt me een beetje te ver doorgeslagen. Maar goed, ik heb begrepen dat De Jong ook niet meer zo populair is als ze geweest is. Zij kijkt de hele dag TV, ik kijk amper TV.

Ook niet "werkelijk onder ieder artikel", maar je moet natuurlijk wel een beetje tegengas geven aan enkele luidruchtige hooligans hier he.

Murcia 25 december 2021 om 14:21

Goed werk weer van Nico, ik vind het verfrissend om zo nu en dan een langer interview te lezen met een renner, ploegleider of in dit geval een commentator en je krijgt hiermee de kans om wat dieper te gaan dan alleen een quote hier en daar. Wuyts zijn verbazing over de keuze die de NOS maakt voor het schaatsen lijkt mij gespeeld of een klassiek geval van tunnelvisie. Het schaatsen is voor Nederland wat veldrijden voor de Vlamingen is en dan is de keuze van de omroep niet moeilijk, voor de crossliefhebber die tegen matige commentators kan heeft de NOS een prima stream tot haar beschikking van de Wereldbeker wedstrijden .

Die beslissing over zijn pensioen had overigens niets te maken met een nieuwe CEO maar alles met de onvrede onder andere personeelsleden in vaste dienst die er wel onherroepelijk uit moesten op hun 65e en steeds luidruchtiger werden toen Raes als voetbalman na zijn pensioen door mocht en zagen aankomen dat het niet bij deze uitzondering zou blijven. Daardoor werd men in de top rechtlijnig ten aanzien van mensen als Wuyts en Tanghe. De pijn zit wel diep bij hem omdat freelancer De Cauwer vrolijk doorgaat en Michel met Martosaurus de overtuiging deelt dat zonder hen de verslaggeving instort. Een complete misvatting want met Renaat is er voor de weg een competente opvolger en hoewel ik tot nu toe Ruben Niehe slecht trek moet ik hem wel de kans geven om te groeien. Wat Kerst al niet met een mens doet.

Anton van Valouwe 26 december 2021 om 10:48

Boft Ruben Niehe even zeg….

Murcia 26 december 2021 om 11:04

Zeker Koel, mijn epistels zijn het enige wat Ruben leest naast de brieven van de advocaat van Jacques Vermeire denk ik en dus zal hij net als jou nu een gelukzalige tweede kerstdag kennen. Ik zal proberen mijn kerstgevoel wat verder door te trekken in de komende week.

HansS 25 december 2021 om 15:05

Leuk interview. Ik luister heel graag naar Michel, maar moet ook toegeven dat ik af en toe weg dommel bij zijn commentaar.

josemanuelfuente 25 december 2021 om 15:47

Vaak niet eens met Arie maar nu wel.

C de Vries 25 december 2021 om 18:10

De NOS doet alleen schaatsen. Al kijkt er geen hond naar, NOS = schaatsen -> tot het einde der tijden.

kleomantre 25 december 2021 om 19:19

Veel wat in de media verschijnt vloeit voort uit voorkeuren van de makers. Dat kan enkel veranderen als er iemand bij komt die flink tegengas durft te geven. Gezien dat bij de NOS nog steeds dezelfde minkukels wielrennen verslaan en door liefhebbers en masse naar Sporza of Eurosport is/wordt overgeschakeld denk ik dat er vooral jaknikkers, zwijgers of mensen met niet al te sterk karakter werken.

OllieBollie 25 december 2021 om 22:16

Waar ik me aan erger bij Wuyts is het betuttelend doen tegenover andere nationaliteiten. Hij heeft het altijd over de Italiaantjes, terwijl die mensen ook een naam hebben. Daarnaast toen een Ruegg en een Dubau in de top 10 belanden in de cross in Namen, laten ze blijken dat ze nooit naar een cross buiten België en de wereldbeker bekijken, wat ik nogal chauvinistisch vind.

Derierre de la course 25 december 2021 om 22:16

Mooi en uitgebreid interview, ideaal voor de kerstdagen ook. Goede keuze WF.

De keuze om juist dit (eigenlijk een bijzin in het interview) als titel te kiezen snap ik dan weer niet. Staat verre van de kern van het interview.

Jean Dumas 26 december 2021 om 08:39

Wuyts gaat in de sympathie-modus, een teken dat hij werk nodig heeft. In een interview met Humo kon hij het niet nalaten een sneer uit te delen aan De Cauwer. José had hem niet meer gesproken sinds oktober, maar ja: ‘die zal wel een nieuwe kopman hebben gevonden’.

Murcia 26 december 2021 om 13:15

Dat was inderdaad een sneer die overigens alleen maar bevestigde wat dit jaar tijdens de uitzendingen al duidelijk werd, namelijk dat José en Michel een niet zo sterke band (meer) hebben. Is ook geen probleem maar dit seizoen vielen de vaak bitse onderbrekingen van Michel op de betogen van José extra op. Grappig is dan weer hoe groot zijn ego is, hij kan toch ook zelf contact met de Cauwer zoeken ipv zo een prik in de Humo.

  • 1
  • 2

Headlines

Materiaalzone