Weekendinterview: Bas Tietema
zondag 4 mei 2014 om 08:30

Weekendinterview: Bas Tietema

Bas Tietema zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Toch staat de pas 19-jarige Zwollenaar volgende maand als één van de topfavorieten aan de start van Parijs-Roubaix onder 23. Daarnaast rijdt de jongeling voor het BMC Development Team en ziet hij kansen om over twee of drie jaar door te stromen naar het profteam van de Amerikaanse WorldTour-ploeg. WielerFlits ging bij Tietema op bezoek.

De Nederlandse wielrenners doen het dit jaar tot op heden uitstekend. ‘We’ winnen veel en lijken de komende jaren veel plezier te gaan beleven aan renners als Niki Terpstra, Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Wout Poels, Tom-Jelte Slagter, Moreno Hofland en normaal gesproken ook van Robert Gesink. Na het tijdperk Michael Boogerd-Erik Dekker duurde het even voordat deze namen volledig doorbraken. Met verschillende WorldTour-zeges en als klap op de vuurpijl Terpstra’s zege in Parijs-Roubaix, lijken deze renners stuk voor stuk hun beloften in te lossen.

Bas Tietema

Maar hoe zit het met de nieuwe generatie? Tietema, geboren op 29 januari 1995, geeft tekst en uitleg: ”Ik denk dat wij ook over veel talent beschikken. Als ik puur kijk naar mijn eigen bouwjaar, behoren André Looij, Sam Oomen en natuurlijk Mathieu van der Poel tot dezelfde lichting. Renners die stuk voor stuk heel talentvol zijn en waarvan ik denk dat ze goede profs kunnen worden. Of ik mezelf niet vergeet? Dat vind ik lastig, laat dat andere mensen maar bepalen”, klinkt het bescheiden.

PEC Zwolle
Tietema was als tiener een verdienstelijk voetballer. Hij beschikte over dermate veel talent, dat PEC Zwolle hem opnam in de jeugdopleiding. ”Ik ben met voetballen begonnen op mijn vijfde, zoals bijna iedereen in Nederland. Ik was er ook best wel goed in. Ik mocht gaan spelen bij PEC Zwolle, waar ik twee jaar bleef en zelfs nog kampioen ben geworden. Alleen scheurde ik daarna mijn kruisbanden in één van mijn knieën af. Na mijn blessure heb ik nog wel geprobeerd om te voetballen, maar het kwam steeds terug.”

”Toen ik geblesseerd raakte, ben ik begonnen met fietsen. Ik was toen veertien of vijftien jaar oud, ik weet het niet precies meer. Toen kocht ik hier in Zwolle mijn eerste fiets bij Benny Brouwer. Een goedkoop, aluminium fietsje. Kijken of ik het leuk vond. Daarvoor keek ik altijd wel naar het wielrennen, volgde ik alle etappes van bijvoorbeeld de Tour de France. Misschien deed ik dat toen wel meer dan dat ik nu doe. Zodoende kwam van het een, het ander”, vertelt Tietema.

Heel lang zit de Zwollenaar dus nog niet op de fiets, zo’n drie jaar pas. ”De eerste jaren op de fiets gingen niet even denderend, hoor”, is hij wederom bescheiden. ”Wielrennen is een hele andere sport dan voetbal. Het is niet zoals schaatsen en wielrennen, dat best veel op elkaar lijkt. Soms ging het goed, andere keren weer wat minder. Toen ik tweedejaars nieuweling was, begon ik te merken dat er echt progressie in zat. Toen dacht ik: dit kan ik eigenlijk best wel heel goed.”

BMC Development Team

Bas Tietema

Tietema boekte vorig jaar als laatstejaars junior elf overwinningen. Waar talentvolle Nederlanders vaak kiezen voor een overstap naar het Rabobank Development Team, koos Tietema voor de opleidingsploeg van BMC. Hoe kwam deze overstap tot stand? ”Ik zat tijdens een wedstrijd in Simpelveld in de kopgroep en reed toen lek. Dat was een heel vervelend moment, omdat we net geen dertig seconden voorsprong hadden op het peloton. Er zat dus geen ploegleidersauto tussen, terwijl ik wel mee zat met Mathieu (van der Poel, red.) en Sam (Oomen, red.). Het peloton lag echter ook helemaal in stukken, dus mijn koers zat er op omdat de auto’s daar pas achter zaten. Na de wedstrijd kwam ik Rik Verbrugghe (ploegleider bij BMC Development Team, red.) tegen. Hij vroeg hoe het ging, omdat hij me gezien had toen hij langs de kant stond. Hij vertelde mij dat hij mij zou volgen dat seizoen.”

”Er was eigenlijk geen plek meer bij Verbrugghe’s team, omdat de opleidingsploeg pas sinds vorig jaar bestaat”, gaat Tietema verder. ”Ze hadden al veel renners onder contract staan. Maar toen won ik aan het einde van het seizoen de eerste etappe in de Keizer der Juniores (2.1, red.) in België. Dat was best wel een grote overwinning. Diezelfde avond belde Rik mij op of ik toch in de ploeg wilde komen. Op dat moment hoefde ik niet zo lang na te denken”, glimlacht hij. ”Ik had ook nog andere opties, zo kon ik bijvoorbeeld ook bij Team 3M terecht. Dat is ook een mooie ploeg. Maar om het makkelijkste prof te worden, met de beste begeleiding en het beste programma, was dit voor mij de beste keuze.”

Het doel van de opleidingsploeg van BMC is om renners klaar te stomen voor een profcarrière. ”Silvan Dillier is daarvan een mooi voorbeeld. Hij reed vorig jaar ook voor deze ploeg en is het eerste product van de BMC-opleiding. Dat is de insteek van deze ploeg, doorgroeien naar het profteam. Dit jaar rijden er ook een paar grote talenten bij mij in de ploeg. Ignazio Moser, bijvoorbeeld. Dat is de zoon van Francesco Moser en het neefje van Moreno Moser van Cannondale. Verder heb je Stefan Küng, een hele sterke Zwitser. Die behaalde zilver op het WK achtervolging, vorig jaar werd hij zesde op het WK Tijdrijden en dit jaar heeft hij de Ronde van Normandië gewonnen. Dat is een goede renner, ik denk dat hij volgend jaar prof wordt. Ook Taylor Eisenhart is een sterke coureur, een Amerikaan. Dat wordt over een paar jaar een goede ronderenner”, bespreekt de Zwollenaar de speerpunten van zijn ploeg.

Overstap
Niet alleen maakte Tietema de overstap van de junioren-categorie naar de beloften, maar moest hij ook omschakelen van Willibrord Wil Vooruit naar het BMC Development Team. Hoe verliep die overstap? ”Voor mijn gevoel was de overstap van junior naar beloften niet heel bijzonder. Natuurlijk, je gaat meer trainen. Ik rijd bijvoorbeeld met SRM dit jaar. Je zit zelf in een fase dat je je ontwikkelt en ik heb wel het idee dat ik een stap vooruit heb gezet. Dat zie je het beste aan renners die eerst ook junior waren en nu ook uitkomen in de beloftecategorie. Voor jezelf zit je namelijk nog steeds elke dag op de fiets. Je doet wel iets andere en iets langere trainingen, maar voor de rest verandert er niet zo heel veel. Dan is het mooi om te zien hoe je je ontwikkelt ten opzichte van andere renners.”

Bas Tietema

Ook de kennismaking met zijn ploeggenoten liep voorspoedig, al is de taal af en toe nog een probleem. ”Als je als junior bij een ploeg binnenkomt, ken je nog niet iedereen. Zeker bij BMC niet, want die komen overal vandaan. Maar op de eerste trainingskampen ging het gelijk erg goed. Daar was ik blij mee, dat ik direct kon laten zien dat ik wel wat in mijn mars had. Tot nu toe heb ik in bijna al mijn wedstrijden top-vijftien gereden en altijd meegedaan in de finale. Dan dwing je toch iets af en weten je ploeggenoten dat je echt wel sterk bent en dat ze iets met je kunnen. Alleen als de Amerikanen er niet zijn, zoals bij een trainingskamp dit voorjaar hier in Europa, spreken de Zwitsers en de Walen Frans met elkaar. Dan wordt het wat lastiger communiceren. Maar als ik dan vraag wat ze bedoelen, leggen ze het wel uit.”

”Qua materiaal, programma, renners en begeleiding zijn we zeker van het niveau van Continentale ploegen en in sommige gevallen ook gelijkwaardig aan ProContinentale teams”, weet Tietema (op de foto links). ”Een Continentale ploeg is dus voor mij straks niet echt een stap omhoog. Ik hoop gewoon om over twee of drie jaar de overstap te maken naar een WorldTour-team. Daarbij vind ik BMC wel een mooie ploeg. Het zou raar zijn om te zeggen dat ik dat niet vind.”

De Zwollenaar verkoos een overstap naar BMC boven een aanbieding van Team 3M. Opvallende afwezige in de race om zijn handtekening was het Rabobank Development Team. Maar dat hoefde ook niet voor Tietema: ”Ik vind het juist mooi dat ik een beetje uit het zicht ben verdwenen. Bij Rabobank en de KNWU zijn het toch vaak dezelfde namen die je ziet. Nu heb ik allemaal andere mensen om me heen, zoals de Amerikanen. Die mentaliteit is anders. Met de Nederlanders zou het misschien wel wat gezelliger zijn, maar voor mijn algemene ontwikkeling is deze ploeg denk ik beter. Ook voor mijn talen en de kijk op het wielrennen”, klinkt het nuchter.

Kasseienvreter

Bas Tietema

Als men de uitslagen van Tietema erop naslaat, doet hij het vooral in tijdritten naar behoren. ”Het tijdrijden is wel iets dat me ligt”, geeft hij toe. ”Ik kan ook wel redelijk sprinten, maar moet nog een beetje ontdekken wat mijn kwaliteiten precies zijn. Maar zodra het zwaar wordt, zoals in het klassieke werk, kom ik boven drijven. Je kunt me misschien het beste met Taylor Phinney vergelijken. Die kan het klassieke werk ook goed aan, heeft een sterke tijdrit en is daarnaast ook best wel rap. Maar dat is bij de profs niet voldoende. Daar moet je net iets beter dan de rest zijn op sommige gebieden. Bij de beloften en junioren gaat het er meer om dat je een grote motor hebt. Je moet in alles sterk zijn en vervolgens ga je je specialiseren in iets wat je goed ligt.”

Maar over die specialisatie bestaat bij Tietema geen enkele twijfel. ”Dat is simpel: ik wil een renner worden voor de voorjaarsklassiekers, zoals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Dat zijn de koersen waar ik op den duur hoop mee te kunnen doen voor de overwinning. Daarnaast passen de wedstrijden met kasseien ook het beste bij mijn kwaliteiten. Ik heb een grote motor, kan goed tijdrijden en ben aan de meet best rap. Verder denk ik dat ik tactisch wel redelijk goed ben, want wielrennen is niet alleen maar hard fietsen. Dat kunnen er heel veel. Maar vooral op de goede punten in een wedstrijd op de goede plaats zitten, kan ik aardig. Als je zelf sterk genoeg bent, kom je er in dat soort wedstrijden vanzelf.”

Liefde voor de Hel
Zoals gezegd vertrekt Tietema volgende maand (op 1 juni) als een van de favorieten voor Parijs-Roubaix onder 23. Voor hem is dat dé koers van het jaar. ”Het is mijn favoriete wedstrijd. De uitslag in Roubaix was vorig jaar (22ste, red.) minder goed dan hoe het eigenlijk ging. Zo wel in het eerste (36ste, red.) als in het tweede jaar reed ik in de finale lek. Maar het ging wél goed. Ik vind het supermooi om te zien hoe die wedstrijd gaat. Het is niet zo geregisseerd, de sterkste wint namelijk altijd. Maar ook de beleving eromheen is, samen met die in Vlaanderen, de grootste die er is. Daarom wil ik in Roubaix ook zo graag zo goed rijden. Ik leef voor die koers.”

Roubaix xxx

Op de vraag welke wedstrijd er na zijn mogelijke carrière absoluut niet mag ontbreken, is het antwoord dan ook wel duidelijk. Toch kruipt de Zwollenaar dan een beetje uit zijn schulp: ”Mag ik er ook drie noemen? En niet ontbreken betekent dus dat je ze wint?”, lacht hij. ”Dan zijn dat Parijs-Roubaix, het wereldkampioenschap en Olympisch Kampioen worden. Als de Ronde van Vlaanderen er ook nog bij mag, dan ben ik meer dan tevreden!”

Of het zover komt? De tijd zal het leren. Tietema ziet in ieder geval kansen om prof te worden bij de rood-zwarte Amerikaans-Zwitserse formatie. ”BMC is een hele brede ploeg. Het enige wat ze eigenlijk niet hebben, is een pure sprinter. Maar voor het voorjaar en voor de grote rondes hebben ze een heel goed team. Wat voor mij ook kan helpen, is dat de ploeg redelijk vernieuwd gaat worden, denk ik. Er zijn binnen de ploeg een paar renners die op leeftijd geraken. Thor Hushovd, Cadel Evans, Alessandro Ballan was al weg, Manuel Quinziato, Samuel Sanchez, Amaël Moinard… Er zitten heel veel oude renners tussen. De kans is redelijk groot dat die allemaal weggaan. Met Rick Zabel, Darwin Atapuma en Peter Stetina hebben ze de afgelopen winter al een aantal jongere renners aangetrokken. De ploeg is erg allround en ik denk dat ik daar prima tussen pas. Hopelijk zijn mijn prestaties volgend seizoen of het jaar daarop goed genoeg om de overstap te maken naar de WorldTour en prof te worden”, sluit hij strijdvaardig af.

Profiel flag-nl Bas Quinten Tietema

Bas Tietema

Geboren: 29 januari 1995 (19)
Geboorteplaats: Zwolle flag-nl
Woonplaats: Zwolle flag-nl

Ploegen:
flag-nl Willibrord Wil Vooruit (2011-2013)
flag-us BMC Development Team (2014-heden)

Belangrijkste resultaten:
flag-be Rit in Keizer der Juniores (2013)
flag-be Bergklassement Keizer der Juniores (2013)
flag-fr Tijdrit in Tour des Vallées (2013)
flag-fr Vierde eindklassement Tour des Vallées (2013)
flag-nl Vijfde NK Tijdrijden voor junioren (2013)

Komende wedstrijden
flag-nl Bergomloop Simpelveld (4 mei)
flag-it Giro del Friuli (14 t/m 18 mei)
flag-fr Parijs-Roubaix (1 juni, U23)
flag-us Cascade Cyling Challenge (15 t/m 20 juli, 2.2)

Lees ook:
15 maart: het Weekendinterview met Michel Cornelisse
22 maart: het Weekendinterview met Martijn Keizer
29 maart: het Weekendinterview met Kenny van Hummel
05 april: het Weekendinterview met Tyler Farrar
12 april: het Weekendinterview met Johan Museeuw
19 april: het Weekendinterview met Michael Boogerd
26 april: het Weekendinterview met Karsten Kroon

RIDE Magazine