Vuelta 2022: Voorbeschouwing favorieten jongerenklassement

Vuelta 2022: Voorbeschouwing favorieten jongerenklassement

Gino Mäder in het wit met de andere trui-winnaars in de Vuelta - foto: Cor Vos

vrijdag 19 augustus 2022 om 00:00

Het deelnemersveld van de Vuelta a España 2022 was een aantal maanden geleden om van te likkebaarden. Daar is weinig meer van over. Maar de kanshebbers voor het jongerenklassement en de daaraan verbonden witte trui, zijn wel om van te watertanden. Niet minder dan ruim vijftig renners komen ervoor in aanmerking. WielerFlits blikt vooruit!

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Historie

Over de historie van het jongerenklassement vallen niet veel letters te tikken. De geschiedenis van de witte trui in de Ronde van Spanje loopt namelijk slechts drie jaar. In navolging van de andere twee grote rondes besloot ook organisator Unipublique – onderdeel van de ASO – om eveneens een klassement voor de beste wielrenner onder 25 jaar te realiseren.

Met terugwerkende kracht kreeg de Ronde van Spanje de gedroomde eerste winnaar. Het was namelijk Tadej Pogačar die het witte kleinood de eerste keer naar Madrid bracht. Hij won dat jaar, in zijn eerste seizoen als profwielrenner bij UAE Emirates, drie etappes én werd derde in het eindklassement. Een jaar later was Enric Mas de beste van start tot finish.

Eerste winnaars jongerenklassement Vuelta a España
2019: flag-si Tadej Pogačar
2020: flag-es Enric Mas
2021: flag-ch Gino Mäder


Vorig jaar

Gino Mäder – foto: Cor Vos

Ook in de editie van 2021 was er sprake van een mooi deelnemersveld met renners die meededen voor het jongerenklassement. Twaalf maanden geleden trapte de Vuelta af met een openingstijdrit in Burgos. Daarin was Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick-Step) uiteindelijk de beste jongere. Op de derde dag stond vervolgens de beklimming naar de Picón Blanco op het programma. De Italiaan kwam er daar niet aan te pas, waardoor hij de witte trui afstond aan Egan Arley Bernal. De Colombiaan was de gedoodverfde favoriet.

Hij kon het witte kleinood echter niet naar Madrid brengen. Dat werd mäder mogelijk gemaakt door Gino Mäder. De sterke Zwitserse klimmer wist vooral in de derde week zijn gram te halen en steeg daardoor ferm in de strijd om het eindklassement. Toch slaagde hij er pas in om op de voorlaatste dag Bernal uit de witte trui te rijden. Uiteindelijk zou hij als vijfde eindigen en daarmee pakte Mäder wel de eindoverwinning in het jongerenklassement. 

Uitslag jongerenklassement Vuelta a España 2021
1. flag-ch Gino Mäder (Bahrain Victorious) in 84u07m02s
2. flag-co Egan Arley Bernal (INEOS Grenadiers) + 1m54s
3. flag-es Juan Pedro Lúpez (Trek-Segafredo) + 18m48s
4. flag-fr Rémy Rochas (Cofidis) + 40m59s
5. flag-ch Clément Champoussin (AG2R Citroën) +45m56s
Volledige uitslag


Regels

De officiële regels in de technische gids van de Vuelta a España schrijven voor dat alle renners die na 1 januari 1997 geboren zijn, in aanmerking komen voor het jongerenklassement. In dat kader is titelverdediger Gino Mäder (geboren op 4 januari 1997) de oudste renner die meestrijdt om het wit. Het Spaanse supertalent Juan Ayuso is met zijn negentien lentes (geboren op 16 september 2002) de jongste van het stel. In totaal staan er ruim vijftig (!) jonkies aan de start die een gooi naar de witte trui kunnen doen.


Favorieten

Zoals eigenlijk altijd in de Ronde van Spanje, is ook dit jaar het deelnemersveld aan beloftevolle jongeren overweldigend. Vaak gebruiken ploegen deze rittenkoers om hun rondetalenten een kans te geven voor zichzelf te gaan. In deze Vuelta is dat niet anders. Het merendeel van de favorieten in deze voorbeschouwing, mogen ook daadwerkelijk voor eigen kans gaan en hoeven niet direct voor een kopman te rijden. Dat belooft daarom ook een mooi strijd om de witte trui, die in de Ronde van Spanje pas vier seizoenen oud is.

João Almeida – foto: Cor Vos

Een van de twee topfavorieten voor dit klassement is João Almeida. De 24-jarige Portugese kampioen van UAE Emirates is ook dit jaar weer een uiterst stabiele factor in de rittenkoersen. Hij werd dit jaar achtereenvolgens vijfde in de UAE Tour, achtste in Parijs-Nice en derde in de ronde van Catalonië. In de Giro d’Italia leek hij lange tijd op weg naar een podiumplek, tot hij na zeventien etappes moest opgeven met een positieve coronatest. Onlangs won hij nog op zijn kenmerkende stijl in de Vuelta a Burgos de bergrit naar Lagunas de Neila, waardoor hij tweede werd in het eindklassement. Na afloop liet hij weten zich voor het eerst weer goed te voelen dit jaar. Dat belooft, aangezien hij eerder al vierde en zesde in de Giro werd.

De andere topfavoriet voor het wit luistert naar de naam van Remco Evenepoel. Hoewel de Belg nog altijd pas 22 jaar jong is, is hij al wel bezig aan zijn vierde profseizoen. Hij imponeert al sinds zijn profdebuut in eendagskoersen en rondes van een week, maar in het echte hooggebergte is het nog niet echt gelukt. “Er is een klimmer van gemaakt nog voor hij een klimmer werd”, is al eens een mooie tegeltjesuitspraak over Evenepoel geweest. Het toptalent heeft er in ieder geval alles aan gedaan om deze Vuelta zo goed mogelijk af te werken. “Het hoofddoel is om een rit te winnen. Alles wat dan in het klassement lukt, is extra”, zei hij daarbij. Maar wie Evenepoel een beetje kent, weet dat hij dat zal proberen.

Is Evenepoel onfeilbaar? foto: Cor Vos

Wellicht is het een aantal mensen ontgaan. BORA-hansgrohe maakte haar selectie voor de Vuelta openbaar en in de media ging het vooral over Giro-winnaar Jai Hindley, de ervaren Wilco Kelderman en sprinter Sam Bennett. De kopman van die ploeg luistert echter naar een andere naam: Sergio Higuita is namelijk het leiderschap beloofd. De 25-jarige Colombiaanse kampioen kent een sterk jaar met de eindzege in de Ronde van Catalonië en een tweede plek in de Ronde van Zwitserland. Daarnaast won hij ritten in de rondes van de Algarve, Romandië en onlangs nog in Polen. Met zijn explosiviteit kan hij dus de nodige boniseconden pakken. In zijn twee vorige grote rondes was hij bij de beste vijf in het jongerenklassement.

Al jarenlang staat de sinds dit jaar tot Fransman genaturaliseerde Pavel Sivakov te boek als een absoluut toptalent voor het rondewerk. De 25-jarige renner van INEOS Grenadiers werd in 2019 al eens negende in de Giro, waarna zijn carrière vast een vlucht zou nemen. Niets is minder waar, want Sivakov bleef daarna een beetje stagneren in zijn groei. Beter dan die negende plek zou hij het niet meer doen; pas dit jaar kwam hij met een zestiende plaats in de Giro – in dienst van kopman Richard Carapaz – weer enigszins in de buurt. In deze Vuelta krijgt hij de laatste kans om ooit een witte trui op zijn naam te schrijven. Met een tweede plek in de Clásica San Sebastián en de eindzege in de Vuelta a Burgos, is hij in topvorm.

Juan Pedro López – foto: Cor Vos

In de Giro d’Italia maakten we afgelopen mei kennis met de temperamentvolle Juan Pedro López. De Spaanse klimmer van Trek-Segafredo reed dagenlang in de roze leiderstrui en toonde zich daarmee voor het eerst aan het grote publiek. De 24-jarige renner van Trek-Segafredo zette die lijn daarna voort in de rest van de Giro, waarna hij in Verona als tiende zou eindigen in de strijd om het roze. Dat was echter wel goed voor de zege in het Italiaanse jongerenklassement. Een daverende verrassing, want voor de witte trui was hij op voorhand slechts een kleine favoriet. Bovendien was het ook niet de bedoeling dat hij voor een klassement zou gaan, want dat was pas voor deze Vuelta gepland. Bevestigt JuanPe?

Een van de revelaties van de vorige Ronde van Spanje, was zonder twijfel Gino Mäder. De sterke Zwitserse klimmer liet de laatste jaren al vleugjes van zijn onmiskenbare talent zien. Maar zijn vijfde plek en overwinning in het jongerenklassement tijdens de jongste Vuelta, had niemand meteen zien aankomen. Toch slaagde de 25-jarige renner van Bahrain Victorious daarin, mede door een sterke slotweek. Nu ligt het zwaartepunt van de Vuelta iets eerder, maar het is sowieso de vraag hoe Mäder door de drieweekse rolt. De Zwitser kent dit jaar voornamelijk veel pech, al werd hij dan wel weer tweede in de Ronde van Romandië. Sinds de Ronde van Zwitserland speelt corona hem parten; hij aast op revanche.

McNulty viert samen met Pogacar in de Tour – foto: Cor Vos

In dienst van kopman Tadej Pogačar ontpopte Brandon McNulty zich afgelopen Tour de France tot meesterknecht in de bergen. Vooral zijn indrukwekkende optreden in de Pyreneeënrit naar Peyragudes sprak boekdelen. Wel is het de vraag of de 24-jarige Amerikaan van UAE Emirates nog de kracht heeft om nog maar eens alles te geven. Hij zit dit seizoen al op 56 koersdagen, waaronder dus de Tour en zware wedstrijden als Parijs-Nice, de Ronde van Romandië en het Critérium du Dauphiné. Gezien het feit dat hij ook in deze Vuelta niet het kopmanschap draagt (dat doet immers de topfavoriet in deze preview, Almeida), is het maar de vraag of McNulty zich überhaupt in de strijd om wit mengt.

Diezelfde vragen stellen we ons bij Thymen Arensman. De Nederlands hoop in bange dagen is nog altijd maar 22 jaar, maar rijdt in de Vuelta wel de tweede grote ronde van zijn seizoen en de derde Ronde van Spanje op rij. Puntentechnisch is hij de best scorende renner van Team DSM en dus mogen we wel iets van hem verwachten in deze Vuelta. Wel is het bij de Nederlandse ronderenner de vraag of hij voor een klassement wil gaan. Nadat Romain Bardet ziek uitviel in de Giro en Arensman er goed voor stond in het klassement, koos hij er voor om voor ritten te gaan. Met die insteek begon hij ook aan zijn eerste twee Vuelta’s. Voelt de nummer twee van de Ronde van Polen zich daar nu wel goed genoeg voor?

Is Arensman straks weer aan het feest?

Waar Arensman de best scorende renner van Team DSM is, behoort een opvallende naam tot de beste vijf UCI-punten-scoorders van INEOS Grenadiers. Dat is namelijk de piepjonge Spaanse kampioen Carlos Rodríguez. Na zijn tweede plek in de Ronde van de Toekomst van vorig jaar, lijkt hij er dit jaar helemaal door te komen. Rodríguez verzamelde al tal van ereplaatsen in voorbereidingskoersen en won als klap op de vuurpijl de voorlaatste rit in de Ronde van het Baskenland, met aankomst op een loeisteile muur. Ook in het tweede deel van het seizoen blijft hij indruk maken, met dus zijn Spaanse titel, een vijfde plaats in San Sebastián en een vierde plek in de Vuelta a Burgos. Rodríguez maakt z’n grote ronde-debuut.

Je hebt talenten die zich van mijlenver af aankondigen en je hebt jongens die iets langer nodig hebben en de weg der geleidelijke groei doormaken. Van dat laatste is sprake bij Santiago Buitrago. De Colombiaanse klimmer van Bahrain Victorious was bij de beloften niet het toptalent, zoals landgenoten Camilo Andrés Ardila, Juan Diego Alba en Jesús David Peña (al heeft die laatste nog wat respijt) dat wel waren. Toch breekt de 23-jarige Buitrago dit jaar wel voor het eerst door, in tegenstelling tot die andere drie. De pocketklimmer werd tweede in de Saudi Tour, achtste in de Tour of the Alps en twaalfde in de Giro d’Italia. In die laatste koers won hij ook een rit, net als in de jongste Vuelta a Burgos. Daar werd hij achtste.

Carlos Rodríguez – foto: Cor Vos

Als gezegd rijdt er veel meer sterk jong volk rond in de komende Vuelta. Vooral België heeft heel wat om naar uit te kijken, ook naast Evenepoel. Met Ilan Van Wilder, Mauri Vansevenant (beiden Quick-Step-Alpha Vinyl) en Maxim Van Gils (Lotto Soudal) staan er drie rondetalenten aan het vertrek wiens progressie interessant is om te volgen. Dat geldt ook voor de Vuelta van supertalent Juan Ayuso. De 19-jarige Spanjaard van UAE Emirates kan in potentie een grote ronde winnen, maar dat is nog toekomstmuziek. Ook AG2R Citroën brengt een aantal outsiders aan het vertrek voor het wit. Klimmers Clément Champoussin, Nicolas Prodhomme en de Fin Jaakko Hänninen moeten echter knechten voor Ben O’Connor

Denk tot slot ook nog aan de talentvolle klimmer Simon Carr (EF Education-EasyPost), die tot op heden vooral nog in de schaduw van zijn kopmannen reed. Samuele Battistella zou dan wel weer eens zijn kans kunnen krijgen bij Astana Qazaqstan. De Italiaan is bezig aan een sterk seizoen en reed onlangs nog een goede Ronde van Polen. In de grote rondes is hij echter nog een wat onbeschreven blad. Dat geldt ook voor Roger Adrià van Kern Pharma. De 24-jarige klimmer is stiekem wel aan een sterk seizoen bezig. En dan is er ook nog Iván Ramiro Sosa van het noodlijdende Movistar. Hij heeft alleen nog nooit kunnen bevestigen in de grote rondes, ondanks dat hij op goede dagen een van de beste klimmers ter wereld is.

Van Gils won eerder dit jaar de Saudi Tour – foto: Cor Vos

De definitieve startlijst is op het moment van publiceren nog niet bekend. Het kan zijn dat er later nog aanpassingen doorgevoerd worden.


Favorieten volgens WielerFlits:

Website organisatie
Deelnemerslijst (WielerFlits)


Dit artikel delen:

66 Reacties

Yskoud 14 augustus 2022 om 09:07

Raar stuk. Youri had duidelijk geen rekening gehouden met Ayuso. Terwijl al sinds vorige week bekend was dat er een grote kans was dat die ook zou gaan rijden.

Ayuso won vorig jaar in de baby Giro alle 4 de truien (!) en nu niet eens een sterretje of een paar zinnen.

1
Youri IJnsen 14 augustus 2022 om 09:39

O, ja wel hoor. Die heeft gewoon ook in de weegschaal gelegen. Als je me een beetje kent, weet je dat ik het U23-circuit op de voet volg. Maar ik acht het voor hem nog te vroeg om mee te doen in dit klassement. Zeker met Almeida – en ik denk ook McNulty – in de pikorde voor zich. Juweel van een talent, maar ik vermoed nog net iets te jong. En dus nog niet genoeg inhoud, om hier echt bovenaan in het klassement mee te doen.

Ik heb Pogacar (toch niet de eerste de beste) als referentiekader gebruikt. Hij maakte in zijn debuutjaar (2019) een soortgelijk jaar door, met het wezenlijke verschil dat hij twee rittenkoersen won en bijna twee jaar [edit: klopt, het is idd slechts een jaar ouder, verkeerd gerekend] ouder was. Hij had toen bovendien veel meer vrijspel dan dat Ayuso nu heeft. Sterker nog: ik denk dat na de afmelding van Pogacar zelf, Ayuso naar voren is geschoven om te ruiken aan de Vuelta.

Daarnaast is de Giro U23 geen goed uitgangspunt. Het zegt zeker iets over zijn grote talent, maar de tegenstand is nu veel zwaarder en de Vuelta is meer dan een keer zo lang. Neemt niet weg dat hij me zeker mag verrassen.

-3
S. Morgenstern 14 augustus 2022 om 09:53

Prima om Pogacar als referentiekader te gebruiken en dan is Ayuso inderdaad een minder grote kanshebber dan Pogacar toen was (wel slechts één jaar ouder overigens, niet bijna twee). Oké, heb je hem vergeleken met een oud winnaar van de jongeren trui..

Vervolgens zijn de andere kanshebbers echter het referentiekader en dan hoort Ayuso daar natuurlijk dubbel en dwars bij. Niet te missen en zou nooit een verrassing mogen zijn wanneer hij hier hoog mee gaat doen in dat klassement.

2
Youri IJnsen 14 augustus 2022 om 09:56

@S. Morgenstern
Niet eens. Ayuso begint aan zijn eerste grote ronde, dus er valt niets over zijn prestaties over drie weken te refereren. Alle andere sterren in deze voorbeschouwing hebben dat wel kunnen doen, behoudens Rodríguez. Daarmee lag Ayuso in de weegschaal, waarna hij het nipt verloor omdat Rodríguez iets meer ervaring heeft en dit seizoen in mijn ogen stabieler presteert.

De startlijst is echter verre van compleet. Ayuso is de eerste die inschuift zodra er iemand uit de sterren toch niet blijkt te starten.

-1
S. Morgenstern 14 augustus 2022 om 10:03

Ik denk dat je de Giro jongens veel te hoog inschat.

1
De Dikbilgorgel van Dorestad 14 augustus 2022 om 11:27

De persoonlijke voorkeur om Ayuso geen sterren te geven is best te billijken. Het lijkt me echter veel logischer om dat wel te doen. Dat geldt zowel voor wie de U23 van dichtbij volgt, als voor wie er hooguit PCS even bij pakt.

De journalistieke keuze om hem, toch een soort van ‘Next Best Thing’, in het artikel slechts te noemen als allerjongste en hem vervolgens op de grote hoop te mikken slaat natuurlijk helemaal nergens op.

1
De Poezelige Poeksel uit Poekistan 14 augustus 2022 om 23:20

@youri: Zoals een bekende wielerjournalist schreef over Ayuso en de Vuelta: “Wat goed is, komt snel.”

1
EricV 16 augustus 2022 om 06:02

Rustig aan jongens, Youri is ook maar een mens he

-1
remcovdk 14 augustus 2022 om 10:26

Redactie, gaarne een verhaal en rating over Ayuso

1
Romāns Vainšteins 14 augustus 2022 om 10:39

Ayuso gladweg vergeten en omgekeerde redenatie achteraf waarom exact.

1
Panache 14 augustus 2022 om 10:46

Was ook mijn eerste indruk. Maar tweede indruk: wie van de huidig genoemde namen moet je dan weghalen? Sivakov, Lopez of Buitrago? Die hebben ook allemaal argumenten dat ze top-10 kunnen rijden en dus ook de jongerentrui kunnen winnen. Vanwege de leeftijd en geen kopman snap ik de redenatie wel.

-1
De Dikke Dromedaris van Diemen-Zuid 14 augustus 2022 om 11:03

Ironisch genoeg is Ayuso dus eigenlijk te jong om mee te doen voor het jongeren tricot, nog niet droog achter de oortjes.

0
S. Morgenstern 14 augustus 2022 om 11:35

Ik zou Ayuso na Almeida en Evenenpoel inschatten als interessantste kanshebber voor het jongerenklassement. Dat je vervolgens voor de rest van de sterren uiteindelijk ergens een keuze moet maken tussen Lopez, Sivakov en Buitrago is wat mij betreft een 'probleem' dat daar niets mee te maken heeft.

1
Panache 14 augustus 2022 om 11:41

Nogal wiedes. Omdat jij Ayuso op drie zet is de positie van Sivakov of Buitrago een probleem dat er buiten staat… Punt is dat Ayuso bij Youri niet op drie staat.

0
S. Morgenstern 14 augustus 2022 om 11:59

Klopt, ik vind Ayuso met Lopez vergelijken iets waar je niet aan toe zou hoeven komen, dus iets wat na een eerste verontwaardiging ook in tweede instantie geen kwestie hoeft te worden.

1
Youri IJnsen 14 augustus 2022 om 12:12

@RV
Nee, Ayuso is niet gladweg vergeten. Voorheen kreeg ik commentaar dat ik mijn stokpaardjes te veel de hemel in prees. Dat probeer ik al een heel tijdje niet meer doen en nu is dat ook weer niet goed :P

We gaan het zien. Ik houd zelfs een scenario voor mogelijk dat ze Ayuso na de zware tweede week naar huis sturen, met zijn leeftijd. We gaan het zien.

-2
De Blindenloterij 14 augustus 2022 om 12:40

De kans dat ze Ayuso naar gaan sturen (al wordt dat nog een hels karwei, met zijn grinta) volg ik wel. Verhaal begin dit jaar was toch ook dat hij absoluut nog geen grote ronde zou gaan rijden?

0
Limal 16 augustus 2022 om 08:10

Het eventuele naar huis sturen van Ayuso zal misschien afhangen van hoe goed Almeida ervoor staat in het AK…

0
Dikke Kater 15 augustus 2022 om 20:46

Raar dat Ayuso ontbreekt. Dat is zo een beetje het grootste rondetalent dat er rondfietst. Hij heeft ook al wat bewezen, wat mij betreft.

Sosa start volgens mij niet.

1
harryjohan71 15 augustus 2022 om 21:06

@Dikke Kater Ayuso is 19. Op deze leeftijd mag je niet verwachten dat hij in AK op kan botsen tegen renners van 22 jaar en ouder.

-1
Romāns Vainšteins 15 augustus 2022 om 21:41

Ik heb onderhand het idee dat die Ayuso al 3 jaar 19 is of zo.

1
Merzbow 15 augustus 2022 om 23:58

@harryjohan71:

Dacht wellicht ook niemand van Pogaçar toen hij 20 was en zijn eerste vuelta reed. Nu ja Ayuso gaat het sowieso beter doen dan Evenepoel. Maar dat op zich is niet zo moeilijk voor een talent als Ayuso.

0
Dahu 14 augustus 2022 om 08:20

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

0
Dahu 14 augustus 2022 om 10:57

*Bijna goed, Santiago de Compostela. Ze zijn niet in Madrid geweest

0
Gannadier 14 augustus 2022 om 08:44

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

0
BigApple 14 augustus 2022 om 09:07

De leeftijdsgrens voor dit klassement ligt veel te hoog. 24 en 25 jarigen zijn toch geen talenten meer. Max 22 zou mooi zijn of Max 22 én debutant in een GT of zo.

0
Verweggistan 14 augustus 2022 om 09:25

De reden daarvoor is dat er een u23 categorie is. Dus als renners dan overstappen doen ze nog twee jaar mee voor het jongerenklassement. Eigenlijk wel logisch.
Maar idd, je zou beter beste neoprof kunnen doen ofzo (dus dat iemand alleen de eerste twee jaar van zijn profcarrière mee kan doen).

0
Panache 14 augustus 2022 om 10:18

Valt allemaal wel mee. In de Tour stond er slechts één jongere bij de eerste 15.

0
De Wallaby van Wormerveer 14 augustus 2022 om 10:10

Mooi lijstje namen, kan zomaar zo zijn dat er meer renners in de top 10 komen te staan die ook meedoen voor het wit dan renners in de top 10 die niet meedoen voor wit

0
De Dikke Dromedaris van Diemen-Zuid 14 augustus 2022 om 10:26

De baby Vuelta dus! Ik ga volgend weekend met een passende mascotte langs het parcours staan voor ze, als teletubbie ofzo.

0
De Wallaby van Wormerveer 14 augustus 2022 om 10:31

En enkel tuitbekers ipv bidons uitdelen

0
Vierkante Wielen 14 augustus 2022 om 15:44

Gevuld met melkpoeder ipv cafeïne natuurlijk

0
Thombeg 14 augustus 2022 om 10:22

Waar komt vandaan dat Higuita dé kopman is?

0
Quintus Vanghaele 17 augustus 2022 om 11:41

Dit komt van team Bora zelf. Higuita en Hindley zijn de aangewezen kopmannen.

“Sergio Higuita and Jai Hindley will be on the start line for the overall classification, supported by strong climbers such as Emanuel Buchmann and Wilco Kelderman. For the sprints, we are counting on Sam Bennett and Danny van Poppel. Our line-up also features Ryan Mullen and Jonas Koch, who have all proven their Grand Tour suitability, are totally committed to serving the team and have some top surprises up their sleeves.”

https://www.bora.com/int/en/blog/la-vuelta-a-espana-2022/

Buchmann kunnen we inmiddels strepen, en is vervangen door Fabbro.

Logische keuze van de ploeg om voor Hindley en Higuita te gaan als kopmannen, aangezien zij een doorlopend contract hebben en Kelderman vertrekt richting Jumbo-Visma.

Daarnaast hebben zowel Hindley als Higuita al een paar “grote vissen” te pakken, en staat bij Wilco de teller nog steeds op nul.

Dus zo raar zijn de keuzes niet. Aan Wilco om te tonen dat de ploeg misschien ongelijk had.

0
ThorHushovd 14 augustus 2022 om 11:19

Nee Youri kijkt terecht niet naar etappes maar puur naar het klassement over drie weken en baseert daarop dat Ayuso te kort komt toch de genoemde namen. Daar zit wel wat in. Persoonlijk vind ik (en Youri wellicht ook) dat Ayuso een groter talent is dan alle genoemde namen. En toch snap ik Youri’s redenatie, maar ik had hem zelf wel zéker genoemd idd.

0
Marik 14 augustus 2022 om 11:22

Remco te veel sterren in mijn beleving. Higuita, Sivakov, Arensman, MC Nulty, Mäder gaan allemaal hoger eindigen. Het verwachtingspatroon rond Remco is veel te hoog.

0
De Wallaby van Wormerveer 14 augustus 2022 om 11:41

Agree to disagree. Afhankelijk van het koersverloop zijn Higuita, Sivakov, Mäder en McNulty (net als Ayuso) niet de klassementskopmannen maar op zijn best gedeeld kopman en op zijn slechts de 2de of 3de man die bij pech geofferd zal worden. Arendsman mag je over fantaseren wmb. QSA zal compleet in het teken van Remco staan en ik denk dat ze voor het eerst een professionele voorbereiding op een GT voor Remco hebben uitgestippeld.

0
Viktrodriguez 14 augustus 2022 om 11:46

Ik dacht dat ik de enige was.

Nogal, ja. Mader en Sivakov hebben bewezen top 10 te kunnen rijden in een grote ronde en bijna alle andere namen onder Evenepoel hebben op die leeftijd al top 20 op hun naam staan.

Komt daarbij dat er nog steeds vraagtekens staan mbt Evenepoel bij serieuze beklimmingen en puncheursaankomsten tegen serieuze WT-concurrentie (iedere keer tijd verliezen tikt gewoon aan), de relatieve impact van tijdritten kleiner is dan die in andere rondjes (de ITT in Spanje is nauwelijks een paar km langer dan in Zwitserland met een wedstrijd bijna 3x zo lang) en het nog maar de vraag is of meneer wel een klassement gaat rijden.

0
Marik 14 augustus 2022 om 12:17

Ik verwacht dat de 3e week te veel voor Remco gaat zijn.

0
Panache 14 augustus 2022 om 12:45

Ik durf dit jaar niet heel Wielerflits uit te nodigen voor een bbq met als inzet dat Evenepoel niet wint. De jongerentrui staat vaker wel dan niet op forse achterstand.
Vuelta 2021: 11 minuten jongerentrui en de uitdager op 13 minuten.
Giro 2022: 18 minuten jongerentrui en de uitdager op 24 minuten.
Tour 2022: 3 minuten jongerentrui en de uitdager op 1 uur.
Mocht Evenepoel zuinig rijden (leermoment) en hij slaagt er in iedere cruciale etappe slechts anderhalve minuut toe te geven, om er met de tijdrit twee terug te pakken, dan eindigt hij ‘gewoon’ in de top-6 en hoogstwaarschijnlijk met de jongerentrui. Almeida is een vechter, iemand die vooral ook wil laten zien dat hij eigenlijk de ak-man was en is, dat wordt de grootste concurrent.

0
Limal 16 augustus 2022 om 07:47

Ik volg Panache in deze. Zowel Evenepoel als Almeida zie ik wel eens een slechte dag hebben, maar zonder dat ze er volledig doorheen zakken. In tegenstelling tot wanneer Higuita, Sivakov, Buitrago, JuanPé of Sosa hun gebruikelijke slechte dag hebben. Om die reden, en vanwege hun betere tijdrit, denk ik dat het wit beslist zal worden tussen Almeida, Evenepoel en Arensman. Met wmb Almeida als topfavoriet, want die doet ook gewoon mee voor winst in het eindklassement. Daarin kan de derde van het jongerenklassement evengoed 5e als 10e worden, maar lager zie ik hen eigenlijk niet eindigen. Ayuso en McNulty gaan gewoon werken voor / overvleugeld worden door pitbull Almeida, met Mäder (in vorm of niet?) en Carlos Rodriguez (te vroeg in vorm?) kan het nog alle kanten uit.

Het wordt in elk geval een hoogst interessant nevenklassement, dat mogelijk in grote mate overlapt met het hoofdklassement.

0
Limal 16 augustus 2022 om 08:07

@Marik, wie is trouwens die ‘Master of Ceremony’ Nulty? ;-p

0
De Dikke Dromedaris van Diemen-Zuid 16 augustus 2022 om 08:29

Stop! ….. Nulty Time!

U can’t touch this.

0
Limal 16 augustus 2022 om 08:45

Is dit hierboven TAFKAW (The Artist Formarly Known as MC Wheely), of TAFTAK (…Kopinkas), of toch nog iemand anders? Al die dierennamen tegenwoordig, pffff…. :-D

0
De Dikke Dromedaris van Diemen-Zuid 16 augustus 2022 om 09:10

Tijdens de Vuelta doop ik me weer om tot Wheely ok? Het valt me ook niet mee om de hele dag een Dikke Dromedaris te zijn.

0
Limal 16 augustus 2022 om 09:15

Haha, mijn eerste idee was dus het juiste – stijl vergaat niet, zelfs niet vermomd als dikke dromedaris.

0
gratemans 14 augustus 2022 om 11:29

Sivakov is genaturaliseerd. (Nog) niet geneutraliseerd…

0
De Blindenloterij 14 augustus 2022 om 12:12

Was al Fransman natuurlijk. ‘Tot wielerfransman genaturaliseerde’ had nog gekund.

0
gratemans 14 augustus 2022 om 13:15

Wat ik bedoel is dat neutraliseren iets heel anders betekent dan naturaliseren.
De schrijver bedoelde het laatste maar typte het eerste.

0
De Blindenloterij 14 augustus 2022 om 12:37

Zo’n Buitrago wordt 12e in de Giro maar wel tegen het half uur aan (en bovendien nog bijna 20 minuten minder door vroege vluchten). Starten is nog niet eens zeker en dan heeft hij waarschijnlijk niet 2 maar 3 man in de pikorde voor zich.

Ayuso doet al bijna het hele jaar mee vooraan, waar hij ook rijdt. Kans op een vrije rol is door zijn status (zie ook contractverlenging) binnen UAE niet ondenkbaar. De vergelijking met Pogacar is ook wat halfbakken. Qua leeftijd (doet er steeds minder toe in het wielrennen) en uitslagen (Pogacar won in dat jaar de relatief zwak bezette koersen Algarve en Californië).

Zo’n sterrenverdeling moet bovendien altijd gaan over de winstkans, niet de ‘kan best wel eens als 5e of 7e eindigen in dat klassement’-kans.

*****Almeida
****Evenepoel – Sivakov
***Higuita – Rodriguez – Ayuso – Mäder
** Mcnulty – Sosa – Arensman – Van Wilder
* Lopez – Buitrago

0
Panache 14 augustus 2022 om 13:24

Interessant verhaal.
Maar vervolgens plaats je de winnaar van het jongerenklassement in de laatste Giro achter Sosa en Van Wilder. Je toont vooral aan dat er veel subjectiviteit bij komt kijken en dat het enorm lastig is om van de 11 serieuze kanshebbers de logische ‘overbodige’ naam weg te laten.

***** Almeida
*** Evenepoel
* een outsider

0
De Blindenloterij 14 augustus 2022 om 15:43

Bij Lopez verdisconteerd dat hij na een voorgift zich dag in dag uit elkaar getrokken heeft in de Giro (eerst voor roze, daarna voor top 10/wit) en daarna niet meer vooruit te branden is (/was).

Sowieso voor Arensman/Buitrago/Lopez lastig na de Giro.

0
Vierkante Wielen 14 augustus 2022 om 15:50

Wil Arensman komend jaar een beetje lekker binnenkomen bij Ineos raad ik hem aan voor een klassement te gaan rijden ipv etappes.

0
Merzbow 14 augustus 2022 om 22:51

**** Almeida
*** Sivakov – Higuita – Mäder
** Ayuso – Rodriguez
* Arensman – Lopez – McNulty

Zoiets dus.

0
EricV 16 augustus 2022 om 06:07

Evenepoel wordt hier wat overschat. Leuke eendagsrenner en tijdrijder maar als hij er doorheen zakt heeft hij gelijk een half uur te pakken

0
11 na 11 16 augustus 2022 om 07:10

Zo? Mag je eens een lijstje maken van de ritten waarin Evenepoel meer dan 5 minuten verloor terwijl hij voor een klassement reed. (Hint: het aantal is 0).

0
Groetjesaandevoetjes 16 augustus 2022 om 14:59

Etappe 16 in de Giro vorig jaar?

0
11 na 11 16 augustus 2022 om 15:43

Toen had hij het klassement al opgegeven. Daags voordien kwam de mededeling dat Almeida voor zichzelf mocht rijden.

0
S. Morgenstern 16 augustus 2022 om 15:53

Toen had hij het klassement al opgegeven? Stond gewoon 7e toen

0
11 na 11 17 augustus 2022 om 03:42

Inderdaad Morgenstern. Na de Zoncolan heeft hij gemerkt dat het slechter en slechter ging en dat hebben hij en het team gecommuniceerd dat Almeida voor zichzelf mocht rijden. Hij beweerde wel dat hij nog zou vechten voor een top 10 plaats, maar de betreffende rit heeft hij zelfs geen aanstalten meer gedaan om nog te volgen. Achteraf bleek dan dat de bedoeling was om krachten te sparen met het oog op de tijdrit die nog volgde.

“Ik probeer daar elke dag voor te vechten, maar de ploegmaats moeten zich niet echt meer met mij bezighouden. Als Joao (Almeida, red) een dag in de aanval wil, mag hij dat zeker doen. Maar ik voelde vandaag gewoon dat het zwaarder en zwaarder wordt en dat die lange break er inhakt.”

0
S. Morgenstern 17 augustus 2022 om 06:20

Hij ging dus nog gewoon vechten voor zijn toptien klassement, wat een hele mooie prestatie zou zijn geweest in zijn debuut. Vrijheid voor Almeida heeft niets te maken met het opgegeven van een klassement.

0
11 na 11 17 augustus 2022 om 03:26

Vooral België heeft heel wat om naar uit te kijken, ook naast Evenepoel. Met Ilan Van Wilder, Mauri Vansevenant (beiden Quick-Step-Alpha Vinyl) en Maxim Van Gils (Lotto Soudal) staan er drie rondetalenten aan het vertrek wiens progressie interessant is om te volgen.

Vansevenant start niet. Van Gils gaat geen top 30 rijden vrees ik. Van Wilder gaat enkel voor eigen rekening in geval Evenepoel het laat afweten voor het klassement en indien het dan nog zou zin hebben. Hopelijk dat hij in dat geval zich nog niet heeft moeten vergeefs leegrijden. De kans dat er een andere Belg dan Evenepoel gaat meedoen voor het jongerenklassement is dus zeer klein.

0
remcovdk 18 augustus 2022 om 11:35

Daar is weinig meer van over??? Ben je wel goed? Genoeg toppers aan de start

0
Ward 16 augustus 2022 om 07:44

Gek dat de WF-politie nog niet gestruikeld is over de d/t-fout bij de beloftes naar Sergio Higuita toe. Nu, dat Higuita zelf recht blijft, is natuurlijk het belangrijkste ;)

-1
De Dikke Dromedaris van Diemen-Zuid 16 augustus 2022 om 08:02

Laat Spanje maar het beloofde land worden voor Sergio.

0
Limal 16 augustus 2022 om 08:03

Schrijf je eigenlijk ‘recht blijft’ of ‘rechtblijft’? Of toch ‘rechtop blijft’? ;-)

(ludiek bedoeld, maar ik wil het eigenlijk ook echt wel weten – na jarenlang buitenland is mijn Nederlands niet meer wat het ooit was; dat gezegd zijnde vallen dt-fouten mij meestal wel op, maar hier enkel naar de sterrenverdeling gekeken…)

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone