Vuelta 2022: Voorbeschouwing etappe 14 bergrit naar Sierra de la Pandera

Vuelta 2022: Voorbeschouwing etappe 14 bergrit naar Sierra de la Pandera

foto: Cor Vos

Door Youri IJnsen en Nick Doup
zaterdag 3 september 2022 om 13:00

Na een tijdrit, twee wat vlakkere etappes en Peñas Blancas, volgt op zaterdag 3 september opnieuw een bergrit. Dit keer ligt de aankomt op Sierra de la Pandera, dat een vrij schimmig verleden heeft in de Vuelta a España. Waarom? WielerFlits blikt vooruit!

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Net als Ronda van een dag eerder, ligt ook de startplaats van de veertiende etappe aan de Guadalevín. Montoro ligt namelijk tussen twee meanderende armen van de rivier. De grond rondom dit dorp (ruim negenduizend inwoners) is zeer rijk. Het staat vooral bekend om de vele olijfgaarden, waar verschillende molens de olijven tot olie verwerken. Ook de honing en met name de marsepein uit Montoro zijn bekend in heel de regio en zelfs daarbuiten.

Montoro is prachtig gelegen, maar toch doet het bijzonder weinig aan toeristische binding. Zo zijn er geen goede treinverbindingen naar de dichtstbijzijnde grote steden, bijvoorbeeld. Geen overbodige luxe, omdat het grenst aan een natuurpark en de Semana Santa rondom Pasen in Montoro ook wijdverspreid bekend is.

De finish is dus op Sierra de la Pandera. Dit is de hoogste top (1872 meter boven zeeniveau) van de Sierra sur de Jaén. Hier is het Red Territorial de Mando gevestigd, een legerbasis die het militaire telefoonnetwerk van Spanje beheert. Vanaf deze bergpas zijn het stuwmeer van de Quiebrajano en Jaén goed te zien, net als Valdepeñas de Jaén.

Valverde in het kenmerkende Kelme-shirt – foto: Cor Vos

In die laatste plaats is maandag de rustdag, maar daarvoor wachten hen dus nog twee loodzware etappes. Vanaf de Pandera kijk je ook uit op Sierra Nevada, waar zondag misschien wel dé belangrijkste rit van deze Vuelta volgt. Maar eerst dus Sierra de la Pandera, dat slechts vijf keer eerder aankomstplaats was in de historie van La Vuelta a España.

Opvallend feitje van de meeste winnaars op deze illustere klim. De eerste drie keer wonnen voormalige dopingzondaars: in 2002 was Roberto Heras de beste, negentien jaar geleden (!, 2003) brak de nog altijd actieve Alejandro Valverde hier door en in 2006 boekte Andrey Kashechkin hier zijn laatste profzege. Damiano Cunego – die in het verleden wel aan doping gelinkt is, maar dat werd nooit bewezen – was in 2009 de beste vluchter; Rafał Majka volgde vijf jaar geleden datzelfde pad.


Parcours

Het tweede Vuelta-weekend staat bol van de klimkilometers. Zaterdag is het opnieuw aankomst bergop. Na de relatief vrij vlakke etappe van vrijdag hebben de ploegen zich verplaatst naar Montoro, dat ten noordoosten van Córdoba ligt. In de 160,8 kilometer lange etappe naar Sierra de la Pandera wachten twee gecategoriseerde klimmen in de laatste twintig kilometer.

Route Stage 14 Vuelta a Espana 2022

Montoro zal dus de start van de veertiende etappe huisvesten. Vanaf daar zal het peloton vertrekken om als eerst Andújar te passeren, waar de olijfbomen ook in grote getalen aanwezig zijn. Dit is namelijk de grootste olijvenproducent van Spanje. Het eerste deel van de etappe is voor het overgrote deel vlak.

Eenmaal de grens van honderd kilometer voorbij begint het spannendste deel van deze rit, met meerdere heuvels die op de weg liggen. Daarna kunnen de renners spanning op de benen houden op de Puerto de Siete Pilillas (9,9 km aan 3,5%) van derde categorie. Twintig kilometer later ligt de tussensprint van de dag en na de top hiervan is het nog zo’n dertig kilometer tot aan de finish.

De renners arriveren na een warming up van 139 kilometer aan de voet van de finale. Met ruim tien kilometer over een gemiddelde van 5,5%, is de Puerto de Los Villares (10,4 km aan 5,5%) van tweede categorie meteen een lastige onderneming voor de vluchters en klassementsrenners. Dit is echter een tweetrapsraket met Sierra de la Pandera, want de top van Los Villares (1.191 meter boven zeeniveau) en de voet van La Pandera liggen slechts twee dalende kilometers uit elkaar.

Profile Stage 14 Vuelta a Espana 2022

Sierra de la Pandera (1.820 meter boven zeeniveau) is een passage van de eerste categorie en daarom absoluut niet te onderschatten. Met een gemiddelde van 7,8% over 8,4 kilometer is het een zware slotklim, zeker met het korte herstel van de voorgaande klim meegenomen. Het pijnlijkste gedeelte zit hem vooral in het middenstuk, waar het twee kilometer lang amper onder de 10% gaat.

In de voorlaatste kilometer valt het dan wel weer mee met een stijgingspercentage van 2,8%. Toch zal het op het einde nog eens flink oplopen, waardoor het onvermijdelijk is dat er weer pijnlijke verschillen gaan vallen voor een aantal klassementsrenners. Wederom dus een etappe voor de rasklimmers!

Officieuze start: 13.05 uur
Officiële start: 13.17 uur
Finish: tussen 17.15 en 17.45 uur
Afstand: 160,3 kilometer

Tijdschema belangrijke passages:
Bergsprint Puerto de Siete Pilillas: tussen 15.55 en 16.15 uur
Tussensprint Jaén: tussen 16.25 en 16.50 uur
Bergsprint Puerto de los Villares: tussen 17.00 en 17.25 uur


Favorieten

Net als in de voorgaande bergetappes houden we op weg naar Sierra de la Pandera rekening met twee scenario’s: de vluchters die gaan strijden om de ritwinst of de klassementsrenners die dat gaan doen. De sleutel ligt in handen van de ploegen van de klassementsrenners die iets moeten doen om Remco Evenepoel nog pijn te doen. Als Quick-Step-Alpha Vinyl kan controleren, zal de vluchtersgroep strijden om de zege.

Gezien het overwicht dat Evenepoel de afgelopen week heeft laten zien, verwachten we dat zijn concurrenten zich zullen focussen op de laatste twee beklimmingen om hem het vuur aan de schenen te leggen. Bovendien zal er gekoerst worden met de zware bergrit van zondag naar de Sierra Nevada in het achterhoofd, waar nog grotere verschillen gemaakt kunnen worden. Dat biedt opnieuw kansen voor de aanvallers en dan komen we bij de inmiddels bekende namen terecht.

Jay Vine – foto: Cor Vos

Jay Vine is een naam om hoe dan ook op te schrijven. De Australiër van Alpecin-Deceuninck won al op Pico Jano en Colláu Fancuaya deze Vuelta en staat stevig in de bergtrui. Op weg naar Peñas Blancas leek hij op weg naar zijn derde ritzege, maar werd hij ‘slechts’ zevende. “Helaas ben ik geen machine”, grapte hij. Vine keek daarbij ook uit naar dit weekend, want hij heeft meerdere doelen. “Ik denk dat er twee goede dagen aankomen dit weekend. Er zijn maximaal 50 punten te verdienen en hopelijk kan ik er wat pakken.”

Als we kijken naar andere ritwinnaars van bergetappes vanuit ontsnappingen, dan komen we uit bij Richard Carapaz. De olympische kampioen won op Peñas Blancas door Wilco Kelderman te verslaan. Carapaz kan zaterdag opnieuw meeschuiven, want in het algemeen klassement staat hij nog altijd op meer dan elf minuten van Remco Evenepoel. De Ecuadoriaan van INEOS Grenadiers kende een moeilijke start van deze Vuelta, maar lijkt in de ronde te groeien. Mocht hij zijn prestatie van donderdag op Peñas Blancas kunnen evenaren, dan is hij een gevaarlijke klant.

Richard Carapaz – foto: Cor Vos

Marc Soler heeft ook een neusje voor de goede vlucht, maar hij verspeelt daarin vaak heel veel energie. In Bilbao won hij, nadat hij als laatste (en in zijn eentje) de sprong had gemaakt naar de kopgroep. De andere twee keer dat de Spanjaard van UAE Emirates mee zat in de ontsnapping van de dag, wist hij tweede en derde te worden. Soler lijkt dus de vrijheid te krijgen, ondanks de goede posities van Juan Ayuso en João Almeida in het algemeen klassement. Mocht UAE Emirates toch wat van plan zijn, dan kan Soler vanuit de kopgroep een rol spelen in een aanvalsplan van een van de kopmannen.

Groupama-FDJ zat donderdag op weg naar Peñas Blancas niet mee in de vluchtersgroep van 32(!) man. Een slechte beurt dus voor het Franse team. Aan Thibaut Pinot om dat recht te zetten in de etappe naar Sierra de la Pandera. De rasklimmer is al vanaf het begin van deze Vuelta op zoek naar ritwinst. Op Colláu Fancuaya was hij dichtbij, maar werd hij vierde op 47 seconden van Vine. Mocht Pinot een rit winnen, dan wordt het zijn derde ritzege ooit in de Vuelta. In 2018 wist hij al twee keer te winnen in de Spaanse ronde.

Louis Meintjes – foto: Cor Vos

Als we verder zoeken naar klimmers die goed geklasseerd staan, maar ver genoeg om de ruimte te krijgen, dan komen we uit bij Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert), Hugh Carthy, Mark Padun (beiden EF Education-EasyPost) en Mikel Landa (Bahrain Victorious). Meintjes bewees met zijn ritwinst op Les Praeres al dat hij goed in vorm is, vooral als het aankomt op pure klimkwaliteiten. Op de steile Sierra de la Pandera kan dat ook van pas komen in een man-tegen-mangevecht. Landa staat al op een halfuur achterstand en zoekt nog naar zijn topvorm. Komt het er zaterdag eindelijk uit? Wat we wel weten, is dat Landa het goed kan afmaken vanuit een vlucht.

Maar ook het scenario dat klassementsrenners gaan strijden om ritwinst moeten we serieus nemen. Van de laatste 32 kilometer wordt ongeveer 30 kilometer geklommen, dus als het in de favorietengroep vroeg ontbrandt in de finale kan veel tijd worden goed gemaakt. Dat is dan wel afhankelijk met welke voorsprong de vluchters aan Puerto de Los Villares gaan beginnen.

Remco Evenepoel – foto: Cor Vos

Hoe spannend je het ook wil maken, tot op heden heeft Remco Evenepoel geen zwaktes getoond in de bergen. We gaan nu wel richting de 2.000 meter met de aankomst op Sierra de la Pandera, maar de Belg maakt een ijzersterke indruk. Het is nog de vraag in hoeverre hij gevolgen ondervindt van zijn valpartij van donderdag, al denkt hij zelf dat het geen invloed meer zal hebben. Het grote voordeel voor Evenepoel: hij hoeft alleen maar te volgen. Maar REV kennende zal hij het niet laten om in de finale zelf nog aan de boom te schudden. Trapt hij dezelfde waardes als eerder deze Vuelta? Dan is het de vraag wie hem kan volgen.

Op Peñas Blancas was Enric Mas de enige andere favoriet die een demarrage plaatste. Heel veel effect had die versnelling niet, maar de Movistar-kopman waagde in ieder geval een poging. Daarna wist hij in het wiel van Evenepoel te blijven. Lukt het hem op Sierra de la Pandera wel om de Belg te lossen? Daar zal Primož Roglič ook op hopen, maar het oogde alsof de Sloveen donderdag alleen maar kon volgen. Voor de huidige vorm van Roglič zal Evenepoel niet bang zijn, maar weet de kopman van Jumbo-Visma te verbeteren, dan zal hij het ergens moeten proberen.

Dan hebben we ook nog Juan Ayuso en Carlos Rodriguez, de twee jonge Spanjaarden die tot nu toe knap stand houden in de top-5. En dan weten we dat Ayuso donderdag nog de groep-Evenepoel kon volgen met een coronabesmetting op zak. Als hij niet te veel last ondervindt, moet de UAE Emirates-klimmer weet mee kunnen doen met de besten. Rodriguez kende op Peñas Blancas niet zijn beste dag. Hij verloor in de finale tien seconden op de rest. Is dat een teken aan de wand, of knokt hij zich terug? INEOS Grenadiers heeft ook nog Tao Geoghegan Hart hoog staan in het klassement om mee te spelen.

Miguel Ángel López – foto: Cor Vos

Iemand die in de schaduw een goede vorm laat zien, is Miguel Ángel López. De Colombiaan van Astana Qazaqstan staat zevende in het klassement, op een kleine zeven minuten van Evenepoel. Maar voor López liggen juist dit weekend kansen. De hoge bergen worden aangedaan en daar komt ‘Superman’ tot zijn recht. Bovendien zullen de grote favorieten López niet meteen zien als een grote concurrent. Dat spreekt in zijn voordeel. “Ik mis nog dat kleine beetje”, zei hij na Peñas Blancas. Is dat beetje er zaterdag wel?


Favorieten volgens WielerFlits:

Vuelta 2022: Deelnemerslijst


Weer en TV

In startplaats Montoro is het ’s middags al 27 graden Celsius. De temperatuur loopt in Andalusië later op de dag alleen maar verder op, richting de 31 graden Celsius. In Los Villares, waar de renners passeren aan de voet van Puerto de Los Villares liggen de maxima rond 29 graden Celsius, meldt Weeronline. Op hoogte zal het iets koeler zijn, maar het is verder vooral zonnig met wat bewolking.

De veertiende rit is vanaf 14.30 uur live te volgen via Eurosport 1, de Eurosport Player en GCN+Sporza (op Eén) schakelt eveneens in om 15.50 uur. Ook bij de NOS is de etappe live te zien op tv, vanaf 15.40 uur op NPO1 en vanaf 16.45 uur op NPO2.

Ben je niet in de gelegenheid om naar de televisie te kijken, dan hoef je in het liveblog van WielerFlits niets te missen!


Dit artikel delen:

35 Reacties

hjjanssen1973 2 september 2022 om 19:39

Tja, het zal toch wel uit een vlucht komen. Meintjes.

0
Tony 2 september 2022 om 20:10

Na 2 saaie dagen hopelijk weer vuurwerk.

0
vevie 2 september 2022 om 20:23

Deze zal wel naar de vluchters gaan. Bij de favorieten weer een sprintje naar de meet, zoals eergisteren.

De hoop is uiteraard dat er een flinke strijd losbarst, maar niemand lijkt bij machte om echt verschillen te maken of de durf te hebben om eerder aan te gaan. Dus, de favorieten komen weer samen binnen…

1
vincenzo 2 september 2022 om 20:46

“Wat we wel weten, is dat Landa het goed kan afmaken vanuit een vlucht.”

Hoe weten we dat??

3
Dikke Vrouw 2 september 2022 om 21:16

Doet bahrein mee ?

1
Gebruikersnaam 2 september 2022 om 21:38

Zag na de aankomst dat Mader 8e stond in het jongerenklassement. Was helemaal vergeten dat die meereed.

1
Brabander 2 september 2022 om 22:09

Fred Wright doet het anders toch vrij aardig

5
joowii 3 september 2022 om 11:32

@Gebruikersnaam
Stond tot eergisteren nog top-20 algemeen, maar is er finaal doorheen gezakt. Jammer wel, ik had er meer van verwacht. Veel pech dit seizoen ook.

0
vincenzo 2 september 2022 om 20:47

Winnaar komt gegarandeerd uit de vlucht. De klassementsrenners sparen hun energie en adem voor zondag naar 2500 meter.

0
Dikke Vrouw 2 september 2022 om 21:18

Soler uit de vlucht . Bij de favo’s controleert remco vast de boel lekker uit

0
Romāns Vainšteins 2 september 2022 om 21:24

Om Evenepoel nog een mentale tik te kunnen geven voor zondag zou Roglic er baat bij hebben dat het juist wel tussen de favorieten gaat en hij er weer zo’n fameuze finishuitgooien kan. Maar die heeft geen team meer dat daarvoor rijden kan.

0
djerkson 2 september 2022 om 21:59

Tja, zonder Evenepoel zou het weer een onderonsje Mas-Roglic geweest zijn. Roglic heet niet in vorm te zijn, maar zonder die kleine was er een dikke kans op vier op een rij. Dus ja, is die Vuelta van Roglic dan echt zo mislukt tot nu toe? Het is allemaal een kwestie van perceptie. Zonder die versmachtende tempo's van Evenepoel schreven we hier misschien/mogelijk/waarschijnlijk (schrappen wat niet past) lyrisch over Roglic zijn befaamd eindschot. Perceptie…voor mij rijdt hij alvast een puike Vuelta. Enneuh, ze (M+R) zijn voor mij zeker nog niet afgeschreven.

6
Walacra 3 september 2022 om 11:01

Hier geloof ik ook in. Roglic moet wel iets gaan doen om zijn achterstand te verkleinen. Evenepoel (alhoewel nu zeer sterk) had vroeger altijd een zwakke laatste periode. Roglic kan dat nu uitproberen. Maar ergens heb ik ook het gevoel dat Roglic in de herfst van zijn wielerloopbaan zit.

0
Gebruikersnaam 2 september 2022 om 21:35

Gewaagde sterrenverdeling, gewoon de winnaars van de bergritten. Iets meer creativiteit mag wel.

2
De Dikbilgorgel van Dorestad 2 september 2022 om 21:47

Jouw suggestie komt hieronder?

-2
Brabander 2 september 2022 om 22:10

Ja. Nu ben ik ook wel benieuwd…

-1
Panamaman29 2 september 2022 om 21:40

Een vroege aanval van de klassementrenners zal hier niet gebeuren maar de klim naar de pandera is er wel een die uitermate geschikt is voor aanvallen met zijn onregelmatigheden en zware stukken. In 2017 was het hier wel een leuk duel. Verder zal de pandera vooral bepalend zijn voor de etappe naar de sierra nevada, zowel als graadmeter voor de vorm van je tegenstanders als klassementsrenner (penas blancas was een klim waar je heel lang kon volgen wegens de lage percentages) en odat de tactiek op weg naar de sierra nevada natuurlijk ook afhangt van de afstand in het klassement (en die afstand wordt natuurlijk ook weer deels bepaald door je optreden op de pandera). Eigenlijk misschien wel het punt waar voor de rest van de vuelta het koersverloop grotendeels beslist wordt.

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 2 september 2022 om 21:48

Gedurfde voorspellingen, wel.

0
djerkson 2 september 2022 om 22:07

Mäder is net zoals zijn hele ploeg net ietsje minder sinds Big Brother is watching en er ‘verhoogd toezicht’ is. De marginal gains lijken er even uit bij Bahrein blijkbaar, Caruso, Mohoric, het is allemaal net iets minder. Soit, ik insinueer helemaal niks, ik stel maar vast. Tegelijk is er bv ook een Fred Wrights die wel doorbreekt, dusja Bahrein is een moeilijk verhaal.

0
poekie 2 september 2022 om 22:34

Of zou Hindley het nog een keer op zijn heupen krijgen ?

0
vincenzo 3 september 2022 om 10:51

Dat verwacht ik niet

0
Drossard Kudus 2 september 2022 om 23:23

Etappe die mijn inziens het best bij Roglic past. Gaat morgen denk ik zeker iets proberen. Of het succesvol zal zijn is ten tweede, Remco kraken lijkt mij in deze vorm niet mogelijk.

0
Loek de Rooij 2 september 2022 om 23:40

De parcoursbouwers hebben wel echt hun best gedaan om deze Vuelta saai te maken. Alleen het laatste uur kijken is voldoende. Etappe 20 is de enige met tactische mogelijkheden. Verder kan je alleen nog hopen dat de rit naar Sierra Nevada een extra dimensie geeft door de hoogte.

0
Gibo 3 september 2022 om 08:04

Veel etappes waar enkel de laatste klim van tel is inderdaad.
Morgen kan evenepoel wel geïsoleerd worden op de voorlaatste klim denk ik.
Als evenepoel 1 moment van zwakte toont (al is het maar een verlies van enkele seconden) dan denk ik wel dat er donderdag/vrijdag/zaterdag van bij de start gekoerst zal worden gezien de verzwakte QSA ploeg.

2
coureurvanmijnvoeten 3 september 2022 om 02:42

Ik merkte dat iederen een duimpje naar beneden had gekregen.
Jullie stonden allemaal op -1

ik heb juliie dan maar allemaal een duimpje naar omhoog gegeven

-5
hjjanssen1973 3 september 2022 om 08:30

Dank je! Nu sta ik weer op nul, ook niet slecht.

-3
Gunther Leonhardt 3 september 2022 om 08:28

We hebben nog maar 1 aankomst bergop gezien waar de klassementsrenners meededen voor de overwinning. Ik vrees dat het weer niet voor vandaag zal zijn. Morgen is er een grotere kans.

1
Gerard Dekker 3 september 2022 om 09:51

Ik denk dat de ijle lucht een rol gaat spelen, daarom gok ik op Carapaz.

Of Schepdaal zondag avond nog wat te vieren heeft help ik hopen, maar ik vrees een man met een hamer.

-1
vincenzo 3 september 2022 om 10:50

In de etappe van zondag bedoel je?

0
Krist The Vanma 3 september 2022 om 10:00

Wat betekenen die duimpjes nu eigenlijk?
Ik had begrepen dat je dan als eerste reactie staat, maar dat blijkt nu niet zo te zijn, blijkbaar.

Geef me een duimpje naar boven!!

-4
GroteSmurf 3 september 2022 om 12:25

Welke etappe zou Thomas de Gendt in zijn agenda hebben aangekruist?
Deze toevallig?

0
sooike 3 september 2022 om 15:27

Kan Karsten Kroon ook nog even vertellen waar en wanneer hij zijn kinderen heeft verwekt? Dan weten we echt alles van zijn gezin. Wat een geleuter!

0
sooike 3 september 2022 om 16:07

Het gaat nu met Kroon over olijfbomen en bk boter. Het wachten is op Sporza!

0
sooike 3 september 2022 om 16:08

bakboter dus. Volg de koers eens even Kroon!

0
Lalsacien 3 september 2022 om 16:14

Drie berichten achter elkaar. Het moet niet gekker worden. Een wielrenner of kijker mag best eens zijn horizon verbreden en daar zijn ze nu mee bezig terwijl er niet veel gebeurd in de wedstrijd.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone