Vuelta 2020: Jumbo-Visma gaat met Roglic en Dumoulin voor eindwinst

donderdag 15 oktober 2020 om 10:49
Vuelta 2020: Jumbo-Visma gaat met Roglic en Dumoulin voor eindwinst

foto: Cor Vos

Primož Roglič en Tom Dumoulin gaan volgende week als kopmannen van Jumbo-Visma van start in de Vuelta a España. De Sloveen en de Nederlander delen het kopmanschap. “Gedurende de Vuelta wordt duidelijk wiens kaart we trekken”, zegt ploegleider Grischa Niermann.

Net als in de Tour de France krijgen de kopmannen steun van George Bennett, Sepp Kuss en Robert Gesink in de bergen. Paul Martens is de ervaren wegkapitein. Lennard Hofstede zal vooral op het vlakke zijn werk doen. Hij weet hoe dat moet, omdat hij vorig jaar ook erbij was toen Roglič de Vuelta won. De Deense klimmer Jonas Vingegaard maakt zijn debuut in een grote ronde.

In de Tour zag Roglič de eindzege op de voorlaatste dag uit zijn handen glippen. Jumbo-Visma had de hele Tour de controle in handen en Niermann verwacht eenzelfde soort scenario in de Vuelta. “Ons team staat met twee favorieten voor eindwinst aan de start, waarvan er eentje de winnaar van vorig jaar is. Dat zorgt ervoor dat andere ploegen naar ons zullen kijken. Daar zijn we ons van bewust. We moeten met een goed plan komen om tot een goede prestatie te komen”, geeft hij aan.

Zwaartepunt in eerste week
“Ik denk dat we een heel sterke ploeg hebben met twee absolute speerpunten”, aldus Niermann. “De andere jongens kunnen Primož en Tom optimaal ondersteunen. Jonas staat voor het eerst aan de start van een grote ronde. Dit past goed in zijn ontwikkeling. Hij gaat naar alle waarschijnlijkheid veel werk moeten verrichten, maar dat is een goed leerproces.”

Niermann weet waar de lastigheid van de Vuelta ligt. “De eerste drie etappes zijn drie bergritten”, zegt hij. “Op dat moment moeten we er meteen staan. Daarna volgt spoedig de zesde etappe. Dat is in mijn ogen toch wel de Koninginnenrit, gezien de finish op de Col du Tourmalet. Natuurlijk volgen er nog zware etappes, maar het zwaartepunt van de Vuelta ligt naar mijn mening in de eerste week.”

Overigens start Roglič als titelverdediger met rugnummer 1 in de Vuelta a España.

Selectie Jumbo-Visma voor de Vuelta a España 2020 (20 oktober-8 november)
flag-nz George Bennett
flag-nl Tom Dumoulin
flag-nl Robert Gesink
flag-nl Lennard Hofstede
flag-us Sepp Kuss
flag-de Paul Martens
flag-si Primož Roglič
flag-dk Jonas Vingegaard

Dit artikel delen:

89 Reacties

VerstandOpNul 15 oktober 2020 om 13:12

Toch wel benieuwd hoe ze de kaart Dumoulin gaan spelen deze Vuelta.

De Nederlandse posterboy van TJV. Vorig jaar binnengehaald voor een kopman-salaris, en en-passant het oude contract afgekocht door meneer Frits. Langdurige, intensieve begeleiding om weer op top-niveau te komen.

Dan zou hij de 1e week toch op zijn minst de kans moeten krijgen (en pakken!) om in pole-position te komen t.o.v. Roglic..
Voor het overige is hij geen onverdienstelijke knecht gebleken..

Murcia 15 oktober 2020 om 13:22

Jij zegt het goed, hij moet de kans zelf pakken. Ook Tom heeft in iets mindere mate als Kruijswijk problemen met de springers bergop in de laatste honderden meters. Dan zul je met twee bergop finishes in de eerste drie etappes daar al een antwoord op moeten vinden want anders sta je achter Primoz in het AK en ik denk dat deze bij een goede vorm eerzuchtig genoeg is om zijn titel te prolongeren.

JumbowintdeVuelta 15 oktober 2020 om 13:58

Ondanks zijn hoge niveau op het WK en in Luik, zag Roglic er moe uit. Misschien dat Dumoulin het sterkst blijkt deze ronde. Ze zijn sterker dan de meeste andere ploegen, maar movistar komt toch ook met een sterk team. En die zijn toch gedurende het hele seizoen bezig met de Vuelta.

Bazzz 15 oktober 2020 om 13:59

Benieuwd of ze bij een positieve test weer zo stellig zijn om de koers te verlaten.
Ze kunnen zichzelf weleens behoorlijk in de vingers hebben gesneden door die keuze in de Giro

harryjohan71 15 oktober 2020 om 14:09

Waarom mogen ze in de Vuelta geen andere afweging maken? Aanstaande maandag wordt weer getest in de Giro als bij de andere ploegen waar besmettingen waren geen nieuwe besmettingen zijn, is dit nieuwe info op basis waarvan een ander besluit genomen kan worden. De renners en begeleiding is ook anders in de Vuelta. Oftewel situatie in Vuelta en Giro kun je niet 1 op 1 met elkaar vergelijken. De ploeg staat volledig vrij om een andere keuze te maken en hoeven zich daarvoor niet te verantwoorden.

Bazzz 15 oktober 2020 om 14:27

Je kan er altijd wel een draai aan geven. Hun beweegreden in de giro was ook dat de gehele ploeg in contact was geweest met Kruiswijk. Als Hofstede in de vuelta positief zou testen, gooien ze het er vast op dat niemand nauw contact met hem had.

Maar dat kan je toch niet serieus nemen. Nu een keuze maken voor de bühne en niet toegeven dat je niets meer te zoeken hebt in de ronde, om dan vervolgens in de vuelta heel anders te handelen.
Ik hoop dat ze het niet overkomt, maar als het wel zo is ben ik heel benieuwd waar ze mee komen.

harryjohan71 15 oktober 2020 om 14:48

Ik heb het idee dat jij het leuk zou vinden dat dit gebeurt. Zo te horen vindt jij het wel leuk als het niet goed gaat met JV.

Bazzz 15 oktober 2020 om 15:05

Maakt mij eigenlijk niet uit, was het een andere ploeg dacht ik net zo.
Maar als Nederlander ben ik ook kritisch op de Nederlanders/Nederlandse ploeg en dit is gewoon een stomme jeuze geweest in mijn optiek.

Misschien ben jii wel te weinig kritisch naar Jumbo en zie je alles te rooskleurig

Dr op en dr over 15 oktober 2020 om 21:02

Of het is de ploeg gewoon totaal vrij om te kiezen wat ze willen. En dat kan de ene keer betekenen "we stappen eruit", en de andere keer "we blijven er lekker in". En dat het nu om hun kopman Kruijswijk ging en misschien een volgende keer om een knecht. En dat ze vervolgens daarom een andere keuze maken, daar zijn ze ook geheel vrij in om te doen en te laten wat ze zelf willen.

Lekker boeiend wat iemand op een of andere wielersite daar verder van vindt. ;)

deharderpeter 15 oktober 2020 om 15:50

Jammer dat Wout van Aert te lui is om hier als knecht aan de start te staan, benieuwd wat José de Cauwer hiervan vindt…?

jan jansen 15 oktober 2020 om 16:13

Gelukkig doet hij niet mee. De eindoverwinning zou weer weg glippen omdat Wout voor de etappes wil gaan.

hjjanssen1973 16 oktober 2020 om 14:06

Zou wel eens willen horen wat Dumoulin te zeggen heeft over zijn vorm.

Derierre de la course 16 oktober 2020 om 21:22

Voordeel van18 dagen is wel dat je niet op de 20e dag door een andere Sloveen uit de leiderstrui gereden kan worden.

Daarnaast hoop ik echt dat Tom deze ronde wel als kopman blijft rijden tot de laatste dag. Was echt benieuwd hoe ze dat zouden spelen.

En ik heb zin in Gesink op kop.

Headlines

Materiaalzone

Populair