Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Cortals d’Encamp

zondag 1 september 2019 om 08:00
Vuelta 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Cortals d’Encamp

foto: Cor Vos

Nog geen honderd kilometer lang is de negende etappe van de Vuelta a España. Maar met liefst vijf beklimmingen rond Andorra, gravelwegen en een aankomst op bijna eenentwintighonderd meter hoogte is deze rit er eentje om vingers bij af te likken! We blikken vooruit!

Wie wint de etappe naar Cortals d'Encamp?

  • M.A. Lopez 3.30
  • Nairo Quintana 5.50
  • Primoz Roglic 5.50


Parcours

Daar is ‘ie dan: misschien wel de zwaarste bergetappe van deze Vuelta a España! Nee, niet qua lengte (de negende rit is slechts 94,4 kilometer lang), maar wel als we kijken naar de beklimmingen die op het parcours liggen. Met de Coll d’Ordino (eerste categorie), Coll de la Gallina (buitencategorie) en Alto Cortals d’Encamp (opnieuw eerste categorie) belooft het een loodzware etappe te worden door het dwergstaatje Andorra. En aangezien het maandag rustdag is, hoeven de renners zich niet in te houden.

Niet dat het überhaupt mogelijk is, jezelf inhouden, aangezien het vanuit de start al meteen bergop gaat. Het peloton begint de korte maar explosieve etappe op een hoogte van 1125 meter, in Andorra La Vella, de hoofdstad van Andorra. Wie weleens in Andorra La Vella is geweest, weet dat je er goedkoop sigaretten en parfum kunt inslaan in de vele belastingvrije winkels die in de stad zijn gevestigd. Maar genoeg over wat je allemaal in Andorra La Vella kunt doen, het is tijd om te beginnen aan de eerste beklimming van de dag.

Officieel is de Coll d’Ordino maar negen kilometer lang – aan 5% – maar in feite klimmen de renners een slordige zeventien kilometer naar de top van de eerste Pyreneeënreus. We doorbreken nog net niet de magische grens (1985 meter) van de tweeduizend meter, maar dit zal niet lang meer duren. Al dalen de coureurs eerst naar het plaatsje Ordino, om vervolgens via La Massana (woonplaats van Daniel Martin) en de plaatsjes Escaldes en Engordany terug te keren naar Andorra La Vella.

Horner en Nibali: een duel der matadoren op La Gallina – foto: Cor Vos

De karavaan trok eerst in noordoostelijke richting naar de Coll d’Ordino, maar nu gaat het naar het zuidwesten, op weg naar de voet van de Coll de la Gallina (12,2 km aan 8,3%). De Kippenberg. We zagen er al mooie duels tussen Alberto Contador, Alejandro Valverde en Joaquim Rodríguez (denk maar terug aan de editie van 2012), maar ook tussen Vincenzo Nibali en Chris Horner (één jaar later). Vorig jaar zagen we de beloftevolle Enric Mas zegevieren op de top van de Coll de la Gallina.

Twaalf maanden geleden finishten ‘we’ op een hoogte van 1480 meter, zo’n vierhonderd meter lager dan dit jaar. De Coll de la Gallina is vooral een onregelmatige beklimming, zoals er zoveel zijn in de Pyreneeën, maar er zijn enkele uitschieters van 14%. Na de top van La Gallina is het nog minder dan veertig kilometer tot de finish, die is getrokken op de top van Cortals d’Encamp. Na een razendsnelle en listige afdaling én een tussensprint in Santa Coloma is het tijd voor de slotklim.

De beklimming naar Cortals D’Encamp is eigenlijk een drietrapsraket, te beginnen met de Alto de la Comella. Deze 4,2 kilometer lange col (8,6%, maar met steilere stroken) heeft al vaker een rol gespeeld in de Vuelta. Renners die hier vertrekken, zullen na een ultrakorte afdaling van nog geen kilometer weer een tandje moeten terugschakelen voor de Alto de Engolasters (4,8 km aan 8,1%). Na de top van de Engolasters heeft de organisatie nog een verrassing in petto: onverharde wegen.

Mikel Landa won in 2015 op de Cortals D’Encamp – foto: Cor Vos

Vraag niet hoe, maar koersdirecteur Javier Guillén is erin geslaagd om tussen de Comella en de Engolasters een vlakke gravelweg te vinden van een viertal kilometer. Het is echter de vraag of hier verschillen zullen ontstaan, of dat het toch wachten is op de flanken van de Alto Els Cortals D’Encamp (8,3%, maar met uitschieters tot 15%). Voor de aanwezige klimmers is het nog zes kilometer afzien naar een hoogte van 2095 meter. Vooral de eerste twee kilometer (aan 10%) zijn loodzwaar.

De etappe doet denken aan die van 2015, toen het peloton over een gelijkaardig parcours werd gestuurd, met finish op Cortals d’Encamp. De organisatie koos vier jaar geleden echter voor een andere zijde van deze Pyreneeënreus. Wie grijpt zondag de macht, zo vlak voor de eerste rustdag?

Start: 14.54 uur in Andorra La Vella
Finish: 17.27-17.45 uur in Cortals d’Encamp


Favorieten

Zoals reeds geschreven belooft de expeditie naar Andorra loodzwaar te worden met in nog geen honderd kilometer liefst vijf Pyreneeënreuzen op de route. Met de top van de Alto Els Cortals d’Encamp op bijna eenentwintighonderd meter boven zeeniveau biedt deze etappe voor de klassementsrenners alle kansen om het elkaar moeilijk te maken.

Miguel Ángel López – foto: Cor Vos

Al driemaal slaagde Miguel Ángel López erin de rode leiderstrui te veroverden (en te verliezen) deze editie van de Vuelta a España: op de openingsdag, in de etappe naar Javalambre en op Mas de la Costa. In die zin doet hij het vooralsnog beter dan zijn voornaamste concurrenten in het klassement Primož Roglič, Alejandro Valverde en Nairo Quintana. In tegenstelling tot het Movistar-koppel won López evenwel nog geen etappe, maar in de rit naar Andorra krijgt hij een nieuwe kans.

In reactie op de lastige rit naar Mas de la Costa liet hij al weten dat hij uitkijkt naar de negende rit met aankomst op Cortals d’Encamp. “Zondag hebben we weer een heel zware dag en ik denk dat de klim in Andorra me veel beter zal liggen. Dus we blijven met het hele team elke dag strijden”, kondigde de Colombiaan van Astana aan, kort nadat hij zes tellen had moeten toegeven op Valverde en Roglič. Dat belooft wat!

Primož Roglič – foto: Cor Vos

Behalve López maken ook de andere drie protagonisten aanspraak op de etappezege op Cortals d’Encamp. Primož Roglič heeft zich geweldig hersteld van de rampzalige ploegentijdrit, waarin hij met zijn team in de achterhoede eindigde vanwege een valpartij. Van de veertig seconden achterstand na de openingsrit zijn er nog slechts een luttele zes over op López, de enige concurrent die nog voor hem staat in het klassement.

Wie is de kopman bij Movistar? Alejandro Valverde en Nairo Quintana bleven in de eerste dagen van de Vuelta elkaar die titel toeschuiven, maar inmiddels staat de Spanjaard op basis van het klassement het hoogst in de pikorde. Op de korte, maar steile klim naar Mas de la Costa reed de wereldkampioen vrijdag kwiek naar de zege. In het klassement is de Valverde momenteel nog altijd de derde serieuze kandidaat in de strijd om de rode trui.

Alejandro Valverde – foto: Cor Vos

Met Nairo Quintana komen we uit bij de vierde hoofdrolspeler van deze eerste week. Oké, de Colombiaan staat weliswaar achter ploegmaat Alejandro Valverde in het klassement, maar met een nieuwe eruptie zoals in de tweede etappe naar Calpe kan hij de rolverdeling weer helemaal omdraaien. Bovendien spreekt zijn gewicht in voordeel van Quintana: van de top-4 hoeft hij de minste kilogrammen mee te slepen over de loodzware beklimmingen rond Andorra.

Nog net binnen de top-5 treffen we de naam aan van Rafał Majka. De Pool van BORA-hansgrohe staat intussen anderhalve minuut achter de vierde plaats van Nairo Quintana, maar naar namen achter hem heeft hij ook wat ademruimte. Daarmee ligt hij vooralsnog op koers naar een nieuwe topklassering in een grote ronde na zijn zesde plaats in de Giro d’Italia eerder dit jaar. Vooralsnog the best of the rest, die misschien wel kan profiteren van de strijd tussen de mannen voor hem.

Miguel Ángel López voert weliswaar het jongerenklassement aan omdat hij met zijn 25 jaar daar nog net voor in aanmerking komt, maar wat Tadej Pogačar (20) doet is misschien nog wel knapper. De Sloveen is met afstand de jongste renner in de Vuelta en liefst vijf jaar jonger dan López. Hij gaat steeds met de besten mee omhoog en kon het op weg naar Ares del Maestrat niet laten om nog weg te springen bij de favorieten om zo nog twee seconden terug te pakken.

Rafał Majka – foto: Cor Vos

Bij UAE Emirates is Pogačar echter niet de enige troef. Fabio Aru staat weliswaar al wat verder in het klassement, maar kan in de strijd om de ritwinst daar juist van profiteren. Datzelfde geldt voor Esteban Chaves en Mikel Nieve. Voor de pechduivel was EF Education First in deze eerste week een speelbal met vroegtijdige opgaves van Rigoberto Urán, Hugh Carthy en Tejay van Garderen. Als de ploeg wil terugslaan, moet dat gebeuren met Sergio Higuita, die wel eerder in de ronde al gevallen is, en Daniel Felipe Martínez.

Wie wint de etappe naar Cortals d'Encamp?

  • M.A. Lopez 3.30
  • Nairo Quintana 5.50
  • Primoz Roglic 5.50


Favorieten volgens WielerFlits
**** Miguel Ángel López
*** Primož Roglič, Alejandro Valverde
** Rafał Majka, Tadej Pogačar, Nairo Quintana
* Fabio Aru, Esteban Chaves, Sergio Higuita, Mikel Nieve

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Regenachtige weersomstandigheden worden verwacht in de Vuelta a España. De kans op neerslag in de omgeving van Cortals d’Encamp wordt namelijk geschat op 70% door Weerplaza en in de middag wordt zo’n twaalf millimeter regenval voorspeld! De temperatuur zal oplopen tot maximaal 21 ℃.

De koers is vanaf het begin rechtstreeks te volgen via de Eurosport en Sporza. De NOS biedt een livestream aan op haar website. En op WielerFlits hoef je de komende drie weken niets te missen van de strijd om de rode leiderstrui!


Dit artikel delen:

55 Reacties

Stoempen 31 augustus 2019 om 19:04

Uitzending begint al eerder

Franco Ballerini 31 augustus 2019 om 19:09

Inderdaad. Gelukkig integraal. Ik kijk uit naar deze ettape.

Sonsbach Allstars 31 augustus 2019 om 19:07

Volgens mij zowel Roglic als Valverde niet heel sterk op grotere hoogte. Wel goed voor de koers

rahimns 31 augustus 2019 om 19:20

Ik kan me nu al 2 touretappes herinneren waarbij er tot boven 2000 meter moest worden geklommen die door Roglic werden gewonnen… dus ben wel benieuwd waar je dit op baseert.

peervaneynthoven 1 september 2019 om 00:48

Zonder enige kennis en/of feiten gebaseerd meepraten komt vaker voor. Reageer -drang.

Sonsbach Allstars 1 september 2019 om 10:18

@peer
En hoe noem je dit wat jij nu doet? Heb je ook vast een mooie term voor

Sonsbach Allstars 1 september 2019 om 10:40

@rahimns
Wat betreft heuvels en middelgebergte behoort Roglic naar mijn weten tot de besten bergop. In het echte hooggebergte komt dit er niet altijd uit en zijn er vaak anderen die sterker zijn. Die 2 gewonnen Touretappes waren overigens beide uit een afdaling en waarvan 1 nog uit een vroegere vlucht. Ik gun het Roglic zeker wel, maar de Vuelta gaat er dan niet spannender op worden. We gaan het zien!

josi 31 augustus 2019 om 19:26

Uitkijken met de afdaling van de Gallina in de regen. Deze rit zal normaal gesproken voor de klassementsrenners zijn. Ik zie Aru er wel op uittrekken in een poging de top-4 te vlug af te zijn.

limburgia 31 augustus 2019 om 19:52

Wout Poels wordt de stralende winnaar !!!
Misschien .

de winnaars 31 augustus 2019 om 20:42

Uitgesloten die moet meteen lossen

Kingstown 1 september 2019 om 00:59

Fabio Jakobsen.

Misschien.

Tony van Raamsdonk 1 september 2019 om 10:14

Wout Poels ga je niet zien vandaag…..

Groningen 31 augustus 2019 om 19:52

Valverde, Roglic en wellicht zelfs Quintana lijken me vooralsnog wat sterker dan Lopez, maar ik ga er in ieder geval van uit dat 1 van deze 4 morgen wint.

Klaas Foppen 31 augustus 2019 om 20:43

Miguel Ángel López lijkt me de zwakste van de 4, maar je weet het nooit

lander luypaert 31 augustus 2019 om 19:57

ik gok Pogacar

sweefie 31 augustus 2019 om 22:24

Als het maar Team UAE is hé ;-)

xistnc 31 augustus 2019 om 22:43

En anders Aru.

theking 31 augustus 2019 om 22:15

Roglic moet proberen voorbij Lopez te gaan in het klassement, dan kan hij daar mooi op jagen dinsdag in ITT.

Brabander 31 augustus 2019 om 22:34

Ineressante gedachtengang

xistnc 31 augustus 2019 om 22:43

Simpele ideeën zijn vaak de beste. En het maakt nou ook weer niet zoveel uit of hij morgen of dinsdag het rood pakt.

Maar hij moet kunnen, uiteraard. En er zijn nog kapers op de kust.

Panache 1 september 2019 om 10:35

Als Roglic voorbij Lopez gaat, dan valt er niets te jagen. Roglic start dan later.

Edit: mea culpa.

Bulcke 1 september 2019 om 10:37

Dan start Lopez dus eerder en kan Roglic er dus juist op jagen ;-)

Sammysosa 1 september 2019 om 10:37

Als Roglic later start dan MAL, wie is er dan eerder vertrokken en rijdt dus voor Roglic uit?

Abraham Olano 1 september 2019 om 10:42

En dan valt er dus juist wél iets je jagen, toch? Of rijden ze achteruit in de tijdrit?

Chasse_patate 31 augustus 2019 om 22:46

Roglic wint deze. Gisteren braken Valverde en Lopez al. Quintana moet bij Valverde blijven. Dus Roglic for the win.

Panache 1 september 2019 om 10:38

Valverde brak niet, want hij won. Hij reed dus eigen tempo wat iets heel anders is. Deze etappe/klim vandaag is langer maar veel minder steil. De verhoudingen verschuiven dan ook wat.

Anketieletje 1 september 2019 om 11:04

Quintana bij Valverde blijven?? Het duel tussen die twee lijkt me nog groter dan met Lopez of Roglic. En dan schat ik Quintana vandaag toch net iets hoger in.

krypton 1 september 2019 om 13:12

Een korte steile klim snel oprijden is iets heel anders dan in de echte bergen rijden. In de echte bergen was López juist heel sterk. Dat ie dan eens een paar seconden verliest op een steil, kort klimmetje zegt mij niks.

Jopster 31 augustus 2019 om 23:21

Leest er iemand hier wel eens de voorbeschouwingen van Will Newton op twitter. Zo niet, zeker een aanrader. Morgen strijd tussen de grote 4 denk ik, ze moeten zo veel mogelijk tijdwinst pakken met het oog op de TT van dinsdag waar Roglic 1 tot 2 minuten kan pakken op de grote 3. Heb der zin an.

Merlinappa 1 september 2019 om 08:31

Interessant, net even gelezen. Vraag me af of die gravelweg nog een opknapbeurt heeft gekregen, gek geitenpaadje om tussen twee cols te stoppen. Vooral omdat het vlak is en er hard gereden gaat worden.

Sammysosa 1 september 2019 om 10:22

Vermakelijke voorbeschouwing! Dank voor de tip

Angedelamontagne 31 augustus 2019 om 23:38

Wat loensen naar elkaar en Aru laten wegrijden?

KoningJesper 1 september 2019 om 03:35

Heeft alle ingredienten om een zeer spectaculaire rit te worden. Hopen dat het niet te druk wordt en ik een beetje kan kijken

jooprioolpijp 1 september 2019 om 08:33

Ik weet niet hoe dat gravelpad erbij ligt, maar in zo’n etappe heeft dat m.i. niks te zoeken. Als je daar lek rijdt lig je meteen op achterstand vlak voor de slotklim. Je kunt er niks winnen maar alles verliezen.

Jean Dumas 1 september 2019 om 08:40

Bij nader inzien is die slotklim toch zwaarder dan gedacht. Zelfde gegevens als Alpe d’Huez als de drie trapjes vanaf de Comella worden opgeteld.

Brummel 1 september 2019 om 08:48

Die val van LTJ blijkt wellicht een zegen voor de kijker. Anders was dit een soort sky-ronde geworden, maar dan met een geel treintje.

Joseba 1 september 2019 om 08:56

Waarom Higuita een ster? Die heeft buiten de tweede etappe nog maar weinig laten zien….

Sammysosa 1 september 2019 om 10:25

Higuita heeft twee kansen imo. Eén uit de vlucht, waarbij hij haast vanzelfsprekend een van de beste, zo niet de beste klimmer zal zijn. De tweede als hij bij de favorieten weet te blijven, dan heeft ‘ie een van de beste punches. Sterretje vind ik wel gerechtvaardigd.

IlPirata 1 september 2019 om 10:27

Normaliter wel gerechtvaardigd die ster, maar hij jammerlijk genoeg ook gevallen.
We gaan het zien.

Tony van Raamsdonk 1 september 2019 om 10:12

Het zou mij verbazen als Valverde nog lang mee kan. Hij heeft al veel inspanningen verricht en heeft vaak laten zien dat het ineens op is. Wat wil je 39 jaar. Ook Quintana heeft in het verleden laten zien dat het ineens op is. Movistar heeft heel veel kopwerk gedaan en dat gaat ze opbreken zodat Valverde en Quintana snel alleen zitten. Het gevaar komt van Lopez,maar dan moet hij vandaag zijn slag slaan. Zit trouwens ook snel alleen. Mijn favoriet blijft toch Roglič,ook omdat hij lang op zijn ploeg kan rekenen en met de tijdrit in het vooruitzicht. Ik geniet trouwens erg van deze Vuelta en verheug me op vandaag…..

leegloper 1 september 2019 om 11:43

Dat is niet hoe ik mij Valverde en Quintana herinner. Soms was het er juist in ene wel, alsof ze uit een ander vaatje konden tappen. Na een mindere dag kunnen ze weer beter voor de dag komen.

joern00 1 september 2019 om 10:34

Voor aanvang van de Vuelta een interview gelezen met Geoghegan Hart waarin die aangaf hard uit te kijken naar deze rit. Kende het parcours op zijn duimpje.
Ben benieuwd of dat nog steeds zo is.

de winnaars 1 september 2019 om 11:05

Nee dat is zeker niet meer zo

xistnc 1 september 2019 om 11:11

Ja, ik denk dat hij het parkoers dan nog steeds wel op zijn duimpje kent.

Blurry 1 september 2019 om 11:18

Zou het niet zo kunnen zijn dat er toch een kopgroep wegrijdt. Als de afdalingen nat liggen kan een kopgroep daar mijn inziens veel tijd winnen.

Tompot 1 september 2019 om 11:23

Misschien moeten we de regen niet vergeten als het regent ( 70% kans) . Roglin en Valverde zijn uitstekende dalers in de regen, iets wat we van Quintana en Lopez niet kunnen zeggen, ook Aru kan uitstekend dalen wanneer het regent… Een niet te onderschatten factor met deze etappe. Wanneer het droog weer is gaan ze Roglic aanvallen, ik deel de mening hierboven dat voor het echte zware hooggebergte Roglic minder geschikt is ( kan volgen). Is het droog dan verwacht ik Lopez en Quintana, is het nat dan kan het zo maar eens zijn dat Roglic en Valverde een slag slaan.

adelaarvanantwerpen 1 september 2019 om 11:37

Quintana daalt gewoon goed in de regen. Hij heeft nooit echt zwakte getoond in een afdaling. Hij is niet zo goed als een Nibali of een Roglic maar wel een boven gemiddelde daler

xistnc 1 september 2019 om 11:41

Quintana daalt zelfs goed in de sneeuw. Daar heeft hij ooit de Giro mee gewonnen.

ghostwriter 1 september 2019 om 11:51

@xistnc
Hahaha, ja sneller dalen dan de rest door voorbij te gaan aan een motor met een rode vlag kan Quintana inderdaad wel. ;-)

ghostwriter 1 september 2019 om 11:37

Ik verwacht dat Quintana deze etappe wint en Valverde van de “grote vier” van deze ronde het minst zal zijn. Ik zie bepaalde mensen schrijven dat Roglic in het “zware hooggebergte” relatief wat minder zou zijn maar volgens mij geld dat alleen bij lange beklimmingen met een steile hellingsgraad en dat soort beklimmingen zijn niet in het parcours van deze Vuelta opgenomen. Bij korte steile beklimmingen en lange lopers hoort Roglic normaliter bij de absolute wereldtop.

DUSHI CURACAO 1 september 2019 om 13:07

zullen de sprinters op tijd binnenkomen ?

Panter 1 september 2019 om 13:10

Deze rit wordt gewoon zwaar overschat. Het gaat maar om 95 km. Als zijn er zoveel hoogtemeters de meeste van deze renners kunnen deze afstand aan. Ik zie lopez of roglic vandaag wel winnen.

Onie 1 september 2019 om 13:29

Er zijn kortere bergritten geweest, die toch wel verschillen hebben opgeleverd voor het AK.

Romāns Vainšteins 1 september 2019 om 13:26

Wat deze vuelta waarschijnlijk wel aan gaat tonen is hoe hard we van de tijdrit als bepalende factor af moeten. Zonder deze was het een serieuze thriller geweest en nu heeft Roglic wel erg goede papieren tov de non-chronolisten achter hem. Voor de koers is het helemaal super mocht hij er vandaag even goed afgepierd worden, knuffelsloveen of niet.

AnalistJerom 1 september 2019 om 13:48

Benieuwd naar wat Higuita, maar vooral Pogacar vandaag gaan laten zien. Zullen 'de vier' van de eerste week niet kunnen blijven/volgen normaal gesproken, maar als ze de kans krijgen en weg kunnen rijden, zou het zo maar eens kunnen dat de vier (zonder knechten) naar elkaar gaan kijken. Ik zou het beide mannen (jongetjes) erg gunnen!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.