Vuelta 2016: Steven Kruijswijk botst op paaltje en stapt af
foto: Sirotti
woensdag 24 augustus 2016 om 18:41

Vuelta 2016: Steven Kruijswijk botst op paaltje en stapt af

Steven Kruijswijk heeft de Vuelta a España verlaten. De kopman van LottoNL-Jumbo kwam in de finale van de vijfde etappe in botsing met een paal, kwam ten val en greep direct naar zijn sleutelbeen.

Volgens Jan Bakelants was er in volle finale een paal op de weg, die niet aangegeven werd door een seingever. “Ik denk dat jullie de valpartij hebben die jullie willen”, schrijft de Belg op Twitter. Ook ploeggenoot George Bennett is boos: “Wat deed die paal daar in de finale? Heeft de UCI niet geleerd van de Ronde van het Baskenland vorig jaar?”, zegt hij over de zware valpartij van afgelopen jaar.


[poll id=”304″]

Update 18.47 uur
Steven Kruijswijk is naar het ziekenhuis vervoerd om een scan te ondergaan, maakt LottoNL-Jumbo bekend via Twitter. De ploeg laat nog in het midden of Kruijswijk uit koers is, maar de organisatie meldt dat de klimmer de finish niet heeft gepasseerd en zich heeft teruggetrokken uit koers.

RIDE Magazine
91 Reacties
Sorteer op:
24 augustus 2016 20:13
Tis dan wel heel veel pech, maar dat zijn we onderhand wel gewend. Weer een 'overgangsjaar' voor TLJ.
24 augustus 2016 20:14
@redactie
Dat vloeken door Zadelpijn 18.59 mag ook weg hoor. Nergens voor nodig.

On
Onbegrijpelijk dat een jury dit parcours goedkeurt. Een criterium in Nederland is heel wat professioneler. Daar gaat namelijk de jury over het parcours om te kijken of het veilig is. Gevaarlijke situaties dienen te worden weggenomen, anders wordt er niet gestart. Maar ja, criteriums vinden we op wf maar niets en is alleen een zuipfestijn.
24 augustus 2016 20:14
@janjanssen98765 de renners zijn natuurlijk in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid. Zij kiezen ervoor als kamikaze piloten door bochten te vliegen en te wringen en geen respect te hebben voor elkaar. Kruijswijk had bijvoorbeeld ook vol op het publiek of tegen een stoeprand of gebouw kunnen knallen.
Maar nee, de organisatie is schuldig, kom op zeg Kruijswijk mag ook wel uit zijn doppen kijken. De koers wordt nu eenmaal op de openbare weg gereden en daar heb je met allerlei omstandigheden / opstakels etc. te maken.
24 augustus 2016 20:18
Quote:
De koers wordt nu eenmaal op de openbare weg gereden en daar heb je met allerlei omstandigheden / opstakels etc. te maken.

De organisatie heeft toch meer taken dan enkel de route aangeven waar over gereden moet worden? Vind jij dat ze hier niet nalatig zijn geweest?
24 augustus 2016 20:23
@vlek Natuurlijk de organisatie is altijd nalatig en de renners treffen geen blaam. Het glas is half leeg of half vol.
Verder baal ik ook stevig dat het juist Kruijswijk is die op deze manier de Vuelta moet verlaten, maar ja gedane zaken nemen geen keer.
24 augustus 2016 20:26
De tijd dat het peleton "paal" riep is ook al voorbij lijkt, ieder voor zich.
24 augustus 2016 20:26
@robotour: ik hoop dat je de foto bij die tweet van Tankink nog niet had gezien toen je dit schreef, anders is je ractie zo enorm dom, dat ik hoop dat Jetje een maand niet durft te melden.
ER STAK EEN PAAL UIT HET ASFALT, EEN METER UIT DE STOEPRAND, MEER DAN 100 METER NA EEN BOCHT.
Net als jij vind ik het meer dan triest, en ergens ook geen toeval, dat er voor de zoveelste keer de afgelopen 10 jaar iets ernstigs en/of iets dommigs gebeurt met een NL-se renner en ik vind ook dat Kruiswijk niet in zijn eentje de weg moet zoeken voorin het peloton op 1500 meter van de finish, maar zijn eigen schuld kun je dit toch moeilijk noemen.
24 augustus 2016 20:26
Quote:
Natuurlijk de organisatie is altijd nalatig en de renners treffen geen blaam.

Zelden, maar in dit geval zou het daar wel eens erg dicht bij in de buurt kunnen komen inderdaad. Goed dat je dat ook in kan zien.
24 augustus 2016 20:35
Gelet op zijn onzinnige reactie denk ik dat robotour zelf nooit gekoerst heeft en ook nooit op een racefiets of in een peloton heeft gereden :).
Anyway, grove nalatigheid vd organisatie, dat gold ook voor auto's die in de finale gedeeltelijk op het parcours stonden.
24 augustus 2016 20:40
@vlek hopelijk begrijp je dat ik het tegenovergestelde en het sarcatisch bedoel;)

@turtlehead, ja ik heb de tweet en foto gezien en blijf bij mijn menig dat het Kruijswijk zijn eigen schuld is, hij rijdt tegen dat paaltje en niemand anders, tenzij iemand hem een zwieper heeft gegeven.
24 augustus 2016 20:44
Ik dacht je nog een kans te geven jezelf te redden..
24 augustus 2016 20:44
Is er maar een renner tegen dat paaltje gereden ?
24 augustus 2016 20:46
@robotour: je reacties hebben wat weg van het aloude "hij kwam expres met zijn hoofd tegen mijn vuist aan"
24 augustus 2016 20:48
@vlek Iedereen zijn eigen mening.
24 augustus 2016 20:49
Wat die nalatigheid van de organisatie betreft trouwens wel interessant om te zien wat de UCI uiteindelijk heeft gedaan met de zaak in het Baskenland. Weet iemand hoe dat is afgelopen?

Ik kan enkel deze quote vinden van een woordvoerder van de UCI niet lang na die situatie:
Quote:
Volgens de UCI-regels hebben de organisatoren de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alle benodigde veiligheidsmaatregelen worden genomen. De aanwezigheid van paaltjes op het laatste rechte stuk was natuurlijk onacceptabel. De UCI zal na afloop van het evenement de omstandigheden onderzoeken waarin dit heeft kunnen gebeuren.
24 augustus 2016 20:51
iedere ploeg kan toch minimaal de laatste km van de etappe controleren ,stelletje gladiolen !!!
24 augustus 2016 20:51
Quote:
Iedereen zijn eigen mening.

Zeker! Neemt niet weg dat er daarbinnen voldoende onderscheid gemaakt kan worden in zinnigheid van die meningen.
24 augustus 2016 20:54
@thijs E Het feit is dat dat paaltje er al stond, dat Kruijswijk er expres tegenaan reed zover wil ik niet gaan. Al zou je daar ook theorieen over los kunnen laten, zoals ik hier elders van een andere flitser heb gelezen.
Mijn punt is dat ik het te gemakkelijk vind om direct weer richting de organisatie wijzen...de renners hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid.
24 augustus 2016 20:55
Zo zeg, Bakelants krijgt een hoop Spaanse stront over zich heen op Twitter. Niet te geloven.

@robotour
Als de organisatie zo'n paaltje bij het uitzetten van het parkoers in alle rust al over het hoofd ziet, hoe moet dan een aanstormend peloton aan 60-70 per uur zo'n paaltje in schutkleur opmerken?

Ik ben het overigens eens met de gedachte dat ook de toeschouwers hier best hun verantwoordelijkheid hadden kunnen pakken. Al hebben die misschien tot vlak voor de foto enkele meters op de straat gestaan, waardoor het paaltje helemaal geen issue leek.

Hoe dan ook, ik hoop dat TLJ toch even ergens met wat vuisten op tafels gaat slaan. Een passende verontschuldiging en enige vorm van compensatie is op zijn plaats. Staken heeft vermoedelijk geen zin, want ik vermoed dat de Spaanse klimgeiten hier hun schouders voor ophalen - zolang ze zelf geen slachtoffer zijn.
24 augustus 2016 21:06
Er zijn de afgelopen jare ontzettend veel Nederlanders hard gevallen in grote rondes, en bovengemiddeld vaak een kopman. Een aantal keer kwam dat door andere renners, een aantal keer hebben we ons afgevraagd of het niet meer dan toeval begon te worden. Deze valpartij staat daar totaal los van en is absoluut niet de schuld van Steven, maar grotendeels van de organisatie. Zo diep in de finale een paaltje op zo'n plek (aan de zijkant maakt het juist gevaarlijker zoals anderen hier voor mij al stelden) dat kan gewoon niet.
24 augustus 2016 21:09
De organisatie heeft inmiddels het boetekleed aangetrokken en bekent schuld, dat siert ze al had dit nooit mogen gebeuren.

" "The accident came about because of an obstacle in the road. An internal investigation has been opened to find out why the obstacle which finally produced the riders’ crash and subsequent abandon of Stephen Kruijswijk was not indicated and warned about, as had been planned."

Foutje, bedankt!
24 augustus 2016 21:09
Verklaring van de organisatie:

"The accident came about because of an obstacle in the road. An internal investigation has been opened to find out why the obstacle which finally produced the riders’ crash and subsequent abandon of Stephen Kruijswijk was not indicated and warned about, as had been planned.

Advertising

"The organisation has been in touch with the directors of both teams as well as the general manager of LottoNL-Jumbo to transmit their most sincere apologies, as well as maintaining contact with the rider’s representative, the head of the UCI commissaires on the race and the representative of the teams organisation."
24 augustus 2016 21:09
We kunnen een paar paaltjes crowdfunden, precies voor de hoofd ingang van de Spaanse ambassade? Of de bestaande verzinkbare paaltjes onzinkbaar maken? Of dat liedje over de zilvervloot toch eens in het Spaans vertalen?
24 augustus 2016 21:14
Valverde is niet gevallen en geen Engelsman, dus dit maakt de Vuelta en de UCI echt geen bal uit helaas.
24 augustus 2016 21:36
Sterkte Kruiswijk.
Gevaar renners is ondergeschikt aan spektakel en gewin. Renners zijn de moderne gladiatoren.

Reacties zijn gesloten.