Vuelta 2016: Steven Kruijswijk botst op paaltje en stapt af
foto: Sirotti
woensdag 24 augustus 2016 om 18:41

Vuelta 2016: Steven Kruijswijk botst op paaltje en stapt af

Steven Kruijswijk heeft de Vuelta a España verlaten. De kopman van LottoNL-Jumbo kwam in de finale van de vijfde etappe in botsing met een paal, kwam ten val en greep direct naar zijn sleutelbeen.

Volgens Jan Bakelants was er in volle finale een paal op de weg, die niet aangegeven werd door een seingever. “Ik denk dat jullie de valpartij hebben die jullie willen”, schrijft de Belg op Twitter. Ook ploeggenoot George Bennett is boos: “Wat deed die paal daar in de finale? Heeft de UCI niet geleerd van de Ronde van het Baskenland vorig jaar?”, zegt hij over de zware valpartij van afgelopen jaar.


[poll id=”304″]

Update 18.47 uur
Steven Kruijswijk is naar het ziekenhuis vervoerd om een scan te ondergaan, maakt LottoNL-Jumbo bekend via Twitter. De ploeg laat nog in het midden of Kruijswijk uit koers is, maar de organisatie meldt dat de klimmer de finish niet heeft gepasseerd en zich heeft teruggetrokken uit koers.

RIDE Magazine
91 Reacties
Sorteer op:
24 augustus 2016 18:58
Edit redactie: Gedraag je
24 augustus 2016 18:59
Waarschijnlijk stond er tijdens de verkenning nog een auto voor.
Een uur later starten met alle gevolgen van dien, zou een mooie gebaar /signaal zijn.
24 augustus 2016 18:59
edit redactie: let op je taalgebruik
Schandalig!!
24 augustus 2016 19:00
Die gaat echt niet verder rijden.
Sterkte en op naar de giro 2017 dan maar.
24 augustus 2016 19:03
..............................
24 augustus 2016 19:05
Tuurlijk komt er geen actie. Als het nou Froome, Valverde of Contador was, was het misschien wat anders. Maar eigenlijk denk ik dat er zolang er geen doden vallen geen actie zal komen.

Hier een foto van het paaltje, lijkt me trouwens niet per sé een verwijderbaar paaltje. Maar een kussen er om heen had sowieso gemoeten. En eigenlijk sloegen die hele laatste 2 km nergens op, ze hebben alle bochten uit de stad meegenomen in die laatste 2 km. Ik ben altijd voor een brede rechte lijn naar de finish.
24 augustus 2016 19:06
Edit redactie: Reacties zijn aangepast
24 augustus 2016 19:07
Edit redactie: Reacties zijn aangepast
24 augustus 2016 19:07
Gatver wat een bizar jaar met de Nederlandse renners die vallen en hun kansen om zeep zien. Het scheelt dat dit niet gebeurde op vrijdag voor het slotweekend met Kruijswijk in de top 3. Giroaspiraties van Kruijswijk eindigden al in de sneeuwmuur. Podium aspiraties van Mollema in de Tour eindigden in de regen op het gladde asfalt en nu de Vuelta van Kruijswijk die eindigt op een paaltje. Kunnen de TLJ renners nu omschakelen naar plan B. Misschien kunen Campenaerts of van Emden met een knappe tijdrit nog wat van deze Vuelta maken. Gaan ze nu rijden voor Bennett of ieder voor zich?
24 augustus 2016 19:11
Jammer, zeg!!!
24 augustus 2016 19:13
Zie nu een DNF'je op PCS staan, dat betekent toch einde oefening?
24 augustus 2016 19:20
Nu hopen dat de ploegen solidair zijn en morgen actie ondernemen.
24 augustus 2016 19:24
Flashke, vergeet niet dat er ook een heleboel renners op de bank naar de Vuelta kijken, en ook zij zullen zich laten horen. Het gaat om het grote geheel, wanneer er 1 of 10 renners valt maakt dan niet uit, als het onveilig is zullen ze zich uiten.
24 augustus 2016 19:29
Je mag natuurlijk niet te snel oordelen omdat deze schermafdruk zijdelings genomen werd. Het is dus niet helemaal duidelijk of die paal recht in de loop van de weg staat, zoals in de Ronde van het Baskenland vorig jaar.
Desalniettemin bestaat er hier een adequaat middel tegen. En dat is dat de ploeg of sporter naar de burgerrechtbank trekt, en klacht neerlegt voor slagen en verwondingen wegens grove nalatigheid. Maar ja, stel je voor zeg, een sporter die naar de burgerrechtbank trekt!!! Omerta alom. Patrick Lefevere heeft in het verleden al meermaals bevestigd dat hij zijn vingers hieraan niet meer verbrandt. Tijd dat het wielermilieu eens uit hun stenen tijdperk treedt.
24 augustus 2016 19:33
Het zal ook eens niet een Nederlander zijn. Kruijswijk moet voortaan alleen de Giro als grote ronde rijden en niet geforceerd aan andere grote rondes proberen deel te nemen.
Verder is het Kruijswijk eigen schuld natuurlijk. Het is wel weer heel makkelijk om de organisatie de schuld te geven. De weg is breed genoeg, het paaltje staat notabene bijna aan de kant van de weg. Vermoedelijk hadden ervoor toeschouwers gestaan, maar die zijn teruggesprongen toen de meute eraan kwam.
Echt het wordt tijd dat de Nederlanders is gaan leren sturen en vallen.
Naar vandaag is de Vuelta zo wie zo gedaan voor. Meersman die als Bouhanni mag sprinten, Rojas die niet mag sprinten, Gilbert die het niet afmaakt en daarna te beroerd is om Drucker goed af te zetten. "Mooie Vuelta gaat door en stopt voor niemand"
24 augustus 2016 19:37
Toen in het Baskenland was volstrekt duidelijk dat de organisatie had gefaald. Weet iemand of daar schadeclaims uit voort zijn gekomen? En of die zijn gehonoreerd?
Toen Hoogerland het prikkeldraad in was gebonjourd is er schadeloosstelling geweest, al heeft het wel heel veel jaren geduurd. En bovendien kan geld niet alles goedmaken - wie weet hoe leuk de Tour van Hoogerland was geworden zonder dat incident.
24 augustus 2016 19:38
Juist als ze aan de kant staan zijn ze gevaarlijk, want dan zie je ze niet en denk je nog naar de zijkant te kunnen uitwijken. Staan ze in het midden, dan zie je de mensen voor je al uitwijken (maar kan het natuurlijk altijd nog mis gaan)
24 augustus 2016 19:43
Het ergste is nog wel dat robotour dit ook echt gelooft.
24 augustus 2016 19:54
@Janjanssen98765 ik breng alleen een tegengeluid, omdat bijna iedereen direct gaat wijzen naar de organisatie. De renners moeten zelf ook eerst eens de hand in eigen boezem steken.
Het is wel weer typisch dat het een Nederlandse "top"renner overkomt.
Misschien ongenuanceerd maar ik vind het Kruijswijk zijn eigen schuld.
Net als het de Contador's eigen schuld was dat hij onderuit schoof en hard op en over de vluchtheuvel klapten. Maar ja, natuurlijk hadden ze die vluchtheuvel ook weg moeten halen.
24 augustus 2016 19:58
24 augustus 2016 20:00
Eigen schuld van Kruiswijk... Robotour wat een onzin.
24 augustus 2016 20:01
Was er geen oplettende agent of toeschouwer, als ieder een beetje meekijkt kan er veel voorkomen worden, niet alles afschuiven op de organisatie.
24 augustus 2016 20:05
@robotour

Je mag natuurlijk denken wat je wilt alleen moet je niet verbaasd zijn dat mensen je niet heel serieus nemen.

De organisatie is gewoon verantwoordelijk voor de veiligheid van de renners en een paaltje op de weg is levensgevaarlijk, zeker in volle finale met die hoge snelheden en allerlei bewegingen van het peloton.
24 augustus 2016 20:05
@robotour: iedereen wijst natuurlijk terecht naar de organisatie. Een ongemarkeerd paaltje op deze plek in het parcours kan echt niet. Wat jij laat horen is geen tegengeluid maar ordinair getrol.
24 augustus 2016 20:06
@robotour, ik kan me niet voorstellen dat jij ooit op een racefiets gezeten hebt met enige snelheid.Denk je echt dat je nog kunt uitwijken als zo'n paal ineens een meter voor je opdoemt? Eerder kun je deze niet zien, omdat er vele andere rijders zijn die het zicht belemmeren. Een wielrenner moet kunnen vertrouwen op het parcours. Dat is hier duidelijk onmogelijk. Zag eerder in de laatste kilometers ook al zeer gevaarlijke versmallingen.

Reacties zijn gesloten.