Vuelta 2013: Kiryienka wint solo, Horner mist rood nipt

Door
donderdag 12 september 2013 om 17:28

Kiryienka

foto: Sirotti

Vasil Kiryienka heeft op zeer sterke wijze de winst gegrepen in de 18e etappe. De Wit-Rus van Team Sky reed op ruim 40 kilometer van de streep zijn vluchtmakkers uit het wiel en zag hen pas weer terug aan de streep. Chris Anker Sørensen werd tweede, Adam Hansen derde. Vincenzo Nibali kwam opnieuw in de problemen, maar blijft leider met slechts drie seconden voorsprong op naaste belager Chris Horner.

Hoewel deze etappe op voorhand betiteld werd als behoorlijk lastig, voelden veel renners zich geroepen om de aanval te kiezen. Nadat diverse schermutselingen tot de orde waren geroepen, gingen opnieuw dertien mannen op avontuur. Onder meer Adam Hansen, Amets Txurruka, Chris Anker Sørensen en Vasyl Kiryienka zaten mee en dit keer liet het peloton hen begaan. Het tweetal Simon Clarke en Egoi Martinez wisten ook nog de oversteek te maken.

Terwijl Txurruka onderweg gretig de bergpunten voor zijn rekening nam, schoot het peloton wakker toen de voorgift de kaap van de tien minuten slechtte. Op de Alto del Caracol ontbond Kiryienka zijn duivels en gooide de rest zonder pardon overboord. Daarachter vonden Vicioso, Sørensen en Martinez elkaar, maar de drie moesten lijdzaam toezien hoe de stoïcijnse Wit-Rus steeds verder van hen weg reed.

Bij het opdraaien van de slotklim had Kiryienka nog altijd een gat van anderhalve minuut op zijn naaste belagers, waar Janse van Rensburg, Txurruka en Kohler inmiddels waren aangesloten, en meer dan 5.30 op het peloton. Chris Anker Sørensen vond het welletjes en reed weg uit het groepje achtervolgers, maar de Deen kwam jammerlijk te laat. Het was immers Kiryienka die na twee ritzeges in de Giro, nu ook een Vueltaetappe op zijn erelijst mocht bijschrijven.

chris horner

Ook de klassementsmannen maakten van de gelegenheid gebruik om de rode leiderstrui van Vincenzo Nibali nog eens onder druk te zetten. Joaquim Rodriugez plaatste een versnelling en kreeg enkel de twee kemphanen Nibali en Horner mee. Even later moest ook Purito eraf en dit was het sein voor Horner om nog eens op de pedalen te gaan staan. Deze versnelling kostte ook de klassementsleider de kop, waarna de ontketende Amerikaan alles op alles zette om het rood naar zich toe te trekken. Voor Nibali werd het een ellenlange slotkilometer, maar hij behoudt de trui met slechts drie seconden voorsprong op Horner.

68e Vuelta a España
Burgos – Peña Cabarga (187 km.)
1. Vasil Kiryienka (Wit-Rusland/Team Sky)
2. Chris Anker Sørensen (Denemarken/Saxo-Tinkoff) +28s
3. Adam Hansen (Australië/Lotto-Belisol) +1m18s
4. Martin Kohler (Zwitserland/BMC Racing) +1m34s
5. Egoi Martinez (Spanje/Euskaltel – Euskadi) +1m42s
6. Chris Horner (Verenigde Staten/RadioShack-Leopard) +1m53s
7. Amets Txurruka (Spanje/Caja Rural) +2m2s
8. Joaquim Rodriguez (Spanje/Katusha) +2m13s
9. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar) +2m14s
10. Vincenzo Nibali (Italië/Team Astana) +2m18s

Algemeen klassement
1. Vincenzo Nibali (Italië/Team Astana)
2. Chris Horner (Verenigde Staten/Radioshack-Leopard) +3s
3. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar) +1m10s
4. Joaquim Rodriguez (Spanje/Katusha) +2m24s
5. Nicolas Roche (Ierland/Saxo-Tinkoff) +3m43s
6. Domenico Pozzovivo (Italië/AG2R-La Mondiale) +5m44s
7. Thibaut Pinot (Frankrijk/FDJ.fr) +6m14s
8. Leopold König (Tsjechië/NetApp-Endura) +6m35s
9. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel-Euskadi) +7m51s
10. Tanel Kangert (Estland/Team Astana) +11m10s

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone