Team Ineos schrijft oudgediende Cameron Wurf in als opvolger Kiryienka

vrijdag 31 januari 2020 om 10:33
Team Ineos schrijft oudgediende Cameron Wurf in als opvolger Kiryienka

Cameron Wurf tijdens de Giro van 2013 - foto: Cor Vos (archief)

Team Ineos heeft razendsnel gehandeld na het wegvallen van Vasil Kiryienka. De 38-jarige Wit-Rus maakte donderdag bekend per direct te stoppen wegens hartproblemen. Een dag later is de opvolger al daar. De Britse formatie heeft namelijk de 36-jarige Cameron Wurf aangetrokken.

Kiryienka was jarenlang een zeer gewaardeerde kracht binnen Team Ineos, maar de wereldkampioen tijdrijden van Richmond kampt al een tijdje met een hartaandoening. “Het is een triestige dag, maar het is wel de juiste beslissing om te nemen, gezien het medische advies vanuit de ploeg.” Zijn plek zal nu worden ingenomen door Wurf.

Wat blijkt: de ervaren Australiër staat bij de internationale wielerunie UCI ingeschreven als nieuwe renner van Team Ineos. Wurf begon zijn carrière bij enkele nietige ploegjes, maar maakte eind 2008 de stap naar Fuji-Servetto. De hardrijder reed slechts één seizoen voor de ploeg van Mauro Gianetti.

Hij kwam daarna uit voor Androni Giocattoli-Sidermec, Champion System en Cannondale. Wurf nam in 2014 afscheid van het wielrennen en werd triatleet, maar werd onlangs gespot op een trainingskamp van Team Ineos. Het bleek een duidelijk signaal, want Wurf mag zich op zijn 36e opmaken voor een terugkeer als wielerprof.

Wurf in actie tijdens het WK tijdrijden – foto: Cor Vos

Debuut in Cadel Evans Road Race, focus op Ironman 
Wurf zal aanstaande zondag al zijn debuut maken voor Team Ineos, als de Cadel Evans Great Ocean Road Race op het programma staat. De ervaren renner zal in de eerste seizoenshelft meerdere wedstrijden voor Team Ineos afwerken, om dan weer de focus te leggen op de belangrijkste triatlonwedstrijd van het jaar: de Ironman van Hawaï.

Deze wedstrijd fungeert sinds 1978 als het officiële wereldkampioenschap voor deze triatlonafstand. Wurf eindigde vorig jaar nog als vijfde in Kailua en wil dit jaar een gooi doen naar de titel. “Het grote doel is de Ironman, maar Cameron heeft verder een flexibele agenda en ervaring op WorldTour-niveau”, zo vertelt Tim Kerrison, hoofdcoach van Team Ineos en de persoonlijke trainer van Wurf.

“Cameron zal in de eerste maanden van 2020 volledig beschikbaar zijn voor de ploeg, maar we zullen hem daarna ondersteunen in zijn Ironman-missie.” Wurf: “Ik ben gefocust op de Ironman, maar ik wil daarvoor ook in dienst rijden van de ploeg. Ik heb altijd al gedroomd om deel uit te maken van een dergelijke organisatie.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

Vinyakke 31 januari 2020 om 10:39

De ene zijn dood is de ander zijn brood. Mooi cadeau voor wurf. Wie had dat nog gedacht!?

rosencrantz 31 januari 2020 om 10:50

Is er ondertussen al duidelijkheid over Amador?

josi 31 januari 2020 om 10:51

Weening had ik ook wel een mooie opvolger gevonden.

Groningen 31 januari 2020 om 10:54

Opmerkelijke zet. Het zou ineos wel sieren als hij als triatleet bij de ploeg kan blijven.
Ik kan me Wurf eigenlijk niet als waardige vervanger voorstellen, maar aan de andere kant, als er een type sporter is die stoïcijns op kop kan rijden is dat een triatleet.

Panache 31 januari 2020 om 12:14

Lees jij een bericht wel?

“Cameron zal in de eerste maanden van 2020 volledig beschikbaar zijn voor de ploeg, maar we zullen hem daarna ondersteunen in zijn Ironman-missie.” Wurf: “Ik ben gefocust op de Ironman, maar ik wil daarvoor ook in dienst rijden van de ploeg.”

HoofdIsVrij 31 januari 2020 om 11:04

Opvallende move!

Gaan we Talansky dan binnenkort ook weer in het peloton terug zien?

vanSpringel 31 januari 2020 om 11:10

Geraint Thomas is toch van plan na zijn wielercarriere te gaan triathlonnen ?
Wurf kan hem daarbij alvast ondersteunen met tips en truuks.

Geflitst 31 januari 2020 om 11:18

Zo veel verandert er niet. Wurf traint al enkele jaren met Ineos en gebruikte hetzelfde materiaal. Nu moet hij in de eerste helft van het jaar af en toe de kopman in kleinere wedstrijden uit de wind houden, that’s all.

Nico Blok 31 januari 2020 om 11:23

Kan me niet voorstellen dat dit zijn triathlon ambitie goed doet. Zal lastig zijn de andere twee sporten te onderhouden als je constant aan het koersen/reizen bent. Vaak was ie al de snelste op de fiets, dus heel veel is daar niet meer te winnen.

Mike1973 31 januari 2020 om 12:33

Dat is juist prima te combineren. Als triatleet met focus op de lange Ironman afstand ben je gewend om 6 dagen per week te trainen waarbij je meestal 2 trainingen per dag afwerkt. Loopschoenen kunnen altijd mee in de koffer en een zwembad is er ook altijd in de buurt. Zijn trainingsschema's zullen dan ook daarop afgestemd worden. Daarnaast wordt hij door Ineos niet ingehuurd om prijzen te winnen maar om op kop te rijden van het peleton. Prima inspanning voor een triatleet en hij wordt er ook nog eens voor betaald. Win-win situatie voor Wurf.

AWestie 31 januari 2020 om 11:38

Heerlijk om dat toertochttruitje van Blanco ook weer in de header te zien.

xistnc 31 januari 2020 om 17:25

Als je goed kijkt, zie je de geheime zakjes.

FondriestTF3 31 januari 2020 om 12:09

Wat ‘Geflitst’ zegt. Hij traint al jaren met Ineos mee. Tim Kerrison is zijn trainer. Hij traint enkele malen per jaar met Chris Froome en Geraint Thomas.

Op Strava zie je hem elke dag nog zwemmen en hardlopen dus hij blijft vooral triathleet en vult hier een leeg plekje op. Prima toch.

toke 31 januari 2020 om 12:11

Hij kan Froome wat tips geven voor het geval dat die weer moet gaan rennen.

john 31 januari 2020 om 13:49

Dit wordt een geduchte klant in de tour voor het Jumbo drietal

Cnasta 31 januari 2020 om 16:42

Ironman Hawaii, Kona, is niet het officiële WK, maar juist het officieuze WK.

Verder traint Wurff inderdaad al langer met Ineos, en vooral met Thomas en Froome schijnt hij een goede band te hebben. Thomas zelf heeft aangegeven na zijn wielerleven ook een Ironman te willen doen. Wurff heeft meermaals opgemerkt dat Thomas al zeer goed kan zwemmen.

Wurff zelf kwam nog niet zo lang geleden als prof de triathlonwereld binnen. Dat hij kan fietsen was te verwachten, maar inmiddels ook zijn lopen op par met de wereldtop (of in ieder geval zit hij vlak tegen de toplopers aan en hoeft hij op de fiets-loopcombi niet onder te doen voor de wereldtop) zou zijn was lang niet zeker. Gezien zijn leeftijd twijfel ik of dit uitstapje (of tijdelijke terugkeer) hem goed zal doen. Zelf geeft hij altijd aan dat hij gewend is om veel zwaarder te trainen dan de meeste triathleten (niet vaker/langer, maar wel intensiever / meer wedstrijddagen), daarom zal hij er zelf geen probleem in zien denk ik. Maar je kan je tijd maar 1x uitgeven, en de tijd die hij nu extra op de fiets zal zitten / zal reizen kan hij niet gebruiken om te rusten om de andere twee onderdelen te trainen. Ineos zal het vast ook niet zien zitten als hij tijdens wedstrijdweken ook nog zware looptrainingen gaat plannen.

frankusa 31 januari 2020 om 22:51

Wurf zat ook in een fietsfilm/docu van Lachlan Morton, Thereabouts. Aanrader.

https://vimeo.com/148552222

Headlines

Materiaalzone

Populair