Vrouwen en beloften Jumbo-Visma gaan langlaufen in Noorwegen

woensdag 8 december 2021 om 09:12
Vrouwen en beloften Jumbo-Visma gaan langlaufen in Noorwegen

foto: Cor Vos

De vrouwen en beloften van Jumbo-Visma kiezen een opmerkelijke locatie voor het traditionele trainingskamp in december. Waar de meeste wielerteams deze maand de Spaanse zon opzoeken, zullen de twee selecties van de Nederlandse formatie vanaf volgende week maandag bivakkeren nabij de Noorse hoofdstad Oslo. Daar zullen de renners en rensters bovendien gaan langlaufen in plaats van fietsen.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

“Volgende week maandag gaan we voor het eerst op trainingskamp. Dat is wel een apart verhaal. Ze hebben een out of comfortzone trainingskamp bedacht”, aldus Riejanne Markus, die over het opmerkelijke trainingskamp vertelt in podcast De Grote Plaat. “We gaan naar Noorwegen, naar Oslo, en daar langlaufen.”

Voor enkele renners van de beloftenformatie zal die comfortzone overigens wel meevallen. Johannes Staune-Mittet en Per Strand Hagenes, twee Noorse talenten van de ploeg, hebben voldoende ervaring met langlaufen. Beiden hebben een verleden in deze wedstrijdsport.

Inmiddels zijn de twee Noren echter volledig overgestapt op het wegwielrennen. De 19-jarige Staune-Mittet, die sinds afgelopen jaar voor het opleidingsteam uitkomt, verbond zich onlangs tot 2026 aan Jumbo-Visma. Strand Hagenes, 18 jaar en in 2021 wereldkampioen bij de junioren in Leuven, begint aan zijn eerste seizoen bij de ploeg.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Romerike 8 december 2021 om 09:31

Nu net weer thuiswerken van kracht in Noorwegen anders hadden ze even mooi een sponsor “verplichting” bezoekje aan Visma hoofdkantoor kunnen doen.

0
Dikke Man 8 december 2021 om 09:40

Men komt steeds vaker in de winter met hun reet van het zadel af. Mathieu en Wout hebben echt wat op gang gebracht in het conservatieve wielerwereldje. Langlaufen zal bovendien goed zijn voor het moraal. Elke miniatuurafdaling bij het langlaufen betekent hopen dat je heelhuids beneden komt. Dat lukt nooit; perfecte teambuilding. Veel leuker dan die eindeloze rondjes door het bos sjokken.

0
lo squalo dello Stretto 8 december 2021 om 10:23

Wel erg naïef om te denken dat dit dankzij Van Aert of van der Poel is. Ik ben opgegroeid met de periode-Basso-Riis die in de winter heuse survivalkampen deden in de sneeuw. Ik ben dan uiteraard ook opgegroeid met de periode-Ullrich maar die zat meer in de wijnkelder in de winter.

0
Cochise 8 december 2021 om 10:45

We moeten nu ook niet alles terugbrengen tot de heilige tweevuldigheid Wout en Mathieu. Ze nemen in de winter even een andere fiets en Wout gooit er doorheen het seizoen ook eens graag een ochtendloopje tussen. Maar profrenners hebben altijd al alternatieven gezocht om hun winter wat minder eentonig door te komen en de core te versterken (zonder daarvoor elke dag op het fitnessmatje oefeningen te moeten doen). Van de voor de hand liggende mountainbike, crossfiets of spinningfiets tot lopen, skien, zwemmen, langlaufen en bergbeklimmen.
Riis trok er elk jaar met z'n ploeg op uit voor een avonturentocht, AG2R kiest jaarlijks voor een wintersportstage in de Alpen, zo'n Garcia Cortina komt z'n winter door met berg- en langlauftochten in de Pyreneeen. In dat opzicht bewandelen Wout en Mathieu zelfs de meer platgetreden paden, hun reet komt namelijk amper van het zadel (hun zadel staat gewoon op een ander soort fiets).

Edit; sorry haai, niet gezien dat je ook al ongeveer hetzelfde had gezegd.

0
Japiejo 8 december 2021 om 10:49

Wout zegt zelf ook al dat het zwaar wordt overdreven. Dat hij en Mathieu er boven uit steken heeft er natuurlijk weinig mee te maken dat ze ook crossen.

0
ddjong67 8 december 2021 om 10:14

vet!! heerlijk die out of comfort moments… en mooie omgeving!

0
Barry Batsbak 8 december 2021 om 10:17

Langlaufers hebben de hoogste VO2max van alle duuratleten. Nu zul je op beginnende langlaufsters niet de trainingen los kunnen laten waar de toplanglaufers zich mee bezig houden, maar dat het voor zeer intensieve trainingsprikkels zorgt is een ding wat zeker is. De hartslag opjagen zal wel lukken. Het klassieken is niet zo leuk, maar skaten is wel een prachtige manier van voortbewegen in de sneeuw. Bijna elke spiervezel in je lijf is aan de beurt. Die komen topfit terug. En met killer-triceps…

0
5211 8 december 2021 om 18:11

Björndalen en Daehli scoorden inderdaad altijd erg hoog.
Maar een renner nog hoger. https://www.topendsports.com/testing/records/vo2max.htm

0
Wheely 8 december 2021 om 10:53

Ze kunnen wel een soort nieuwe winter triatlon in het leven roepen voor deze lui, 1,5 km schaatsen, 40 km veldrijden en 10 km langlaufen. Mooi Olympisch nummer.

0
lo squalo dello Stretto 8 december 2021 om 12:54

Zou wel mooi zijn ja!

0
Barry Batsbak 8 december 2021 om 13:07

Wintertriathlon is niet nieuw. De format volgens de ITU is crosslopen – mtb – langlaufen. Hier zijn ook al wat WK's in geweest. Schaatsen toevoegen is overigens (hoe kan het ook anders) een Nederlandse variant. Op de Weissensee wordt een dergelijke wintertriathlon als bijprogramma georganiseerd in de week van de jaarlijkse alternatieve elfstedentocht.

0
Al Phila 8 december 2021 om 16:02

40 km veldrijden ?? Bij modder is dat al snel 2.5 uur. Best lang !

0
Michiel 8 december 2021 om 14:36

Leuk! Nu nog een keer een judo trainingskamp en ze kunnen vallen als een malle

0
5211 8 december 2021 om 18:14

Noorwegen training zoals bij het korps. Interessant.
Gaan ze dan ook survivallen, met kleding in ijswater springen, eruit, ontkleden en in sandwich tussen maten onder een slaapzak om op te warmen. Wel goed voor de weerstand.

0
Henk Wijlhuizen 14 december 2021 om 16:30

Volg de leider
Dat is NIELS VAN DE POEL.
Die traint anders dan iedereen en nu wil iedereen dit na gaan doen.
Binnenkort geen ploegleiders meer nodig. Volg NIELS van de Poel dat doe ik wel.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone