Vrije val LottoNL-Jumbo in WorldTour

zaterdag 2 mei 2015 om 07:00
Vrije val LottoNL-Jumbo in WorldTour

foto: Sirotti

De prestaties van LottoNL-Jumbo in de WorldTour zitten in een vrije val. In de wedstrijden uit de hoogste divisie deed tot en met Luik-Bastenaken-Luik geen enkele renner uit de Nederlandse ploeg het beter dan een vijfde plaats. Pas gisteren werd de eerste podiumplek behaald. In de Ronde van Romandië reed Bert-Jan Lindeman naar de derde plek in de vierde etappe.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De ploeg wacht ook nog altijd op de eerste seizoenszege. In het verleden werd de eerste overwinning steevast in februari of maart behaald. Dit jaar staat de zegeteller nog altijd op nul. In het historische lijstje van teams die het langst op een zege moesten wachten, staat LottoNL-Jumbo – dat voorheen werd gesponsord door Rabobank en Belkin – voorlopig op de vierde plek. Alleen Euskaltel-Euskadi in 2005 (8 mei), Saunier Duval-Prodir in hetzelfde jaar (19 mei) en AG2R La Mondiale in 2012 (18 mei) deden het voorlopig ooit slechter.

Uit een inventarisatie van WielerFlits blijkt dat niet alleen de eerste overwinning historisch lang op zich laat wachten. De prestaties van de Nederlandse formatie in de WorldTour zijn dit jaar opvallend minder. Met name het verschil met een jaar geleden is groot. In 2014 was de gemiddelde uitslag van de eerste Belkin-renner in de WorldTour-wedstrijden tot en met Luik-Bastenaken-Luik de 12e plek. Met Moreno Hofland (etappe 2 Parijs-Nice) en Stef Clement (etappe 6 Ronde van Catalonië) behaalde Belkin zelfs twee zeges op het hoogste niveau. Alleen in 2005 deed het team het beter (gemiddeld 11e), dankzij vele ereplaatsen, en overwinningen (vijf) van Joost Posthuma (rit in Parijs-Nice), Oscar Freire (Tirreno-Adriatico) en Pedro Horrillo (rit Ronde van Catalonië).

In vergelijking met vorig jaar is de uitslag van de eerste LottoNL-Jumbo-renner in 2015 in dezelfde wedstrijden gedaald met een percentage van 140%, naar de gemiddelde 28ste plek. De beste uitslagen in de WorldTour zijn tot nu toe vijfde plaatsen van Wilco Kelderman in de Ronde van Catalonië (2x) en Sep Vanmarcke in de door Geraint Thomas gewonnen semi-klassieker E3 Harelbeke. De Ronde van Romandië is nog niet afgelopen, waardoor de eerder genoemde derde plaats van Lindeman niet is meegerekend.

In 42 wedstrijden en vijf eindklassementen hebben tot nu toe vijf verschillende renners uit de LottoNL-Jumbo-selectie een top tien plek behaald. George Bennett (1x), Moreno Hofland (3x), Wilco Kelderman (4x), Paul Martens (1x) en Sep Vanmarcke (2x). In 2014 waren dat nog negen renners met een record aantal van 25 noteringen in de top tien.

Vrije val
Hoe kan het dat de ploeg na het op een na beste seizoen in tien jaar tijd, het daaropvolgende jaar niet meer presteert? Een antwoord zit verscholen in het budget en de samenstelling van de ploeg. Het is algemeen bekend dat de ploeg na de tropenjaren bij Rabobank op financieel vlak een flinke stap terug moest zetten. Dat weegt automatisch door in de selectie, die ze inkrompen (mede om een voorschot te nemen op nieuwe, maar inmiddels teruggedraaide, UCI-regels) van dertig naar 25 wielrenners. Onder andere Lars Boom, Stef Clement, Theo Bos en Bauke Mollema verlieten de ploeg. Ter vergelijking: laatstgenoemde eindigde vorig jaar tot aan Luik-Bastenaken-Luik alleen al vier keer in de top tien van een WorldTour-wedstrijd.

De toprenners die naar een andere ploeg vertrokken, zijn niet vervangen door coureurs van hetzelfde kaliber. Brian Bulgac, Kevin De Weert, Bert-Jan Lindeman, Tom Van Asbroeck en neoprofs Timo Roosen en Mike Teunissen maakten de overstap naar LottoNL-Jumbo. Zij hebben allen (nog) niet de status, palmares en kwaliteiten van renners als Bos, Boom en Mollema.

Wilco Kelderman, de opvolger van Mollema, is nog steeds jong en daardoor wispelturiger, bleek dit voorjaar. In Parijs-Nice (15e) kon hij de verwachtingen niet waarmaken, om zich daarna in de Ronde van Catalonië (9e) te revancheren. Ook een topsprinter, die jaarlijks goed is voor een tiental overwinningen, ontbreekt in de ploeg van manager Richard Plugge.

De afwezigheid in de eerste seizoenshelft van Robert Gesink blijkt ook van invloed. De 28-jarige blikvanger stond meer dan twee maanden langs de kant wegens privéomstandigheden en lichamelijk malheur. In 2014 was hij met name in de Tour Down Under op dreef met vijf top tien plaatsen, waaronder de zesde plek in het algemeen klassement. Dit jaar was hij niet van de partij.

Krappe selectie
Het rennersbestand is met 25 man aan de lage kant vergeleken met andere ploegen. Haal daar de langdurig afwezige Gesink en Marc Goos (niet actief dit jaar) vanaf en het is al snel lastig om op meerdere fronten tegelijk op volle sterkte te starten. Helemaal als er ook nog renners geblesseerd, ziek of op trainingskamp zijn. Telegraaf-journalist Raymond Kerckhoffs legde deze week al eens de vinger op de zere plek. Het ploegmanagement stelt daarbij de verkeerde renners op in de verkeerde wedstrijden. Sprinter Hofland werd in arren moede ingevlogen om de zieke Nick van der Lijke te vervangen in Luik-Bastenaken-Luik. George Bennett, Martijn Keizer en Steven Kruijswijk waren geen optie, omdat zij een hoogtestage op Tenerife afwerkten ter voorbereiding op de Ronde van Italië.

Het beleid dat de ploegleiders uitvoeren is steeds vaker een punt van discussie. Het uitblijven van de eerste overwinning zou binnen de ploeg bijvoorbeeld geen issue zijn. Ploegleider Nico Verhoeven verklaarde na afloop van Parijs-Roubaix dat binnen het team de focus ligt op ‘goede wedstrijden rijden’. “Het gaat erom dat je jezelf laat zien en jezelf profileert. Dat je 100% koerst en het maximale resultaat eruit haalt. We hebben een paar mindere wedstrijden gereden, waarin het niet meezat. Maar dat er nu nog ergens een nul staat, daar staan wij boven”, zei hij toentertijd.

Na ook een tegenvallende Ardennencampagne is de ploeg gestopt met te verzanden in excuses. Ploegleider Merijn Zeeman bekende niet tevreden te zijn met het voorjaar. “Uiteindelijk gaat het om resultaten, excuses tellen niet. We moeten presteren en dat is niet gelukt dit voorjaar”, zei hij na Luik-Bastenaken-Luik. Hij heeft aangekondigd op korte termijn de prestaties in de klassiekers te evalueren. “We gaan grondig bekijken waarom het niet is gegaan zoals we wilden.” Om de smalle selectie enigszins te ontluchten, lijkt nu Dennis van Winden, die vorig seizoen nog moest vertrekken, in de ploeg terug te keren. Het is afwachten wat nog meer gaat gebeuren om de prestaties te verbeteren.

Door: Maxim Horssels en Nick Doup

Dit artikel delen:

74 Reacties

minihavertje 2 mei 2015 om 10:25

Als je ook naar de punten kijkt die de renners krijgen die meedoen aan de Giro van dit jaar op wijnreder! Het lijkt net of het een PCT is :S Het is echt te hopen dat ze wat mooie dingen kunnen doen in de Giro.

0
TheArt 2 mei 2015 om 10:26

@xistnc: Helemaal eens. Geweldige reactie.

Natuurlijk is er wat mis bij die ploeg. En ik kan zo wel een aantal redenen opnoemen, maar het artikel is wel heel tendentieus geschreven en dwingt de reacties eigenlijk maar in één richting.

0
Roberto 2 mei 2015 om 10:28

In mijn ogen een wat simplistische kijk op de huidige stand van TLJ.
Dat men tot op heden geen overwinningen geboekt heeft, ligt niet aan het vertrek van Boom, Mollema of Clement. Wel o.a. aan het vertrek van Bos en laat dat nou degene zijn waar velen van zeiden dat hij niet WT-waardig was en dat men hem moest laten gaan. Neem daarbij het veel lagere budget mee (minder renners) en de grote pech die ze hebben…

Was het vorig jaar niet Lotto Soudal dat zoveel pech kende? Je kunt er zo’n jaar tussen hebben..

0
alsjewint 2 mei 2015 om 10:29

Als er een ding duidelijk is, dan zijn het deze statitieken qua resultaat. Er lijkt me geen discussie mogelijk dat de resultaten slechter zijn dan ooit te voren. De redenen hiervoor zijn al veel aangehaald. Veel lager budget, dus minder renners qua aantal en qua kwaliteit. Voeg daar de enorme ziekenboeg bij en dan weet je het wel. Natuurlijk moet je als ploeg kijken waar je dingen anders had kunnen doen, maar ik vind dat er wel heel veel doemdenken te lezen valt. De betere renners die dit jaar gebleven zijn delen in de malaise waardoor het qua resultaat nog extra tegenvalt. Het gaat me te ver om te stellen dat er niks van deugt en ze geen WT meer moeten rijden. Als de betere renners hun prestaties van vorig jaar zouden halen dan concludeer je dat het weliswaar minder is dan vorig jaar, maar dat ze gegeven de vertrokken goede renners nog best naar hun kunnen zouden hebben gepresteerd. Ik ga er nog steeds vanuit dat de renners het beste in zichzelf naar boven willen halen en niet bij de pakken neerzitten zoals sommige volgers. En ga er maar vanuit dat ze dit jaar best nog betere resultaten zullen behalen, maar bedenk ook dat het niet meer zo gauw zal worden als vorige jaren, tenzij er een nieuw talent opstaat.

0
Wheely 2 mei 2015 om 10:30

Goed ingespeeld op wat leeft bij de wielerflitsers met dit artikel. Slim.

PCS is een fantastische database.

0
SolerEritrean 2 mei 2015 om 10:32

Hoezo tendentieus geschreven?
Blessures van Gesink en Goos worden opgesomd, maar voor de rest zijn het koersincidentjes die bij elke ploeg voorkomen, niet toch? Vanmarcke komt te kort in RVV en in PR heeft hij de pech. OK, dat is koers… Wie zegt dat dit tendentieus geschreven is, is gewoon hypocriet.

0
xistnc 2 mei 2015 om 10:33
Quote van SolerEritrean:
voor de rest zijn het koersincidentjes die bij elke ploeg voorkomen, niet toch?

In welk grafiekje staat dat? Of roep je maar wat?

0
Wielerfan1987 2 mei 2015 om 10:39

Blijft de vraag, wat is de oplossing?

Als je voor het nieuwe seizoen een jongen als Oomen haalt dan heb je wederom een van Nederlands grootste rondetalenten in je ploeg, en dat heb je met Teunissen nu al op klassiekergebied.
Maar beiden zijn ook geen veelwinnaars, en overwinningen mag je al helemaal niet meteen van hen verwachten op WT niveau…

Had deze winter Poels overgekomen dan zag het er nu al heel anders uit, dat is zonder meer een WT waardig renner die op zijn specialiteit hier of daar kan winnen.

Feit is dat we in Nederland en ook België niet die talenten hebben die meteen overwinningen halen en ook binnen het budget van deze ploeg haalbaar zijn….

Een jongen als Bijvoorbeeld Dylan Theuns heeft al het nodige gewonnen maar was al vroeg door het grote geld van BMC gelokt.

Blijft voor LottoNL over de Belgische tweede keuzes, en misschien 1 of 2 toppers uit de Nederlandse U23 rangen.
En daarmee ben je niet meteen WT waardig, daar zou je een jongen als vd Poel voor moeten hebben.

0
Roberto 2 mei 2015 om 10:47

@Wielerfan

Quote:
Had deze winter Poels overgekomen dan zag het er nu al heel anders uit, dat is zonder meer een WT waardig renner die op zijn specialiteit hier of daar kan winnen.

Dan had je nu bij TLJ nog een renner die in de lappenmand zit. En wat heb je aan een renner die wel “op zijn specialiteit hier en daar kan winnen” maar in de lappenmand zat/zit? Die hebben ze bij TLJ nu ook..

0
Wielerfan1987 2 mei 2015 om 10:51

@Roberto,

Wie zegt dat Poels diezelfde val gemaakt had als hij bij TLJ had gereden??

En zelfs al zou je stellen dat Poels zijn seizoen tot dusver er gelijk had uitgezien had hij voor TLJ gereden, dan hadden ze al reeds in de Tirreno een eerste overwinning en de nodige WT punten gehaald…

0
xistnc 2 mei 2015 om 10:55

@Wielerfan1987
Met de paar puntjes van Poels hadden ze precies één plekje hoger gestaan, namelijk 14e ipv 15e. Dat weegt allicht niet op tegen diens salariseisen. En los daarvan, bij TLJ zou Poels waarschijnlijk nog vaker en nog harder zijn gevallen…

0
Roberto 2 mei 2015 om 10:56

@Wielerfan
Als Gesink gestart zou zijn in Tirreno was hij even WT waardig als Poels. Iedereen kan ten val komen en in de lappenmand komen. Met Poels bij TLJ evengoed..
Met de kennis van nu is het makkelijk praten, niet?

0
SolerEritrean 2 mei 2015 om 11:02

@xistnc

Wat zijn het anders? Valpartijen en lekke banden horen bij de koers! Dat mag toch geen excuus zijn?

0
F e r o x 2 mei 2015 om 11:07

Hoe verhoudt zich het budget van Lotto-Jumbo met dat van Topsport-Vlaanderen?

0
Romāns Vainšteins 2 mei 2015 om 11:14

Een gekke beslissing van RABO is eerder geweest dat ze destijds Slagter hebben laten verkassen, had ze toch een hoop geklooi met rondemannen in de Ardennen kunnen besparen.

0
jan19 2 mei 2015 om 11:18

Hoe kunnen mensen hier nu zeggen dat gesink wt waardig is. Die jongen rijdt nooit iets uit..

0
Wielerfan1987 2 mei 2015 om 11:18

@Roberto,
daarom vond ik het zo raar dat je Poels zijn huidige situatie in de lappenmand gelijk doortrok tot als hij bij TLJ zou hebben gereden.

je kunt onmogelijk stellen dat hij dan nu in hetzelfde schuitje had gezeten, of zelfs vaker zou zijn gevallen zoals Xistence stelt.

Ik stel vast dat Poels de afgelopen 2 a 3 seizoenen op zijn gebied minstens in de top 10 thuishoort en elk seizoen de nodige overwinning en WT punten pakte.

Als je dan praat over een ploeg die zich richt op Nederlandse cq. Nederlandstalige renners dan had Poels een versterking geweest.

Helaas werd het inderdaad al snel duidelijk dat hij te hoge salariseisen had…

0
nafnikleb 2 mei 2015 om 11:22

Als ik die grafiekjes zo bekijk dan was er niks aan de hand geweest als Hofland een ritje in Parijs-Nice had gewonnen en Gesink gewoon had kunnen fietsen (bijna altijd top 10 in etappekoersen).

Gewoon geduldig wachten en accepteren dat je de top 10 noteringen van Mollema en Boom dit jaar mist.

0
Harm 2 mei 2015 om 11:24

Ik moest dit artikel even 2x lezen, om er te kijken of ik iets gemist had. Dit bleek niet zo te zijn.

Ik waardeer wf heel erg. In vergelijking met bijvoorbeeld voetbalzone, heb ik het idee dat wf een site is die zich veel meer bezig probeert te houden met journalistiek en de bezoeker informatie wil bij brengen ipv zoveel mogelijk clicks proberen te krijgen. Na het lezen van dit artikel moet ik mn mening hierin bijstellen. Ik heb het idee dat er niemand beschikbaar was voor een weekendinterview en dat de redactie toen maar besloten heeft tot het schrijven van dit artikel. Heel jammer.

Van wielerflits had ik verwacht dat ze (terecht) de slechte prestaties van tlj zouden benoemen, maar deze vervolgens middels een interview met bijvoorbeeld een zeeman zouden doornemen. In plaats daarvan heeft wf er voor gekozen om makkelijk te scoren bij veel wielervolgers middels halve conclusies bij een paar grafiekjes.

0
LyndaLid 2 mei 2015 om 11:25
Quote:
SolerEritrean – 2 mei 2015 om 11:02
@xistnc

Wat zijn het anders? Valpartijen en lekke banden horen bij de koers! Dat mag toch geen excuus zijn?

Ik snap dan weer niet zo goed dat als het bij de koers hoort, dat betekent dat het automatisch geen excuus is.. Nogmaals, de prestaties van Garmin zijn ook grandioos onder de maat, ook door veel valpartijen. Hoort bij de koers, maar het is wel een excuus (reden, zo je wilt) voor de resultaten.

En ziekte dan? Of familiedrama's? Dat hoort niet bij de koers toch? Daar is ook het een en ander van voorgevallen natuurlijk.

0
SolerEritrean 2 mei 2015 om 11:27

@nafnikleb

En als Vanmarcke niet lek reed in Parijs-Roubaix had hij zeker top 10 gereden, als hij zich niet had laten verrassen op de Taaienberg was hij ook mee met die kopgroep in de RVV. Maar zo werkt het wielrennen niet (niets werkt zo trouwens).

0
Roberto 2 mei 2015 om 11:31

@Wielerfan

Quote:
je kunt onmogelijk stellen dat hij dan nu in hetzelfde schuitje had gezeten, of zelfs vaker zou zijn gevallen zoals Xistence stelt.

Inderdaad, zo kun je dus ook onmogelijk stellen dat hij bij TLJ ook een etappe had gewonnen in Tirreno en puntjes had gepakt.

0
Harm 2 mei 2015 om 11:31

@ jan: serieus?
Ik heb me altijd voorgenomen om niet te reageren op trollen. Na het lezen van het interview in helden eerder deze week, kan ik het niet laten dit wel te doen.

Gesink heeft tussen 2007 en2013 ieder jaar bij de beste40 renners gezeten volgens cq ranking. Hij heeft nu veel pech, maar hem wt onwaardig benoemen is zeer respectloos en bovendien feitelijk onjuist.

0
Verweggistan 2 mei 2015 om 11:35

@SE: Het zijn inderdaad 'koersincidentjes' die bij elke ploeg voorkomen. Het grote verschil is dat Lotto-Jumbo dit jaar niet het budget en de tijd heeft gehad (sponsor in september) om dan nog een kopman te hebben, als er één renner pech heeft is er geen ander die opstaat.
Er zijn volgens mij twee dingen die je de ploegleiding kunt 'verwijten'. Een tekort aan renners voor het programma dat ze wilden rijden, dat had ze kwalitatief overigens niet veel geholpen. En niet geschrapt in het wedstrijdprogramma nadat duidelijk was dat er te veel blessures waren. (deden ze vorig jaar bij Lotto-Belisol wel nadat Kaisen niet meer inzetbaar was).
Je kunt ze het huidige rennersbestand niet verwijten. Er kwam pas in september duidelijkheid over een nieuwe sponsor. Dan zijn alle goede renners natuurlijk al onder contract.
Eigenlijk zou het eerlijker zijn om dit als nieuwe ploeg te zien. Ze hebben nu niet meer de Rabo miljoenen die ze zelfs als Belkin nog wel hadden.
Zelfs met het huidige rennersbestand vallen de prestaties inderdaad tegen, maar zoals gezegd, er zijn ook minder renners op wie ze kunnen terugvallen, dus één koersincidentje met de kopman en de ploeg kan niet meer winnen.
In de WT stand staan FDJ en Cannondale nog onder hen en IAM vlak boven Lotto-Jumbo.
Dat is ook de positie die ik vooraf had ingeschat en wat dit jaar gewoon de nieuwe realiteit is en misschien ook de komende jaren. Nou en; alsof wielrennen alleen maar leuk is als een Nederlandse ploeg in elke wedstrijd mee kan strijden om de overwinning (Het is intussen duidelijk hoe ze dat bij Rabo voor elkaar kregen).

0
Wheely 2 mei 2015 om 11:51

re: koersincidentjes
Zaken als pech op de weg en ziekte zijn geen excuses maar wel een verklaring waarom het balletje nu niet de goede kant op rolt voor de ploeg.

Ploegen als TLJ, Cannondale en FDJ zullen het ook van een portie geluk moeten hebben. Hopelijk lukt het ze dat geluk af te dwingen door juist te profiteren van de grilligheid in de koers. Oppurtinstisch koersen als een ware underdog is wat je dan moet doen en dan zul je ook af en toe wat winnen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone