Voormalig WADA-baas Pound: “Froome heeft een kogel ontweken”

Voormalig WADA-baas Pound: “Froome heeft een kogel ontweken”
donderdag 5 juli 2018 om 19:29

Chris Froome hoorde eerder deze week dat het WADA en de UCI het onderzoek naar zijn persoon afronden. Tijdens de Vuelta a España 2017 zat er teveel Salbutamol in zijn urine. Volgens voormalig WADA-baas Dick Pound is het een zeldzame zaak. “Ze wilden niet iemand veroordelen die moreel onschuldig is in deze zaak”, vertelt hij aan Cyclingnews.

Pound was de man die na de bekentenis van Lance Armstrong het IOC vroeg om wielrennen te bannen van de Olympische Spelen. Deze zaak is niet van hetzelfde kaliber, zegt hij. “Als ik moet gokken, zou ik zeggen dat Froome een kogel heeft ontweken. Bovendien was de hoeveelheid Salbutamol in zijn urine niet twee keer de toegestane hoeveelheid, zoals geschreven in de media. En als je niet met een uitleg komt die ergens op slaat of klopt, dan heeft het WADA het vermoeden dat iemand zich schuldig maakt aan doping.”

De Canadees legt daarnaast uit waarom het onderzoek is gestopt. “Als je tot de conclusie komt dat je geen geldige kans op een uitspraak of oordeel hebt, maak je er geen zaak van. Je steekt er niet alle tijd, energie en geld in, tenzij je een goede reden hebt. Bovendien kunnen goede advocaten er niet voor zorgen dat goed wetenschappelijk bewijs van de tafel verdwijnt. De advocaten moeten een geldige verklaring geven waarin de te hoge waarde mogelijk is, zonder injecties of andere voorboden middelen te gebruiken.”

Verschil met Ulissi en Petacchi
Het stoppen van het onderzoek naar Froome, riep vragen op over Diego Ulissi en Alessandro Petacchi. Zij werden in het verleden met een minder hoge waarde wél geschorst. “In die zaken hadden de verdachten geen geldige verklaringen hoe die verhoogde waardes zijn ontstaan. Daarom denk ik dat dit nu wel gebeurd is. Froome had negen maanden de tijd om de condities na te bootsen. En dat is moeilijk, omdat ik denk dat hij ziek geweest is en daarvoor andere medicatie heeft gekregen.  Er zijn veel variabelen die mogelijke deze perfect storm hebben gecreëerd.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

Dougi 5 juli 2018 om 19:37

En dat is moeilijk, omdat ik denk dat hij ziek geweest is en daarvoor andere medicatie heeft gekregen. Er zijn veel variabelen die mogelijke deze perfect storm hebben gecreëerd.”

En daar wringt de schoen voor mij. Hoe kan iemand die dan ziek is ook nog ff de vuelta winnen? Elke keer als je hoort dan een renner ziek gaat hij langzamer rijden of stapt af.

reusjen 5 juli 2018 om 19:42

@Dougi
Hij bedoelt een storing, dat hebben skybots wel eens.

Magikdatzeggen 5 juli 2018 om 19:45

Iemand die ziek is wint de Vuelta natuurlijk niet.

Pédaleur de charme 5 juli 2018 om 19:46

Ligt het aan mij of klinkt dit allemaal erg onsamenhangend? Lijkt me niet de reactie die de zaken duidelijker maakt, integendeel.

Benito 5 juli 2018 om 19:48

Wat bedoelt Pound met moreel onschuldig? Hij heeft te veel Salbutamol gebruikt, maar hij bedoelde het niet zo?

Romāns Vainšteins 5 juli 2018 om 19:50

Het is gewoon slecht vertaald :

‘Deze zaak is niet van dezelfde zaak’

Geen hor aan tezamen sausen dit

leegloper 5 juli 2018 om 19:53

@Pedaleur de charme,
Ik had hetzelfde. Het originele artikel is duidelijker. Verder is Dick Pound ex-WADA, waardoor hij er niet echt op kan reageren.

Hij zegt trouwens ook: “We have more than our share of ‘brave and courageous’ athletes who are battling ‘lifelong asthma’ in countries like Norway, Canada, the USA and others,” Pound says sardonically, “where it’s out of all proportion to what the frequency would be in the general population. That’s why you have to have the limits there because what happens is people start taking doses that are toxic or even lethal, as they did with EPO a few years ago.”

Retro Lex 5 juli 2018 om 19:55

Waarom zou een VOORMALIG wada baas zich hier over uit laten. Als je weg bent daar dan mond houden.

Djoop 5 juli 2018 om 20:00

“Bovendien was de hoeveelheid Salbutamol in zijn urine niet twee keer de toegestane hoeveelheid, zoals geschreven in de media.”

Waar baseert hij dat op? Zover ik weet is Froome gepakt met 2000mg, en hebben ze dat later om vage redenen ‘gecorrigeerd’ naar 1400 zoveel.

Geit in mijn Kelderman 5 juli 2018 om 20:08

Ik kan weinig kaas maken van deze reactie, erg onsamenhangend verhaal. Iets verloren gegaan in de vertaling?

Baukema Tomoulin 5 juli 2018 om 20:11

Ik begin me inmiddels af te vragen of wij (WF-reaguurders, Sky-bashers, of hoe je ons ook wilt noemen) nou van die sukkelige sportpuristen zijn? die vinden dat iemand die “chronisch” ziek is geen extra hulp zou mogen krijgen en dus niet kan winnen. Of dat zij (de mensen die Froome en Sky onschuldig argumenteren) nou van die treurige ‘ah wat ben je toch zielig als je al ziek bent en dat je dan ook nog eens niet zou kunnen winnen terwijl je zo hard hebt getraind’ gutmenschen zijn?

Brummel 5 juli 2018 om 20:15

Because science!

wielrenner 5 juli 2018 om 20:23

Dit noemen ze nou Prietpraat.

ah-ja 5 juli 2018 om 21:39

Tekst slaat werkelijk als kut op dirk. Betreffend schrijver niet echt best in Engels lijkt me

jan jansen 5 juli 2018 om 21:59

Het begint steeds meer te stinken, dat hij nog durft te starten, bah.

SprintMaster 5 juli 2018 om 22:12

Hij was ziek dus dan mag hij alle rotzooi maar nemen om op de been te blijven? Het moet toch ook niet gekker worden!

Voor de rest blijft het blijft goochelen met getallen net zolang tot je niet meer 99.9% schuldig bent. Hoe betrouwbaar is die correctiemethode die van 2000 in een keer 1400 maakt?

john 5 juli 2018 om 22:18

Wat ik in dit betoog mis is de hoeveel heid US Dollars die de Wada en ander organizatie,s hebben gekregenvan de grote baas (Murdoch )

rvb 5 juli 2018 om 22:59

Die condities waren al nagebootst in 2017 en toen ging die zwaar nat, en toen kwam sky met ander geschut, de vuile viespeuken.

vanSpringel 5 juli 2018 om 23:26

Kijk, zo mag ik het horen !

xistnc 6 juli 2018 om 01:09

Ik snap geen snars van wat die Pound hier zegt. Kan ook aan de wanvertaling liggen natuurlijk.

Koel 6 juli 2018 om 07:19

Penny wise and pound foolish….

Emergo 6 juli 2018 om 13:30

@RetroLux Misschien omdat hij er meer verstand van heeft dan ene RetroLux

Headlines

Materiaalzone

Populair