Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Brisbane 2019

Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Brisbane 2019

foto: Cor Vos

vrijdag 13 december 2019 om 08:00

De baanrenners reizen deze week af naar het Australische Brisbane voor de voorlaatste ronde van de Wereldbeker. Na de tussenstop in de Anna Meares Velodrome, vernoemd naar de voormalige baansprintster, volgt het olympische jaar 2020! We blikken vooruit.

Programma

Vrijdag 13 december
Ploegenachtervolging – mannen (kwalificatie, 1e ronde en finale)
Ploegenachtervolging – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde en finale)
Teamsprint – mannen (kwalificatie, 1e ronde en finale)
Teamsprint – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde en finale)

Zaterdag 14 december
Keirin – mannen (1e ronde, 2e ronde en finale)
Madison – vrouwen
Omnium – mannen
Sprint – vrouwen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)

Zondag 15 december
Keirin – vrouwen (1e ronde, 2e ronde en finale)
Madison – mannen
Omnium – vrouwen
Sprint – mannen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)

Volledig programma en tijdschema


Sprint

Keirin
Net als tijdens de Wereldbeker van Cambridge ontbreken de Nederlandse sprinters in Brisbane. Dus de regenboogtrui van Matthijs Büchli zien we zeker niet in actie op de Keirin. Wie kunnen we dan wél verwachten in de spectaculaire koers? Maleisiër Mohd Azizulhasni Awang was de beste in Cambridge en werd twee jaar geleden bovendien al eens wereldkampioen Keirin, dus mag de favorietenrol toegedicht krijgen. Vanuit het gastland wordt Matthew Glaetzer naar voren geschoven. De Australiër werd onlangs behandeld aan schildklierkanker, maar hervatte de competitie vorig weekend met een knappe derde plaats. Ook Shane Perkins en Denis Dmitriev mochten al plaatsnemen op het podium. Andere kanshebbers zijn Jai Angsuthasawit, Yuta Wakimoto, Jack Carlin en Oceanisch kampioen Sam Webster.

Namens België is Nicky Degrendele opnieuw de enige deelneemster in Brisbane. De West-Vlaamse (23), wereldkampioene in 2018 op de Keirin, kon deze wereldbekercyclus nog geen potten breken. De topfavoriete is de Koreaanse Hyejin Lee, de winnares van de vorige twee Wereldbekers. Ook wereldkampioene Wai Sze Lee is er weer bij, nadat ze Cambridge aan zich voorbij liet gaan. De Hongkongse kwam vooralsnog niet verder dan vijfde plaatsen in Minsk en in haar thuisland. Katy Marchant won al de Wereldbeker van Glasgow en mag ook bij de favorieten worden genoteerd. Thuisrijdster Stephanie Morton was afgelopen weekend derde in Cambridge en stond daarmee dit seizoen al eens op het podium, net als Liubov Basova, Lauriane Genest en Yuka Kobayashi. Daria Shmeleva ontbreekt door blessures.

flag-nl Nederlandse deelnemers:
flag-be Belgische deelnemers: Nicky Degrendele

Matthew Glaetzer – foto: Cor Vos

Individuele sprint
Geen Nederlandse sprinters, dus dat betekent op de sprint geen Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. De Nederlandse tandem zette de toon in de eerste drie Wereldbekers. Mateusz Rudyk wordt ook wel gezien als de sprinter die het hen in het olympische seizoen 2020 mogelijk moeilijk gaat maken. De Pool zette zijn kwaliteiten in de verf door in Cambridge te winnen. Runner-up in Nieuw-Zeeland was Tomohiro Fukaya, die ook in Glasgow en Hongkong al op het podium stond. Namens Australië staan Matthew Glaetzer (wereldkampioen in ’18) en Nathan Hart (vierde in Cambridge) aan de start. Ook zij kunnen bij de kanshebbers worden gerekend. Denis Dmitriev is de andere oud-wereldkampioen. Renners die we ook niet mogen uitvlakken: Jack Carlin, Ethan Mitchell, Rayan Helal, Joseph Truman en Edward Dawkins.

Nicky Degrendele rijdt naast de Keirin ook de individuele sprint, waar ze afgelopen weekend tot de zestiende finales reikte. De grote favoriet voor de zege is wereldkampioene Wai Sze Lee. De Hongkongse bleef tot op heden ongeslagen in 2019 op het zogenoemde koningsnummer. In Cambridge was ze er niet bij en pakte Anastasiia Voinova de overwinning. De Russische was in Minsk al de nummer twee in de uitslag en is dus een van de belangrijkste kandidaten om te profiteren van een misstap van Lee. In eigen land zullen Kaarle McCulloch en Stephanie Morton (drievoudig vice-wereldkampioen) veel ogen op zich gericht weten. Morton was al derde in Cambridge. Ook Kelsey Mitchell en Olena Starikova stonden in deze wereldbekercyclus al op het podium.

flag-nl Nederlandse deelnemers:
flag-be Belgische deelnemers: Nicky Degrendele

Mateusz Rudyk (l) – foto: Cor Vos

Teamsprint
Zonder Nederland is de teamsprint bij de mannen ineens een open strijd. In Cambridge profiteerde Japan optimaal van de Nederlandse afwezigheid door de winst te pakken. De Japanse teamsprinters laten het treffen in Brisbane echter links liggen. Wie staat er dán op poleposition voor de winst? Japan versloeg Maciej Bielecki, Patryk Rajkowski en Mateusz Rudyk in Cambridge in de finale en dus zijn de Polen wellicht de favoriet in Brisbane. In de kwalificatie konden Ethan Mitchell, Sam Webster en Ed Dawkins wedijveren met de Polen en de Nieuw-Zeelanders behoren dan ook tot de belangrijkste kanshebbers. Ook Groot-Brittannië is weer van de partij en is altijd een kanshebber voor winst. Tot slot willen we gastland Australië en Trinidad en Tobago (vierde in Cambridge) nog voor het voetlicht brengen.

Natasha Hansen en Olivia Podmore bezorgden Nieuw-Zeeland afgelopen weekend de winst op de teamsprint. In buurland Australië vormt Hansen ditmaal een duo met Ellesse Andrews. Kunnen zij opnieuw schitteren? Marlena Karwacka en Urszula Los kwamen in Cambridge nipt tekort om Nieuw-Zeeland van de winst te houden en zijn daarom ook in Brisbane favoriet. Namens Rusland staan Ekaterina Rogovaya en Anastasiia Voinova aan de start en zij gooien normaal gesproken ook hoge ogen. Gastland Australië treedt aan met Stephanie Morton en Caitlin Ward. Ondanks een snelle tweede ronde moesten zij in Cambridge het brons aan Gazprom-RusVelo laten. In hun thuisland zal alleen de winst tellen.

flag-nl Nederlandse deelnemers:
flag-be Belgische deelnemers:

Marlena Karwacka en Urszula Los – foto: Cor Vos


Duur

Madison
Aaron Gate en Campbell Stewart kregen afgelopen weekend hun landgenoten op de banken door soeverein naar de winst op de koppelkoers te rijden. Stewart staat ook in Brisbane aan de start namens Nieuw-Zeeland, maar ditmaal met Tom Sexton. Ook zij moeten normaal gezien mee kunnen doen om de winst. In Cameron Meyer en Sam Welsford (Australië) treffen ze wel sterke tegenstanders. Meyer was met Kelland O’Brien afgelopen weekend al tweede, terwijl Welsford de regerende wereldkampioen scratch is. Daarmee hebben we al twee topkoppels genoemd, maar het startveld biedt meer. Denk dan aan Michele Scartezzini en Francesco Lamon. De Italianen waren in Cambridge de nummer drie in de uitslag. Andere sterke koppels zijn Wojciech Pszczolarski-Daniel Staniszewski (Polen) en Adrian Hegyvary-Daniel Holloway (VS).

Georgia Baker en Alexandra Manly zorgden voor een goede generale repetitie door in Cambridge te winnen en daardoor is Australië in eigen land de grote favoriet. Baker treedt ditmaal aan met de gelouterde Annette Edmondson. De Poolse en Nieuw-Zeelandse vrouwenkoppels mochten afgelopen weekend mee naar het podium en zijn opnieuw kanshebber. Ook de Oekraïense vrouwen waren erg actief in Cambridge, wat beloond werd met de vierde plaats. Zien we Anna Nahirna en Ganna Solovei opnieuw veelvuldig in de aanval? Namens Italië staan Elisa Balsamo en Letizia Paternoster aangemeld op de entry list, maar het was bij het schrijven van de voorbeschouwing onduidelijk of Paternoster al hersteld was van haar armblessure. Ook belangrijke kanshebbers: Christina Birch en Jennifer Valente (VS).

flag-nl Nederlandse deelnemers:
flag-be Belgische deelnemers:

Cameron Meyer – foto: Cor Vos

Omnium
Op het omnium ontbreekt Campbell Stewart vermoedelijk. De Nieuw-Zeelander won in Hongkong en Cambridge, maar op de entry list is hij aangemeld als reserve. Aaron Gate is echter een goede vervanger: hij is de wereldkampioen van 2013 en was onlangs in de Wereldbeker van Glasgow nog de nummer vier. In het Anna Meares Velodrome is Cameron Meyer bij het publiek alvast de topfavoriet: de Australiër was in Cambridge al tweede achter Stewart. Wie eveneens een sterke indruk maakt, is Roger Kluge. De Duitser, natuurlijk ook bekend als lead-out van Caleb Ewan op de weg, was runner-up op het omnium in Hongkong en de nummer vijf in Cambridge. Ook Astana-renner Artyom Zakharov stond al op het podium (derde in Cambridge). Andere kanshebbers: Eiya Hashimoto, Raman Tsishkou en Ignacio Prado.

Waar Campbell Stewart ontbreekt bij de mannen, zo is Yumi Kajihara er bij de vrouwen niet bij. De Japanse won net als de Nieuw-Zeelander de Wereldbekers van Hongkong en Cambridge. Wie komen er dan in aanmerking voor de winst? Met Jennifer Valente staat de winnares van Minsk wél aan het vertrek en de Amerikaanse eindigde ook in Cambridge bij de beste drie (tweede). Vanuit het gastland kunnen we Annette Edmondson verwachten. De Australische, wereldkampioene op deze discipline in 2015, was deze wereldbekercyclus al derde in Glasgow. Ook Olga Zabelinskaya en Allison Beveridge stonden al op het podium. Ook de naam van Daria Pikulik (vierde in Minsk) willen we nog meegeven.

flag-nl Nederlandse deelnemers:
flag-be Belgische deelnemers:

Roger Kluge – foto: Cor Vos

Ploegenachtervolging
Geen Denemarken op de ploegenachtervolging en daarmee ontbreken de winnaars van de Wereldbeker van Minsk en Glasgow. Op deze fraaie discipline mag echter genoeg strijd worden verwacht. Zwitserland won afgelopen weekend in Cambridge en wordt opnieuw bij de favorieten gerekend. De winst zullen ze niet cadeau krijgen, zeker niet van Nieuw-Zeeland en Australië. De buurlanden van het Oceanische continent bezetten in Cambridge de overige podiumplekken. Ook Italië is er weer bij. De Italianen waren al derde in Minsk en tweede in Glasgow, maar moeten het in Brisbane zien te rooien zonder hun goudhaantje Filippo Ganna. Met het commerciële Huub Wattbike Test Team en Duitsland, winnaar in Hongkong, staan er nog twee kanshebbers op de startlijst.

Louter olympische onderdelen op het programma in Brisbane, waardoor de scratch wegvalt ten opzichte van afgelopen weekend. Daardoor is de ploegenachtervolging voor vrouwen het laatste onderdeel dat we bespreken. Nieuw-Zeeland pakte in eigen land de winst en zou daardoor normaal gesproken de favoriet zijn in Brisbane. De samenstelling van de ploeg is echter op veel vlakken gewijzigd, dus het is nog onduidelijk hoe ze zullen presteren in Australië. Het gastland was in Cambridge tweede en heeft de opstelling wél intact gelaten. Daarmee mogen de Australische vrouwen zeker bij de favorieten worden geteld, net als Canada, dat derde werd afgelopen weekend. Andere kanshebbers voor de winst zijn Italië, Polen en de Verenigde Staten.

flag-nl Nederlandse deelnemers:
flag-be Belgische deelnemers:

De Duitse achtervolgingsploeg – foto: Cor Vos


Website organisatie
Deelnemerslijst mannen
Deelnemerslijst vrouwen

Livetiming


TV

De Wereldbeker van Brisbane is van vrijdag tot en met zondag rechtstreeks te volgen via de Eurosport Player. Wegens het tijdsverschil zijn de wedstrijden in Nederland en België vooral in ’s nachts en ’s ochtends te volgen.

vrijdag: 08.50 – 11.50 uur (alleen Eurosport Player)
zaterdag: 08.50 – 12.15 uur (alleen Eurosport Player)
zondag: 06.20 – 10.45 uur (alleen Eurosport Player)

Dit artikel delen:

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone