Glaetzer wint brons na kankerbehandeling: “Mijn beste derde plaats ooit”

maandag 9 december 2019 om 10:47
Glaetzer wint brons na kankerbehandeling: “Mijn beste derde plaats ooit”

foto: Cor Vos

Matthew Glaetzer vierde met een derde plaats op de Keirin zijn rentree in het wereldbekercircuit. Een beladen derde plaats, want vorige maand werd de Australische baansprinter nog behandeld aan schildklierkanker.

Glaetzer was zaterdag tijdens de Wereldbeker van Cambridge, Nieuw-Zeeland, meteen op de afspraak met een finaleplaats op de Keirin. De Australiër werd derde achter winnaar Mohd Azizulhasni Awang en Shane Perkins. Een dag later reikte hij tot de achtste finales in het sprinttoernooi, waar hij zijn meerdere moest erkennen in Sandor Szalontay.

“Dit is de beste derde plaats die ik ooit behaalde in mijn carrière”, vertelde Glaetzer aan BBC Sport. “Het is nogal surrealistisch, om eerlijk te zijn. Ik heb mijn verwachtingen met deze derde plaats met drie posities overtroffen en het is allemaal heel bijzonder in het licht van wat ik heb meegemaakt. Het is echt een compliment voor mijn team.”

Schildklierkanker
Vorige maand werd bekend dat de tweevoudige wereldkampioen moest worden behandeld aan schildklierkanker. De ziekte kwam aan het licht nadat hij zich met nekpijn had laten onderzoeken. Hij ging al onder het mes om zijn schildklier te laten verwijderen. Na de Wereldbeker van Brisbane, komend weekend, ondergaat hij intensieve radiotherapie.

“Dat moet me een goed beeld geven van waar we precies mee te maken hebben en hoeveel behandelingen ik nodig heb”, zei hij nog. Ondanks alles heeft hij zijn olympische ambities geenszins aan de kant gezet. Eerder zei hij al: “Een van de eerste gedachten die ik had met betrekking tot mijn carrière en Tokio was: ‘Ik ga me hierdoor niet laten stoppen.”

Tweemaal wereldkampioen
Baansprinter Glaetzer werd in zijn loopbaan al tweemaal wereldkampioen; in 2012 veroverde hij in eigen land mee de wereldtitel op de teamsprint. Zes jaar later pakte hij in het Nederlandse Apeldoorn de titel op de individuele sprint door Jack Carlin in de finale te verslaan. Daarmee bezorgde hij Australië de eerste WK-titel op ‘het koningsnummer’ in zestien jaar. Ook deed hij al mee aan de Olympische Spelen van Londen en Rio.

Dit artikel delen:

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone