Voorbeschouwing: Trofeo Laigueglia 2018

Voorbeschouwing: Trofeo Laigueglia 2018

Het podium van vorig jaar - foto: Sirotti

zondag 11 februari 2018 om 07:00

Aanstaande zondag zet het peloton voor het eerst in 2018 voet op Italiaanse bodem. De Trofeo Laigueglia (1.HC) is door het wegvallen van de GP della Costa Etruschi nu de Italiaanse seizoensopener. Op een kleine vijftig kilometer van San Remo staat de renners een parcours te wachten wat behoorlijk op en neer gaat. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Trofeo Laigueglia is dit jaar toe aan zijn 55e editie. De koers is daarmee niet zo oud als buurman Milaan-San Remo, maar mag toch flink wat bekende namen op de erelijst noteren. Zo hebben onder meer Eddy Merckx, Freddy Maertens, Roger De Vlaeminck en Giuseppe Saronni een overwinning in Laigueglia op hun palmares staan. In 1964 was thuisrijder Guido Neri in de Ligurische kustplaats de eerste winnaar.

Recordhouder ‘Pippo’ Pozzato in extase bij zijn zege in 2013 – foto: Sirotti

Slechts eenmaal won er een Nederlander. Die eer valt te beurt aan Theo de Rooij, die in 1982 als eerste de finish passeerde. Filippo Pozzato is met drie overwinningen recordhouder. Pippo won in 2003, 2004 en 2013. Vorig jaar ging de zege naar Fabio Felline. De Italiaan van Trek-Segafredo ontsnapte op tien kilometer van de finish uit een uitgedund peloton om vervolgens pas aan de finishlijn weer te worden teruggezien.

Laatste vijf winnaars
2013: flag-it Filippo Pozzato
2014: flag-co José Serpa
2015: flag-it Davide Cimolai
2016: flag-it Andrea Fedi
2017: flag-it Fabio Felline

Parcours
De deelnemers aan de Trofeo Laigueglia krijgen zondag een heuvelachtig parcours van 203,7 kilometer te verwerken. In het begin gaat het peloton in noordelijke richting langs de Ligurische kust, ook wel bekend als de bloemenrivièra. Vanaf Albenga gaat men het binnenland in en daar moet er meer geklommen worden. De beklimmingen van de Cima Paravenna en de Testico zijn de voornaamste obstakels in het begin van de koers.

De wedstrijd wordt afgesloten met een lokale omloop. In tegenstelling tot vorig jaar (driemaal) wordt deze nu vier keer afgelegd. Iedere keer krijgen de renners de beklimming van de Colla Micheri te verduren. Op 3,9 kilometer van de streep ligt ook nog de beklimming van de Capo Melle. De aankomst van de Trofeo Laigueglia ligt aan de Via Roma. Gezien het verloop van de vorige jaren zal het verschil pas gemaakt worden in de laatste twee omlopen.

Favorieten
Elk jaar zijn in koersen als de Trofeo Laigueglia de Italianen goed vertegenwoordigd. Dat is dit jaar niet anders. De meeste favorieten komen dan ook uit het land van de pasta, kaas en wijn. Naast een overwicht aan deelnemers, spreekt het verleden ook in het voordeel van de thuisrijders. In maar liefst negen van de laatste tien edities was het een Italiaan die mocht juichen aan de meet.

Francesco Gavazzi heeft een sterk eindschot na een heuvelachtige koers – foto: Sirotti

Een eerste naam die gelijk in het oog springt bij het zien van de deelnemerslijst is die van Francesco Gavazzi. De ervaren Italiaan van Androni Giocattoli-Sidermec werd vorig jaar zesde en voorheen al tweemaal tweede in de Italiaanse kustplaats. Dat zijn leeftijd (33) niks afdoet aan zijn snelheid bewees hij vorig jaar nog eens door in meerdere eendagskoersen in de top-tien te rijden. Zijn ploeg heeft met Mattia Cattaneo ook nog een renner die zou kunnen winnen door middel van een aanval in de heuvelachtige slotfase. Met Marco Frapporti heeft de ProContinentale-formatie nog een tweede ijzer in het vuur als het aankomt op een uitgedunde sprint.

Met Moreno Moser staat er zondag ook een oud-winnaar aan het vertrek. De Italiaan van Astana won in 2012 en boekte destijds langs de Ligurische kust zijn eerste profzege. Destijds won hij de sprint van een uitgedund peloton, tegenwoordig zal hij het meer moeten hebben van een late uitval waarmee hij het peloton kan verrassen. Hij zal namens de Italiaanse selectie starten. Binnen die selectie kan men met Niccolo Bonifazio ook nog rekenen op een rappe renner, mocht het aankomen op een sprint. Gianluca Brambilla zal namens de nationale equipe pogen zijn vorm van de Challenge Mallorca te etaleren. Vooral in de Trofeo Tramuntana liet hij zijn klasse zien door Gianni Moscon, Tim Wellens en Alejandro Valverde lange tijd bij te kunnen houden.

Marco Canola wist in 2017 prima resultaten te behalen in heuvelkoersen – foto: Sirotti

Bij Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini zullen ze ook hopen op een sprint met een uitgedunde groep. Voor zo’n sprint kan de formatie namelijk rekenen op Marco Canola en Simone Ponzi. De Italiaan liet vorig jaar zien zeer goed op geaccidenteerd terrein uit de voeten te kunnen. Zo won hij onder meer de Volta Limburg Classic in Eijsden. De 31-jarige Ponzi toonde zich vorig jaar vooral in de Coppa Agostoni door hier als vijfde te eindigen na een lastige koers.

Mauro Finetto, de nummer drie van vorig jaar, mag ook zeker niet uitgevlakt worden. Hij reed namens Delko-Marseille Provence-KTM vorig seizoen vaak van voren. Zo mocht hij in de Franse eendagskoers Classic Sud Ardèche de bloemen in ontvangst nemen, nadat hij de eerder genoemde Gavazzi en Cattaneo vloerde in de sprint. Binnen zijn ploeg kan hij onder andere rekenen op de steun van Romain Combaud, de nummer tien van vorig jaar, en de talentvolle Przemyslaw Kasperkiewicz.

Ook Bardiani-CSF reist met een sterke formatie af naar het noorden van Italië. De ploeg kan onder meer rekenen op Enrico Barbin, die in de recent verreden Ster van Bessèges nog naar een zevende plaats wist te spurten. Verder beschikt de groene formatie nog over Vincenzo Albanese, Simone Andreetta en Simone Sterbini als outsiders voor een leuke ereplaats.

Kan Sean De Bie na een prima seizoensstart opnieuw juichen in Laigueglia? – foto: Sirotti

Een renner die het in de Ster van Bessèges nog beter deed dan Barbin, is Sean De Bie. De Belg krijgt na zijn vertrek bij Lotto Soudal meer de kans om voor zichzelf te rijden en liet het vertrouwen van zijn ploeg niet onbeloond. Hij wist in de vierde etappe van Bessèges op een lastige aankomst de pelotonsprint te winnen. Kan hij dit kunststukje herhalen in Italië?

AG2R La Mondiale, de enige WorldTour-ploeg aan het vertrek, heeft met Silvan Dillier ook een kanshebber op de winst. De Zwitser kan als geen ander snel aankomen na een lastige finale. Zo wist hij vorig jaar naar de overwinning te sprinten in de zesde etappe van de Giro d’Italia. In zijn veelzijdigheid valt hij wellicht enigszins te vergelijken met de winnaar van vorig jaar, Felline.

De nieuwe formatie van Kristian Sbaragli kan wedden op twee scenario’s. In de sprint is Sbaragli de man voor Israel Cycling Academy, terwijl men met Ben Hermans kan gokken op een aanval in de heuvelzone. De Italiaanse sprinter toonde zich in de Vuelta a San Juan nog niet van voren, maar hij heeft in het verleden al aangetoond erg rap te zijn. Hermans daarentegen liet zich in de Ronde van Valencia al wel gelden.

Gauillaume Martin kan goed uit de benen op parcours waar geklommen moet worden – foto: Marcel Koch

Het Wanty-Groupe Gobert van Hilaire Van der Schueren rekent in de top van de laars op Guillaume Martin. De beloftevolle Fransman toonde zich eerder dit jaar al in de Grand Prix la Marseillaise door als vijfde te eindigen. In de Franse seizoensopener ging het parcours continu op en af, net als nu in Laigueglia. Teamgenoot Andrea Pasqualon kan de Belgische formatie vertegenwoordigen in de sprint.

Er staan met Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert), Peter Koning (Aqua Blue Sport) en Huub Duijn (Vérandas Willems-Crelan) drie Nederlanders aan de start. Buiten een poging om in de vlucht van de dag te belanden, mag van deze renners geen vuurwerk verwacht worden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Marco Canola
*** Sean De Bie, Francesco Gavazzi
** Guillaume Martin, Mauro Finetto, Mattia Cattaneo
* Kristian Sbaragli, Enrico Barbin, Silvan Dillier, Moreno Moser

Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Website organisatie

Weer en TV
De renners krijgen zondag te maken met zonnige, maar koude weersomstandigheden. Het kwik zal lokaal zo rond de negen graden Celsius blijven hangen. Door de zwakke windkracht zal de gevoelstemperatuur gelukkig ook niet veel lager liggen. De koers zal te volgen zijn via een livestream van het Italiaanse OA Sport. De finish zal plaatsvinden tussen 16.00 en 16.30 uur.


[poll id=”723″]

Dit artikel delen:

7 Reacties

OudeKwaremont 9 februari 2018 om 09:21

Geen sterren voor Brambilla? Die geef ik een goeie kans.

hartstikkebedankt 9 februari 2018 om 10:12

Afhankelijk van het koersverloop zouden ook Bonifazio, Brambilla, Hermans (hoewel genoemd) en Pasqualon wel iets meer aandacht verdienen.

west 9 februari 2018 om 11:09

Ik weet dat het koud en nat is, maar als ik als (Niet-Italiaans renner) plannen zou hebben voor de omloop/strade/san remo, zou ik hier misschien wel willen starten… Hoeveel opties zijn er om een klassiekerparcours te rijden voordat de omloop start? Maar gezien de startlijst is hier geen behoefte aan ofzo?

ChefSpijker 9 februari 2018 om 12:07

Volgens mij rijdt De Bie in Spanje dit weekend.

Nick Doup 9 februari 2018 om 13:02

@ChefSpijker
De ploeg heeft ons bevestigd dat Sean op zondag de Trofeo Laigueglia rijdt.

nathancouw 9 februari 2018 om 16:55

@hartstikkebedankt, Ik denk dat de nationale selectie zal focussen op een goed resultaat met Brambilla, dit parcours is denk ik te lastig voor Bonifazio.

IlPirata 10 februari 2018 om 09:08

De startlijst is voor deze koers in het verleden wel eens sterker geweest.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair