Voorbeschouwing: Ronde van Lombardije 2021
foto: Cor Vos
Koen Middendorp
zaterdag 9 oktober 2021 om 09:00

Voorbeschouwing: Ronde van Lombardije 2021

Als de laatste renners over de streep zijn gekomen in Bergamo, zetten we een streep onder de Ronde van Lombardije en eigenlijk ook een beetje het wielerseizoen. Tegenwoordig is de ‘Koers van de Vallende Bladeren’ al lang niet meer de afsluiter van het wielerjaar, maar toch voelt het wel zo. Nog één keer alles geven en dan begint het aftellen naar de voorjaarsklassiekers. Wie in aanmerking komen voor de zege? WielerFlits duikt in de koers!

Historie

Wanneer een Fransman in mijn tijd zei.
Dat hij wilde meedoen aan de Ronde van Lombardije.
Zette iedereen grote ogen op.
Ze verklaarden hem voor gek of megalomaan. 

Géminiani, R. (uit het boek De Klassiekers)

De legendarische Franse wielrenner Raphaël Géminiani (1925) trotseerde als renner en ploegleider vele gevaren. De nu 96-jarige Géminiani zette in afdalingen zijn leven op het spel, ging over zijn limiet om de hoogste cols te bedwingen en stapte meer dan geregeld onderkoeld van de fiets na een barre tocht door de Alpen, Pyreneeën of het Centraal Massief. De man met de oogstrelende pedaaltred kende geen angst, maar peinsde er niet over om aan de start te verschijnen van de Ronde van Lombardije. La corsa delle foglie morte boezemt angst in, niet alleen bij Raphaël Géminiani.

Joaquim ‘Purito’ Rodriguez op weg naar de zege in 2012 – foto: Cor Vos

De Ronde van Lombardije is van oudsher het laatste monument van het wielerseizoen en vindt dit keer bij hoge uitzondering een week ná Parijs-Roubaix plaats. Voor de eerste editie van Il Lombardia moeten we terug naar 1905. Journalist Tullo Morgagni, die kan worden gezien als de geestelijk vader van verscheidene Italiaanse wielerwedstrijden, kwam meer dan honderd jaar geleden met het idee om een wedstrijd te organiseren in de regio Lombardije. De wedstrijd stond in het teken van het duel tussen de uit Milaan afkomstige Pierino Albini en Giovanni Cuniolo uit Tortona.

Wat is nu het verhaal: Albini en Cuniolo namen het aan het begin van de twintigste eeuw tegen elkaar op in de zogeheten Italian’s King Cup. Cuniolo kwam uiteindelijk als overwinnaar uit de strijd, zeer tegen de zin van Morgagni, die op dat moment werkzaam was voor La Gazzetta dello Sport. Morgagni wist de hoofdredactie zover te krijgen om op 12 november 1905 een ‘rematch’ te organiseren tussen Albini en Cuniolo onder de naam Milaan-Milaan. Duizenden dolenthousiaste Milanezen trokken erop uit om de wielerhelden aan het werk te zien, maar zagen vervolgens een andere Italiaan als eerste over de streep komen.

Vincenzo Nibali viert zijn overwinning in 2015 – foto: Cor Vos

Het was Giovanni Gerbi die de allereerste editie van de Ronde van Lombardije (of Milaan-Milaan, om helemaal correct te zijn) wist te winnen. De uit Asti afkomstige Gerbi won bovendien met meer dan veertig minuten voorsprong, wat anno 2021 nog altijd het grootste verschil is tussen de nummers één en twee in de herfstklassieker. De naam van Giovanni Gerbi duikt meer dan honderd jaar later nog altijd op in voorbeschouwingen zoals deze, en niet die van Albini en Cuniolo, ook al zag Morgagni het liever anders. Het bleek echter wel een blijvertje op de kalender, die Ronde van Lombardije.

Na Gerbi was het aan andere Italiaanse wielerpioniers om hun naam te vereenzelvigen met de koers. Gaetano Belloni won in 1915, 1918 en 1928, de veel te vroeg gestorven Giovanni Brunero in 1923 en 1924 en natuurlijk mogen ook Costante Girardengo (1919, 1921 en 1922) en Alfredo Binda (1925, 1926, 1927 en 1931) niet ontbreken op de erelijst. Succes in Lombardije was echter niet alleen maar voorbehouden aan de Italianen. Zo won Gustave Garrigou in 1907 als eerste Fransman de koers en ook Luxemburger François Faber, Henri Pélissier en Belg Philippe Thys zorgden voor de broodnodige afwisseling.

De Ronde van Lombardije is onlosmakelijk verbonden met kampioenen als Fausto Coppi en Gino Bartali. De flamboyante Coppi en de vrome Bartali waren tegenpolen, maar wisten tegelijkertijd het beste in elkaar naar boven te halen. Ze vochten gedenkwaardige duels uit, in Milaan-San-Remo, de Giro d’Italia maar ook in de Ronde van Lombardije. Coppi is met vijf zeges (1946, 1947, 1948 en 1949, vier keer op rij, en 1954) recordhouder, maar ook de naam van Bartali (winnaar 1936, 1939 en 1940) hoort in de eregalerij van de Ronde van Lombardije. Ze hebben bijgedragen aan de mythische status van deze wedstrijd.

Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck, hier tijdens Parijs-Roubaix, staan uiteraard op de erelijst – foto: Cor Vos

Dat Italië met 69 overwinningen het lijstje succesvolste landen in de klimklassieker aanvoert, mag geen verbazing wekken. België en Frankrijk volgen op gepaste afstand, maar brachten wel 24 (twaalf om twaalf) winnaars voort. Onder meer tweevoudige winnaars Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck en Philippe Gilbert deden een flinke duit in het Belgische zakje. Nederland is gedeeld vijfde op de lijst, samen met Ierland. Jo de Roo zorgde in de jaren zestig voor de eerste Nederlandse overwinningen, Hennie Kuiper rondde in 1981 een solo af en Bauke Mollema slaagde er in de editie van 2019 in om alle topfavorieten een loer te draaien.

Laatste tien winnaars Ronde van Lombardije
2020: flag-dk Jakob Fuglsang
2019: flag-nl Bauke Mollema
2018: flag-fr Thibaut Pinot
2017: flag-it Vincenzo Nibali
2016: flag-co Esteban Chaves
2015: flag-it Vincenzo Nibali
2014: flag-ie Daniel Martin
2013: flag-es Joaquim Rodríguez
2012: flag-es Joaquim Rodríguez
2011: flag-ch Oliver Zaugg


Vorig jaar

De Ronde van Lombardije levert normaal schitterende herfstplaatjes op, maar werd vorig jaar bij hoge uitzondering in de zomer verreden. Het was kenmerkend voor het knotsgekke coronaseizoen, waarin de kalendermakers overuren moesten draaien om de niet gesneuvelde wedstrijden een logische plek op de kalender te geven. Met als gevolg dat ‘Il Lombardia’ in 2020 werd gehouden op zaterdag 15 augustus, nog voor wedstrijden als Tirreno-Adriatico, de Tour de France en de Giro d’Italia. Meerdere toppers besloten om de klassieker, al dan niet met pijn in het hart, te skippen.

Tweevoudig winnaar Vincenzo Nibali, Jakob Fuglsang, titelverdediger Bauke Mollema, Maximilian Schachmann, Richard Carapaz, Mathieu van der Poel en Remco Evenepoel besloten wel de trip naar Bergamo te maken, waar de 114e editie van de Ronde van Lombardije op gang werd gebracht. De meeste ogen waren gericht op de nog altijd maar 20-jarige Evenepoel, die na de coronabreak met verve de Ronde van Burgos wist te winnen en de tegenstand aan gort wist te fietsen in de Ronde van Polen, een week voor de Ronde van Lombardije. Evenepoel liet ook al vrij snel zijn ambities doorschemeren.

Evenepoel wordt uit het ravijn gedragen – foto: Cor Vos

De Belg gaf al vroeg in de koers aan zijn ploeggenoten van Deceuninck-Quick-Step het teken om op kop te rijden van het peloton. Enerzijds om de koers hard te maken, anderzijds om een kopgroep van elf renners binnen schootsafstand te houden. De voorste groep, bestaande uit onder meer Marco Frapporti, Andrea Pasqualon, James Piccoli, Joey Rosskopf en Petr Vakoč, werd zo vleugellam gemaakt en op de flanken van de Madonna del Ghisallo werden de laatste overlevers van de vroege vlucht bijgehaald. Op de Madonna del Ghisallo hielden de favorieten overigens nog wel hun kruit droog.

En dat was te begrijpen, gezien de daaropvolgende beklimming van de Colma di Sormano met zijn vreselijk steile uitloper, ook wel bekend als de Muro di Sormano. Een echte muur met stijgingspercentages tot wel 27%. Het was Aleksandr Vlasov die in dienst van zijn kopman Jakob Fuglsang het tempo verhoogde, waardoor er in de favorietengroep nog maar zeven renners overbleven: Vlasov, Fuglsang, Mollema, Nibali, Giulio Ciccone, George Bennett en Evenepoel. Voor renners als Schachmann, Van der Poel en Carapaz ging het dan weer te snel: zij werden al snel in het defensief gedwongen.

Bennett schudt aan de boom, Fuglsang kan mee – foto: Cor Vos

Met zeven matadoren begonnen we vervolgens aan de razendsnelle, zeer technische en daardoor verraderlijke afdaling van de Sormano. Nibali, in 2015 en 2017 al winnaar van de Ronde van Lombardije, besloot nog maar eens zijn daalkunsten te etaleren met als doel om zijn concurrenten onder druk te zetten. Foutjes zijn dan zeer snel gemaakt en helaas voor Evenepoel, Deceuninck-Quick-Step en de ganse Belgische natie beging de renner uit Schepdaal een cruciale fout. Evenepoel schatte een bocht compleet verkeerd in en viel over een muurtje de afgrond in. De paniek was compleet, een ijzige stilte volgde.

Even werd er gevreesd voor een gitzwart scenario, maar al vrij snel zagen we beelden van een bleek weggetrokken Evenepoel, bij bewustzijn maar niet in staat om op te staan. De renner werd met een brandcard uit het ravijn gehaald en moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar constateerden de artsen een breuk in zijn bekken (op de plek waar de kop van de heup het dijbeen binnendringt) en een dubbele breuk van het schaambeen. Einde seizoen en het begin van een lange revalidatie. Voor het eerst in zijn carrière maakte Evenepoel op een wel heel brutale manier kennis met de pechduivel.

Zonder Evenepoel reden de zes overgebleven koplopers naar de volgende klim op het parcours, de steile Civiglio. Eenmaal op die klim nam Trek-Segafredo het heft in handen, maar zowel Mollema, Nibali als Ciccone moesten niet veel later passen bij een versnelling van de onvermoeibare Vlasov. Fuglsang en Bennett gingen wel mee met de beloftevolle Russische klimmer en zo bleven we met drie renners over aan kop van de koers. Voor Astana verliep de koers volgens plan, aangezien de Kazachse formatie nu kon spelen met een overtalsituatie. De voor Jumbo-Visma uitkomende Bennett moest daarentegen twee renners in de gaten houden.

Fuglsang in extase – foto: Cor Vos

De Nieuw-Zeelander besloot dan maar zelf de knuppel in het hoenderhok te gooien, in de hoop de twee blauwhemden af te schudden, door als eerste te versnellen op de San Fermo della Battaglia. Bennett gooide met zijn aanval Vlasov overboord, maar slaagde er niet in om Fuglsang te lossen. Sterker, Bennett werd vlak na zijn aanval gecounterd door de Deen en dit bleek de juiste move. Fuglsang reed weg van Bennett en wist de resterende kilometers naar Como solo af te werken. In Como kon de Deen na Luik-Bastenaken-Luik zijn tweede monumentale overwinning in iets meer dan een jaar tijd vieren.

Bennett werd na een sterke wedstrijd tweede, Vlasov maakte het feestje van Astana compleet door als derde te finishen. Titelverdediger Mollema moest dit keer vrede nemen met een vierde stek, Ciccone eindigde als vijfde. Ben Hermans was de beste Belg op de negende plaats, Mathieu van der Poel (tiende) wist ondanks zijn mindere vorm en wat zwaardere lichaamsbouw een top 10-notering uit de brand te slepen.

Uitslag Ronde van Lombardije 2020
1. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) in 5u32m54s
2. flag-nz George Bennett (Jumbo-Visma) op 31s
3. flag-ru Aleksandr Vlasov (Astana Pro Team) op 51s
4. flag-nl Bauke Mollema (Trek-Segafredo) op 1m19s
5. flag-it Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) op 1m40s

Op het podium met de winnaarstrofee – foto: Cor Vos


Parcours

Na de augustuseditie van vorig jaar vindt de ‘Koers van de Vallende Bladeren’ nu weer als vanouds in het najaar plaats, maar verder is alles anders. In de laatste vier edities trokken de renners van Bergamo naar Como, nu gaat de route van Como naar Bergamo. Het is echter niet zo dat de renners ook het parcours in tegengestelde richting fietsen. Nee, de organisatie heeft besloten om de route eens flink op de schop te nemen, waardoor we een compleet hertekende wedstrijd krijgen. Alleen de Madonna del Ghisallo maakt ook dit jaar weer zijn opwachting, maar dan wel via een andere, niet klassieke, zijde.

Na de start in Como gaat het via het oude stadje Cantù naar Asso, gelegen aan de voet van de Madonna del Ghisallo. Normaal trekken de renners via Bellagio over de top van deze vermaarde beklimming, maar dat is dit jaar dus niet het geval. De Madonna del Ghisallo, vroeger een absolute scherprechter in de koers, is nu niet meer dan een opwarmertje voor wat komen gaat. Na de afdaling van de Ghisallo volgt de route kilometerslang het Comomeer en vervolgens krijgen we een passage langs het Meer van Garlate. Als ze in Almenno San Bartolomeo weer noordwaarts gaan, zien ze al bijna Bergamo in de verte liggen.

De renners maken echter nog een serieuze omweg over meerdere pittige beklimmingen. De eerste klim, die naar Roncola, is 9,4 kilometer lang aan 6,6%. Na een eerste kilometer aan amper 3% volgt er een middenstuk van goed vijf kilometer aan 8%, met al snel een piek tot 17%. Vervolgens vlakt de weg weer af richting de top, waarna de duik naar beneden wordt ingezet richting de volgende klim. De weg naar Berbenno stijgt voor een zevental kilometer aan net geen 5% en kan worden gezien als een niet al te pittig intermezzo tussen de Roncola-klim en die naar Dossena, die al vrij snel opdoemt.

Na de afdaling van de Berbenno-klim volgen de renners het dal van de Brembo, een zijrivier van de Adda, stroomopwaarts op weg naar San Pellegrino Terme. Vlak na dit stadje begint met de Zambla Alta de langste klim van de dag. De Passo di Zambla is in totaal 24 kilometer lang en is bijzonder onregelmatig. De klim bestaat in feite uit meerdere delen. Het eerste stuk naar het bergdorpje Dossena is elf kilometer lang aan een slordige 6% en kan worden gekwalificeerd als een echte loper. Na het verlaten van Dossenna volgt een korte afdaling, een oplopende strook van ruim 7% en een nagenoeg vlakke sectie van een vijftal kilometer.

De laatste 2,5 kilometer van de Passo di Zambla zijn niet van de poes, het wegdek stijgt weer aan 7%, en geeft misschien de ruimte voor aanvallers om iets te ondernemen. Eenmaal op de top van de Zamblapas is het nog goed 65 kilometer tot de finish. Het venijn zit hem echter in de staart, want na een snelle afdaling naar de vallei van de Serio beginnen de renners vrijwel meteen aan de zwaarste klim van deze Ronde van Lombardije. De Passo di Ganda is met een lengte van 9,2 kilometer zeker niet de langste beklimming, maar kent wel een gemiddelde van 7,3%, met in de slotkilometers stroken tot wel 15%.

Wie vervolgens Bergamo wil bereiken, moet de afdaling nemen richting de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Eenmaal beneden had de organisatie ervoor kunnen kiezen om direct door te rijden richting de finish op de Viale Papa Giovanni XXIII in Bergamo, maar RCS Sport kiest zeker niet voor de makkelijkste weg. Men kiest voor een extra lusje boven de stad langs, door de Città Alta, met op goed vijf kilometer van de meet nog een laatste helling om het verschil te maken. De Colle Aperto is een klimmetje van 1,6 kilometer aan net geen 8%, met een maximale strook van 12%, deels over keitjes, wat de klim extra lastig maakt.

Chaves won de voorlopig laatste editie van Il Lombardia met finish in Bergamo – foto: Cor Vos

Dat de koers nog een verrassende wending kan krijgen op de Colle Aperto, liet Esteban Chaves zien tijdens de editie van 2016. De Colombiaan wist toen met een ultieme versnelling Romain Bardet nog uit de wielen te rijden. De Colombiaan trok daarna in een sprint aan het langste eind door Diego Rosa en Rigoberto Urán te verslaan. Toen kwamen ze overigens niet aan op de Viale Papa Giovanni XXIII, maar op een parallelstraat. De Viale Papa Giovanni XXIII wordt overigens bereikt na een afdaling van om en nabij de drie kilometer. Wie zien we vervolgens na bijna 240 kilometer het zegegebaar maken?

Datum: zaterdag 9 oktober
Start: 10.30 uur in Como
Finish: tussen 16.36 en 17.22 uur in Bergamo
Afstand: 239 kilometer


Favorieten

De Ronde van Lombardije kan zaterdag rekenen op diverse klinkende namen aan het vertrek. Wat heet, zeker in vergelijking met vorig jaar is het een deelnemersveld om duimen en vingers bij af te likken. De huidige wereldkampioen is van de partij en ook de regerende winnaars van de Tour de France en Vuelta a España geven acte de présence. Verder staan er maar liefst vier oud-winnaars aan de start, stiekem hopend op een nieuwe zege in de herfstklassieker.

Naast alle mogelijke WorldTeams hebben ook Alpecin-Fenix, Androni Giocattoli-Sidermec, Bardiani-CSF-Faizanè, EOLO-Kometa, Arkéa-Samsic en Vini Zabú een uitnodiging ontvangen. Het peloton bestaat aankomende zaterdag kortom uit 25 ploegen, goed voor in totaal 177 deelnemers.

Julian Alaphilippe won nog nooit Il Lombardia – foto: Cor Vos

Van de renners die zaterdag aan de start staan, is Julian Alaphilippe misschien wel de grootste favoriet voor de zege. De Fransman zal zijn seizoen maar wat graag met een knal willen afsluiten, al zal de druk wel van de ketel zijn nu hij zijn tweede wereldtitel binnen heeft. Alaphilippe was op het WK in en rond Leuven ongenaakbaar en speelde met de tegenstand. De explosieve renner kon naar hartenlust aanvallen en wist zo de concurrentie volledig af te matten. De grote vraag is of Alaphilippe, twee weken na zijn triomf, nog over dezelfde benen beschikt. Is er sprake van enige decompressie, of is zijn honger nog niet gestild?

Voor de concurrenten van Alaphilippe is het simpel: ze moeten de Fransman zien kwijt te spelen voor het laatste klimmetje van de dag. Lukt dat niet, en begint Alaphilippe in een kansrijke positie aan de laatste klim, dan is de kans groot dat hij van de tegenstand wegknalt op weg naar de zege. Dat de Ronde van Lombardije te zwaar zou zijn voor Alaphilippe, kunnen we ook naar het rijk der fabelen verwijzen. De renner van Deceuninck-Quick-Step werd vier jaar geleden al eens tweede in de klassieker, achter Vincenzo Nibali, en dat na een nog zwaardere wedstrijd met onder meer de Muro di Sormano.

Alaphilippe kwam afgelopen woensdag al in actie in Milaan-Turijn, maar voelde zich na een periode van ziekte nog niet opperbest en reed in dienst van Almeida. Ziet de wereld er over een paar dagen totaal anders uit voor Juju?

Remco Evenepoel is in vorm, zo bleek wel in de Coppa Bernocchi – foto: Cor Vos

Binnen het kamp van Deceuninck-Quick-Step rekenen ze echter niet alleen op Alaphilippe. De Belgische formatie heeft met Remco Evenepoel ook nog een serieuze kaart om mee te spelen. De Belg zal het, in tegenstelling tot Alaphilippe, wel moeten hebben van een langere solo. Maar als iemand in staat is om op tijd weg te rijden en weg te blijven, dan is het wel Evenepoel. In de Coppa Bernocchi probeerde hij het op een dergelijke manier en slaagde hij met vlag en wimpel. Zien we zaterdag een blauwdruk van deze koers? Met een goede prestatie kan hij ook definitief een streep zetten onder die vermaledijde editie van 2020.

Alaphilippe, Evenepoel en João Almeida vormen de drie musketiers van Deceuninck-Quick-Step. Ook de Portugees is een gevaarlijke klant voor de overwinning, zeker als Alaphilippe en Evenepoel onderweg als bliksemafleiders dienen. Almeida liet een week voor de Ronde van Lombardije nog zien in topvorm te verkeren. In de Giro dell’Emilia deed hij nadrukkelijk een gooi naar de zege, maar bleek hij niet opgewassen tegen de veel explosievere Primož Roglič. In Milaan-Turijn mocht hij als nummer drie ook mee het podium op. Nieuwe ronde, nieuwe kansen? Ook de jonge Italiaan Andrea Bagioli is een potentiële dark horse binnen het kamp van Deceuninck-Quick-Step.

Primož Roglič is de topfavoriet – foto: Cor Vos

Deceuninck-Quick-Step trekt kortom met grof geschut naar de Ronde van Lombardije, maar onderschat ook Jumbo-Visma niet. De Nederlandse formatie heeft met Primož Roglič de topfavoriet in de gelederen die zeker niet hoeft onder te doen voor Alaphilippe en Evenepoel. Sterker, in de Giro dell’Emilia wist de Sloveen Deceuninck-Quick-Step nog vakkundig af te troeven in de strijd om de overwinning en ook in Milaan-Turijn was hij imponerend sterk. Roglič liet op de beklimmingen van San Luca en Superga zijn blakende vorm zien en zal zaterdag nog één keer willen uithalen vooraleer hij een punt zet achter het wielerseizoen 2021.

Roglič, twee jaar geleden al eens zevende in Il Lombardia, zal in de finale normaal gesproken kunnen rekenen op steun van onder meer Jonas Vingegaard, George Bennett, Sam Oomen, Koen Bouwman en Steven Kruijswijk. Over een sterke ploeg gesproken! Vergeet niet dat Bennett vorig jaar tweede werd in de Ronde van Lombardije, al lijkt de Nieuw-Zeelander nu niet in de vorm om een dergelijk huzarenstukje te herhalen.

Er verschijnen zaterdag meerdere sterke blokken aan de start. Denk aan INEOS Grenadiers. De Britse sterrenformatie kan met Adam Yates, Gianni Moscon, Tao Geoghegan Hart en Pavel Sivakov wel iets ondernemen richting Bergamo. Yates werd vierde in de Giro del’Emilia en tweede in Milaan-Turijn en lijkt klaar voor de laatste grote klassieker van het seizoen. Ook Moscon is een man om in de gaten te houden, zeker na zijn indrukwekkende optreden in Parijs-Roubaix. De Italiaan kan op goede dagen boven zichzelf uitstijgen, zo ook in Lombardije, wat hij vier jaar geleden nog liet zien door als derde te finishen achter Nibali en Alaphilippe.

Bauke Mollema stond al eens op het hoogste schavotje – foto: Cor Vos

Er staan zaterdag vier oud-winnaars aan het vertrek van de Ronde van Lombardije. Bauke Mollema hoort bij dit selecte clubje. De ervaren Nederlander won twee jaar geleden zijn eerste wielermonument na een hele fraaie solo richting Como, toen nog de aankomstplaats van de Ronde van Lombardije. Twee jaar later is Mollema er uiteraard weer bij en het is zeker niet denkbeeldig dat hij andermaal als overwinnaar uit de bus komt. In de Giro dell’Emilia, toch een belangrijke testcase richting Lombardije, werd Mollema keurig zevende. Als de topfavorieten naar elkaar loeren, is Mollema de eerste om toe te slaan.

Mollema deelt het kopmanschap met Vincenzo Nibali, die zaterdag zijn laatste koers rijdt voor Trek-Segafredo, alvorens hij definitief zal worden ingeschreven bij Astana-Premier Tech. Op de imposante erelijst van Nibali prijken onder meer twee zeges in de Ronde van Lombardije. De Siciliaan won in 2015 en 2017 na een solo en werd in 2018 ook nog eens tweede achter Thibaut Pinot. De jaren beginnen echter te tellen bij Nibali, al was hij onlangs nog wel succesvol in de Giro di Sicilia, na een droogte van ruim twee jaar. De Ronde van Lombardije is echter nog wel andere koek, maar een kampioen als Nibali mogen we nooit helemaal uitvlakken.

Israel Start-Up Nation mikt met Michael Woods en/of Dan Martin op een goed resultaat. Woods was twee jaar geleden al eens vijfde in deze wedstrijd en deed in de Giro dell’Emilia (derde) en Milaan-Turijn (vijfde) het nodige vertrouwen op. Voor Martin is het na zondag gedaan: de Ierse klimmer zet na de Ronde van Lombardije een punt achter een succesvolle carrière. Martin is een oud-winnaar van de klimklassieker. In 2014 wist hij zijn concurrenten te verrassen met een lepe aanval in de laatste kilometer. Neemt hij afscheid met een overwinning? Ook Ben Hermans, negende in Emilia, kan wellicht verrassen.

Kan Tadej Pogačar nog een laatste keer uithalen? – foto: Cor Vos

Normaal noteren we de naam van Tadej Pogačar met stip in onze favorietenlijstje, maar het is aan het einde van het seizoen toch een beetje gissen naar zijn vorm. Het moge duidelijk zijn dat de Sloveen al een tijdje niet meer in zijn Tourvorm verkeert, maar dat wil niet zeggen dat de renner van UAE Emirates bij voorbaat kansloos is voor de overwinning. Zo werd hij derde in Tre Valli Varesine en vierde in Milaan-Turijn. Een leuk weetje: mocht Pogačar zaterdag als eerste over de streep komen, dan is hij de eerste renner sinds Moreno Argentin in 1987 die in één jaar tijd zowel Luik-Bastenaken-Luik als de Ronde van Lombardije weet te winnen.

Groupama-FDJ trekt ook met een sterke ploeg naar Como. Met David Gaudu beschikt de ploeg over de nummer drie van de voorbije Luik-Bastenaken-Luik. De ranke klimmer bonkt steeds nadrukkelijk op de deur, maar het is nog altijd wachten op die verlossende grote overwinning. Misschien staan zaterdag de sterren wel goed voor Gaudu. Zijn ploeg- en landgenoot Thibaut Pinot was drie jaar geleden al eens de beste in Lombardije, na een beklijvend duel met Nibali. De aanvalslustige Pinot heeft een moeilijke periode achter de rug, maar lijkt eindelijk verlost van zijn rugproblemen. Hij zal naar eigen zeggen knechten voor zijn landgenoot Gaudu.

Onze laatste ster gaat naar een man die al vele zeeën heeft bevaren, meerdere klassiekerzeges op zijn palmares heeft staan, maar nog nooit de Ronde van Lombardije heeft gewonnen. Voor de 41-jarige Valverde begint de tijd te dringen, ook al lijkt El Imbatido de eeuwige jeugd te hebben. In de beginjaren van zijn carrière stond Valverde vaak niet eens aan de start van de Ronde van Lombardije, maar de kopman van Movistar heeft sinds enkele jaren de liefde voor Italiaanse koersen ontdekt en werd in 2013, 2014 en 2019 tweede in de najaarswedstrijd. Is het dit jaar dan eindelijk raak voor de Murciaan?

Simon Yates start namens Team BikeExchange – foto: Cor Vos

In een koers als de Ronde van Lombardije is de kans klein dat een outsider er met de zege vandoor gaat, al liet Oliver Zaugg in 2011 zien dat je als renner nooit moet stoppen met dromen. Nu staan er nog wel meer schaduwfavorieten aan het vertrek. Denk aan Simon Yates namens Team BikeExchange. Romain Bardet, in 2016 vierde in Lombardije, is de kopman van Team DSM. Bardet was onlangs nog goed op dreef in de Giro di Sicilia. De formatie van Iwan Spekenbrink heeft ook Tiesj Benoot en Thymen Arensman opgenomen in de selectie. Voor Arensman is het zijn eerste Ronde van Lombardije.

Mocht Pogačar om wat voor reden dan ook door de mand vallen, dan heeft UAE Emirates met Davide Formolo, Brandon McNulty, Marc Hirschi, Rafal Majka (derde in 2013) en Diego Ulissi heel wat pionnen om mee te spelen. Bahrain Victorious rekent, bij afwezigheid van Parijs-Roubaix-winnaar Sonny Colbrelli, op Mikel Landa, Matej Mohoric, Dylan Teuns (stond al een keer op het podium) en man-in-vorm Stephen Williams. En wat mogen we verwachten van Emanuel Buchmann, Matteo Fabbro en Patrick Konrad namens BORA-hansgrohe? Ook de jonge Giovanni Aleotti kan ver komen.

Uran (uiterst rechts) werd in 2008 al derde in de Ronde van Lombardije – foto: Cor Vos

Clément Champoussin, Aurélien Paret-Peintre en Benoît Cosnefroy zijn de vooruitgeschoven renners bij AG2R Citroën en Cofidis hoopt op een sportieve uitschieter van Guillaume Martin. Aleksandr Vlasov, de nummer drie van vorig jaar, is er weer bij voor Astana-Premier Tech, net als zijn Kazachse ploegmaat Alexey Lutsenko. EF Education-Nippo staat ook met drie sterke renners aan de start: Neilson Powless, Sergio Higuita en Rigoberto Urán. Die laatste was al eens derde in 2008, 2012 en 2016. Powless kende dit seizoen dan weer zijn definitieve doorbraak met winst in de Clásica San Sebastián en een vijfde stek op het WK.

Tot slot is het uitkijken naar Tim Wellens (Lotto Soudal), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Domenico Pozzovivo (Qhubeka NextHash), Odd Christian Eiking, Louis Meintjes en Lorenzo Rota (allen Intermarché-Wanty-Gobert) en Lorenzo Fortunato, dit seizoen toch wel de uitblinker bij EOLO-Kometa. En wat kan de piepjonge Ben Tulett, volgend jaar in dienst van INEOS Grenadiers, in zijn laatste koers voor Alpecin-Fenix?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Primož Roglič
*** Remco Evenepoel, Julian Alaphilippe
** João Almeida, Adam Yates, Tadej Pogačar
* Michael Woods, David Gaudu, Gianni Moscon, Alejandro Valverde

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

In Parijs-Roubaix werden de renners niet gespaard door de weergoden, maar komende zaterdag blijft het wel droog. De temperatuur zal schommelen rond de zeventien graden Celsius en tussen de wolken door is er af en toe ruimte voor de zon. De wind waait zeer zwak vanuit het zuidwesten en zal verder geen rol van betekenis spelen. De Ronde van Lombardije is van bij de start live te volgen op Eurosport 1 en via de Eurosport Player. WielerFlits komt uiteraard ook met een Volg Hier.


RIDE Magazine
143 Reacties
Sorteer op:
7 oktober 2021 08:34
Primoz en dan helemaal niemand meer die kans maakt.
    7 oktober 2021 08:37
    Oneens, pogacar zal er staan
    7 oktober 2021 10:22
    Na de passo di Ganda 12km vlak.. Roglic gaat niet op alles kunnen springen. Als daar nog meerder renners van DQS of UAE zitten rijdt er zowiezo eentje weg. Beetje zoals Mollema 2j geleden won.
    7 oktober 2021 13:58
    Voorjaar: Roglic winnaar van Baskenland en sterkste in WP. Direct daarop 13e in LBL. Laten we gewoon zaterdag even afwachten.
    7 oktober 2021 17:17
    @Willem Kieft Alaphilippe won de WP en de sterkste was Guillaume Boivin...
    7 oktober 2021 19:49
    Alleen Roglic neemt dus deel aan Lombardije?
    7 oktober 2021 21:35
    @Piet: Nee, maar hij dubbelt het peloton, dus niemand haalt verder de finish ;)
7 oktober 2021 08:34
Almeida en alaphilippe omwisselen?
7 oktober 2021 08:37
Ik zou pogacar en filpje omwisselen
7 oktober 2021 08:41
Hup Moscon, die kan dit ook en steekt in bizar goede vorm. Vingegaard ook een outsider voor mij, daar kan Jumbo in de verre finale nog mee spelen ook.
    7 oktober 2021 09:22
    Is Vingegaard na zijn goede tour wat aan het uitbollen geslagen? Weet niet hoe het met zijn vorm zit eigenlijk.

    Denk dat het DQS-blok een harde noot is voor TJV om te kraken, maar het moet uiteindelijk te doen zijn. Zeker met een ijzersterke Roglic. Daarnaast vind ik DQS op tactisch vlak toch wel eens een steek laten vallen. Gisteren ook, met zes man aan de kop van de koers op een gegeven moment maar uiteindelijk met lege handen. Meerdere favorieten hebben is een papieren voordeel; in de koers zelf is het lastig lakens uitdelen.
    7 oktober 2021 09:41
    Txirrindularitza
    het is eerder andersom, Roglic gaat voor DSQ een harde noot zijn om te kraken. Zij moeten Roglic kwijt spelen en zoals Roglic al vaker heeft laten zien is dat hij het ook kan zonder ploeggenoten.
    7 oktober 2021 09:58
    @bartp, júst, dat is eigenlijk waar ik na enkele omzwervingen uiteindelijk ook op kom. Tenzij Roglic met nog drie wolfjes in de finale zit; maar zelfs dan wordt het een helse klus de Sloveen te slopen.
    7 oktober 2021 10:13
    Hup Moscon? Nee toch, je laat racisme toch niet winnen in de sport.
    7 oktober 2021 10:24
    Hup Moscon
    7 oktober 2021 12:23
    Moscon is ook zo'n renner die op de fiets mooie dingen laat zien, maar qua persoon gewoon een racistische eikel is. Qua koersgedrag en talent gun je hem een keer een dikke vis, qua persoonlijkheid hoop ik dat ie zo snel mogelijk uit het peloton verdwijnt.
    7 oktober 2021 13:59
    Romans is nogal een dwarsdenker. Denkt hij.
    7 oktober 2021 14:12
    Ach Kieft uiteindelijk hebben we het drugsgebruik van een bekend oud voetballer ook geaccepteerd
    7 oktober 2021 15:52
    Goh ja, jullie vragen je vast ook altijd af of de clown in het circus wel dezelfde politieke voorkeur heeft zeker.
    7 oktober 2021 15:52
    "liefst uit het peloton verdwijnt"

    dan ook maar uit andere jobs weren en dan maar best uit het openbare leven?

    opsluiten die gast
    7 oktober 2021 15:59
    Volgens mij is Moscon allang bekeerd na het zien van American History X maar durft hij dat nog niet openlijk uit te spreken. Ik benader hem met liefde in ieder geval, dat is de enige weg.
    7 oktober 2021 19:51
    Moscon is toch een beroepswielrenner met een UCI licentie?
    7 oktober 2021 21:26
    Hup Moscon !!
    7 oktober 2021 21:49
    Ik ga mee, Moscon als dark horse. Altijd steengoed aan het einde van het seizoen. De renner en de mens wel even loskoppelen, maar dat lukt wel.
    7 oktober 2021 22:55
    Jeetje, ik juich ook voor Moscon. Ben ik dan een racist?
    7 oktober 2021 23:07
    Wat heeft Moscon destijds eigenlijk voor racistischs gezegd tegen die donkere renner wiens naam ik vergeten ben?

    Type Van Baarle een beetje hè. Ik houd er wel van. Net als Simmons, die druistige rooie.
    8 oktober 2021 00:09
    Wat Moscon zei is nooit officieel bekend geworden maar de verhalen gingen over de aloude apen vergelijking mbt zijn huidskleur en de geluiden daarbij. Dat is natuurlijk zo racistisch als het maar zijn kan en het hielp niet mee dat hij later betrokken was in een valpartij met de ploeggenoot van Kevin Reza, Reichenbach waarbij op zijn minst de verdenking van opzet in het spel was omdat deze openlijk had gesproken over Gianni zijn racisme wat door Sky werd bevestigd na het incident met Reza en resulteerde in straf voor de Italiaan. Ik ga dit niet voor eeuwig tegen hem gebruiken maar het wegpoetsen hoeft voor mij ook niet.
    8 oktober 2021 09:09
    precies dat Murcia.

    En dat maakt het zo dubbel, aangezien het gewoon een renner is die qua koersen echt wel "leuk koerst". Vaak actief mee in de aanval, etc. Maar waar je normaal gesproken de aanvaller de winst gunt, vind ik dat bij Moscon net wat moeilijker.
    8 oktober 2021 09:25
    Zal aan mij liggen. Maar ik gun het Moscon niet.

    Maar goed Zeverepoel gun ik ook niks. Net als de rest van DQS zolang Zatlef aan het roer staat.
    8 oktober 2021 09:38
    @Chasse,
    ik kan je gedachtengang goed begrijpen, maar je hoeft de honden niet meteen af te maken omdat ze een vervelende baas hebben.

    ik zie bij Patlef echt wel renners die een stuk leuker en sympathieker zijn dan hun baas. Stybar, Devenyns, Alaphillipe en Lampie om er maar een paar te noemen. Maar helaas zijn er ook een paar die de vervelende trekjes van de baas hebben overgenomen (of al hadden voordat ze bij Lefevere kwamen fietsen).

    EDIT: enige vervelende is dat bij een overwinning van een van deze sympathieke renners patje weer in de media verschijnt met een een verhaal vol zelfbevlekking. En dat maakt inderdaad dat je misschien toch wat harder juicht voor iemand in een ander shirt.
    8 oktober 2021 16:49
    Om de een of andere reden moet ik denken aan de uitdrukking: ‘iemand zwart maken.’

    Van mij mag Moscon winnen na alle ellende van afgelopen zondag, maar ik denk iedereen die PR gereden heeft einde seizoen is qua topprestaties.
7 oktober 2021 09:40
Txirrindularitza
het is eerder andersom, Roglic gaat voor DSQ een harde noot zijn om te kraken. Zij moeten Roglic kwijt spelen en zoals Roglic al vaker heeft laten zien is dat hij het ook kan zonder ploeggenoten.
7 oktober 2021 09:44
Rogi vs Pogi vs Deceuninck
7 oktober 2021 09:49
Bauke Mollema, onthoud die naam.
    7 oktober 2021 19:53
    Goed dat je me helpt herinneren!
    9 oktober 2021 10:42
    Voor het eerst dit seizoen geen sterren in de voorbeschouwing...
7 oktober 2021 10:11
Zeer mooie en volledige voorbeschouwing, hulde Koen!

Zou een bijzonder knap staaltje zijn als Roglic het drieluik Emilia, Milaan - Turijn en Lombardije kan vervolledigen. Ik hoop het enorm.
7 oktober 2021 10:24
Niemand gaat Roglic er hier af rijden, en hij heeft ook een aardig sterk team bij zich met oa Vingegaard en Kruijswijk. Vervolgens heeft hij ook nog de sterkste sprint (samen met Pogacar misschien).
    7 oktober 2021 10:38
    REV en Pogi gaan er vroeg aan beginnen en dan kijkt iedereen logischerwijs naar TJV. Die zullen vroeg in de finale opgerookt zijn waardoor Roglic (weer) geïsoleerd zit.
    7 oktober 2021 10:44
    Roglic moet zelf toch gewoon mee zijn als Evenepoel en Pogacar gaan? Lijkt me vreemd om het dan Vingegaard op te laten knappen.
    7 oktober 2021 12:33
    Nee, want dan rijden Evenepoel en Pogacar niet door. Met Vingegaard mee is die kans groter, dat is ook een scenario. Gaat TJV daarachter dan rijden of is de vogel gevlogen?

    Met 'vroeg' bedoel ik overigens halfkoers.
    7 oktober 2021 12:49
    Lijkt me prima voor Roglic als Evenepoel en Pogacar met hem erbij niet doorrijden.
    7 oktober 2021 21:50
    Is Vingegaard niet uit vorm?
    7 oktober 2021 22:10
    Zn laatste koers vorige week reed hij weer goed. Ik denk dat hij nog ver in de finale van waarde kan zijn. Platvoet en zn vriendjes.
7 oktober 2021 10:37
Ik zou Roglic als absolute topfavoriet best wel een winstkans van 30% willen toedichten, maar dan heb je nog steeds 70% kans dat het iemand anders wordt. Vooral Quickstep is kansrijk indien ze als team rijden. Alaphilippe is samen met Pogacar een van de weinigen die het wel aandurft om met Roglic naar de streep te rijden voor een sprint, dus als er een groepje van 6-8 man overblijft met daarbij Alaphilippe, Almeida en wie weet Evenepoel dan wordt het ook voor Roglic een moeilijk verhaal. Uiteraard hebben de Slovenen wel de macht om bergop weg te rijden maar het is dan nog 17 kilometer vlak. Evenepoel die in dienst van Alaphilippe of Almeida het gat poogt dicht te rijden...? Dat is een gevaarlijk scenario. DQS heeft denk ik de sleutel, maar daar zijn ook een berg onzekerheden. Evenepoel is uitstekend in vorm maar van zijn 22 overwinningen zijn er slechts 3 op WT niveau. Gaat hij zaterdag die stap zetten, of is het nog te vroeg. Almeida draait een topseizoen en had tot deze zomer nog 0 profoverwinningen, inmiddels staat hij op 6 waarvan 3 op WT niveau. Almeida vertrekt echter. Dat zal in de hiërarchie geen rol mogen spelen, maar doet het in praktijk vaak wel. Alaphilippe leek een voor zijn doen matig seizoen te hebben maar maakte alles in één klap goed door wereldkampioen te worden. Hij heeft de sprint, het vermogen om te pieken, maar het is gissen naar zijn vorm. Indien DQS door het teamspel weet te winnen dan is dat een dikke pluim voor de managerskwaliteiten, dit is een koers waar ook Lefevere het verschil kan maken.

***** Roglic
**** Pogacar
*** Alaphilippe, Almeida
* Evenepoel, Vingegaard, Mollema
    7 oktober 2021 13:08
    Volgens mij vergeet je die laatste puist. Niet lang maar volgens mij best listig. Is de koers nog niet beslist dan zal het daar gebeuren door onze twee Sloveense vrienden.
    7 oktober 2021 13:29
    Die strook heb ik inderdaad onderschat. 1,6 km aan bijna 8% is voor de wachtwachtpoefers een reden om defensief te kunnen koersen. De kansen van Roglic zie ik daardoor nog wel iets groter. De uitdaging voor het management van DQS wordt ook complexer, aangezien Almeida het wiel van Roglic op zulke momenten niet heeft kunnen houden afgelopen tijd. DQS heeft dan met Alaphilippe nog steeds een groot wapen, maar de puzzel wordt zeker lastiger.
    7 oktober 2021 13:42
    In dat geval zou ik Almeida ook maar 1 ster geven. Die heeft ook nog geen enkele grote WT overwinning. En lijkt me ook geen veelwinnaar
    7 oktober 2021 13:49
    Almeida is explosief en dat is een wapen aan de finish.
    7 oktober 2021 15:55
    3 WT koersen gewonnen en voor de rest DNF? nee

    hoeveel WT top 10? Of is dat niet relevant in de bepaling of het ""te vroeg"" zou zijn om een 4de te winnen?
    7 oktober 2021 15:57
    Maak een eigen sterverdeling Innsbruck, dan kan men daar op schieten.
    Het is m.i. helemaal geen probleem dat Evenepoel fans hun favoriet graag als torenhoge favoriet zien, maar het schiet vaak een beetje door, alsof het not done is om een handvol renners als grotere favoriet te zien (met ook nog eens argumenten waarom dat is). Het gebrek aan respect voor Evenepoel dat 'criticasters' vaak verweten wordt slaat volledig door naar disrespect voor de gevestigde wereldtop die welgeteld 0x op hun nummer zijn gezet door de talentvolle Belg.
    7 oktober 2021 16:02
    kan me vinden in zowel jouw als WF's sterverdeling.

    mede omdat ik zelf bitter weinig om sterverdeling geef, de topfavoriet kunne we wel aanduiden maar 2 of 1 ster, jaahh..

    alleen vind ik dat "te vroeg" geen enkele waarde hebben. Was vorig jaar mee, in deze Italiaanse najaarsklassiekers bij de beste 7 dus why not?

    Tis nooit te vroeg voor om een renner om om het even welk niveau wedstrijd te winnen.
    7 oktober 2021 16:04
    "Te vroeg" is geen bashen, het is juist het open laten van de mogelijkheid dat het zaterdag nog niet lukt maar in een ander jaar wel (rekening houden met de leeftijd en intrinsieke kwaliteiten).
    7 oktober 2021 16:15
    tja, ik vat het ook niet op als bashen
    maar kijk naar die ouwe Valverde in Lombardije

    kon al heel vaak gelukt zijn
    maar is al heel vaak net niet gelukt

    wat voor rol speelt leeftijd of ervaring dan
    tis de benen dat telt en o.a. Evenepoel eeft hele goeie benen momenteel.
    7 oktober 2021 22:02
    Volgens mij is Lefevere geen ploegleider. Of bedoel je het zorgen voor een juiste teamgeest voorafgaand aan de wedstrijd.
7 oktober 2021 11:13
Edit redactie: niet doen
    7 oktober 2021 11:19
    @klein verzet: Clasica San Sebastian 2019 niet gekeken, of al vergeten?
    7 oktober 2021 11:47
    @Michael Evenepoel won de Classica 2019 niet als favoriet. Het was natuurlijk een mooie en knappe overwinning maar hij kon toen nog gebruik maken van een relatief onbekende status. Als hij nu stiekem probeert weg te rijden gaan de alarmbellen af in het peloton. Toen nog niet.
    7 oktober 2021 12:14
    Clasica is geen grote wedstrijd. Het is een leuk tussendoortje tussen de Tour-hype en de Vuelta-aanloop, meer niet.
    7 oktober 2021 12:29
    Grote probleem van San Sebastiaan is de plek op de kalender. Toprenners die de Tour rijden zijn daar niet in hun beste vorm (die zijn over hun piek). Toprenners die een klassement willen rijden in de Vuelta kunnen die maand van te voren niet in topvorm zijn, die zijn slechts in opbouw. In die periode zijn er verder weinig serieuze wedstrijden, in ieder geval niet van het kaliber dat je nu in september en oktober ziet.
    Uiteraard is het een hele mooie wedstrijd om op je palmares te hebben, 90% van het peloton komt nooit in aanmerking om zo'n wedstrijd te kunnen winnen al helemaal niet op je 19e. Pogacar heeft 26 profzeges waarvan 20 WT (76%), Evenepoel heeft 20 profzeges waarvan 3 WT (15%). Dat Evenepoel nog een slag moet maken om tot de absolute top te horen (top-10 van de wereld) is een feit. Dat hij er nu dicht tegenaan schuurt en ieder moment dat laatste stapje kan gaan zetten daar bestaat ook weinig twijfel over. Maar tussen de verwachting die laatste stap te zullen zetten en hem ook daadwerkelijk zetten, daar zitten de benen van Evenepoel tussen, die benen moeten het kunnen en vervolgens laten zien.
    7 oktober 2021 13:13
    Alleen al om deze zinloze discussie te verstommen hoop ik dat ie snel een klassieker mag bijschrijven. Hoewel we dan waarschijnlijk wel weer in een andere zelf gemaakte Evenepoel-discussie terecht komen.

    Overigens verwacht ik dat zaterdag net iets teveel van het goede voor hem is. Als de koers op dat laatste korte maar vinnige klimmetje beslist wordt en Alaphilippe, Roglic of Pogacar demarreren dan kan ie daar denk ik niet antwoorden. Eerder solo vertrekken gaat in dit veld niet gebeuren denk ik.
    7 oktober 2021 13:24
    @Panache & Xistnc,

    de laatste 10 edities van de CSS won een renner uit de Tour 9 keer. Remco was de enige uitzondering. Lijkt me toch een aanwijzing dat de Tourrenners een streepje voor hebben.
    7 oktober 2021 13:36
    @ gelei: het ligt er denk ik aan wat voor type renner je bent. Indien je werkelijk al je kaarten in de Tour op tafel legt dan kan je dat weekje later in San Sebastiaan niet op je eigen 100% niveau zijn, je bent dan altijd minder. Eigenlijk zegt jouw statistiek dat je San Sebastiaan kan winnen terwijl je op slechts op 95% van je kunnen presteert (of in de Tour afgehaakt bent door val of slechte dag).
    Evenepoel is een verhaal apart, zowel als je die wedstrijd bekijkt als de renner zelf. Wat Evenepoel extra interessant maakt is dat het een renner is die over het hele jaar goed is (hoog basisniveau) en niet zo zeer piekt. Valverde had dat ook in zijn beste jaren en Roglic lijkt dat ook te hebben. Dat zijn veelwinnaars.
    7 oktober 2021 14:06
    Quote:
    Clasica is geen grote wedstrijd. Het is een leuk tussendoortje tussen de Tour-hype en de Vuelta-aanloop, meer niet.


    Tja, zo kun je de halve kalender devalueren.
    7 oktober 2021 14:34
    Het is een vreemd verhaal, die Evenepoel. Als je de reacties hier leest, blijkt hij bij machte om mensen tot de meest geestige tegenstrijdigheden te dwingen. Eigenlijk heeft hij nog niets bewezen, slechts 3 onbeduidende WT overwinningen... maar anderzijds gaat het voor hem nu veel moeilijker worden om te winnen, omdat alle grote namen hem niet meer zullen laten rijden. Als alle grote namen hem viseren, zou het dan toch kunnen dat hij al meer bewezen heeft dan hier graag wordt aangenomen? Dat hij een reële bedreiging vormt voor de besten der aarde? Waarom zou een Roglic of Pogacar op het wiel moeten zitten van een coureur die enkel kleine koersjes wint waar hij als enige (gemotiveerd) aan de start staat? Ik mag aannemen dat de ploegleiders Evenepoel even goed kunnen inschatten als de lezers van Wielerflits. De meningen zijn haast schizofreen.

    Algemeen wordt aangenomen dat de renners die zich op de OS hebben voorbereid zonder de Tour, in het nadeel waren tijdens de wegrit. De top 3 kwam dan ook uit de Tour, net als de meesten uit de kopgroep. De OS vonden net na de Tour plaats. Echter, wanneer Evenepoel San Sebstian won, die ook net na de Tour plaatsvond, was het peloton moe en uitgeblust. Ook al blijkt uit het verleden dat de winnaar ook daar vaak uit de Tour komt. Enkel "net niet" toen Evenepoel won, toen had niemand zin om te rijden en net dat jaar waren ze *echt* moe, nog meer dan in andere jaren, toen Evenepoel niet won. Dat spreekt voor zich.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Cognitieve_dissonantie
    Cognitieve dissonantie is de onaangename spanning die iemand ervaart bij tegenstrijdige overtuigingen, ideeën of opvattingen of bij handelen in strijd met de eigen overtuiging.
    7 oktober 2021 14:58
    Waterdichte redenering van 11 na 11 wat betreft de zege van Evenepoel in San Sebastian. Ik moest erom lachen, maar het klopt wel natuurlijk.
    Alleen al om te zien in welke bochten sommige leden zich zullen wringen, hoop ik op een overwinning van Evenepoel.
    7 oktober 2021 16:31
    Je merkt dat de balans 'ontkenning/erkenning' al behoorlijk wat is opgeschoven sinds zijn raid daar in de Baskische heuvels. De innerlijke weerstand is bij sommige aan z'n laatste stuiptrekkingen toe. Of dat dit weekend of volgend seizoen volledig wegebt maakt op zich weinig uit.

    Al zal je altijd zien bij de meest halstarigge deniers, lijdend aan stevige bijziendheid, dat ze hun eigen latje weer verleggen naar:

    "ja maar nog niet ... gewonnen"

    Tis niet dat mensen gedwongen Evenepoel leuk moeten vinden hoor. Heb je alleen zelf wel in de gaten dat je eigen grensje steeds dichter naar je toe trekt?
    7 oktober 2021 17:36
    11 na 11: je haalt zaken volledig door de war en uit verband. Een lijstje feiten. Een zeer groot deel van de allerbeste renners rijden de Tour (feit). De allerbeste renners hebben een grotere kans om wedstrijden te winnen (feit). Daardoor is de kans dat een Tourrenner San Sebastián wint groot (versterkt door de plek op de kalender). Tourrenners winnen niet dankzij, maar ondanks de Tour de wedstrijd San Sebastián. Toprenners pieken naar de Tour (feit).
    Aan jou een vraag en voor de discussie is het goed als je daarop antwoord: stel dat je als renner San Sebastián wilt winnen, hoe zou je dat aanpakken? Je wilt je vormpiek 100% hebben op die dag. Is dan een klassement rijden in de Tour de juiste weg? Of past het perfect in de opbouw naar een klassement in de Vuelta? Nee lijkt mij het enige eerlijke antwoord. Alle renners die top waren in de Tour of top willen zijn in de Vuelta zijn maar op 95% in San Sebastiaan. Daar winnen is knap maar makkelijker dan in Luik waar de wereldtop tot de tanden bewapend en scherp aantreedt.

    Daarnaast denk ik dat de hele wielerwereld een zege uit een lange ontsnapping zaterdag hoger waardeert dan San Sebastián juist omdat de truc speciaal van Evenepoel inmiddels bekend is. De uitvoering op het hoogste niveau met succesvolle afronding is véél moeilijker dan op de verrassing spelen of tegen een relatief zwak deelnemersveld. Ik verwacht dan ook dat Remco niet gaat winnen (niet in de vorm van misgunnen maar in de vorm dat hij weinig wapens heeft en enkele anderen gewoon sterker/completer zijn).
    7 oktober 2021 17:47
    Evenepoel wou "PIEKEN" naar san sebastian en was daar ook 100%. Dat weten we want.. want.. alé hij was daar op zijn best. Dat is zeker.

    De Tourrenners wouden "PIEKEN" naar de Tour en geen van hen waren te laat in de beste vorm waardoor ze heel goed zouden zijn in san sebastian.
    Dat weten we ook gewoon zeker omdat we dat zeker weten.

    Pieken worden maanden van tevoren gelegd en renners zijn meestal ook exact op die gekozen dag op hun best. Zo precies kan dat gewoon. Kuch kuch

    Zitten we op dezelfde lijn Panache?
    7 oktober 2021 18:41
    Beste Panache,

    Je logica gaat onderuit wanneer je de vergelijking trekt met de Olympische wegrit. Of wil je beweren dat mensen niet naar de OS piekten? Ga je ons proberen overtuigen dat Carapaz, een renner die nog maar weinig getoond had in ééndagskoersen, "ondanks" de Tour, Olympisch kampioen werd, dat het hele podium "ondanks" de Tour, uit de Tour kwam? Volgens jouw logica waren dit gewoon de betere renners, want die rijden nu ook eenmaal de Tour. Toch?

    Sommigen van de meest genoemde favorieten die ook in het artikel hierboven sterren kregen voor de overwinning in Lombardije, reden de Tour niet (of amper), en speelden een bijrol in de Olympische wegrit. Roglic, Evenepoel, Vlasov, Almeida, Yates... Toch opmerkelijk dat renners die intrinsiek in staat geacht worden Lombardije te winnen, slechts een figurantenrol speelden op de OS, waar zij "toevallig" niet uit de Tour kwamen, in tegenstelling tot diegenen die daar "toevallig" wel het mooie weer maakten.

    De OS hebben bewezen dat het fabeltje dat je vlak na de Tour niet in een ééndagswedstrijd kan presteren, de vuilbak in kan. Maar blijf gerust rond de hete brij dansen, vermakelijk is het wel.
    7 oktober 2021 19:03
    Punt is dat bij Evenepoel zowel de downplayers als de ophemelaars gelijk hebben. Kijk je puur naar de resultaten, dan heeft hij dit jaar gelijkwaardig gepresteerd als bijv. Ethan Hayter, en blijft hij achter bij Jonas Vingegaard. Kijk je echter naar de manier waarop, dan is dat weer bijzonder indrukwekkend. Ben daarom erg benieuwd naar zaterdag, waar hij voor het eerst dit jaar in een topkoers tegen de absolute top gaat rijden.
    7 oktober 2021 19:05
    @ 11 na 11
    Jij maakt eigenlijk een beetje zijn punt met jouw uitleg. Yates, Vlasov (die zeker geen favoriet is voor de Lombardije) focusten zich op de vuelta. Roglic ook en die had in de wegrit zelf last van blessure. Evenepoel was totaal niet in vorm tijdens de spelen dat zag jij duidelijk in de tijdrit. Hij was nog niet klaar na zijn val.

    Over Carapaz. Carapaz doel tijdens het seizoen was de tour en dat heeft hij een heel seizoen duidelijk gemaakt. Hij was al verschrikkelijk sterk in Zwitserland en leek zelfs een beetje te vroeg in vorm. Het feit dat hij op de OS een goede dag verandert daar niets aan. Kijk bv naar Pogacar die rijdt in de tour iedereen naar de vaantjes bergop, maar wordt bergop door redelijk veel renners gevolgd en kan niet echt wegrijden van WVA (dat kon hij wel in de tirreno). Hij wordt uiteindelijk nog wel derde, maar een top Pogacar maakt kipkap van iedereen behalve Roglic.

    Jij zag het ook tijdens de tijdrit. WVA en Asgreen werden na een zware tour weggereden, Dumoulin, Dennis en Roglic reden ver weg door een goede voorbereiding. Zij konden perfect pieken naar die wedstrijd. Iemand die in topvorm wil zijn tijdens een wedstrijd is toch vaker beter dan een renner die een vorm aan het einde van een GR nog wil rekken.
    7 oktober 2021 19:17
    Ik sluit mij aan bij wat renners en omkadering zeggen en wat basic trainingsleer.

    De nog altijd pas 21-jarige Pidcock zag Van der Poel schitteren in de Tour, maar geeft tegelijkertijd aan dat het niet de meest ideale voorbereiding was op de Spelen voor de Nederlander. 'Het was een sponsorverplichting voor Mathieu, dus hij had niet echt een keuze. Het feit dat hij na één week uitstapte geeft aan dat het geen ideale voorbereiding is op de Olympische Spelen.'

    Van Aert 'Ik zal daar ook wel een paar dagen nodig hebben om aan het weer te wennen. Wat dat betreft zijn de jongens die niet in deze Tour zitten in het voordeel.'

    Van Aert 'Het was wel plesant om te voelen dat ik steeds goed herstel. Het is de bedoeling om met deze benen richting Tokio te gaan. Dat is moeilijk als je nog zes dagen volle bak moet gaan.'

    Vanthourenhout 'In theorie zijn renners die uit de Tour komen in het nadeel. Laat je het over aan de inspanningsfysiologen, dan zeggen die dat het beter is om twee weken van tevoren in Tokio te zijn, voor een betere aanpassing aan de temperatuur en om het tijdverschil te verwerken.'

    Nibali ' Misschien stap ik in de Tour wel eerder af. Ik wil in topvorm zijn in Tokio. Het is mijn droom om daar te winnen, al wordt dat natuurlijk niet makkelijk.'
    7 oktober 2021 19:31
    @innsbruck,
    Dat betreffende seizoen was San Sebastian 1 van de hoofddoelen van Evenepoel. Kijk de berichtgeving van destijds er nog maar even op na.

    Slimme keuze, want zoals hierboven gesteld zijn er heel weinig anderen die daar top aan de start staan. In tegenstelling tot de OS is San Sebastian eigenijk een nietszeggende wedstrijd; niemand in de TdF zal zich in de laatste week gaan inhouden voor San Sebastian, terwijl er juist heel veel renners in de afgelopen TdF met Tokyo in hun achterhoofd rond reden. Goede benen, een beetje onderschatting, en alles viel daar in San Sebastian in zijn plooi voor ketje.

    Verder denk ik dat iedereen er wel van overtuigd is dat hij de finales in grote klassiekers kan kleuren, en zonder problemen top 10 gaat rijden in Lombardije. Maar er is een groot verschil tussen de finale kunnen rijden, de finale kunnen kleuren, en uiteindelijk winnen van een klassieker. Vraag maar eens aan pakweg Boogerd, die heeft ook al heel veel finales gekleurd. En ook die werd ondanks zijn beperkte erelijst echt wel geviseerd in grote koersen.
    7 oktober 2021 20:04
    Olympische Spelen 2016.
    Weg: Van de top 20, reden er 19 renners de Tour en ze bereikten alle 19 Parijs.
    5 renners uit die top 20 hadden top 10 gereden in de Tour.

    Tijdrit: Van de top 10 reden 8 renners de Tour, 3 van hen bereikten Parijs niet.

    De Tour eindigde op zondag 24 juli; de Olympische koersen werden op zaterdag 6 (weg) en woensdag 10 (tijdrit) augustus afgewerkt.

    Nibali, die ten val kwam in de Olympische wegrit en moest opgeven, reed de Tour 2016 gewoon uit, ofschoon hij geen zicht had op een ereplaats.
    7 oktober 2021 20:56
    Jacco, welke conclusie trek je?

    Van de top-10 Rio heeft niemand een topklassement in de Tour gereden. De nummer 7 en 8, de rest reed geen klassement. Topfavoriet Nibali reed dat jaar de Giro voor klassement en de Tour als voorbereiding. In de tijdrit (Cancellara, Dumoulin, Froome) was het Cancellara die eerder uit Frankrijk vertrok vanwege die gewenste ideale voorbereiding.
    De kilometers van de Tour kunnen heel goed als training dienen, maar je 21 dagen uit elkaar trekken en zeer diep in de reserves tasten dat bouwt niet op maar breekt af. Dat is geen persoonlijke mening maar basic trainingsleer.
    Vorig jaar werd MvdP 6e in Luik, de dag na een 50 km lange solo in Binckbank. Dat is ook zo’n voorbeeld van ‘ondanks’ en niet ‘dankzij’ (buiten de corona puinhoop die weken). De absolute wereldtop kan op 95% conditie wedstrijden winnen en daar tegenstanders verslaan die op hun eigen 99% qua vorm zitten. Een groot deel van de wereldtop rijdt de Tour.
    7 oktober 2021 21:52
    Clasica is niveau Amstel, zowel in bezetting als UCI/PCS scores. Nuff said. Hij deed dit trouwens als neoprof.
    7 oktober 2021 22:17
    nogal wiedes dat Froome de Tour niet verliet voor dat dik uur in Rio, hij droeg het geel...

    wat Dumoulin betreft: de 18de etappe van die Tour was de tijdrit van Sallanches naar Mégève

    jonges jonges, argumenten van ...
    7 oktober 2021 22:38
    @Panache
    Jij haalt citaten aan van personen die stellen dat renners die uit de Tour komen in het nadeel zijn op de OS. Ik lees geen verdere specificaties, dus of het om rittenjagers, klassementsmannen of sprinters gaat blijft ongewis. Ook niet in hoeverre ze zich uit elkaar hebben moeten trekken tijdens de drie weken.

    Conclusie die ik trek is dat blijkbaar veel renners baat hebben bij het rijden van de Tour, op welke manier dan ook, om goed voor de dag te komen op de OS. Een algemeenheid als “In theorie zijn renners die uit de Tour komen in het nadeel” zegt mij daarom niet zoveel.
    Gezien het Olympisch podium dit jaar lijkt mij zelfs enige inspanning tijdens de Tour niet zo’n groot probleem, ondanks dat ze alle 3 tot de buitencategorie behoren.

    Dat het mogelijk is hoogvorm door te trekken na een bepaald doel naar een volgend mikpunt niet veel later mag als bekend worden verondersteld.
    7 oktober 2021 22:46
    Je bent de draad volledig kwijt Innsbruck. Niet erg, maar suggereren dat iemand het apart vindt dat Froome met het geel in de Tour blijft is dermate logisch dat er wel een belletje mag rinkelen denk je niet?
    Het is al lang duidelijk dat je geen kennis hebt van trainingsopbouw en dat is absoluut geen schande dat geldt voor een groot deel van het forum, maar wat basis is wel handig binnen deze discussie.
    7 oktober 2021 22:53
    Cognitieve dissonantie, die ga ik onthouden! M.b.t. dit topic zou ik daar ook meta-geredeneer willen aan toevoegen ;)
    7 oktober 2021 22:55
    @jacco
    “Jij haalt citaten aan van personen die stellen dat renners die uit de Tour komen in het nadeel zijn op de OS”

    Niet helemaal. Wat ik zeg is dat Pogacar, Carapaz als hoofddoel de Tour hadden en de OS slechts als subdoel. Hun vorm heeft in de Tour de 100% aangetikt en was op de OS lager. Gedachte experiment: indien er een kloon van Pogacar bestond die in mei 2021 gefabriceerd was en die klaargestoomd werd voor de OS als hoofddoel, dan had deze kloon de Tour niet op deze wijze kunnen rijden omdat het een afbraakinspanning is. De kloon had de intensiteit opgebouwd richting Tokio en misschien wel goud gehaald.

    Edit: deze post is in het verlengde van adelaar van antwerpen, komt op hetzelfde neer.
    7 oktober 2021 23:01
    Panache
    doet er gewoon niet toe om die uitslag erbij te halen. Cancellara kon weg, die andere 2 niet. Maar of dat het verschil gemaakt heeft? Cancellara won nagenoeg alles in de TT. Al die trainertjes en zelf met licht overgewicht kampende voedingsspecialistjes willen graag geloven dat ze met exacte wetenschap bezig zijn en als ik me zoals jou mag baseren op uitspraken van renners, hier heb je er een:

    "aaa yeah aaa hopefully the legs are good ... yeah we see aaaa"


    die kunnen helemaal niet "PIEKEN" naar 1 dag joh, dat is give or take 2 weken topvorm met enkele slechte dagen ertussen en ze zitten er vaak naast (eerste 2 week GT goed, 3de week pas goed+San seb, OS)

    die slechte dagen kan je niet kiezen en die dag superbenen ook niet
    achteraf pochen "jaa we naar deze dag gepiekt" ...
    ik vind het zo'n jomanda geleuter
    7 oktober 2021 23:13
    Cognitieve dissonantie aka rechtpraten wat krom is - dat is voor veel forumleden hier (specifiek bij Evenepoelposts) dagelijkse kost.
    7 oktober 2021 23:26
    Panache
    "Hun vorm heeft in de Tour de 100% aangetikt en was op de OS lager."

    Hoe kun je dat nu beweren? Jij hebt niks van die gasten hun data.
    Je hebt best iets van verstand maar poneert de zaken hier alsof je de waarheid in pacht hebt. Tot in de kleinste details. Lachwekkend gewoon.
    7 oktober 2021 23:35
    @ Djerkson, klopt helemaal.
    Maar dat geldt zowel voor de 'tegenstanders' als de 'voorstanders' van Evenepoel.
    Waar de tegenstanders elke overwinning van hem weten te nuanceren (tot in den treure) weten voorstanders alle 'vervelende' trekjes of mindere uitslagen recht te praten, terwijl dat ook niet hoeft (en volgens mij ben jij daar 1 van).

    Al bij al snap ik niet dat 'wij' als allemaal zijnde wielerliefhebbers niet gewoon kunnen genieten van prachtige prestaties, of dat nu Roglic, Pogacar, Evenepoel, Van Aert of Van der Poel is.

    @ Insbruck: iemands reactie "lachwekkend" noemen, komt niet echt geloofwaardig / ter zake doende over als je zelf de volgende termen bezigt:
    "Al die trainertjes en zelf met licht overgewicht kampende voedingsspecialistjes"

    Daarmee plaats je jezelf boven deze 'professionals' en ik heb niet het idee dat dat jouw plaats is.
    7 oktober 2021 23:42
    @Sjonge jonge
    Mensen zijn gelukkig en enthousiast na indrukwekkende wielershows. Normaal volgens mij.

    panache, michelangelo ea. weten van een feestje op 100km van hun deur en komen af om te zeuren dat de muziek te hard staat. Vanwaar de roeping om het enthousiasme te temperen?


    Ik vind dat niet normaal.

    8 oktober 2021 00:00
    @ Innsbruck, volgens mij zeg ik in mijn post ook dat ik juist vind dat je moet genieten van de mooie momenten in het wielrennen.
    Mij is het echt om het even of dat Evenepoel, een andere Belg, een Nederlander, Sloveen of Keniaan is.

    Jij begint opeens over een hele andere discussie, die ik niet aanzwengel.

    Maar de manier waarop jij op andermans mening / gedachte reageert komt nogal badinerend en arrogant over en volgens mij heb je dat helemaal niet nodig.

    Dat is overigens alleen mijn mening, of je daar iets mee doet of niet is helemaal aan jou.

    Ik vind het vooral jammer dat deze site een soort bash is geworden tussen anti en pro Evenepoel.
    Dat is absoluut niet (alleen) door jou, maar met jouw reacties draag je hier wel aan bij. Ik heb niet de illusie dat ik dit ga oplossen, maar probeer toch enige nuance te brengen bij sommige regeerders in de hoop dat men in het vervolg beide kanten van het verhaal probeert te begrijpen en dat in hun reacties terug laat komen.
    8 oktober 2021 00:19
    zogezegd omdat de occasionele post in de trant van "Evenepoel gaat vanaf 150km aanvallen en de koers winnen" een soort disrespect impliceert.

    Ik lees het over MVDP ook. En dan is zie je ze niet op de rem trappen.

    Waarom zou je ook? Zo zijn fans/liefhebbers toch? Met enige zin voor overdrijving een voorspelling maken. Is toch onschuldig? Ik denk dat de meeste het niet eens menen. En dan hebben we het over hoop en al 5 'overenthousiaste' posts.
    8 oktober 2021 09:02
    @Sjonge jonge: ik reageer gewoon op artikels omdat velen hier de mens en de renner Evenepoel met elkaar verwarren of gelijkstellen. Ja, hij heeft zijn (voetbal)maniertjes en een gezonde dosis vertrouwen/arrogantie die weerzin kan oproepen. Helaas wordt alles omtrent zijn persoon zodanig uitvergroot dat nuances (dé renner) ver te zoeken zijn. Blijft over: de renner en daar wordt werkelijk alles erbij gehaald om het toch maar te laten uitschijnen dat het een zwaar over het paard getilde renner is. En dat is hij zeker niet, leeftijd, palmares en manier koersen indachtig.
    Voorts, ga maar na: ik maak er geen sport van om renners af te breken en vooral - ik geniet van deze mooie sport, of ze nu Roglic of Van der Hoorn heten. We leven in gouden wielertijden, misschien wel de meest interessante die ik ooit heb mogen zien (sinds ik het volg vanaf eind jaren '80).
    8 oktober 2021 09:33
    In dit topic wordt Evenepoel helemaal niet afgebroken. Het draadje is verzand in een wat algemene discussie over trainingsopbouw en wat de plek op de kalender voor invloed heeft op de aanwezige renners en hun vorm. Uit de hoek van de 'criticasters' lees ik zelfs bergen complimenten richting de jonge Belg. Ook in dit draadje is het toch echt 11 na 11 die met zijn reactie om 14:34 de toon verandert. "Als je de reacties hier leest, blijkt hij bij machte om mensen tot de meest geestige tegenstrijdigheden te dwingen.... De meningen zijn haast schizofreen."
    8 oktober 2021 09:51
    @Panache, helemaal gelijk. En bijna beangstigend hoe trainingsleer en trainingsopbouw worden weggezet als futiliteit in de wielersport. Wetenschappelijke onderbouwingen die niet tellen als het niet past in de argumentatie (waar hebben we dat nog gezien...)


    @Djerkson, ik kan de renner en de persoon niet los zien van elkaar. Het zijn geen twee verschillende poppetjes, maar gewoon 1 mens. Het zijn geen anonieme zwift-poppetjes op een playstation. En dat maakt dat Evenepoel zowel een aantrekkelijke renner is alsook een naar mannetje, alles in 1 persoon. En ik beoordeel het geheel. Het meest vervelende is dat je dan wordt weggezet als 'feestverstoorders' zoals in 1 van de posts van innsbruck / harrogate hierboven. Alsof je enkel wat mag vinden van zijn fietsprestaties, en het moet ook nog eens positief zijn.
    8 oktober 2021 10:17
    Dat jij persoon en coureur niet scheiden kan is genoegzaam duidelijk ja. Persoonlijk vind ik dat niet echt te berdeneren, qua persoon kennen we die lui een beetje van interviews en statements, laten we zeggen 19,78%. Qua coureurschap een stuk beter, zeker vd geoefend kijker, ik zou stellen 88,34%. Een beetje rationeel mens past dat dan ook in de juiste verhouding toe.
    8 oktober 2021 10:24
    Romans, mensen zijn per definitie irrationeel. En iedere dag laten de reageerders op WF zien dat dat klopt.
    8 oktober 2021 10:41
    OK, maar dan lullen ze wel uit hun nek natuurlijk.

    Je zult dan altijd zien ook : 'Ik heb eens met Gianni geouwehoerd en het is toch best een toffe peer!' Dan kan je het even goed overslaan.
    8 oktober 2021 10:45
    Romans,
    ik geloof niet in dat procenten geneuzel,of een renner op de fiets en een renner naast de fiets.
    Evenepoel demarreert (wielrenactie) op het WK op 180 km van de streep, omdat hij zich (vanuit zijn persoonlijkheid) niet neer wilde leggen bij de opdrachten die hij mee kreeg. Als hij een dienstbare en betrouwbare persoonlijkheid was, dan had hij nooit op dat moment op die manier in de koers gezeten.

    Wat ik wil zeggen: zonder zijn persoonlijkheid geen "Remcootjes'. En helaas is het te vaak zo dat zijn in basis mooie acties in de koers worden ingegeven door eigenschappen als egoisme, geen boodschap hebben aan afspraken, zelf in de spotlight willen staan, de bovenste aap op de rots willen zijn, etc. Allemaal zaken die ten koste gaan van een ander. De een vindt het prachtig dat hij in de Giro 2 boniseconden pakt om net boven zijn ploegmaat te staan, ik vind het een teken van disrespect richting je ploeggenoot. De een zit te genieten als hij op het WK op 180 km van de streep al in de aanval gaat, ik vind het een dikke middelvinger naar al zijn ploegmaats. Het levert hem successen op en een horde fans, maar het heeft ook gewoon een hele duidelijke keerzijde.

    Daar mag jij wat vinden, en ik ook. Allemaal prima, en mooi discussievoer. Helaas is het posten van een opinie als deze bijna een garantie om een berg nare op de man gespeelde reacties terug te krijgen....
    8 oktober 2021 13:51
    Nog nooit zoveel reacties op een post (klein verzet) gezien omtrent kleintje pils
    8 oktober 2021 16:47
    Het ging hem erom dat @Klein Verzet weer verviel in scoreboardjournalistiek, wat men probeerde te weerleggen met San Sébastian, dat dan weer onderuit gehaald werd, terwijl,

    als je gewoon geen koeievla in de ogen had tijdens het EK en WK gezien hebt dat Evenepoel klaar is om mee te dingen naar WT koersen met de beste renners van de wereld aan het vertrek.

    Het is geen springveer, maar ook geen stijkijzer à la Bardet. Misschien meer een type Nibali, (waar hij qua palmares of koersintellect nog niet aan de enkels komt.) Dat was ook een goeie tijdrijder vroeger. En als Nibali niet kon winnen lag dat niett aan "te vroeg". Kan gewoon niet rekenen op zijn sprint tegen de 4 meest explosieve klimmers maar wel bv tegen een Mollema, Vlasov, Schachmann etc..
    8 oktober 2021 17:39
    Wat een totaal zinloze discussie hier vrienden, heerlijk gewoon!
7 oktober 2021 11:18
Jammer dat Colbrelli niet meedoet, je weet maar nooit.
    7 oktober 2021 16:43
    Die is zijn banden aan het plakken
    9 oktober 2021 11:38
    Zijn achterwiel draait nog steeds.
7 oktober 2021 12:15
‘t Is weer voorbij, die mooie wielerzomer…

De Slovenen hier de topfavorieten. Pogi aan het komen en was in het voorjaar in LBL een pak beter dan Roglic, dus voor mij nog geen uitgemaakte zaak. Kan hem ook pakken in de sprint.

Voor Evenepoel wordt dit denk ik heel moeilijk. Moet alleen aankomen en om de allerbeste renners ter wereld te lossen, dan gaat hij wel héél goed moeten zijn. Alaphilippe en Almeida schat ik hier toch ook net iets minder hoog in dan de Slovenen, dus om ‘het ploegenspel’ te spelen is ook niet altijd zo evident als de kopman van een andere ploeg beter is.

Woods zie ik hier ook wel weer meespelen vooraan en ook benieuwd wat Abuelo Valverde nog kan.
    7 oktober 2021 12:32
    Vooral Roglic heeft indruk gemaakt de laatste tijd. Pogi lijkt het net niet te hebben.

    En vwb Evenepoel / DQS: "moeilijk gaat ook" (aldus Laurens TD). Alleen lijkt Almeida structureel niet sterk genoeg tegen Roglic, lijkt Flip (de enige die sterk genoeg is in een 1op1) iets te veel decompressie te hebben na het WK, en is Evenepoel kansloos in de eindsprint. Die zal ergens alleen weg moeten komen, maar waar en hoe...??

    Daar zullen dus heel veel puzzelstukjes op de goede plek moeten vallen, en her en der ook ego's opzij gezet moeten worden. Evenepoel is daar niet goed in gebleken in het lichtblauw van de nationale ploeg, maar wie weet dat het donkerblauw van DQS een iets andere uitwerkingheeft.

    Wie weet wel ergens een vierde of een vijfde hond die er met het been vandoor gaat, dat lijkt me nog bijna waarschijnlijker dan Roglic of iemand in het blauw....
    7 oktober 2021 21:36
    Ik heb de indruk dat Pogacar net weer op tijd in vorm begint te komen. Laatste 2 koersen reed hij weer goed. Toen Rev won had hij wat pech. Dag erna goed gereden ondanks vermoeiende koers in de benen.
7 oktober 2021 12:25
Roglic tegen quickstep. Ik verwacht een vroege opening van de finale door quickstep.
7 oktober 2021 12:49
Ik zoals eerder gezegd ga voor een Ulissi , waar er veel vechten om een been gaat er een Italiaan mee heen…. Ondanks de afstand is hij levensgevaarlijk in dit soort koersen
7 oktober 2021 14:06
Voor mij toch evenepoel de favoriet, lijkt toch wat boven de rest te staan in zijn laatste koersen.
    7 oktober 2021 18:27
    Serieus? tegen deze mannen heef het tot dusver altijd afgelegd. Tactisch rijdt hij zeer slecht. Hij zal alleen kunnen winnen na een lange solo ontsnapping denk ik en ik denk niet dat dat gaat lukken deze ronde.
    7 oktober 2021 20:12
    Alaphilippe is vlg DCQ de kopman. Dan lijkt het me niet voor de hand liggend dat Evenepoel topfavoriet is... Als alles meezit heeft DCQ wel de meeste troeven.
    Vwb de uitslagen van de afgelopen Italiaanse 'voorbereidingskoersen', zegt dat mi niet zoveel. Elke renner en team hebben zo hun eigen aanpak, agenda, motivatie etc. De kans dat Roglic wint is als hij solo aankomt...zie Luik bijvoorbeeld vorig seizoen. Daar waren Flip en Pogi sterker in de sprint. Gok op een outsider: Woods, Valverde, Mollema, Moscon of Nibali!!
7 oktober 2021 14:09
Ik ga gewoon eens voor Evenepoel. Niet omdat ik het zo'n leuke gozer vind (verre van) maar ik geloof wel dat hij op de fiets klasse genoeg heeft om zich staande te houden tussen de grote jongens. Wordt een goede testcase.
7 oktober 2021 19:27
Ik ben er niet zo zeker van dat REVKET nog steeds 'alleen met een lange ontsnapping' winnen kan. Laatste keer dat ik hem dat spelletje zag verliezen was het er tegen eentje die dat best goed kan, hij is er fanatiek genoeg voor om dat flink geoefend te hebben. Ook een wat latere aanval tot aan een Nijdammetje heeft ie in de tas en dat zijn eveneens geen lange ontsnappingen hè.
    7 oktober 2021 19:39
    ik acht hem zelfs kansrijker als hij zijn kruit droog houdt tot in de diepe finale. Niet tot in de allerlaatste km (want dan is er geen twijfel en wordt ie gehaald), maar ergens tussen km 7 en 2. Van de finish bedoel ik dan!

    Minder episch dan een solo zoals in de Druivenkoers of de grote prijs Gnocchi, maar wel een stuk realistischer. Zeker als ook Almeida en Alaphillipe nog in de buurt zijn.
7 oktober 2021 20:07
als het een sprintje wordt tussen degenen die hier sterren krijgen, dan zie ik toch eerder almeida winnen dan een sloveen, dus die zullen ze wel moeten kwijt raken.
7 oktober 2021 20:18
Mäder moet de meerdere van zo’n Zaugg zijn…
Geen enkele Bahrein-Merida man bij de WF-favorieten, dat is: superieur verstoppertje spelen…
7 oktober 2021 20:21
Een scenario: Flip - de aangewezen kopman - zegt in of voor de finale tegen kleine Eddy, ga maar. Als dank voor je sleurwerk tijdens het WK. Voor de meet wordt Remco ingerekend, en Flip in de aanhanger zegt in de sprint bedankt! Flip is bijzonder uitgekookt.
7 oktober 2021 21:47
Tim Wellens is kansloos, zegt hij zelf in de lokale krant HbvL. Hoewel hij ih verleden mooie uitslagen reed hier, geeft hij aan niet snel genoeg dit seizoen te kunnen afsluiten. Ook: hij heeft geen reden voor zijn matig seizoen. Ketonen?
    8 oktober 2021 00:35
    Denk het niet, Van der Sande, Kron, Van Moer en Vermeersch laten naast Ewan natuurlijk wel goede dingen zien bij LTS. Mijn inschatting is dat Tim al te lang rijdt bij zijn huidige ploeg, hij zou eens bij een andere werkgever aan de slag moeten. Het is te vertrouwd en veilig allemaal voor hem bij de Lotto. Rust roest.
    8 oktober 2021 13:59
    Thomas de Gendt al helemaal de laatste tijd niets meer van gezien of gehoord. Geblesseerd, sabbatical, Dumoulintje?
    8 oktober 2021 15:11
    @Pietspeed: hij had er genoeg van na de Tour, mentaal en fysiek leeg. Nog een laatste keer herbronnen deze winter en dan fiets aan de haak na afloop van het komende seizoen.
    8 oktober 2021 19:43
    Ok, maar jammer, had hem graag nog wel een paar seizoenen mooie solo's zien doen.
7 oktober 2021 22:46
De grote verrassing zaterdag: Lorenzo Rota!
8 oktober 2021 06:34
Remco weer als knecht?
8 oktober 2021 07:55
Maxim van Gils
    8 oktober 2021 20:24
    Eindelijk nog eens een inhoudelijke reactie. Maxim Van Gils, wie weet? Na Brent Van Moer en Florian Vermeersch misschien een nieuw talent van Lotto Soudal die doorbreekt. Hij was in ieder geval goed bezig in Gran Piemonte. Ik hou hem morgen in de gaten

Reacties zijn gesloten.