Voorbeschouwing: Renewi Tour 2023 – Topsprinters trekken massaal naar opvolger Benelux Tour
foto: Cor Vos
Jeen de Jong woensdag 23 augustus 2023 om 13:45

Voorbeschouwing: Renewi Tour 2023 – Topsprinters trekken massaal naar opvolger Benelux Tour

Het is weer tijd voor de enige WorldTour-rittenkoers van de Lage Landen, de Renewi Tour! De Renewi Tour? We hebben het hier over de opvolger van de Benelux Tour. De ronde heeft een nieuwe naam en is – na een jaar afwezigheid – ingeperkt tot een vijfdaagse, maar de kwaliteit van het deelnemersveld is behouden gebleven. Naast topsprinters als Jasper Philipsen, Tim Merlier en Dylan Groenewegen, staan er ook voldoende klassementskleppers aan het vertrek. Wie volgt Sonny Colbrelli op? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

De naam Renewi Tour is nieuw, maar de wedstrijd erachter kent een rijke (voor)geschiedenis. De koers is namelijk voortgekomen uit de Ronde van Nederland, die voor het eerst verreden werd in 1948. Op de erelijst van de etappekoers staan veel grote namen uit de wielerhistorie, zoals viervoudig eindwinnaar Gerrie Knetemann, Tourwinnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk, wereldkampioen van 1979 Jan Raas en Erik Dekker, de eindwinnaar van de Wereldbeker 2001.

Eneco Tour
Voor de editie van 2001 dreigde de organisatie te moeten bezuinigen, maar energieleverancier Eneco sprong in de bres. Voor het bedrijf was het een mooie kans om zijn naamsbekendheid te vergroten met de liberalisering van de energiemarkt. In 2002 verdween de Ronde van Nederland zo als naam en voortaan heette de Nederlandse koers de Eneco Tour.

De ronde ging op dat moment over vijf wedstrijddagen, maar volgens de nieuwe doelstellingen moesten dat er uiteindelijk zeven worden. Een uitbreiding naar Duitsland en België was daarvoor noodzakelijk, ook gezien de belangen van de hoofdsponsor bij het opengaan van de Europese energiemarkt. De lucratieve ProTour van de UCI bracht de Nederlandse ronde een paar jaar later samen met Belgische organisatoren, waardoor de vernieuwde Eneco Tour vanaf 2005 een Nederlands-Belgische ronde werd.

Wellens won de Eneco Tour in 2015 voor de tweede keer op rij – foto: Cor Vos

Bobby Julich won de eerste editie van de vernieuwde Eneco Tour. In de jaren die volgden, wisten José Iván Gutiérrez (2007 en 2008), Edvald Boasson Hagen (2009 en 2011) en Tim Wellens (2014 en 2015) de ronde meerdere keren achter hun naam te zetten. Andere winnaars waren onder meer Lars Boom en Niki Terpstra.

BinckBank en Benelux
In 2017 ging de ronde verder als de BinckBank Tour. Onder die naam werden Tom Dumoulin (2017), Matej Mohorič (2018), Laurens De Plus (2019) en Mathieu van der Poel aan de erelijst van de koers toegevoegd. Laatstgenoemde sloeg in 2020 toe in de slotrit naar Geraardsbergen met een solo van meer dan vijftig kilometer. De op dat moment Nederlands kampioen werd in de laatste kilometers nog bijna gegrepen, maar hield uiteindelijk nipt stand en sloeg zo een dubbelslag.

Een jaar na de zege van Van der Poel kwam er weer een nieuwe naam. De BinckBank Tour werd de Benelux Tour. Uiteindelijk is de wedstrijd onder die naam maar één keer verreden, want in 2022 kon de koers niet doorgaan vanwege logistieke problemen en moeilijkheden op mediavlak. En vanaf 2023 is Renewi – afvalverwerker en recyclebedrijf – dus de naamgever van de ronde. “De vijfdaagse wielerwedstrijd wordt onder impuls van de nieuwe titelpartner Renewi een voorbeeldevenement op het vlak van duurzaamheid”, kondigde de organisatie in mei dit jaar aan.

Van der Poel wint de slotrit in 2020 en trekt de eindzege naar zich toe – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars Renewi Tour
Benelux Tour
2022: Niet verreden vanwege logistieke problemen en moeilijkheden op mediavlak
2021: flag-it Sonny Colbrelli

BinckBank Tour
2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2019: flag-be Laurens De Plus
2018: flag-si Matej Mohorič
2017: flag-nl Tom Dumoulin

Eneco Tour
2016: flag-nl Niki Terpstra
2015: flag-be Tim Wellens
2014: flag-be Tim Wellens
2013: flag-cz Zdeněk Štybar
2012: flag-nl Lars Boom


Laatste editie

In 2021 werd de eerste en achteraf enige Benelux Tour verreden. De zevendaagse begon met een rit in Friesland, van Surhuisterveen naar Dokkum. Dat kon natuurlijk maar één ding betekenen: waaiers. En inderdaad, in Dokkum sprintte een sterk uitgedund peloton om de zege. Tim Merlier was de snelste en pakte de eerste leiderstrui. Een dag later, in de tijdrit van en naar Lelystad, raakte hij het kleinood alweer kwijt aan Stefan Bissegger, die ook de dagzege pakte.

In Hoogerheide leek het opnieuw een sprint te worden, maar een kopgroep bleef de sprintende meute nipt voor. Rasaanvaller Taco van der Hoorn ging met de zege lopen. Op dag vier stak het peloton de grens over en sprintte Merlier naar zijn tweede ritzege in Ardooie. Een derde overwinning kwam er niet, want de volgende rit kwam op naam van Caleb Ewan. Stefan Bissegger moest in de heuvelachtige finale lossen en stond zijn blauwe trui af aan landgenoot Stefan Küng.

Küng begon dus als leider aan het slotweekend, maar in de klassieke Ardennenrit op zaterdag nam Sonny Colbrelli de macht over. Nadat een sterke Tom Dumoulin de eerste schifting had gemaakt op de Côte de Saint-Roch, reed de Italiaan weg met zijn ploeggenoot Matej Mohoric en Marc Hirschi. Colbrelli ging vervolgens alleen door en hield stand tot op de streep. Hij sloeg zodoende een dubbelslag. In de slotrit naar Geraardsbergen eindigde Colbrelli op korte achterstand van Mohoric als tweede, wat genoeg was om de eindzege op de eisen. Een kleine maand later zou hij met Parijs-Roubaix de grootste en laatste zege uit zijn carrière boeken.

Het podium van de Benelux Tour 2021 – foto: Cor Vos

Eindklassement Benelux Tour 2021
1. flag-it Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious) in 24u14m29s
2. flag-si Matej Mohoric (Bahrain Victorious) op 29s
3. flag-be Victor Campenaerts (Qhubeka NextHash) op 1m14s
4. flag-be Tim Wellens (Lotto Soudal) op 1m26s
5. flag-ch Stefan Küng (Groupama-FDJ) op 1m28s


Parcours

De Renewi Tour duurt dit jaar slechts vijf dagen, van woensdag tot en met zondag. Vier van de vijf ritten worden in België verreden, slechts één in Nederland. Het verschil gaat waarschijnlijk gemaakt worden in de tweede en derde etappe. Rit twee betreft een tijdrit in het Zeeuwse Sluis, rit drie een exercitie door de Vlaamse Ardennen – met finish op de Vesten in Geraardsbergen. De slotetappe naar Bilzen bevat ook nog wat heuveltjes, maar moet voor veel snelle mannen te doen zijn.


Woensdag 23 augustus, Etappe 1: Blankenberge – Ardooie (182,9 km)

De eerste etappe van de Renewi Tour is een kleine 183 kilometer lang en gaat van Blankenberge, aan de kust, naar Ardooie. In die aankomstplaats moeten vijf lokale ronden van zo’n 16 kilometer afgelegd worden.

De rit kent geen noemenswaardige obstakels, maar toch kunnen ambitieuze renners al een slag slaan. De Groene Kilometer – de duurzame opvolger van de Gouden Kilometer – op achttien kilometer van de uiteindelijke finish bevat namelijk drie bonificatiesprints. Hier zijn steeds 3, 2 en 1 seconde(n) te verdienen. Het staat dus ook niet vast dat de eerste ritwinnaar ook de eerste groen-blauwe leiderstrui in ontvangst mag nemen.

Start: 12.50 uur
Finish: tussen 16.50 en 17.15 uur


Donderdag 24 augustus, Etappe 2: Sluis – Sluis (ITT, 13,6 km)

Op dag twee zullen de klassementsrenners er echt moeten staan. De vestingstad Sluis –  tegenwoordig een plaats met nog geen drieduizend inwoners, maar begin vijftiende eeuw de belangrijkste Bourgondische vloothaven – is dan namelijk start- en finishplaats van een 13,6 kilometer lange tijdrit. Het middenstuk van de chronoproef is redelijk technisch, maar voor de rest zijn er ook veel lange, rechte stukken. Voor hoogtemeters hoeven de renners niet te vrezen. De tijdrit is biljartvlak.

Start (eerste renner): 14.01 uur
Finish (laatste renner): rond 17.00 uur


Vrijdag 25 augustus, Etappe 3: Aalter – Geraardsbergen (171,2 km)

Vrijdag koninginnenritdag. Na een korte openingslus in de buurt van Aalter, gaat het vanuit die stad namelijk oostwaarts, naar de Vlaamse Ardennen. Het klimmen begint na zo’n zeventig kilometer, als de Edelareberg (1,3 km 4,2%) wacht. Daarna volgen bekende hellingen als de Leberg, de Berendries en Tenbosse. Met honderd kilometer in de benen komen de coureurs voor het eerst over de streep op de Vesten in Geraardsbergen. Daarna wacht nog een twee keer te verrijden ronde van zo’n 33 kilometer.

Het circuit begint met de oude finale van de Ronde van Vlaanderen: eerst de Muur van Geraardsbergen (1,2 km aan 7,3%), dan de Bosberg (0,7 km aan 6,8%). Tussen deze iconische beklimmingen zit in de tweede ronde ook nog een Groene Kilometer. Ná de Muur en de Bosberg volgt de Onkerzele Berg (1,7 km aan 3,8%). Vervolgens is het ongeveer tien kilometer wat vlakker, voordat de Denderoordstraat (0,6 km aan 7,5%) opdoemt. De top van deze kasseienklim ligt op vijf kilometer van de finish op de Vesten in Geraardsbergen, waar het ook nog stevig omhoog loopt.

Start: 12.50 uur
Finish: tussen 16.50 en 17.15 uur


Zaterdag 26 augustus, Etappe 4: Beringen – Peer (179,4 km)

De voorlaatste etappe van de Renewi Tour speelt zich af in de Belgische provincie Limburg. De start is in Beringen, de finish in Peer. Op de route liggen geen hindernissen, maar er is uiteraard wel weer een Groene Kilometer. Indien de verschillen nog beperkt zijn na de tijdrit en etappe naar Geraardsbergen, zal er op vijftien kilometer van het einde nog een hevige strijd plaatsvinden. De coureurs zitten dan trouwens al in de laatste van vier lokale rondes van 18,2 kilometer.

Start: 13.00 uur
Finish: tussen 16.50 en 17.10 uur


Zondag 27 augustus, Etappe 5: Riemst – Bilzen (187,3 km)

Op zondag moeten de renners relatief vroeg uit de veren. De slotrit van Reimst naar Bilzen start al om kwart voor elf. De etappe bevat slechts vier verschillende hellingen, maar deze moeten allen wel meerdere keren beklommen worden. De Côte de Hallembaye (1 km aan 4,9%) en de Côte de Wonck (0,6 km aan 7%), in de provincie Luik, liggen elk drie keer op de route. Dat geldt ook voor de Slingerberg (0,6 km aan 7,8%), die zich in Belgisch Limburg bevindt en dus niet verward moet worden met de Slingerberg in Nederlands Limburg.

De Keiberg (0,4 km aan 6,8%) staat vier keer op het menu en is ook de laatste helling van de dag. Op vier kilometer van het einde wordt de top voor de laatste keer gerond. In 2021 zat de Keiberg, samen met de qua zwaarte vergelijkbare Lenteberg, ook in de vijfde etappe van de (toen nog) Benelux Tour. Destijds eindigde de etappe in een massasprint en ging Caleb Ewan met de zege lopen. Wel was het peloton uitgedund tot zo’n veertig, vijftig renners.

Start: 10.45 uur
Finish: tussen 14.50 en 15.15 uur


Favorieten

Ondanks dat de Renewi Tour dit jaar overlapt met de Vuelta a España, kan de organisatie rekenen op een sterk deelnemersveld. Vooral het aantal topsprinters aan het vertrek is niet mis. Maar later meer over de snelle mannen, eerst de klassementsrenners. De eerste naam die we opschrijven is die van Matej Mohoric. De Sloveen is in topvorm getuige zijn zege in de Ronde van Polen. Hij heeft het WK in Glasgow laten schieten om zich voor te bereiden op de koersen die hem wél liggen, zoals de Renewi Tour.

Dat Mohoric hier goed uit de voeten kan, heeft hij in het verleden al bewezen. In 2018 ging hij met de eindzege aan de haal en in 2021 was hij runner-up. Dat laatste jaar won hij bovendien de rit naar Geraardsbergen, die dit jaar (weliswaar in iets andere vorm) weer in het parcours zit. Wel zal Mohoric het in deze etappe moeten doen, want een rit door de echte Ardennen is er ditmaal niet en in de tijdrit moet hij wellicht wat tijd inleveren.

Mohoric verdedigde zijn geel (zij het nipt) succesvol in de tijdrit van de Ronde van Polen – foto: Cor Vos

Op Kasper Asgreen bijvoorbeeld, de Deens kampioen tegen de klok. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen 2021 kan ook toeslaan in de etappe over de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg, wat hem een van de topfavorieten voor de eindzege maakt. Op het WK op de weg noteerde Asgreen overigens wel een DNF, maar nadien reed hij nog een degelijke tijdrit. Veertiende. De vorm die hem in de Tour een etappezege opleverde, zal dus nog niet weg zijn. Met Yves Lampaertheeft Soudal Quick-Step nog een gevaarlijke klant in huis.

De Belgen hebben meer kanshebbers. Zo is er Tim Wellens, die de Eneco Tour – een voorloper van de Renewi Tour – in 2014 en 2015 won. Zijn laatste eindzege is alweer een tijdje geleden, maar in de tussentijd werd hij ook nog tweede (2017), derde (2018), derde (2019) en vierde (2021). Kortom: Wellens staat er altijd in deze wedstrijd, of die nou Eneco Tour, BinckBank Tour of Benelux Tour heet. Nadat hij lang uit de roulatie was door een val in de Ronde van Vlaanderen, lijkt hij nu klaar om ook te scoren in de Renewi Tour. Zijn vijfde plaats in de tijdrit van de Ronde van Polen doet vermoeden dat Wellens fris is en weer over goede benen begint te beschikken.

Asgreen klopt Pascal Eenkhoorn en wint de Tourrit naar Bourg-en-Bresse – foto: Cor Vos

Iemand waarvan we niet alleen vermoeden, maar weten dat hij momenteel over goede benen beschikt, is Alberto Bettiol. De Italiaan van EF Education-EasyPost viel al op in de Clásica San Sebastián en bevestigde daarna op het WK in Glasgow. Dat het Vlaamse werk Bettiol ligt, weten we. En met zijn huidige vorm kan hij ook zeker een knappe tijdrit voor de dag leggen. Houd hem dus maar in de gaten.

Ook goed op het WK: Jasper Stuyven. De Leuvenaar werd zesde in Glasgow, en dat nadat hij het nodige werk had verricht voor de Belgische ploeg. In de Renewi Tour zal hij weer voluit voor eigen kansen mogen rijden. Lidl-Trek heeft met Thibau Nys nog een outsider, maar met de tijdrit lijkt het parcours meer op maat van Stuyven, die nog vijfde werd in de chronoproef van de Ronde van België.

Bettiol reed een beestachtig WK – foto: Cor Vos

Ooit was Victor Campenaerts een pure tijdrijder, tegenwoordig niet meer. Hij is veel meer geworden dan dat. De 31-jarige Belg is een renner die de koers maakt en ook koersen af kan maken. Ongetwijfeld zal hij zich ook in de Renewi Tour weer smijten en als hij er vol voor gaat, zal hij ongetwijfeld ook gewoon een toptijdrit afleggen in Sluis. Met zijn optreden in de Tour de France en zijn overwinning in de Druivenkoers bewees Campenaerts alvast dat de conditie op punt is.

Over vorm gesproken! De nog maar 19-jarige Joshua Tarling veroverde op het WK in Glasgow brons in de individuele tijdrit. Niet bij de beloften, maar bij de grote jongens. Schrijf de Brit dus ook maar op voor de tijdrit in de Renewi Tour. Of hij de dag erna ook kan wedijveren met de besten in de Vlaamse Ardennen-rit, is afwachten. Tarling heeft zich in zijn schamele acht maanden bij de profs nog niet kunnen bewijzen op dergelijk terrein. Maar aan zijn motor zal het zeker niet liggen.

Campenaerts werd uitgeroepen tot meest strijdlustigste renner van de Tour – foto: Cor Vos

De laatste ster geven we aan Mikkel Bjerg, die toe natuurlijk een uitstekende tijdrit in huis heeft. Hij kan ook goed uit de voeten op de Vlaamse hellingen en keien, bewees hij dit voorjaar in Gent-Wevelgem (zesde) en de Ronde van Vlaanderen (vijftiende). Zijn ploeggenoot Matteo Trentin kan dat ook. De Italiaan was bovendien goed op dreef op het WK in Glasgow, tot hij ten val kwam. In de Renewi Tour zal hij er ongetwijfeld weer staan. Met ook nog Wellens in de gelederen kan UAE Emirates het tactisch spelen.

Tot slot, noemen we ook nog de namen van Fred Wright (Bahrain Victorious), Søren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), Jasper De Buyst (Lotto Dstny), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty), Tobias Foss (Jumbo-Visma), Florian Sénéchal (Soudal Quick-Step), Ide Schelling (BORA-hansgrohe), Daan Hoole (Lidl-Trek), Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty), Brent Van Moer, Florian Vermeersch (Lotto Dstny), Xandro Meurisse (Alpecin-Deceuninck), Greg Van Avermaet en Oliver Naesen (AG2R Citroën).

De definitieve startlijst is op het moment van publiceren nog niet bekend. Het kan zijn dat er later nog aanpassingen doorgevoerd worden.


Sprinters

Zoals gezegd, staan er de nodige topsprinters aan het vertrek van de Renewi Tour. Dat is niet zo verwonderlijk, want de snelle mannen krijgen relatief veel kansen. Maar liefst drie van de vijf etappes kunnen in een massasprint eindigen. Wordt Jasper Philipsen, die in de Tour de France vier etappes won, ook hier de grote slokop?

De concurrentie komt vooral uit de Lage Landen. Met Olav Kooij, Dylan Groenewegen, Tim Merlier, Jordi Meeus en Arnaud De Lie staan bijna alle grote Belgische en Nederlandse sprinters woensdag aan de start in Blankenberge. Eigenlijk ontbreekt enkel Fabio Jakobsen. Arnaud Démare (Arkéa-Samsic), Cees Bol (Astana Qazaqstan), Sam Welsford (Team dsm-firmenich), Elia Viviani (INEOS Grenadiers), Milan Fretin (Flanders-Baloise), Axel Zingle (Cofidis), Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) en Jonathan Milan (Bahrain Victorious) zijn wel van de partij.

foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Matej Mohoric
*** Kasper Asgreen, Tim Wellens
** Yves Lampaert, Jasper Stuyven, Joshua Tarling
* Søren Kragh Andersen, Brent Van Moer, Mikkel Bjerg, Fred Wright

Website organisatie
Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Woensdag blijft het zeker droog, maar de dagen erna neemt de kans op neerslag toe in Nederland en België. De maximum temperaturen komen in het weekend ook niet meer boven de 20 graden Celsius uit. Wel zal de zon zich elke dag wel even laten zien. De wind lijkt – vooralsnog – geen bepalende rol te gaan spelen.

De Renewi Tour is dagelijks live te volgen op Eurosport 1 en de online kanalen van Eurosport, Discovery en GCN. De meeste ritten zijn vanaf 15.00 uur te zijn. Houd voor de precieze uitzendtijden onze tv-gids Wielrennen op TV in de gaten.


RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
21 augustus 2023 09:14
Ooit de Ronde van Nederland, tegenwoordig een tweede Ronde van België
21 augustus 2023 11:15
Ik blijf het frappant vinden dat de organisatie bij de naam Benelux Tour nog zei dat dit een blijvertje was, hoogstens 'Benelux Tour powered by Renewi' zou een optie zijn, om dan na één (!!!) keer Benelux Tour alweer bakzeil te halen. Hoe dan?!
21 augustus 2023 08:46
We hebben een Benelux Gouvenou nodig. Wat n flauwe etappes: doorslagjes van de polder en Geerardsbergen Ééndaagse wedstrijden en dan nog wat Limburg en goldrace. Als het Benelux is: waarom dan geen pittige ritten over de lange Luxemburgse hellingen, n Martelange bv, of de minder bekende cols in Namen, kasseibaantjes in Henegouwen of gravel in waals brabant, wind en waaiergedoe in Zeeland of Friesland/Groningen, ontdekkingen in Oost Nederland. Het zou zelfs spannend kunnen zijn …
  21 augustus 2023 09:16
  'They need to step up their game' Directe concurrentie op de kalender van de Deutschland Tour die boeiender lijkt.
  21 augustus 2023 09:18
  Nee, wat deze ronde nodig heeft, zijn Nederlandse gemeentes die andere wielerkoersen willen organiseren dan starts van een grote ronde, EK's en WK's.

  Een Gouvenou van de lage landen kan bitter weinig als de lokale overheden geen koers willen hebben. Uiteindelijk is het aan de autoriteiten voor alle vergunningen e.d., niet wat Golazo wil.
  21 augustus 2023 11:09
  @Viktro, dat is een deel van het probleem, en zeker van belang, dus ja. maar er is meer: in België blijft men vasthangen aan al wat men al kent, er is geen enkele innovatie, men denkt niét out of the box en met luxemburg erbij kan je echt heel veel extra doen, dus ik ben het eens met Wheely, ze moeten wakker geschud worden daar, anders zal deze ronde snel dood zijn
  21 augustus 2023 12:11
  @ zietemgaan

  Nah, dat is natuurlijk gewoon te herleiden naar hetzelfde probleem als in Nederland: onwil. De Luxemburgse overheden hebben de behoefte niet te mee te doen, net als een hoop Belgische gemeenten geen interesse hebben.

  Uiteindelijk is de organisator ook afhankelijk van welke gemeente interesse heeft. Golazo kan niet zomaar lukraak routes gaan uittekenen.

  Ik zie ook niet goed wat geen innovatie willen hiermee te maken heeft. Het is uiteindelijk ook maar gewoon een wielerwedstrijd in een regio waar je überhaupt vrij weinig variatie hebt qua parcours. Je weet wel, de lage landen.

  Ik snap ook die vergelijking met Duitsland niet. Duitsland heeft de grootte, geografie en reliëf voor potentieel een grote ronde. Die variatie kunnen wij niet bieden.
  21 augustus 2023 18:30
  Ik dacht trouwens bij de naam Renewi Tour dat het ging om een ronde in een Thaise provincie of zo....
21 augustus 2023 08:21
Te weinig Nederland en te weinig Ardennen. We moeten in 2 wielerlanden met dergelijke gezamenlijke oppervlakte toch perfect 7 mooie etappes kunnen uittekenen? Zonde. En verder denk ik dat Tarling hoger gaat eindigen.
  21 augustus 2023 09:50
  Is Nederland dan een wielerland?
  Een fietsland ja zou ik zeggen.
  Maar een wielerland? Er zijn continu problemen om voldoende politie en andere te vinden voor het organiseren van een wedstrijd. Het gevolg is dat deze ronde slechts 1 tijdritje in Nederland kent.
  21 augustus 2023 10:20
  @Adorni Gedeeltelijk mee eens. Maar, anderzijds, slaagt de Simac Ladies Tour er wel elk jaar in met een aantal fatsoenlijke etappes op Nederlands grondgebied voor de dag te komen.
  21 augustus 2023 10:56
  Ik heb het vooral om de kwaliteit & populariteit van de renners. En bijgevolg toch ook wel de interesse van het publiek.
  21 augustus 2023 19:39
  Vorig jaar werd het hele rondje nog geschrapt omdat door het politieprobleem in Nederland...

  Heel rondje wel naar de kloten zo ja, 3 sprintritten, een tijdrit en een rit rond Geraardsbergen die eigenlijk helemaal niet zo zwaar is.
21 augustus 2023 08:19
Maakt Philipsen hier niet ook gewoon kans op het klassement? Ik snap dat het een sprinter is, maar hij lijkt me ook voor de zware etappes een redelijke kandidaat in dit veld.
  21 augustus 2023 08:29
  Verliest te veel in de tijdrit.
  21 augustus 2023 08:33
  Ja, maar een Nys krijgt ook een ster, en die is denk ik nog een stuk slechter in de tijdrit.
  21 augustus 2023 08:42
  Denk ook niet dat Nys een echte favoriet is hier maar de ster zal gebaseerd zijn op zijn podium in de Ronde van Noorwegen en daar zat een proloog van 7.4 km in.
  21 augustus 2023 19:46
  Een klimproloog, Wheely. Nys kan niet tijdrijden. Die moet hier inderdaad echt geen ster krijgen.
  21 augustus 2023 22:11
  Tja inderdaad nu je het zegt Samba, een klimproloog.
21 augustus 2023 09:45
De ronde is duidelijk het slachtoffer vh wk na de Tour. Vaak was de Binckbank Tour een alternatief voor de Vuelta als voorbereiding op het WK om aansluitend dan het canadese 2-luik erbij te nemen. Een maand na de Tour was het ook het perfecte moment voor de klassieke types om terug in competitie te komen. Beetje jammer nu alsook het parcours van slechts 5 etappes.
21 augustus 2023 10:04
Sporza zegt de de finale van elke etappe live op VRT 1 uit te zenden. De uitzending begint telkens tussen 15 uur en 15.15 uur.
21 augustus 2023 10:57
Erg verwarrend al die naamswijzigingen. Scheelt een hoop kijkers! Ben benieuwd hoe lang het Reniwi Tour blijft heten. Valt ook samen met Deutschland Tour, nogal ongelukkig.
21 augustus 2023 11:43
Off-topic: waarom kunnen we geen reactie meer plaatsen bij het item over de criteriums? Gisteren in Etten-Leur geweest, met o.a. afscheid Kees Maas. Zou wellicht een item waard zijn...

Overigens leuk gedaan, een tijdrit, wegrit en puntenkoers. En natuurlijk beide wereldkampioenen aan de start. Een mooi deelnemersveld daar, zowel bij de vrouwen als bij de mannen.
21 augustus 2023 22:05
Hee leuk, weer een koers in Maleisië..
22 augustus 2023 16:57
Zoals sommigen anderen hierboven ook al aangaven dacht ik ook dat dit één of ander rondje in Oost-Azië of Afrika was, maar nu blijkt het de BeNeLux tour te zijn waarvan je NeLux wel kan weglaten.

Misschien een idee om deze ronde in de toekomst te combineren met die van Duitsland en Polen ? Meer geld door meer internationale sponsoren en doordat drie verschillende organisatoren kunnen fuseren tot één, en daarnaast zal zo'n ronde ook iets meer allure hebben in het buitenland wanneer je er één fatsoenlijke bergetappe in kan leggen.

Dit is gewoon een tweede ronde van België geworden, enkel dan op World Tour niveau... Geen idee wie er vanuit Nederland in de organisatie zit voor dit rondje, maar die mogen ze ook wel buitenschoppen zou ik zo denken. Als je het al niet voor elkaar krijgt om gemeentes warm te krijgen om een start of aankomst te willen organiseren, dan ben je ongeschikt voor je functie.
21 augustus 2023 08:06
Het zou goed zijn als er naast de sponsor naam ook weer gewoon een losse naam voor deze koers is.

Wel maar een heel klein beetje Nederland dit keer.
  21 augustus 2023 08:45
  Je hebt de Baloise Belgium Tour, er is de Ronde van Wallonië en nu dus de Renewi Tour, maar geen enkele van deze 3 ronden heeft een fatsoenlijke Ardennenrit. Doodjammer.
  21 augustus 2023 09:29
  Noem het gewoon de Benelux Tour, zoals het zonder sponsornaam was.
  21 augustus 2023 10:11
  Noem het Renewi Benelux Tour. Sponsor tevreden en wedstrijd herkenbaar.

  Een rit door Luxemburg zal helaas wel nooit lukken. De lokale besturen doen daar nog moeilijker dan die in Nederland.
  21 augustus 2023 19:45
  @Nelson. De etappe rond Durbuy in de Ronde van België is wel degelijk een vrij fatsoenlijke Ardennenrit, alleen doen er daar weinig specialisten aan mee.

  Wallonië dat is heel erg ja, de helft van je gebied zijn Ardennen en dan ontwijk je ze als de pest.

  En dan dit rondje, WT onwaardig wat ze er nu van gemaakt hebben. Heel jammer, ik vond het eigenlijk altijd een top rondje. Het kon veel beter, maar nu weten we dus dat het ook nog veel slechter kon.
21 augustus 2023 10:17
@Redactie: Een uitbreiding naar Duitsland en België was daarvoor noodzakelijk.

Duitsland moet in deze Luxemburg zijn. Aangezien koers als een Benelux ronde bestempeld stond na de doorstart van de ronde van Nederland. Al deed de koers nooit Luxemburg aan, maar ten tijde van de finish in Sittard wel een klein uitstapje naar Duitsland
21 augustus 2023 10:45
Het is goed dat de koers weer terug is, maar er is wel ingeleverd zeg. Slechts 5 dagen, geen Ardennen, geen Limburg, geen mooie waaierrit in Zeeland en sowieso amper Beserlqnd.
  21 augustus 2023 10:46
  Laatste woord moet uiteraard Nederland zijn. Hele vreemde auto correct.
21 augustus 2023 13:13
Jammer dat de Vesten niet meer als slotstuk zijn opgenomen. Nu valt de beslissing waarschijnlijk in een Golden KM van een sprintersrit, of zoiets.
21 augustus 2023 14:23
Nu kan Madouas niet echt tijdrijden, maar ik zou m toch een ster gegeven hebben. Was op t WK toch echt niet slecht.
22 augustus 2023 11:11
Vind het enerzijds ook jammer dat er niet wat meer variatie in het parcours zit.
Maar anderzijds kan je dit wss niet zomaar op de organisator steken.

Het is al jaren moeilijker en moeilijker om koersen te organiseren in nederland, met als dieptepunt vorig jaar de afgelasting van deze koers. In 2020 werden de nederlandse etappes ook geschrapt vanwege de moeilijkheden met de covid-maatregelen.
Uiteindelijk moet er ook logistieke ( en financiele) ondersteuning zijn vanuit de gemeentes/regio's.
In vlaanderen is er die gekke wielercultuur en is dit allemaal geen probleem. In Nederland (en zelfs Wallonië) al veel minder.
Luxemburg weet ik eigenlijk niet.
Het feit dat er opnieuw nieuwe sponsor is en maar 5-dagen duurt ipv 7-dagen, denk ik wel dat er financieel geen overschot zal geweest zijn en daardoor de kern op de vlaamse etappes is gebleven
22 augustus 2023 15:02
@Verstandopnul De malaise zit diep, dat sowieso... Verder is Maleizen een deelgemeente van Overijse die in de Druivenkoers vorige week nog werd aangedaan (maar dus niet in dit rondje)
22 augustus 2023 15:41
Campenaerts is ziek en wordt vervangen door Slock
23 augustus 2023 13:37
Wat een afschuwelijk lelijke naam voor een wedstrijd. Een wedstrijd met een sponsor als naam van de ronde is al vreselijk en zielloos en dan ook nog eens deze met die duurzaamheids flauwekul brrr. Moet je je eens voorstellen: De Croky Ronde van Vlaanderen. Of de Quick-step Tour(I.p.v. Gent Wevelgem) brrrr. Het wordt er allemaal niet leuker op.
21 augustus 2023 18:07
Deze voorbeschouwing lijkt vooral in de eerste helft meer op een nabeschouwing van voorgaande jaren, maar vooruit. Wat mij wel irriteert is dat de link met de Ronde van Nederland wordt gelegd: deze koers heeft helemaal niets met de Ronde van Nederland met zijn rijke historie te maken. Enkel de datum herinnert daar nog aan. De Ronde van Nederland zou fuseren met de Ronde van België om in de WT te komen (bedankt nog Hein!), maar in de praktijk is er nog steeds een Ronde van België en hebben de Belgen deze koers ook in bezit genomen. Een armzalige tijdrit in een uithoek van Nederland (voor mensen uit Parijs dichterbij dan voor een Groningse wielerfan!) en voor de rest standaardritten in België heeft niets met het oorspronkelijke idee van een Benelux of zelfs maar een BeNetour te maken.

Reacties zijn gesloten.