Voorbeschouwing: Parijs-Roubaix U23 2019

Door , zondag 2 juni 2019 om 06:30
Voorbeschouwing: Parijs-Roubaix U23 2019

foto: Cor Vos

Aankomende zondag strijden de beloften hun oorlog uit in de Hel van het Noorden. Op 2 juni staat namelijk Parijs-Roubaix U23 op de kalender. De organisatie is in handen van de wielerclub Roubaix Lille Métropole (in samenwerking met de ASO), waar ook de gelijknamige Continental-formatie aan vast hangt. Het is voor de beloften stofhappen geblazen over een koers van precies 170 kilometer. Wie wint er? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Paris-Roubaix Espoirs zoals de koers in Frankrijk heet, is in 2019 toe aan haar 52ste editie. De organisatie stuurt de renners over vele kasseistroken, waarvan de meesten bekendheid gegenereerd hebben in de profversie zoals we die kennen in het tweede weekend van april. De eerste editie van de beloftenvariant – toentertijd nog voor amateurs – was in 1967, toen Georges Pintes zich tot winnaar kroonde. Tijdens de eerste jaargangen waren het louter Belgen en thuisrijdende Fransen die met de overwinning aan de haal gingen.

Stephen Roche werd in 1980 de eerste coureur uit een ander land die hier wist te winnen. Naast de Ierse toprenner siert nog een aantal bekende namen het palmares. Zo maakten ook Alfons De Wolf, Marc Madiot, Frédéric Moncassin, Thor Hushovd, Yaroslav Popovych, Damien Gaudin, Taylor Phinney en Bob Jungels het zegegebaar. De laatste vijftien jaar doen vooral de Nederlanders het hier erg goed. Sinds de eeuwwisseling staan ook Koen de Kort, Tom Veelers, Coen Vermeltfoort, Ramon Sinkeldam, Mike Teunissen en Nils Eekhof op de erelijst.

Laatste tien winnaars flag-fr Parijs-Roubaix U23
2008: flag-nl Coen Vermeltfoort
2009: flag-us Taylor Phinney
2010: flag-us Taylor Phinney
2011: flag-nl Ramon Sinkeldam
2012: flag-lu Bob Jungels
2013: geen editie
2014: flag-nl Mike Teunissen
2015: flag-ch Lukas Spengler
2016: flag-it Filippo Ganna
2017: flag-nl Nils Eekhoff
2018: flag-be Stan Dewulf


Vorig jaar

Nadat de vroege vlucht vertrokken was, hielden de topploegen de aanvallers binnen schot. Sunweb haalde hen op zestig kilometer van de meet terug. In natte weersomstandigheden begon de finale vroeg en de koers zou uitdraaien op een afvalrace. Brent Van Moer, Jonathan Brown, Jasper Philipsen en Julius van den Berg gooiden de knuppel in het hoenderhok. Later sloten Thymen Arensman, Stan Dewulf, Nicolas Prodhomme en Callum Scotson aan. Die acht kleurden de finale, waarbij SEG, Lotto Soudal U23 en Hagens Berman Axeon duo’s vormden.

Op 25 kilometer van de meet versnelde Van Moer opnieuw. Hij kreeg Van den Berg en Scotson mee, drie hardrijders pur sang. Op Carrefour de l’Arbre keerden Arensman, Dewulf en Philipsen terug. Die laatste leek de sterkste, maar hij reed snel na de aansluiting lek. Brown stond zijn wiel af, waarna Philipsen kon terugkeren. Op de kasseistrook van Hem reed hij wéér lek. Van Moer moest in die fase zijn inspanningen bekopen en ook Scotson moest lossen. Vervolgens reed Arensman zich leeg voor Van den Berg, maar die verloor in de sprint van Dewulf.

flag-fr Parijs-Roubaix U23 2018
1. flag-be Stan Dewulf (Lotto Soudal U23) in 4u19m22s
2. flag-nl Julius van den Berg (SEG Racing Academy) z.t.
3. flag-nl Thymen Arensman (SEG Racing Academy) + 7s
4. flag-be Jasper Philipsen (Hagens Berman Axeon) + 13s
5. flag-au Callum Scotson (Mitchelton-Scott U23) + 21s
Volledige uitslag


Parcours

De route van 2019 is, in vergelijking met een jaar eerder, iets eenvoudiger. Zo telt de koers exact 170,5 kilometer, waar dat het vorig jaar nog 188,3 kilometer was. Dat heeft alles te maken met het schrappen van in totaal vijf kasseistroken. Onderaan de streep scheelt dat de beloften 5,5 kilometer met pavé, al blijven er niet minder dan 21 secteurs over. Wel gaan er een aantal slechte stroken uit, want bij Orchies steken de renners in een keer over naar Templeuve. Daardoor slaan ze onder meer de zware strook van Mons-en-Pévèle over.

De start is om 12.00 uur in Peronne, waarna eerst een neutralisatie van 9,5 kilometer volgt. Na een uurtje koers volgt met Le Bois de Caullery de eerste kasseistrook van de dag. In een kort tijdsbestek komen er nog eens vijf kasseistroken na, goed voor in totaal ruim tien kilometer dokkeren. Als er nog geen kopgroep vertrokken is, is deze fase ideaal om het kaf van het koren te scheiden. Vervolgens trekken de renners om Valenciennes heen. Aan de noordwestelijke kant van die stad liggen tot en met Orchies nog eens zes langere, lastige kasseistroken.

Daarna gaan de coureurs dus niet linksaf naar Mons-en-Pévèle, maar rechtdoor. Eenmaal in Templeuve aangekomen, volgt er nog dertig kilometer koers. Al de belast die hier nog in de favorietengroep hangt, kan daarna over boord. Er volgen dan nog negen secteurs, goed voor 9,5 kilometer met kasseien. De beslissing valt waarschijnlijk op de stroken vijf en vier, die we allemaal kennen: Champin-en-Pévèle en daarna de gevreesde Carrefour de l’Arbre. Daarna is het nog 13 kilometer tot de Vélodrome in Roubaix, met daarin nog drie kasseistroken.


Start: 12.00 uur in flag-fr Peronne
Finish: tussen 16.18 uur en 16.44 uur in flag-fr Roubaix


Favorieten

De voorlopige startlijst van Parijs-Roubaix U23 is er eentje om van te likkebaarden. Bijna alle renners die op dit parcours uit de voeten kunnen, zijn aanwezig in Noord-Frankrijk. De Belgen en de Nederlanders staan er goed op, maar ook de Britten komen met een sterke enclave naar de helleklassieker afgereisd. Er staan enkele krachtpatsers van blokken aan de start en dat betekent dat een verrassende naam uit een regioteam welhaast niet kan winnen. Zeg nooit ‘nooit’, maar in principe zullen de opleidingsploegen de dienst uitmaken.

Eekhoff wint de slotrit in Bretagne – foto: Sébastien Delaunay

De topfavoriet voor de zege huist misschien wel in de selectie van Sunweb Development. Raar is dat allerminst, want de 21-jarige Nils Eekhoff won deze koers twee jaar geleden al eens. De Noord-Hollander heeft een grote motor en kan rekenen op een sterk eindschot, waarmee hij twee seizoenen terug ook zegezeker was. Met de sterke Jarno Mobach en Niklas Märkl aan zijn zijde, is Eekhoff ambitieus: “Dit is ieder jaar mijn hoofddoel van het seizoen, de wedstrijd waarvoor ik koers. Vanaf jongs af aan ben ik al verliefd op Roubaix.”

Die andere topfavoriet komt voort uit Wiggins-Le Col. Beloftenwereldkampioen veldrijden Tom Pidcock vindt hier als crosser misschien wel de wegkoers die het beste bij zijn mogelijkheden pas. Wat heet: de juniorenversie wist hij al eens te winnen. Net als Eekhoff is Pidcock katterap aan de meet en beschikt hij gezien zijn tijdritkwaliteiten over een grote motor. De 19-jarige Brit loopt over van het talent en heeft met Nieuw-Zeelands kampioen James Fouché en de dit jaar goed koersende Robert Scott twee sterke ploegmaats.

Thomas Pidcock – foto: Cor Vos

EFC-L&R-Vulsteke is een van de Belgische wielerclubs aan de start. De satellietploeg van Trek-Segafredo brengt met Cédric Beullens wel iemand aan de start die hier tot de favorieten behoort. De 22-jarig Belg is al heel het seizoen bij de pinken, met onder meer een vijfde plek in Gent-Wevelgem U23, een tweede stek in de Ronde van Vlaanderen U23 en een tweede plaats in de GP Arjaan de Schipper (U23 Road Series). Hij hikt met andere woorden tegen een zege aan. Bijna niemand heeft na een zware koers een snellere spurt dan Beullens.

Wie op zeker wél sneller is dan de Belg, is Kaden Groves. De 20-jarige renner van SEG Academy Racing is dé revelatie van het U23-seizoen tot zo ver. Naast dat hij zijn machtige dijen toont in diverse massasprints, werd hij ook al achtste in Luik-Bastenaken-Luik en ging hij tijdens de laatste rit in de Ronde de l’Isard met de besten mee over drie zware cols. Australië lijkt dus een nieuwe Michael Matthews rijk te zijn. Groves behoort ook in deze ‘vlakke’ koers tot de favorieten, maar op kasseien is hij nog onervaren. Maar maakt dat uit?

Kaden Groves – foto: Petros Gkotsis

Bij de Nederlandse opleidingsploeg zou op papier iedereen kunnen winnen. Alberto Dainese is die andere veelwinnaar van het team. De Italiaan kijkt uit naar Roubaix, al reed hij er nog nooit. Jordi Meeus deed dat al weleens en vindt er een koers die op zijn lijf geschreven is. Daan Hoole rijdt de afgelopen weken sterk in de rondte, maar hij lijkt nog net iets te licht voor een hoofdrol. En wat dan met Thymen Arensman, vorig jaar derde? “Mijn vorm is in ieder geval goed!”. Dat belooft wat, al is de Nederlander in opbouw naar de Giro d’Italia.

Desondanks hoopt de talentvolle ronderenner net als vorig jaar op de eerste rij mee te doen. Mocht dat niet lukken, dan heeft SEG Academy Racing met Marten Kooistra nog een renner in vorm. Hij won donderdag nog de Kersenronde in Mierlo (U23 Road Series). De 21-jarige Fries zou gezien zijn tijdrijderscapaciteiten een solo uit zijn benen kunnen toveren, net als tijdens zijn indrukwekkende glorietocht in de jongste Parijs-Tours U23. Maar Kooistra kan ook rustig meepeddelen en dan op de wielerbaan gokken op zijn sterke eindschot.

Gerben Thijssen na ritwinst in A Travers Les Hauts de France – foto: Cor Vos

Naast Sunweb U23, Wiggins-Le Col en SEG Racing Academy, staat met Lotto Soudal U23 nog een sterk blok aan het vertrek. In theorie is vice-U23-wereldkampioen tijdrijden Brent Van Moer hun kopman. De 21-jarige Belg is bezig aan een sterk seizoen in het beloftencircuit. Hij komt het beste tot zijn recht als tijdrijder, maar ook op kasseien voelt hij zich als een vis in het water. Vorig jaar smeet hij hier met zijn krachten. Als hij dat nu weet op te sparen voor één ultieme aanval en een daaropvolgende solo, dan kan hij zo maar eens de zege pakken.

In dat scenario speelt Gerben Thijssen een hoofdrol. Hij is op papier de kopman en draagt zondag rugnummer 1. De Belgische kampioen bij de beloften maakt per 1 juli de overstap naar het WorldTour-team van Lotto Soudal. De 20-jarige Thijssen is een sprinter en wist op die manier de voorbije twee weken twee ritten in Franse 2.2-koersen te winnen. Zijn aanwezigheid in de groep met favorieten zou ideaal zijn voor Van Moer, al kan Thijssen – geen kasseienspecialist – uiteraard zelf ook winnen als het op een spurtje aankomt.

Alexys Brunel – foto: Cor Vos

Bij Groupama-FDJ U23 hebben ze eveneens meerdere kaarten om uit te spelen. Zo lijkt Alexys Brunel gemaakt voor deze koers. De sterke rouleur werd bij zijn debuut twee jaar geleden meteen zesde. Dit seizoen zat het hem eerst niet mee, maar met een vijfde plek in de Tour de Bretagne liet hij zien uit welk hout hij gesneden is. Afgelopen weekend scherpte hij met diverse aanvalspogingen in Travers les Hauts de France (2.2) zijn vorm aan. Met Žiga Jerman, Karl Patrick Lauk en Jake Stewart heeft hij sterke en snelle mannen om zich heen.

Zijn we dan al door de sterke blokken heen? Bijna. We hebben Hagens Berman Axeon nog niet besproken, de enige profploeg aan de start. Het team staat onder leiding van Koos Moerenhout. Hij heeft meerdere ijzers in het vuur. Wat te denken van Maikel Zijlaard, voormalig U19-wereldkampioen Jakob Egholm en de potige Kevin Vermaerke, de verrassende winnaar van Luik-Bastenaken-Luik U23? Hun grootste troef is – gezien zijn profervaring – Amerikaans kampioen Jonathan Brown (22). Hij was vorig jaar zevende.

Jonny Brown – foto: Cor Vos

Ook de opleidingsformatie van AG2R La Mondiale is hier aanwezig, al kennen we die equipe beter onder de naam Chambéry CF. Zij brengen Antoine Raugel mee, een 20-jarige Fransman. Hij is een nog wat onbeschreven blad, maar vorig seizoen toonde hij zich als eerstejaars belofte reeds af en toe; vooral in een paar Italiaanse beloftenkoersen. Ook dit jaar stak hij al zijn neus aan het venster, met onder meer een negende plek in de lastige Trofeo Città di San Vendemiano. Vorig jaar werd hij hier al tiende. Dat belooft voor zondag!

Ex-crosser Johan Jacobs (Lotto Soudal U23) mag als outsider ook niet te veel ruimte krijgen. Zijn landgenoten Robin Froidevaux en Joel Suter (beiden Akros-Thömes) zouden ook zo maar voor een verrassing kunnen zorgen. Datzelfde geldt voor Stan Van Tricht (GM Recycling), tiende in Vlaanderen én Luik-Bastenaken-Luik U23. Tot slot vormen Laurenz Rex, de snelle Jens Reynders en sprinter Jonas Castrique (allen Wallonie-Bruxelles U23) een sterk trio. Vooral die laatste geldt als een echte dark horse voor deze mini-Hel van het Noorden.

Jonas Castrique – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nils Eekhoff
*** Tom Pidcock, Cédric Beullens
** Kaden Groves, Marten Kooistra, Brent Van Moer
* Gerben Thijssen, Alexys Brunel, Jonny Brown, Antoine Raugel

Deelnemerslijst (FirstCycling)
Website organisatie


Weer en tv

Veel eten en vooral heel veel drinken is het devies voor zondag. In Roubaix voorspellen de weerstations maar liefst 31 graden Celsius in de middaguren en lichte bewolking. Het waait aan windkracht vier uit het zuiden, waardoor de wind veelal in de rug staat. De gemiddelde snelheid zal daardoor waarschijnlijk hoog liggen. Een sprint met een omvangrijke groep – zoals in 2017 toen Eekhoff won – op de piste van Roubaix is niet uitgesloten. De koers is niet op tv te zien, maar je kunt het wedstrijdverloop wel bespreken in de Volg Hier op WielerFlits.

Dit artikel delen:

6 Reacties

west 31 mei 2019 om 16:08

Statistisch gezien is Nederland pas volgend jaar weer aan de beurt.

Greg4ever 31 mei 2019 om 16:32

Haha nee hoor … go Thymen!

Mystery Rider 1 juni 2019 om 10:03

Het weer ziet er prachtig uit, denk dat ik zondag een keertje naar de Carrefour de L’Arbre ga, zal alvast minder druk zijn dan tijdens de profwedstrijd :)

Gilberto 1 juni 2019 om 20:46

Wat is er nou prachtig aan die stinkhitte

Paul81 2 juni 2019 om 07:38

Dit jaar zou toch niet doorgaan, maar is geld neergelegd door initiatief van degencolb middels crowdfunding? Of is dat alweer van een jaar terug?

Youri IJnsen 2 juni 2019 om 08:32

Dat is de juniorenversie (U19).

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair