Voorbeschouwing: Parijs-Nice 2020

zondag 8 maart 2020 om 07:40
Voorbeschouwing: Parijs-Nice 2020

foto: Cor Vos

Parijs-Nice is dit jaar anders dan andere jaren. Door de uitbraak van het coronavirus staat het wielrennen op stelten. Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo zijn geschrapt, terwijl meerdere WorldTour-ploegen uit voorzorg een reeks wedstrijden geschrapt hebben van hun programma. De ogen zijn daardoor nóg meer gericht op Parijs-Nice. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De eerste editie van Parijs-Nice vond plaats in 1933 en had de Belg Alphonse Schepers als winnaar. De Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat de wedstrijd tijdelijk van de agenda verdween, maar na de eerste naoorlogse editie in 1946 volgde opnieuw een stop tussen 1947 en 1950. In 1951 werd de Franse rittenkoers in ere hersteld, om vervolgens niet meer van de agenda te verdwijnen.

In eerste instantie heette de wedstrijd ‘Les 6 jours de la route en Paris-Mediterrannéen’ en later volgde ‘Paris-Côte d’Azur’Sinds 1954 staat de rittenkoers bekend als Parijs-Nice, al startte hij de afgelopen jaren niet meer in Parijs. Door het traject dat gevolgd werd, werd de bijnaam ‘Koers naar de Zon’ aan de wedstrijd gekoppeld.

Joop Zoetemelk won de editie van 1979 – foto: Cor Vos

De eindzege ging zes keer naar een Nederlander. Joop Zoetemelk won de rittenkoers drie keer (1974, 1975 en 1979), terwijl Jan Janssen (1964), Gerrie Knetemann (1978) en Michael Boogerd (1999) allen één keer wonnen. Liefst veertien maal won een Belg, met Eddy Merckx als grote slokop. Hij won tussen 1969 en 1971 drie keer. Van 1982 tot 1988 wist de Ier Sean Kelly Parijs-Nice zeven keer op rij te winnen. Hiermee is hij nog altijd de recordhouder.

Laatste tien winnaars Parijs-Nice
2019: flag-co Egan Bernal
2018: flag-es Marc Soler
2017: flag-co Sergio Henao
2016: flag-gb Geraint Thomas
2015: flag-au Richie Porte
2014: flag-co Carlos Betancur
2013: flag-au Richie Porte
2012: flag-gb Bradley Wiggins
2011: flag-de Tony Martin
2010: flag-es Alberto Contador


Vorig jaar

Afgelopen seizoen ging de eindoverwinning naar Egan Bernal, die zonder etappewinst het klassement naar zijn hand wist te zetten. Tijdens de eerste twee dagen stond Dylan Groenewegen vol in de schijnwerpers. Eerst was hij de beste in een massasprint en als drager van het geel won hij de sprint van een selecte groep, die ontstaan was in de waaiers van etappe 2. Op de derde dag won Sam Bennett de sprint, maar hield Groenewegen nog wel de leiding vast.

foto: Cor Vos

De vierde etappe was de eerste serieuze heuveletappe, met vroege vluchter Magnus Cort als ritwinnaar en Michał Kwiatkowski als nieuwe leider. Door een derde plaats in de tijdrit behield Kwiat de gele trui, terwijl hij Simon Yates zag winnen. De verschillen waren toch al ver opgelopen. Achter Kwiatkowski was ploeggenoot Egan Bernal de eerste achtervolger, ruim voor de concurrentie.

Na een nieuwe sprintzege van Bennett was het op de zevende dag voor de echte klimmers: Daniel Martínez was de beste vluchter op de Col de Turini, Bernal greep de macht vanuit de favorietengroep. In de bergachtige slotrit rondom Nice hield Bernal goed stand, waarmee hij de eindzege over de streep wist te trekken. Aanvaller Ion Izagirre vierde de ritzege, terwijl Quintana en Kwiatkowski ten koste van Philippe Gilbert het eindpodium mochten betreden.

foto: Cor Vos

Eindklassement Parijs-Nice 2019
1. flag-co Egan Bernal (Team Sky)
2. flag-co Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) op 39s
3. flag-pl Michał Kwiatkowski (Team Sky) op 1m03s
4. flag-au Jack Haig (Mitchelton-Scott) op 1m21s
5. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 1m45s


Parcours

Het zwaartepunt van Parijs-Nice ligt dit jaar in de laatste twee dagen. Op de voorlaatste dag staat de enige aankomst bergop gepland op Valdeblore la Colmiane. De slotrit gaat door het middengebergte rondom Nice. Drie etappes lijken gemaakt voor de sprinters, terwijl ook de puncheurs en aanvallers genoeg kansen krijgen.

Zondag 8 maart, etappe 1: Plaisir – Plaisir (154 km)

Parijs-Nice 2018 - etappe 1

Het departement Yvelines heeft de eer om de start van Parijs-Nice te organiseren. De gemeente Plaisir, even ten westen van Versailles, verzorgt start en finish. Versailles wordt door het peloton echter niet aangedaan, want de lus die de renners rijden gaat precies de andere kant op. De organisatie heeft deze rit aangemerkt als heuveletappe, mede door drie beklimmingen van derde categorie.

De laatste is de kasseienklim Côte de Neauphle-le-Chateau (1,4 km aan 7,8%) op vijf kilometer van de meet. De laatste vier kilometer gaan in dalende lijn richting de meet in Plaisir. Weten aanvallers in deze finale de sprinters een hak te zetten?

Start: 11.20 uur
Finish: tussen 14.45 en 15.05 uur

Maandag 9 maart, etappe 2: Chevreuse – Chalette-sur-Loing (166,5 km)

Parijs-Nice 2018 - etappe 2

In de etappe naar Chalette-sur-Loing zullen de sprinters waarschijnlijk om de etappezege strijden, al is er onderweg ook de nodige kans op waaiers. Vanuit het centraal gelegen Chevreuse gaat het in zuidoostelijke richting naar Chalette-sur-Loing. In de eerste tachtig kilometer liggen nog drie korte heuvels waar bergpunten te verdienen zijn. Waarschijnlijk zijn die voor de aanvallers. Daarna blijft het vlak tot aan de finish, waar de sprinters de degens met elkaar kunnen kruisen.

Start: 12.35 uur
Finish: tussen 16.15 en 16.40 uur

Dinsdag 10 maart, etappe 3: Chalette-sur-Loing – La Châtre (214 km)

Parijs-Nice 2018 - etappe 3

Net als in de tweede etappe is de derde rit op het eerste oog voor de sprinters, maar omdat de rit bijna volledig in zuidelijke richting verreden wordt liggen waaiers op de loer. Met een lengte van 214 kilometer is de etappe tussen Chalette-sur-Loing en La Châtre de op-een-na-langste rit. Na bijna negentig kilometer ligt de enige klim van de dag, eentje van 2,8 kilometer. In de finale golft het wegdek wat op en neer, maar dat mag geen probleem zijn voor de aanwezige sprinters.

Start: 11.20 uur
Finish: tussen 16.10 en 16.40 uur

Woensdag 11 maart, etappe 4: Saint-Amand-Montrond (15,5 km, ITT)

Parijs-Nice 2018 - etappe 4

De individuele tijdrit in en rond Saint-Amand-Montrond is ruim vijftien kilometer lang. Dat is tien kilometer korter dan vorig jaar. De chrono gaat over een technische route en kent twee stevige klimdelen. Direct vanuit het vertrek gaat het twee kilometer flink de hoogte in. Daarna volgt een even lange afdaling.

Het zwaarste deel van de klim volgt tussen kilometer vier en vijf, waar de weg aan 6,7% stijgt, gevolgd door een kilometer aan 4,5%. Kort daarna wordt de tussentijd opgenomen en vervolgens gaat het in grotendeels dalende lijn weer naar Saint-Amand-Montrond. De laatste drie kilometer zijn vlak.

Voor Julian Alaphilippe zal het een speciale dag worden, de kopman van Deceuninck-Quick-Step is geboren in deze plaats in het departement Cher. En deed Saint-Amand-Montrond een belletje rinkelen? Dat kan zeker, want hier finishte de beruchte waaieretappe in de Tour van 2013 met ‘Bau en Lau’, een rit die uiteindelijk werd gewonnen door Mark Cavendish.

Start: 13.25 uur (start eerste renner)
Finish: 16.25 uur (finish laatste renner)

Donderdag 12 maart, etappe 5: Gannat – La Côte-Saint-André (227 km)

Parijs-Nice 2018 - etappe 5

In de overgangsrit van Gannat naar La Côte-Saint-André (volledig in zuidoostelijke richting) volgt op papier een nieuwe mogelijkheid voor sprinters. Het is met 227 kilometer de langste etappe van deze Parijs-Nice. Deze rit kent de nodige hoogtemeters, getuige de eerste klim van tweede categorie en drie klimmetjes van derde categorie. De laatste zeventien kilometer zijn in dalende lijn of vlak, dus de rappe mannen kunnen zich alvast voorbereiden op een volgende sprint.

Start: 11.00 uur
Finish: tussen 16.10 en 16.40 uur

Vrijdag 13 maart, etappe 6: Sorgues – Apt (161,5 km)

Parijs-Nice 2018 - etappe 6

De zesde etappe naar Apt biedt kansen voor aanvallers. Het is een typische Parijs-Nice-etappe, waarin de klassementsrenners alert moeten zijn. Er zijn zes beklimmingen verspreid over de hele rit. In de beginfase liggen de Côte de Saumane-de-Vaucluse (4,2 km aan 5,1%) en de Col de Murs (10,4 km aan 4,3%). In het golvende middenrif volgen de Côte de Gordes (2,3 km aan 6,5%) en de Col du Pointu (3,5 km aan 5,4%).

De finale begint op veertig kilometer van het einde. Daarin liggen twee beklimmingen van tweede categorie. Eerst de Côte de Caseneuve van 5,1 kilometer aan 5,4% en na een lange afdaling de Côte d’Auribeau. Die klim is 4,5 kilometer lang aan 5,8%, met de top op acht kilometer van de meet. Drie kilometer voor de streep is ook nog een tussensprint, maar de focus zal vooral liggen op de finish, die ligt na een afdaling van twee kilometer.

Start: 12.30 uur
Finish: tussen 16.15 en 16.40 uur

Zaterdag 14 maart, etappe 7: Nice – Valdeblore La Colmiane (166,5 km)

Parijs-Nice 2018 - etappe 7

Parijs-Nice keert dit seizoen terug naar Valdeblore la Colmiane. De Franse etappewedstrijd deed de klim voor het laatst aan in 2018. Daags voor het einde zal de aankomst in het ski-gebied van grote invloed zijn op het eindklassement. De slotklim is 16,3 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,3%. De klim is ook opgenomen in het parcours van de tweede etappe van de Tour de France.

Eerder in de etappe liggen ook al de Col de Vence (9,7 km aan 6,6%) van eerste categorie en de Col de la Sigale (6,6 km aan 4,9%) en Côte de Saint Antonin (6,2 km aan 5,3%) van tweede categorie, maar die liggen al in de eerste honderd kilometer. Vervolgens volgt nog een afdaling en een vlak deel, tot de voet van Valdeblore la Colmiane na 148 kilometer.

Zoals gezegd, de ‘Koers naar de Zon’ deed de slotklim voor het laatst aan in 2018. Simon Yates sloeg er destijds een dubbelslag, al moest hij de leiderstrui een dag later afgeven aan Marc Soler. Valdeblore la Colmiane is redelijk constant, maar kent zijn steilste delen in de eerste drie kilometer. Ook de laatste vijf kilometer zijn steiler dan 6,5%.

Start: 10.10 uur
Finish: tussen 14.40 en 15.15 uur

Zondag 15 maart, etappe 8: Nice – Nice (113,5 km)

Parijs-Nice 2018 - etappe 8

De slotrit kent start en aankomst in Nice. De Col de la Porte (13,1 km aan 4,7%) is onderweg de voornaamste hindernis in een route met ook de Côte de Berre les Alpes (3,9 km aan 6,1%), de Côte de Châteauneuf (6,5 km aan 6,6%) en de Côte d’Aspremont (3,9 km aan 3,7%). De top van de Aspremont ligt een kleine twintig kilometer voor de finish, dus aanvallers moeten nog een flinke afstand volhouden.

De snelle opeenvolging van klimmen in deze kortste etappe kan zoals altijd voor vuurwerk zorgen in deze slotrit. De organisatie laat de Col d’Èze links liggen. De eindstreep ligt niet zoals gebruikelijk op de Promenade des Anglais, maar voor het voetbalstadion Allianz Riviera van OGC Nice.

Start: 12.05 uur
Finish: tussen 14.45 en 15.05 uur


Favorieten

Er was een voorlopige deelnemerslijst voor Parijs-Nice, maar de laatste dagen voor de start in Plaisir is daar veel aan veranderd. Vanwege de uitbraak van het coronavirus in Europa hebben meerdere teams uit voorzorg besloten enkele weken niet te koersen. Dit betekent dat Jumbo-Visma (Primož Roglič, Wout van Aert, George Bennett, Robert Gesink), Team Ineos (Egan Bernal, Tao Geoghegan Hart), Astana (Miguel Ángel López, broers Izagirre), UAE Emirates (Alexander Kristoff) en Mitchelton-Scott (Jack Haig) ontbreken. Ook heeft Movistar (Enric Mas) aangegeven voorlopig geen koersen te rijden. Toch niet de kleinste ploegen.

Kan Nairo Quintana een gooi doen naar de eindzege? – foto: Cor Vos

Een grote favoriet bij een kleine ploeg? Dan hebben we het over Nairo Quintana. De Colombiaanse klimmer lijkt helemaal opgeleefd binnen de ploeg van Arkéa-Samsic. Zijn voorjaar is tot nu toe indrukwekkend: tweede en vierde op de Colombiaans kampioenschappen, rit- en eindwinst in Tour de la Provence en rit-en eindwinst in de Tour du Var. Bij Arkéa-Samsic zijn ze dolblij, want met Quintana kunnen ze de topteams uitdagen.

Ploegbaas Emmanuel Hubert noemt zijn kopman als een van de favorieten voor de Koers naar de Zon. “Als je kijkt naar zijn eerste wedstrijden, is het duidelijk dat Nairo dit jaar in Parijs-Nice voor het podium en zelfs de overwinning kan gaan”, aldus Hubert. Goed punt, zeker gezien het feit dat Quintana vorig jaar achter eindwinnaar Bernal als tweede eindigde. In de tijdrit (toen 25,5 kilometer) verloor hij toen 53 seconden op ritwinnaar Simon Yates. Dit jaar kan hij de schade dus meer beperken.

Primoz Roglic won vorig jaar Tirreno-Adriatico. Dit jaar Parijs-Nice? – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma zal door de afwezigheid van Team Ineos veel in de schijnwerpers staan. Primož Roglič is de aangewezen kopman binnen de Nederlandse formatie. De Sloveense winnaar van de Vuelta a España debuteert in Parijs-Nice en maakt hier pas zijn eerste wedstrijdkilometers van het seizoen. Over zijn vorm is dus weinig te zeggen. Zijn laatste voorbereidingen trof Roglič tijdens een trainingskamp op Tenerife.

De eerste dagen moet Rogla goed doorkomen, waarna hij zich in de tijdrit en de heuvel- en bergetappes uit kan leven. Een parcours op maat voor Roglič. Met Sepp Kuss, George Bennett en Robert Gesink heeft hij genoeg ondersteuning bergop. Bert-Jan Lindeman, Christophe Pfingsten en Maarten Wynants zijn de luitenanten binnen Jumbo-Visma op het vlakke. Wout van Aert kan zich wellicht smijten in de sprints, getuige zijn vorm in Omloop Het Nieuwsblad.

Update: Jumbo-Visma heeft afgelopen vrijdag besloten om toch niet deel te nemen aan Parijs-Nice. Gezondheidsrisico’s vanwege het coronavirus liggen mede ten grondslag aan deze beslissing. 

Schachmann was goed in de Algarve – foto: Cor Vos

BORA-hansgrohe trekt naar Frankrijk met Maximilian Schachmann aan het vertrek. De 26-jarige Duitser brak vorig jaar definitief door als renner voor de heuvelklassiekers en hij doet het ook erg goed in de rondes van een week. Zo ook in de Volta ao Algarve, waar hij onlangs tweede werd in het eindklassement achter de ongeëvenaarde Remco Evenepoel. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan de Ronde van het Baskenland van vorig jaar, waar hij drie ritten won.

Schachmann beschikt over een splijtende demarrage die in de Koers naar de Zon uitstekend van pas komt. De Duits kampioen stapte van de beloften over naar de profs als tijdrittalent. Die kwaliteiten is hij niet verloren, dus op dat terrein hoeft hij – zeker over een afstand van 15,5 kilometer – niet al te veel te vrezen. Met de Oostenrijkers Patrick Konrad en Felix Großschartner heeft hij ook twee mannen die hem bergop kunnen ondersteunen.

Sergio Higuita begon het seizoen uitstekend in eigen land – foto: Cor Vos

EF Pro Cycling was de eerste ploeg die zich uitsprak tegen het rijden in Italië. In Parijs-Nice draaft de Amerikaanse formatie op met Sergio Higuita en Tejay van Garderen. De nog maar 22-jarige Higuita begon zijn seizoen in eigen land met winst op het nationaal kampioenschap. Daardoor zien we hem niet in het roze rijden, maar in de Colombiaanse driekleur. Zijn hoogvorm trok het toptalent door in de Tour Colombia 2.1, waar hij vanwege een ijzersterke ploegentijdrit en een ritzege de eindzege opeiste. Vorig jaar werd de jonge springveer ook al tweede in de Tour of California en vierde in de Ronde van Polen.

In de eerste schetsen had Trek-Segafredo Richie Porte als enige kopman aangewezen voor Parijs-Nice. De ervaren Australiër krijgt door de afgelastingen in Italië bijval van Vincenzo Nibali, Giulio Ciccone en Kenny Elissonde. Porte liet in de eerste maanden al eindwinst in de Tour Down Under en een derde plek in het eindklassement in de Tour du Var noteren. Bovendien won Porte in het verleden al twee keer Parijs-Nice (2013 en 2015) en werd hij in 2016 derde.

Vincenzo Nibali in de Volta ao Algarve – foto: Cor Vos

Bahrain McLaren trekt met Dylan Teuns (vijfde in Valencia, vijfde in Ruta del Sol) naar Plaisir. In goede vorm kan hij hier verrassen, want in 2018 werd de Vlaams-Brabander al eens zesde in Parijs-Nice. Mikel Landa kan niet meedoen vanwege een ribblessure. De Spanjaard zou debuteren in de Franse ronde. Wie ook voor het eerst Parijs-Nice rijdt, is Thibaut Pinot. De kopman van Groupama-FDJ koos altijd voor het Italiaanse programma, maar dit jaar eens niet. Een zevende plek in de Tour de la Provence en een zesde plek in de Tour du Var zijn nog geen spectaculaire uitslagen, maar Pinot zal hier zeker geen modderfiguur willen slaan.

Bij AG2R La Mondiale krijgt Pierre Latour dit jaar het kopmanschap in de Franse wedstrijden. Komende zomer voert hij de ploeg aan in de Tour en ook hier in Parijs-Nice is hij de naar voren geschoven man. Zijn resultaten in de eerste koersen van het jaar zijn niet bepaald indrukwekkend te noemen. Verre van, zelfs. Romain Bardet rijdt hier na de afgelasting van de Italiaanse wedstrijd ook. Zijn niveau – met onder andere een tweede plek in de Tour du Var – lijkt op dit moment hoger te liggen. Zelf verwacht Bardet geen wonderen. Wel heeft hij iets om voor te strijden: onlangs werd hij vader van een zoon.

Barguil – foto: Cor Vos

Bij Arkéa-Samsic draait het sowieso op rolletjes dit seizoen. Niet alleen Quintana is goed aan het seizoen begonnen, maar ook andere nieuwelingen als Diego Rosa en Nacer Bouhanni waren al succesvol. Datzelfde geldt voor iemand die al een paar jaar onder de vleugels van Hubert rijdt: Warren Barguil. De Frans kampioen werd afgelopen weekend nog vierde in de Faun-Ardèche Classic en tweede in de Drôme Classic. Zijn vorm is dus op punt. En gezien het nog onduidelijke deelnemersveld, zou  de Sprinkhaan van Hennebont hier weleens voor een verrassing kunnen zorgen.

Deceuninck-Quick-Step gooide het roer om na de afgelasting van Strade Bianche. Klassiekermannen Zdeněk Štybar, Kasper Asgreen en Bob Jungels werden op de startlijst gezet voor Parijs-Nice, waar Julian Alaphilippe de kopman is. Maar, Alaphilippe zit met vraagtekens. Zijn seizoensstart in Argentinië (waar hij de strijd moest staken wegens ziekte) en Tour Colombia 2.1 (waar hij geen rol in het klassement speelde) was niet al te best en ook in de Ardèche Classic (opgave) en de Drôme Classic (17e) deed hij niet mee om de prijzen. De week voor Parijs-Nice koos de Fransman voor rust in plaats van een verkenning. Het parcours lijkt gemaakt voor Alaphilippe, maar ook voor een Alaphilippe-die-zoekende-is-naar-zijn-vorm?

Neemt Julian Alaphilippe de twijfels weg? – foto: Cor Vos

Andere outsiders voor het klassement zijn Guillaume Martin (Cofidis, derde in Ardèche Classic en vierde in Drôme Classic), George Bennett (Jumbo-Visma), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Pierre Latour (AG2R La Mondiale) en Sam Oomen (Team Sunweb). De jonge Nederlander komt terug van een lange revalidatie, nadat hij vorig jaar geopereerd is aan een vernauwde bekkenslagader. In zijn eerste twee koersen van het jaar kwam hij goed voor de dag, al zijn de prestaties ietwat grillig. Mochten er nog meer afmeldingen volgen, dan moet je ook denken aan mannen als Robert Gesink (Jumbo-Visma), Xandro Meurisse (Circus-Wanty Gobert) en Lilian Calmejane (Total Direct Energie).

De genoemde namen zijn op basis van een voorlopige deelnemerslijst. Vanwege de situatie in Italië en steeds meer terugtrekkende teams, kunnen op het laatste moment nog wijzigingen plaatsvinden.


Sprinters

Pascal Ackermann – foto: Cor Vos

Wat betreft de sprinters worden vooral Alexander Kristoff en Jasper Philipsen gemist, omdat hun ploeg UAE Emirates zich heeft teruggetrokken. Voor de rest staat er een mooi veld aan rappe mannen aan de start. Direct vallen de namen van Pascal Ackermann (Bora-hansgrohe), Caleb Ewan (Lotto Soudal) en Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) op.

Zij worden uitgedaagd door Cees Bol (Team Sunweb), Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic), John Degenkolb (Lotto Soudal), Phil Bauhaus (Bahrain McLaren), Max Walscheid (NTT Pro Cycling), Magnus Cort (EF Pro Cycling), Hugo Hofstetter, Tom Van Asbroeck (beiden Israel Start-Up Nation) en wellicht ook door Peter Sagan (BORA-hansgrohe).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Maximilian Schachmann, Sergio Higuita
** Richie Porte, Thibaut Pinot, Vincenzo Nibali
* Dylan Teuns, Romain Bardet, Warren Barguil, Sam Oomen

Primož Roglič had oorspronkelijk drie sterren, maar Jumbo-Visma start niet.

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

Bij de start in Plaisir is het bewolkt en slechts 8°C. De kans op regen is aanwezig in het begin van de ronde, vooral op de derde dag. Voor de wind lijken de renners zich geen zorgen te hoeven maken in de overgangsetappes; die is nooit sterker dan windkracht 3. Vanaf donderdag komt de zon tevoorschijn en stijgt de temperatuur ook. Het slotweekend in Nice wordt gekenmerkt door een wolkendek en een temperatuur van 15°C. Tijdens de aankomst op Valdeblore La Colmiane is het naar verwachting wat frisser, maar wel droog.

Sporza (Eén) en Eurosport (wisselend op 1 en 2) zenden dagelijks Parijs-Nice uit. De uitzendtijden verschillen per dag, dus houd onze Volg Hier in de gaten om te zien hoe laat de uitzendingen beginnen.


Dit artikel delen:

53 Reacties

Jori 6 maart 2020 om 13:11

Een tijdrit, een ronde van 1 week; Heeft Roglic weleens zoiets niet gewonnen?

lander luypaert 6 maart 2020 om 13:14

Even serieus, Roglic wou zich testen tegen een Bernal, Pogacar, Mas, Lopez, Yates etc. Nu kan hij zich toch moeilijk testen. Roglic pakt wel 3 overwinningen mee.

Natte spons 6 maart 2020 om 13:23

Porte is toch ook altijd wel echt sterk in rondjes van een week en Quintana staat al wat verder in zijn voorbereiding, dus die zie ik echt wel serieus tegengas geven. Alaphilippe en Bardet zijn ook niet te onderschatten.

Kannibaal van Schepdaal 6 maart 2020 om 14:01

Roglic die zich zou moeten testen tegen Mas en Yates. Hoe is het daar in 2018?

Aristos 6 maart 2020 om 13:31

Tijdrit wordt beslissend, omdat de laatste etappes rondom Nice tzt worden afgelast ivm het virus. En daarom gaat mijn stem naar Roglic.

Munz 6 maart 2020 om 13:50

Waarom krijgt Schachmann 4 sterren en staat hij niet bij de poll?

Gilberto 6 maart 2020 om 21:26

Zwaar leven hey?

evos01 6 maart 2020 om 14:11

Ik vraag mij af of de Olympische Spelen in gevaar komen door al de annulaties.
Coronavirus=griepvirus.Haal de griepprik!!

CeRo 6 maart 2020 om 16:05

Er bestaat (nog) geen vaccin tegen het coronavirus, een griepprik zal dus ook niet helpen.

Thijs Van Schoonlandt 6 maart 2020 om 21:35

Dat je het gevaar minimaliseert snap ik nog, maar compleet onwetend roepen dat je gewoon snel een griepprik moet halen, gaat er echt niet in bij mij…

Rafał Kišerlovski 6 maart 2020 om 14:20

Jumbo en Roglic doen dus ook niet mee..

Fred Postma 6 maart 2020 om 15:20

Ik wil geen partypooper zijn maar ook hier weer de vraag gezien het snel oplopen nu van de besmettingen in Frankrijk: Gaat deze koers het einde halen ? Nice is nog ver.

HennieK 7 maart 2020 om 21:41

Beste Fred, Zoals je weet, gaan elke er dag best wel wat mensen dood…. Ook toen Corona nog enkel een biertje was. Zo’n 350 per dag in Nederland, maar toch zeker wel 150.000 per dag in de wereld. In het westen vooral zieken en ouderen en mensen die aan het verkeer deelnemen. Ik zie geen significante toename door Corona, wat weet jij dat wij niet weten? Of zit je gewoon paniek te zaaien?

wiebipedia 6 maart 2020 om 15:22

Sunweb start toch ook niet?
Ik las, dacht ik, in Gazetta dat Nibali niet wil starten. Maar mijn italiaans is niet supergoed meer

Jacco van Stierop 6 maart 2020 om 16:42

Nibali zou de TA doen, maar doet nu dus PN. Personen woonachtig in Lombardije en Veneto zijn niet welkom bij de koers, dus hij zal het zonder teammanager Guarcilena moeten doen.

wiebipedia 7 maart 2020 om 10:56

Het is waarschijnlijk dat hij daar aan refereerde. Ik kon het niet helemaal rond krijgen in mijn hoofd, maar ik herken de naam van die ploegleider uit het stuk

Sjoerd102 6 maart 2020 om 15:40

Geen finish op de promenades des anglais. Past bij Parijs Nice als de slotetappe van de tour op de champs Elysée

Japsie 6 maart 2020 om 17:49

Fred Partypooper. Misschien kun je het bij instellingen nog aanpassen. Succes!

Arema Pro Cycling Team 6 maart 2020 om 21:03

Volgens PCS start Sunweb met Bennoot, Matthews en Kragh andersen, dus geen Oomen..

koos verrek 6 maart 2020 om 21:33

Dat quintana m maar wint en moge iedereen gezond blijve

Merlinappa 6 maart 2020 om 22:46

Dat kasseiklimmetje in de eerste etappe ziet er heel fraai uit. Moeite waard om op street view op te zoeken (of ervoor te gaan zitten natuurlijk :) )

Titaantje 6 maart 2020 om 23:17

Verwijder die strikethrough tekst toch eens. Het is niet meer relevant en ziet er enorm rommelig uit. Een voetnoot dat Roglic niet meer start kan, maar is ook niet noodzakelijk (er zijn nogal wat ploegens / renners die niet starten)

vanuit de kantlijn 7 maart 2020 om 07:51

Parijs-Nies…..

Bulcke 7 maart 2020 om 08:31

Hij was voor de hand liggend, maar ik moest wel lachen

Il campione del mondo 7 maart 2020 om 08:37

Al die Corona-gekte begint mij serieus op de zenuwen te werken.
Lees eens artikel onder:
https://sporza.be/nl/2020/03/06/ploegarts-dqt-andere-ploegdokters-weten-het-precies-beter-dan-overheid~1583515118113/
Wijze woorden!

Panache 7 maart 2020 om 09:21

Ik vermoed dat ploegen ook wat voorzichtiger zijn omdat dit een longvirus betreft. Is er permanente longschade na infectie, dan is dat desastreus voor de carrière van een duursporter. Er is weinig bekend, het blijft voor iedereen speculeren en risico’s afwegen (wat het je waard is).

Il campione del mondo 7 maart 2020 om 09:39

@Panache
Wat de mogelijke gevolgen zijn, weet ik niet al lijkt permanente longschade mij wat ver gezocht. Ik erger mij vooral aan de hypocrisie rond corona. Om contact met andere mensen te vermijden zou men dan een periode (zolang er corona-alarm is) binnen moeten blijven. Ik kan me dat niet voorstellen bij professionele wielrenners. Er zal toch wel een alternatieve stage worden ingelast en ook dat is een risico op infectie …

harryjohan71 7 maart 2020 om 09:44

Een ronde van een week kun je niet vergelijken met een wedstrijd van een dag. Vergelijk met Roubaix en Ronde klopt mi dan ook niet. Het aantal is in Frankrijk met 200 toegenomen in 1 dag. Het zou mij niet verbazen als er halverwege de ronde de overheid alsnog beslist om paris – Nice te stoppen.

wiebipedia 7 maart 2020 om 10:58

Doe dqS dokter is niet wijs en slaat een hoop relevantie over. Er zijn dus renners die nog steeds vast zitten in een hotel in UEA bijvoorbeeld. Het risico is niet alleen te zoeken in gezondheid of directe gevolgen van mogelijke besmetting.

Il campione del mondo 7 maart 2020 om 12:28

wiebipedia,
Niet wijs? Realistisch zul je bedoelen.
En vergelijk een kamelenstaat aub niet met Europa.

wiebipedia 7 maart 2020 om 15:25

Ik vergelijk UAE niet met Europa, reageer toch niet zo vreselijk kortzichtig.
Ik refereer aan de situatie voor Cofidis, FDJ o.a. die daar vast zitten vanwege quarantaine. Die renners lopen enorme achterstanden op in training en dat gaat enorm doorwerken over het gehele seizoen.
DQS ploegdokter moet voor zichzelf uitmaken wat hij wil zeggen en vinden, maar dan ook namens en voor zichzelf spreken. Andere ploegen hebben gegronde redenatie gegeven om niet te gaan en andere ploegartsen hebben ook logische beweegredenen gegeven om een negatief advies te geven. De dokter van DSQ gaat op geen enkele van deze zaken/redeneringen in, maar verwijt vervolgens de andere doktoren wel van alles. Ergo… De man is niet wijs, maar dat weten we ook al van veel van zijn eerdere publieke optredens en hersenkronkels.

Peter Lippens 7 maart 2020 om 22:14

redenatie …. tja, de rest van je comment zal dan wel evenredig zijn

Jean Dumas 7 maart 2020 om 09:38

Vol verwachting klopt ons hart.

didison 7 maart 2020 om 14:29

Is higuita echt in staat om podium te rijden volgens jullie? Is die niet over zijn top piek?

ChefSpijker 7 maart 2020 om 16:44

Dat zou niet best zijn als ie begin maart al over z’n top piek heen is. Zal best dat ie van Colombia een doel gemaakt heeft (net als heel EF) en in goede conditie was, maar een Bernal is daar natuurlijk ook nog niet op z’n piek. Of de QS-mannen. Higuita zal het hele seizoen wel vooraan blijven meedoen lijkt me.

WernerFranke 8 maart 2020 om 11:34

Higuita zou hier zonder tijdrit winnen, met tijdrit zal het wel podium worden.

Bart De zever 7 maart 2020 om 14:53

Geen cicco dus best aanpassen..daarenboven is nibali leider en niet porte. Porte gaat voor ritten.

Kannibaal van Schepdaal 7 maart 2020 om 19:08

Want dat is het sterke punt van Porte. Ritten winnen.

Maglia Rosa 7 maart 2020 om 17:58

@Redactie, kunnen jullie voor Kwiato voortaan zijn echte bijnaam gebruiken i.p.v. het zelfbedachte ‘Kwiat’?

koos verrek 7 maart 2020 om 21:03

Mag kwiato?

koos verrek 7 maart 2020 om 20:14

1000 gevallen nu in Frankrijk… Zometeen Italiaanse toestanden geloof nooit dat ze Nice hale

HV 7 maart 2020 om 20:56

Dat is inderdaad 0.001% van de bevolking. Heftig.

koos verrek 7 maart 2020 om 21:02

In Italië hebbe ze de boel op slot gedaan bij 3000gevallen. Das over paar dagen in Frankrijk, vergelijkbaar met Italië in bevolking

HV 7 maart 2020 om 21:09

Onzinvergelijking.

In de Italiaanse regios ligt de basis van de uitbraak. Een ‘hot spot’ zoals ze die noemen. De referentiemethode leidt daar niet verder dan de regio zelf.

In Frankrijk is dat niet zo. Het aantal besmettingen dat niet leidt tot een bekende hot spot is op één hand te tellen.

Anders gezegd, een ‘lock down’ heeft geen zin omdat je het importeert en niet fabriceert. De import isoleer je en zo houd je dat klein. Pas als dat niet meer lukt ga je over tot beperkte afsluiting (zie Brabant in NL) om de herleidbaarheid alsnog te doen of om het worden van een hot spot in de kiem te smoren.

Dat laatste is in Italië, Iran en China niet gelukt. In Frankrijk tot dusver wel. En dus is jouw opmerking over ‘aantal gevallen’ en de daaropvolgende vergelijking met Italië niet zo’n sterke.

Peter Lippens 7 maart 2020 om 22:15

dat is dus verhoudingsgewijs gemiddeld minder dan in België of Nederland ….¨en ik dacht dat de twee departementen waar de meeste gevallen waren en extra maatregelen (scholen dicht enzo) ergens in het noorden lagen tussen Parijs en België en daar komt Parijs-Nice dus niet langs …

leegloper 8 maart 2020 om 09:10

Campenaerts wordt niet in de voorbeschouwing genoemd, noch in de commentaren tot nu toe. Maar het lijkt mij een vrij aannemelijk scenario dat hij eventuele waaiers overleeft, in de tijdrit het geel pakt en donderdag, vrijdag of zaterdagochtend tot winnaar wordt uitgeroepen. Die vrijdagetappe kan hij ook goed aan.
Ik weet niet hoe dat wedden precies werkt, maar hij staat nu op 1:34.
https://m.nicerodds.co.uk/paris-nice

leegloper 8 maart 2020 om 09:14

In dat lijstje zie ik geen sprinters staan, maar dat zou natuurlijk ook nog kunnen, als ze na 3 etappes moeten stoppen.

Panclaro 8 maart 2020 om 11:09

Deze redenering indachtig zou ik ook Küng naar voren willen schuiven als favoriet voor top 3… ;-)

leegloper 8 maart 2020 om 13:43

Oja Kung. Bovendien nog in vorm ook.

edit:
Kung 1:201
Lampaert 1:401 (waaiers plus tijdrit)

Ligthning 8 maart 2020 om 10:07

Aan de paniekzaaiers en doemdenkers. Ga weg van dit forum en ga jullie irrationele gevoelens uiten op epidemologische sites of sites van sensatiemedia.

En kunnen we nu eindelijk gaan koersen a.u.b. ?

leegloper 8 maart 2020 om 10:54

Ik vermoed dat je oa op mij doelt. Wat is er irrationeel aan de kans inschatten dat Paris-Nice moet stoppen, bijvoorbeeld omdat de overheid dat oplegt? Ik denk dat die kans groter dan 20% is en dat lijkt me verre van irrationeel. Ik zou niet goed weten waarom dit van belang is op een epidemiologische site, daar zijn ze veel minder met wielerkoersen bezig. Ik maak me op voor een boeiende Paris-Nice, met een interessant deelnemersveld en waarin elke dag de laatste zou kunnen zijn. We bespreken hier op Wielerflits toch alles wat de koers beinvloedt?
Zijn er boni’s bij de tussensprints? Zo ja, dan gaat Hilaire zijn mannen op alle tussensprints laten rijden. Als het klassement na 3 dagen het eindklassement is, dan heeft hij toch weer extra punten vergaard. (Als de UCI dan ook het volledig aantal punten toekent.)

skylimit 8 maart 2020 om 10:50

Gelukkig gaat deze koers wel gewoon door. Met dank aan de media en alle experts die het nodig vinden de publieke opinie dusdanig te beinvloeden dat mensen / instanties
allerlei impulsieve beslissingen nemen i.p.v. nuchter en rationeel te handelen.

Hoop op leuke open koers zonder de grote “topwatjesploegen” aan de start.

Ligthning 8 maart 2020 om 13:29

Als de koers wordt stilgelegd, zien we dat wel. Maar de koers werd nog nooit stilgelegd voor een griepuitbraak. Die slechts iets minder besmettelijk is dan de Corona-epidemie. Als je als renner ziek wordt, stap je uit de koers, en reis je naar huis. Of blijf je ergens in de regio uitzieken vooraleer naar huis te vertrekken. Net zoals bij de griep. Verder zullen er een aantal renners al besmet zijn of besmet worden tijdens deze wedstrijd. Zonder ziek te worden. En van diegenen die toch ziek zullen worden, zal dat pas op het einde van of na Paris-Nice zijn.
En verder “leegloper”, lees de reactie van skylimit. Daarin wordt alles mooi samengevat.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair