Voorbeschouwing: Omloop Het Nieuwsblad 2023 – De eerste echte afspraak

Voorbeschouwing: Omloop Het Nieuwsblad 2023 – De eerste echte afspraak

Wout van Aert was vorig jaar de laureaat na een sterk nummertje - foto: Cor Vos

Door Zeger Schaeken
zaterdag 25 februari 2023 om 08:00

Eindelijk! Zaterdag gaat het peloton Belgisch grondgebied betreden en zal de Omloop Het Nieuwsblad verreden worden. De openingsklassieker trekt naar goede gewoonte over de heuvels en kasseien in Vlaanderen. Vorig jaar imponeerde Wout van Aert met een solo na een verschroeiende demarrage op de Bosberg. Welk scenario krijgen we dit jaar te zien? WielerFlits blikt vooruit.


Historie

De Omloop Het Nieuwsblad is dit jaar al toe aan zijn 76ste editie. Voor de allereerste editie moeten we terug naar het jaar 1945, nog voor het einde van de Tweede Wereldoorlog dus. Destijds heette de koers de Omloop van Vlaanderen. Jean Bogaerts, een 20-jarige coureur, kon zijn handen in de lucht steken.

De Ronde van Vlaanderen en de Omloop van Vlaanderen. De benamingen zijn gelijkaardig en de vergelijking werd dus ook al snel gemaakt. Dat zag ook toenmalig organisator Karel van Wijnendale, waardoor in 1947 de naam veranderd werd. Door de organiserende krant Het Volk werd de koers voortaan omgedoopt tot Omloop Het Volk. Dat veranderde niets aan het feit dat de start en aankomst in Gent lagen. De finish lag in het mythische Kuipke.

Drie jaar later werd de eendagskoers zwaarder. Dat had alles te maken met de toevoeging van de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg, hellingen die tot op de dag van vandaag nog steeds in het parcours zitten. Het zorgde ervoor dat de koers steeds populairder werd, ook bij de renners zelf. In de jarig zeventig kleurden dan ook namen als Roger De Vlaeminck, Eddy Merckx en Jan Raas de erelijst.

Merckx in de aanval in 1976 – foto: Cor Vos

In 2009 volgde de volgende grote verandering. Tussen 1995 en 2007 verhuisde de finish ook naar Lokeren, maar in 2008 mochten de Gentenaars de koers weer verwelkomen. Het was Flanders Classic die de organisatie van de koers overnam in 2009, waardoor de naam Omloop Het Volk overboord werd gegooid. Voortaan heette de koers Omloop Het Nieuwsblad. Het Volk was inmiddels gefuseerd met het grotere Het Nieuwsblad en dus was het geen onlogische evolutie.

De absolute finale van de Omloop, zoals de koers wel eens genoemd wordt in de volksmond, heeft ook flink wat veranderingen doorstaan. Met Gent als aankomstplaats werd de Molenberg en de kasseien van de Paddestraat en Lippenhovestraat aangedaan in de laatste kilometers. In 2018 werd er gekozen voor de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg, dit is tot op heden ook zo. De finish ligt nu wel niet in Meerbeke, maar in Ninove.

Nog opvallend: drie keer in de historie is de koers niet verreden. Dat was zo in 1960, 1986 en 2004. Voor die twee laatste jaren was er een gemeenschappelijke en speciale reden: sneeuw. Memorabele edities, met opvallende winnaars, zijn er overigens genoeg geweest in de recentere edities. Herinner u de overwinning van Luca Paolini in 2013 in barre weersomstandigheden. Het was ijs-, maar dan ook ijskoud die dag in Vlaanderen. Enkele jaren geleden, in 2018, was er ook nog de verrassende zege van Michael Valgren. De Deen koos in de voorlaatste kilometer het perfecte moment om weg te rijden.

Stijn Vandenberg moest zich gewonnen geven tegen Paolini in 2013 – foto: Cor Voss

In totaal zijn er vier Nederlanders die konden zegevieren in Omloop Het Nieuwsblad. Dat zijn Jo de Roo (1966), de eerdergenoemde Jan Raas (1981), Teun van Vliet (1987) en Sebastian Langeveld (2011). Belgen zijn er genoeg op de erelijst. Van de 75 edities won er in totaal maar liefst 58 keer een Belg. Tom Boonen zijn naam staat daar, toch wel opmerkelijk gezien zijn erelijst, niet tussen. Wel eindigde hij viermaal op het podium.

Er zijn momenteel drie recordhouders. Belgen Ernest Sterckx (1952, 1953 en 1956) en Joseph Bruyère (1974, 1975 en 1980) wonnen de koers drie keer in de 20ste eeuw. Peter Van Petegem (1997, 1998 en 2002), die nu koersdirecteur is, zette zich naast zijn twee landgenoten door in 2002 voor de derde keer te winnen. Greg Van Avermaet (2016 en 2017) is de enige renner in het huidige peloton die bij winst op gelijke hoogte kan komen.

Laatste tien winnaars Omloop Het Nieuwsblad
2022: flag-be Wout van Aert
2021: flag-it Davide Ballerini
2020: flag-be Jasper Stuyven
2019: flag-cz Zdeněk Štybar
2018: flag-dk Michael Valgren
2017: flag-be Greg Van Avermaet
2016: flag-be Greg Van Avermaet
2015: flag-gb Ian Stannard
2014: flag-gb Ian Stannard
2013: flag-it Luca Paolini


Laatste editie

Een vroege vlucht van zeven renners, met daarin geen al te bekende namen, reed al snel weg na het verlaten van startplaats Gent. De aanvallers kregen op een gegeven moment negen minuten cadeau van het peloton, maar Jumbo-Visma stelde orde op zaken. Voor de pre-finale bleef er van de negen minuten nog maar twee over, het was duidelijk dat Wout van Aert zeer gemotiveerd was.

Wat volgde, waren de eerste kleinere demarrages. Maar het was Tiesj Benoot die de finale écht opende. Nadat hij eerst even wegreed met Van Aert en drie andere renners, schoot hij alleen weg uit het peloton. Het peloton zag het gevaar en zorgde ervoor dat Benoot in de afdaling van de Muur van Geraardsbergen weer werd ingerekend. De volgende aanval kwam van Oliver Naesen en Victor Campenaerts, die samen op zoek gingen naar de voet van de Bosberg.

Het zag er even goed uit voor Naesen en Campenaerts, maar toen begon toenmalig Belgisch kampioen Van Aert aan zijn nummertje. De renner van Jumbo-Visma trok zijn gashendel open op de Bosberg en niemand kon hem volgen. Zodoende begon Van Aert met een voorsprong van een tiental seconden aan de laatste tien kilometer. Van Aert breidde vervolgens zijn voorsprong steeds verder uit en had ruim de tijd om te juichen. In het peloton sprintten Sonny Colbrelli en Greg Van Avermaet naar een tweede en derde plaats.

Uitslag Omloop Het Nieuwsblad 2022
1. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma)
2. flag-it Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious)
3. flag-be Greg Van Avermaet (AG2R Citroën)
4. flag-be Oliver Naesen (AG2R Citroën)
5. flag-be Victor Campenaerts (Lotto Soudal)
Wedstrijdverslag


Parcours

Zaterdag 25 februari: Gent – Ninove (207,3 km)

Naar goede gewoonte zal aanstaande zaterdag het officiële startschot weerklinken in Merelbeke. Het peloton zal vervolgens meer dan 200 kilometer – 207,3 om precies te zijn – moeten afleggen. In de eerste 100 kilometer van de Omloop Het Nieuwsblad passeren de renners onder meer de Zwalmstreek en Oudenaarde. Alleen de Leberg en de Lange Munte zijn noemenswaardige hindernissen in deze eerste fase van de eendagskoers.

Na 100 kilometer volgen de hellingen elkaar wel snel op. De bevoorrading na 104 kilometer luidt dat deel van de Omloop in. Ongeveer elke tien kilometer zullen de renners een stevige kuitenbijter voorgeschoteld krijgen. De Katteberg en de kasseien van de Holleweg zijn de eerste in het rijtje. Vervolgens ligt het tweeluik Haaghoek-Leberg, de Paddestraat, Hostellerie en Valkenberg op het traject.

Op 45 kilometer van de streep kunnen we zeggen dat de finale echt begint. Dan staat namelijk de Wolvenberg op het menu. De Wolvenberg zelf is niet al te lastig, maar voor deze helling ligt de Holleweg nog eens op de omloop en meteen na deze helling volgen de kasseien van de Kerkgate en Jagerij. Waar vorig jaar de Molenberg niet in het parcours lag, is dat nu wel weer het geval. De zware beproeving volgt na de verschillende kasseistroken. Een belangrijk punt.

Vervolgens is het de beurt aan het gekende drieluik Haaghoek-Leberg-Berendries. Op de top van de Berendries is het nog maar 23,5 kilometer tot aan de streep in Ninove. Enkele kilometers later volgt nog het Vossenhol, waarna er even een ‘pauze’ is. Dat moet je niet al te letterlijk nemen, want echt vlak is het in die tussenfase niet. Toch is het verschil groot met de Muur van Geraardsbergen. De iconische beklimming ligt op een goede zestien kilometer van de streep.

Stel dat de koers nog niet beslist is op de Muur, is er nog altijd de Bosberg. Na de Bosberg is het nog maar twaalf kilometer tot aan de streep in Ninove. Wout van Aert bewees vorig jaar dat een solo van iets meer dan tien kilometer niet onmogelijk is. De streep van Omloop Het Nieuwsblad ligt dit jaar niet in de Onderwijslaan, maar in de Elisabethlaan. De organisatie geeft mee dat het een bredere aankomst zal zijn én dat de laatste honderden meters licht oplopend zijn. Interessant!

Start: 11.15 uur
Finish: tussen 16.05 en 16.30 uur


Favorieten

De achttien WorldTour-ploegen zijn aanwezig in Omloop Het Nieuwsblad. Verder verschijnen ook Lotto Dstny, Israel-Premier Tech, TotalEnergies, Bingoal WB, Human Powered Health, Team Flanders-Baloise en Uno-X aan de start. Een favoriet aanduiden voor de eerste klassieker van het jaar is zonder twijfel een moeilijke oefening. Zonder Wout van Aert en Mathieu van der Poel aan de start, is dat zeker niet makkelijker geworden.

Ten tweede zijn er zeer veel verschillende scenario’s mogelijk in de Omloop. Er kunnen coureurs wegrijden op de heuvels en op de kasseien, een sprint van een uitgedunde groep is mogelijk, een kleine groep die strijdt om de zege is niet uit te sluiten en zelfs een massasprint kan in Ninove. Het zorgt ervoor dat zeer veel renners de revue zullen passeren in deze voorbeschouwing. Maar zeg nu zelf, dat maakt het toch alleen maar mooier?

Beginnen doen we met de renners van Jumbo-Visma. Tiesj Benoot kleurde vorig jaar de koers in Oost-Vlaanderen en kan bij afwezigheid van Van Aert het kopmanschap opeisen. Dat zal hij echter niet alleen doen, want ook Christophe Laporte en Dylan van Baarle kunnen en zullen kopman zijn. Benoot en Van Baarle moeten het hebben van een solo, Laporte heeft meerdere mogelijkheden. Dat maakt van hem misschien de gevaarlijkste klant bij Jumbo-Visma. De Fransman kan het goed doen in een sprint van het peloton, kan ook naar winst sprinten in een kleine groep, maar is ook solo niet kansloos.

Eind 2022 won Laporte met Binche-Chimay-Binche nog een eendagskoers op Belgisch grondgebied – foto: Cor Vos

In het nadeel van de drie mannen: ze reden dit seizoen nog niet en het is dus niet duidelijk hoe het met hun vorm gesteld is. Wat wel in hun voordeel is: de sterke ploeg rond hen. Zo rijden onder meer Jan Tratnik en Nathan Van Hooydonck ook de openingsklassieker. Wat als iedereen kijkt naar Benoot, Van Baarle en Laporte en deze twee mannen daar van profiteren? Dat laatste is ook mogelijk bij Soudal Quick-Step. Yves Lampaert en Kasper Asgreen lijken de twee grote mannen, maar de Belgische ploeg heeft meerdere kanshebbers. Zo kunnen ook Florian Sénéchal, oud-winnaar Davide Ballerini en snelle man Casper Pedersen een gooi doen naar de zege.

Asgreen reed dit jaar onder meer al de Volta ao Algarve, Lampaert toonde zich al in Argentinië. In San Juan reed hij tweemaal naar een notering in de top-10. Daar toonde de West-Vlaming met andere woorden dat hij beschikt over snelle benen. Winnen in een grote eendagskoers lijkt echter moeilijk voor Lampaert. Zijn ploeg deed het daarbovenop collectief niet goed vorig jaar tijdens de voorjaarskoersen.

Alpecin-Deceuninck deed het wel goed. Dat had veel te maken met Van der Poel, maar bij afwezigheid van de Nederlandse topper zijn er genoeg andere renners die rijp zijn voor een overwinning in een klassieker. Dat is alleszins waar Jasper Philipsen zich op heeft gericht deze winter. De Belgische sprinter wil mee gaan doen in de klassiekers en krijgt in Omloop Het Nieuwsblad meteen een grote kans. Samen met Søren Kragh Andersen, en in mindere mate wereldkampioen gravel Gianni Vermeersch, kan hij een sterk blok vormen. Philipsen is misschien wel de snelste man op de startlijst, dus houd hem zeker in de gaten als ze gaan sprinten in Ninove.

Update 24/02: Asgreen is ziek en zal niet aan de start verschijnen van de Omloop Het Nieuwsblad. Stan Van Tricht is zijn vervanger.

Kan Philipsen meteen winnen bij zijn eerste koersdag in 2023? – foto: Cor Vos

Als er effectief wordt gesprint om de winst, dan moet Arnaud De Lie er ook nog kunnen bij zitten. De jonge renner van Lotto Dstny reed een ontzettend sterk begin van het seizoen. Hij wist meteen drie keer te winnen en voegde daarna dan ook de Omloop toe aan zijn programma. Ervaring heeft De Lie nog niet in de grotere eendagskoersen, zeker niet op WorldTour-niveau, dus het is nog onzeker hoe hij het zal doen.

Maar als je zag hoe le Taureau de Lescheret, ofwel de Stier van Lescheret, indruk maakte in de Ster van Bessèges, dan weet je genoeg. De Lie is klaar voor een finale in een klassieker. Hij kan een zware en lange koers overleven, is tactisch al sterk voor zijn leeftijd en beschikt vooral over een imposante sprint om het af te maken. Met Victor Campenaerts, die van de Omloop een groot doel heeft gemaakt en dus zeker in de gaten moet gehouden worden, en Florian Vermeersch heeft hij ook nog eens twee bliksemafleiders en meesterknechten zaterdag. Kortom: de topfavoriet!

Wie ook al mooie dingen liet zien dit seizoen: Tim Wellens. Het is inmiddels een gekend riedeltje: Wellens is altijd goed in januari en februari. In de Challenge Mallorca kwam dat nog niet tot uiting, maar in de Ruta del Sol imponeerde hij echt. Eerst door zeer hard tempo te rijden voor Tadej Pogačar, later door vanuit de vlucht met ruime voorsprong te winnen op een lastige aankomst. Vorig jaar was Wellens ook een van dé favorieten voor de openingsklassieker, maar toen gooide ziekte roet in het eten. In 2019 was hij al eens derde. Momenteel is de kans op regen bijna 50%, dus het is duidelijk waar Wellens op aan het hopen is…

Wellens (rechts) naast Turner (links), twee kanshebbers – foto: Cor Vos

Mocht Wellens er niet in slagen om naar de zege te knallen, dan heeft UAE Emirates ook nog Matteo Trentin en Pascal Ackermann als plan-B. Bij Groupama-FDJ hebben ze één duidelijk plan: Stefan Küng. De Zwitser vertelde het volgende in een recent interview: “Ik doe mee met de beste klassiekerrenners ter wereld. (…) De sleutel tot succes is misschien wel door te profiteren van de rivaliteit tussen de toppers.” Küng bewees in ieder geval dat hij meer dan in orde is. Afgelopen weekend schreef hij namelijk de slottijdrit van de Volta ao Algarve op zijn naam. Een zeer gevaarlijke klant.

Bij INEOS Grenadiers rekenen ze in eerste instantie op Tom Pidcock. De Brit sloot midden januari zijn veldritseizoen af en bereidde zich vervolgens voor op het voorjaar. Daarin wil hij, naar eigen zeggen, in staat zijn om te knokken voor de winst vanaf Omloop Het Nieuwsblad tot en met Luik-Bastenaken-Luik. Zaterdag krijgt hij alvast een uitgelezen kans. De Brit heeft met Ben Turner, Michal Kwiatkowski en Magnus Sheffield ook nog eens een paar sterke ‘knechten’. Zeker Turner, die zich al liet zien dit seizoen. De 23-jarige renner won een Spaanse eendagskoers, in de sprint, en was in de Jaén Paraiso Interior de renner die als eerste na de ontketende Pogačar over de streep kwam.

Matej Mohorič heeft er al tien koersdagen opzitten in 2023. In de Ruta del Sol reed hij een aantal keer in de kijker, maar echt indruk maken was dat ook niet. Toch is de Sloveen een grote kanshebber en hij weet wat het winnen van een klassieker betekent. Denk maar aan Milaan-San Remo van vorig jaar. Na Mohorič heeft Bahrain-Victorious met Fred Wright en de snelle Jonathan Milan twee gevaarlijke outsiders. De jonge Milan is zo’n renner die dit jaar wel eens definitief kan doorbreken.

Mohorič won vorig jaar een Monument en is dus een renner om rekening mee te houden – foto: Cor Vos

Doorbreken, dat moet Alexander Kristoff niet meer doen. In het tenue van Uno-X bewees de 35-jarige Noor dat hij nog steeds kan winnen. In Algarve won hij verrassend de openingsrit na voorbereidend werk van Søren Wærenskjold. Denk daar ook nog eens Rasmus Tiller bij en je hebt een sterk trio. Dat laatste hebben ze bij AG2R Citroën ook. Ervaren Belgen Greg Van Avermaet en Oliver Naesen moeten samen met Benoît Cosnefroy op een zege jagen. Van Avermaet werd vorig jaar nog derde, Cosnefroy was dit jaar al in orde in Bessèges.

Vervolgens komen we bij het eindeloze lijstje met outsiders. Dat zijn hoofdzakelijk de typische klassieke coureurs. Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty), Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech), Zdeněk Štybar (Jayco AlUla), Peter Sagan, Dries Van Gestel (beiden TotalEnergies), Jens Keukeleire (EF Education-EasyPost), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Nils Politt (BORA-hansgrohe) en John Degenkolb (Team DSM) zijn allemaal renners die in de top-10 kunnen eindigen of misschien zelfs meer kunnen.

Tot slot zijn er nog renners die het in een sprint goed kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) en Daniel McLay (Arkéa-Samsic). En wat kan Bauke Mollema (Trek-Segafredo)? De Nederlander komt voor het eerst in actie in het openingsweekend. In de Algarve was hij alvast op afspraak. Ben je op zoek naar de echte dark horses? Richt dan je blik op mannen als Axel Zingle (Cofidis), Matteo Jorgenson (Movistar), Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty) en Samuel Watson (Groupama-FDJ).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Arnaud De Lie
*** Jasper Philipsen, Christophe Laporte
** Tom Pidcock, Tim Wellens, Stefan Küng
* Alexander Kristoff, Matej Mohorič, Tiesj Benoot, Ben Turner

Website organisatie
Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Zaterdag zal een typische dag in het voorjaar zijn. Weeronline verwacht temperaturen rond de 6 à 7 graden Celsius, best koud dus. Er zal een noordenwind staan die met een kracht van 2 Beaufort zal waaien. Waaiers moeten we in principe dus niet verwachten. De kans op neerslag bedraagt voorlopig 45%, dus het valt nog af te wachten of de renners een regenjasje zullen moeten aantrekken.

De Omloop Het Nieuwsblad is natuurlijk live te volgen op televisie. Sporza, op Eén, start hun uitzending al om 13.30 uur. Ook Eurosport 1 zal de eerste voorjaarklassieker uitzenden, zij doen dat eveneens vanaf 13.30 uur. Online is de Vlaamse koers te zien via Eurosport Player/GCN+. Deze informatie is ook elke dag te lezen in het artikel Wielrennen op TV.


Dit artikel delen:

83 Reacties

Wim Kruithof 23 februari 2023 om 07:14

In het nieuwe Wielerflits sneeuwt zelfs de voorbeschouwing op De Omloop onder. Jammer. Ik heb steeds vaker het gevoel dat de bulk aan boulevard-topics de aandacht en kwaliteit wegvreet van de topics die er voorheen echt toe deden.

Daarbij, nu het niet meer gewoon ‘Voorbeschouwing: Omloop het Nieuwsblad’ is, maar er een catchy phrase bij moet, is ‘ie nóg moeilijker te vinden.

Wielerflits wordt steeds minder mooi, voor mij.

8
Viktrodriguez 24 februari 2023 om 16:53

En die catch phrase is ook nog eens hopeloos misplaatste arrogantie. We leven in 2023, niet in 1950.

We hebben al drie WT-wedstrijden achter de rug. Het is niet eens de opening van het Europese wielerseizoen, zowel algemeen als eendagswedstrijden. Het is een irrelevante wedstrijd voor iedereen die pretendeert klassementsrenner te zijn of een pure Ardennenspecialist is.

Daarnaast, als het zo belangrijk is, waarom laten zoals elk jaar al die toppers voor Vlaamse voorjaar het jaarlijks massaal afweten qua deelname? Met alle respect voor De Lie, maar die hier natuurlijk nooit de topfavoriet als de RVV/PR-favorieten ook meedoen. Maar die schitteren

door afwezigheid.

-1
Dave Dubbeldammer 24 februari 2023 om 22:45

Vik, ga dan de artikeltjes over UAE en andere lulkoekkoersen lezen hé man

0
Krist The Vanma 25 februari 2023 om 11:30

Snap ik niet, die voorbeschouwing staat toch al dagen netjes centraal op deze site, als eerste aanklikbaar?

0
www.Voorjaarsklassiekers.be 22 februari 2023 om 09:48

Mooi stuk mannen! Wij hebben er ook ongekend zin in! We zijn overigens toe aan de 78e editie!

Voor ons had Victor Campenaerts nog wel een ster mogen krijgen! Onze dark horse voor zaterdag. Alleee VocSnor!

6
djerkson 22 februari 2023 om 15:12

Helemaal mee eens. Vocsnor heeft toegewerkt naar de Omloop en als hij zijn zinnen ergens op zet, is hij er niet ver vanaf. Koersen van 200km liggen perfect binnen zijn mogelijkheden. Een ideale bliksemafleider voor De Lie ook.

3
Samamba 22 februari 2023 om 19:17

Ik ben fan van De Lie, maar de manier waarop de media hem tot topfavoriet bombardeert op basis van wat kleinere overwinningen (ok de manier waarop mocht er zijn) vind ik toch wat verregaand. Hij heeft nauwelijks parcourskennis in Vlaanderen en heeft eigenlijk nog nooit bewezen een klassieker van dit kaliber aan te kunnen. Plaatsing is in zo een wedstrijd enorm belangrijk en dat is toch nog één van De Lie's zwaktes. Ik vind de mannen van Jumbo en ook Ineos dan toch minstens evenwaardig. Campenaerts had ook een ster mogen krijgen gezien zijn Omloop van vorig jaar.

Betekent natuurlijk niet dat De Lie niet kan winnen. Er gaat tegenwind staan in de finale dus kan het zijn dat we naar een relatief grote groepssprint gaan (zoals in 2021) en dan behoort De Lie automatisch tot de grootste favorieten. Philipsen is dan minstens een even grote favoriet, De Lie heeft hem nog nooit geklopt en omgekeerd is dat wel al gebeurd. Ook Meeus zou ik niet afschrijven in dat geval.

6
Chippen 22 februari 2023 om 22:00

we zitten wel met een generatie waarbij elk groot talent, dat vaak nog maar net uit de pubertijd komt, bij de eerste de beste echt grote afspraak ook meteen meedoet voor de prijzen

het zou ondertussen geen wonder of zelfs verrassing meer zijn als de lie er ook weer zo eentje blijkt te zijn

1
Limal 23 februari 2023 om 08:17

Ik schat De Lie heel hoog in, maar ook ik zie hem zeker niet als topfavoriet zaterdag, zelfs niet mét tegenwind in de finale. Afgezien nog van de vraag hoe hij de opeenvolging van steile kasseiklimmetjes gaat verteren mist hij zoals gezegd de jarenlange ervaring van de specialisten. Ik vermoed dat Philipsen beter zijn weg kent in de Vlaamse Ardennen, dus die geef ik dan nog meer kans, hoewel hij bergop misschien wat minder is (en zijn vormpijl onbekend). In Kuurne schat ik hun kansen hoger in.

Topfavoriet voor mij in de Omloop: Laporte. Die kan in alle scenario's winnen. Daarnaast heb je ook mannen-in-vorm Wellens, Pidcock en Turner.

Wat het ook wordt, ik heb er enorm veel zin in!

0
Groetjesaandevoetjes 23 februari 2023 om 10:38

Helemaal mee eens, snap niet dat hij als topfavoriet wordt gezien. Hij mag mij zelfs verbazen door er nog bij te zitten op het einde.

0
SoloSlim 23 februari 2023 om 13:32

Nauwelijks parcourkennis? De kleinere vlaamse wedstrijden, waar hij steeds de koers maakte en meestal won, zoals de Egmont classic, Marcel Kint, Nokeren, .. passeren steeds op dezelfde wegen hoor. Daarenboven is kans op een sprint in de omloop heel realistisch. Dus ook voor mij was hij de topfavoriet. Het enige waar ik wel voor vrees is dat zijn status als topfavoriet in zijn nadeel en dat van zijn ploeg kan werken. De Lie zal misschien te graag willen en te veel of te vroeg met zijn krachten woekeren en Lotto heeft niet het team om alles bij elkaar te houden en ze kunnen snel opgerookt worden.

0
Wheely 22 februari 2023 om 10:37

Logisch dat de Lie hier als favoriet naar voren wordt geschoven maar de Omloop winnen is geen sinecure zodra Ineos, TJV en UAE de koers hard maken. Heel veel kanshebbers deze koers!

5
Groetjesaandevoetjes 23 februari 2023 om 10:41

Kun je mij die logica uitleggen? Heeft nog nooit uitslagen gereden in wedstrijden als de Omloop. Neemt niet weg dat het een groot talent is, maar ik snap niet dat hij als topfavoriet wordt gebombardeerd.

-1
Wheely 23 februari 2023 om 10:56

Logisch vanwege de vorm die hij tot nu toe geëtaleerd heeft dit seizoen en vanwege het uitgangspunt dat het op een sprint gaat uitdraaien van een relatief grote groep waar hij nog bij zit. Wat jij zegt is ook waar, het zou zijn eerste van dit kaliber zijn, vandaar ook dat het helemaal geen zekerheidje is zolang de koers maar hard genoeg gemaakt wordt. Dit zijn uiteindelijk wel de koersen die De Lie gaat winnen in de toekomst.

1
Dave Dubbeldammer 23 februari 2023 om 22:59

Groetjesaandevoetjes, zet dan maar je TV aan and just watch and see

1
KJP 22 februari 2023 om 14:25

Persoonlijk ben ik enorm onder de indruk van de Lie het afgelopen jaar, maar ik vind het nog wat ver gaan om hem echt als topfavoriet aan te merken.

Met Philipsen start er toch een gelijkwaardig profiel met heel wat meer ervaring in dit soort koersen die ook al daadwerkelijk pelotonsprints in bijvoorbeeld de Tour heeft gewonnen. Die verdient wat mij betreft dan toch nog wel eerder die vier sterren.

5
Samamba 22 februari 2023 om 19:23

Ik vind het ook maar raar dat De Lie overal boven Philipsen wordt geplaatst (niet enkel door Wielerflits, zowat de hele media doet het). Recency bias neem ik aan? Philipsen heeft dit jaar nog niet gekoerst, terwijl De Lie zijn goede benen al heeft laten zien. Ik schat de ene niet hoger in dan de andere op de klimmetjes en in een sprint kun je moeilijk De Lie al boven iemand plaatsen die Touretappes op zijn naam heeft en De Lie er vorig jaar in België nog zelf oplegde in een mooie sprint. De Lie heeft soms ook nog problemen met zichzelf goed plaatsen op belangrijke momenten.

Wegens het verwachte weer (droog, tegenwind in finale) is de mogelijkheid op een sprint vrij groot dus beiden zijn zeker favoriet.

2
Mooie Sjors 22 februari 2023 om 20:44

Anderzijds heeft Philipsen toch al aardig wat klassiekers gereden en kwam ie – buiten de biljartvlakke parcoursen à la Scheldeprijs – steeds flink tekort om vooraan mee te spelen. Misschien gaat men er vanuit dat De Lie gewoon wat meer aanleg heeft voor dit soort klassieke werk? De Omloop is best een pittige wedstrijd.

Al kan Philipsen afgelopen winter ook een stapje vooruit gezet hebben natuurlijk.

4
Handige Harry 23 februari 2023 om 12:25

Als ze die logica hanteren, is het vreemd om hem dan wel drie sterren te geven.
Is hij goed genoeg om te overleven dan is hij de snelste van het peloton dus dan geef je hem vier sterren.
Verwacht je dat hij het waarschijnlijk niet overleeft dan kun je hem nog een ster geven voor het geval het misschien wel lukt.

0
Sjoerd102 22 februari 2023 om 10:51

Jullie schrijven:het officiële startschot weerklinken in Meerbeke. Volgens het kaartje bij het artikel ligt in 0 in Merelbeke. lijkt me een typo ;-)

2
girardengo 22 februari 2023 om 19:26

Die oude zwart-wit foto´s vind ik altijd heroïscher overkomen dan kleurenfoto’s. Zijn er meer die die afwijking hebben, of niet?

2
Vangenechten 22 februari 2023 om 19:36

Jazeker ;)

0
Groetjesaandevoetjes 23 februari 2023 om 10:50

Ik denk dus niet dat dit een sprint wordt. Geen enkele ploeg behalve de ploegen van Philipsen, De Lie en Laporte hebben baat bij een sprint. Bovendien hebben deze ploegen nog andere opties. Ik zal het knap vinden als alle 3 er nog op het einde bij zitten inclusief ploeggenoten, want als zij er nog bij zitten zullen er geheid nog aanvallen komen. Je denkt toch niet dat Kung of de blokken Ineos of Soudal Quick Step braaf naar de streep rijden met die rappe mannen?

2
Romāns Vainšteins 23 februari 2023 om 11:32

Jumbo heeft ook niet echt baat bij Laporte recht tegenover een de Lie en/of de student in een sprint. Die zullen gaan koersen om wél met Laporte maar zonder hén aan te komen.

1
Quincy Adams (aka voorwiel) 23 februari 2023 om 12:59

Ik denk ook dat een (grote groeps)sprint wel eens kan worden ontlopen. De finale finale is te laat om weg te springen vanwege de wind, maar een heel lang stuk daarvoor is wind in de rug, waardoor een sterke groep afstand kan nemen. Vooral wanneer sterke blokken zijn vertegenwoordigd (SQS,TJV,ADC,IGD) kan dat misschien standhouden tot het einde.

0
Romāns Vainšteins 23 februari 2023 om 13:33

Ja, dan zou je idealiter een soort van GW-finale kunnen krijgen met een blok sterke mannen die de achterop hijgende meute voorblijft.

0
letombo 22 februari 2023 om 08:11

Geen enkele quickstep renner bij de favorieten .. ik ben benieuwd hoe lang dat geleden is.. is dit wel terrecht ?

1
Cycling 22 februari 2023 om 08:32

@letombo De voorbeschouwing is heel duidelijk mbt QS. Sterk team in de breedte maar geen topfavoriet. Oftewel meerdere renners kunnen winnen maar niemand steekt er bovenuit

0
Secondant 22 februari 2023 om 10:10

Voor mij steekt Asgreen er echt wel bovenuit en mag je hem best bij de favorieten scharen. Mits fit hoort hij gewoon bij de beste 10 kasseienrenners ter wereld.

4
KJP 22 februari 2023 om 14:23

Asgreen heeft zelf wel aangegeven dat hij pas echt goed gaat zijn richting de Ronde en P-R, en dat de vorm momenteel nog niet echt denderend is.

0
Dikke Kater 22 februari 2023 om 21:17

Riep van Aert dat vorig jaar ook niet?

Het is ook niet veel meer dan een voorbereidingswedstrijd, dus waarom zou je hier al goed willen zijn. En als de rest ook nog niet top is, kan haast iedereen hier winnen.

0
Wim Kruithof 23 februari 2023 om 06:58

Dikke Kater, daarmee doe je de Omloop echt tekort. Was Vanmarcke niet ook voorbestemd ‘voor de echt grote voorjaarswedstrijden’?

Uiteindelijk is de Omloop het mooiste dat hij op zijn palmares heeft staan, is mooiers won hij nooit.

1
mauri 23 februari 2023 om 19:30

Mohoric en Wellens bij de favorieten en geen QS-renner? Lijkt mij veel te voorbarig. Mohoric haalt al een half jaar zijn niveau niet. QS ook niet maar voordien wel beter. Zullen zaterdag zien of Qs degraderen terecht was of niet.

0
NCK17 22 februari 2023 om 12:18

Toch een opvallende keuze dat de nummer 2 van de Ronde van Vlaanderen en de winnaar van Parijs-Roubaix vorig jaar geen enkele ster krijgt in een kasseienklassieker.

1
Arie M 22 februari 2023 om 17:39

Opvallend inderdaad, en tegelijk ook wel weer begrijpelijk

1
Wheely 22 februari 2023 om 22:56

Omloop niet zwaar genoeg, net te kort voor Dylan lijkt me. Hopelijk zit ik er naast

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 23 februari 2023 om 12:56

Een prestatie van van baarle is sterk afhankelijk van het koersverloop. Ik denk als potentiele kanshebber moeilijk te voorspellen. Logisch achteraf als hij gewonnen heeft, maar moeilijk om van te voren aan te wijzen.

2
Lennimator 22 februari 2023 om 15:45

Sep eindelijk weer eens! Ik hoop het echt. Die Jo de Roo heeft trouwens aardig wat mooie koersen gewonnen.

1
plattenband 22 februari 2023 om 18:36

inderdaad opvallend geen enkele SQS renners die een sterk krijgt. Moet lang geleden zijn.

Hopelijk minstens 1 op het podium en daarmee een serieuze vinger naar diegene die hier de sterren uitdeelt!

1
11 na 11 22 februari 2023 om 19:08

De Lie favoriet begrijp ik, maar zou Philipsen op gelijke hoogte zetten. Die heeft de afgelopen jaren zijn motor ook vergroot en is als pure sprinter nog altijd sneller dan De Lie denk ik.

Pedersen en Asgreen leken me in Portgugal in orde, en ook Campenaerts zou ik een ster geven.

1
Romāns Vainšteins 22 februari 2023 om 19:15

Mwoahjah,..

Ik zou ze ook op gelijke hoogte plaatsen maar dan onder Laporte, dan kan het ook.

-2
Kopinkas 22 februari 2023 om 22:46

Dries Van Gestel die in een sprint à deux Rune Herregodts met een half wieltje verslaat. Laporte die er drie seconden later Philipsen, Meeus z’n Ackermann oplegt voor de derde plaats. Kristoff en De Lie die met elkaar in aanraking komen en 14de en 17de eindigen.
Bijvoorbeeld.

1
Mooie Sjors 22 februari 2023 om 22:53

Dan gaat er toch ook niet fameus gekoerst geweest zijn…

-1
KissMyAce2.0 22 februari 2023 om 23:20

De Lie wint nie

1
Melkzuur 23 februari 2023 om 12:57

Raar, de naam van de winnaar staat voorlopig nog niet tussen de reacties. Bij deze: Magnus Sheffield.

1
Krist The Vanma 25 februari 2023 om 12:42

Denk ook dat ie ver gaat komen.

0
Het Luipaard van Lent 24 februari 2023 om 21:16

Lijkt toch meer wind te staan dan verwacht. Bft 3-4 vanuit het noorden, wellicht gaan we toch waaiers zien

1
JonasVDB 22 februari 2023 om 08:22

Als Keukeleire geen Belg was zou hij in dit artikel nooit verschijnen. Zijn laatste uitslag van betekenis moet ergens 2018/2019 geweest zijn.

0
Het Luipaard van Lent 22 februari 2023 om 08:58

Wind tegen in de finale, grote kans op een sprint inderdaad. De Lie is wmb wel favoriet dan. Al komt Kristoff ook sterk voor de dag dit voorjaar. Maar er rijden nog een pak meer sprinters mee die dan plots kans maken. Sagan, Teunissen, Ballerini, misschien zelfs wel Greg in een kleiner groepje.

0
Adorni 22 februari 2023 om 10:18

Van zodra ze de Berendries boven zijn tot de Bosberg hebben ze wind mee of in de flank. Daarna richting Denderwindeke schuin op kop, laatste km's wind op kop.

Normaal gezien koers vanaf de Molenberg, hopelijk mooie groep vanaf de Berendries richting Muur.
Jumbo en QS moeten aanvallen omdat ze op papier niet de snelste renners hebben. Ze willen geen groepssprint met 30man riskeren met daarbij Philipsen en De Lie.

0
Guushovd 22 februari 2023 om 11:46

Ieder jaar kijk ik hier naar uit. Noopt me een top 10 van mijn favoriete koersen te maken:
1. Tour de France (niks kan op tegen de grootste 3 weekse van het jaar)
2. Giro d’italia
3. Ronde van Vlaanderen
4. Parijs Roubaix
5. Parijs-Nice
6. Luik Bastenaken Luik
7. Omloop het nieuwsblad, E3, dwars door Vlaanderen, Gent wevelgem
8 Amstel Gold Race
9. Ronde van Lombardije
10. Tireno Adriatico

– Heerlijk dat er zoveel mooie koersen zijn die de top 10 niet halen. Vuelta, Strade Bianche, Catalonië, Baskenland, Dauphine, Zwitserland, MSR, en dan vergeet ik er nog minstens 3. Wat een prachtsport.
– WK telt niet mee want staat op zichzelf. Zou anders 5e staan.
– Ik heb de Omloop en zijn broertjes maar samen gevoegd, anders zouden ze de hele top 10 vol maken.
– De vuelta valt erbuiten omdat ik aan het einde van het seizoen meestal net niet meer dezelfde aandacht kan opbrengen voor een 3 weekse koers.

0
Romāns Vainšteins 22 februari 2023 om 16:11

GW is een totaal andere koers dan de andere 3 genoemden. Daar mag als grote broer gewoon de ronde bij.

-1
11 na 11 22 februari 2023 om 18:54

Geen Vuelta, Strade, Baskenland, Dauphiné maar wel lekker Amstel erbij zetten. Grappig.

-3
Brabander 22 februari 2023 om 19:26

Hoewel de Amstel hier vaak gedowngrade wordt, behoort-ie gewoon tot de 10 belangrijkste eendagskoersen hoor

0
Mooie Sjors 22 februari 2023 om 19:36

Het gaat om z’n persoonlijke favoriete koersen he, niet noodzakelijk de grootste koersen.

1
Dikke Kater 22 februari 2023 om 21:19

Geen Strade is wel opvallend. Ik dacht dat iedereen die top vindt.

3
Chippen 22 februari 2023 om 21:55

@brabander

is het een belangrijke koers? of heeft ze gewoon een goed plekje op de kalender, waardoor er een sterk deelnemersveld is omdat het voorbereiding is op een koers die wel echt belangrijk is?

vorig jaar zat de agr door omstandigheden tussen rvv en roubaix en kijk eens, de ronderenners/heuvelrenners waren meteen massaal afwezig, het boeide hen plots totaal niet meer

-1
Guushovd 22 februari 2023 om 22:25

@11 na 11 "Geen Vuelta, Strade, Baskenland, Dauphiné maar wel lekker Amstel erbij zetten. Grappig."
Ik noem ze allemaal, maar ze vallen voor mij net buiten de top 10, het is namelijk mijn persoonlijke lijst. En de Amstel staat er om persoonlijke redenen in. Ik heb het parcours zelf meermaals gereden, ik vind het mooi dat we een NL klassieker hebben

EN whatever het is mijn top 10.

Dikke kater, ik vind de strade ook prachtig, maar de uitzending is vaak matig, het is nog een jonge koers en voor mij valt hij dus net buiten de top 10.

Voor mij is dit vooral een positieve top 10, als ik m maak valt het mij op hoeveel vette koersen er zijn. Voor mij gaat de top tien niet over winnaars en verliezers, maar over de koersen die mijn hart net wat sneller laten kloppen dan andere koersen.

1
Gelei 23 februari 2023 om 12:04

@Chippen,

Vorig jaar had de Amstel door de verschuiving natuurlijk de concurrentie vh Baskenland. Logisch dus dat de heuvel/ronderenners niet in NL waren.

De Amstel heeft een positieve evolutie doorgemaakt die z'n status heeft opgekrikt: verplaatsing vóór Luik trok telkens weer het meest kwalitatieve peloton aan. En afstappen van de Cauberg als aanskomst was in het voordeel vh wedstrijdverloop.

Maar vooral: het heeft zijn eigenheid.

Wmb zit de Amstel op dezelfde lijn als GW, Strade, San Sebastian en E3.

0
Mooie Sjors 23 februari 2023 om 12:34

Ik vind de Amstel ook een toffe wedstrijd om naar te kijken. Het is dan ook 1 van de zondagskoersen in het 6-weeks voorjaarsblok, je zit er dan helemaal in om elk weekend koers te kijken. En met de clash van de kasseivreters en de lichtgewichten voor de Ardennen op een karakteristiek parcours heb je gewoon een unieke wedstrijd op de kalender.

Ik zie liever de Amstel dan bv. San Sebastian, Strade zet ik er misschien wel nog net boven. Inderdaad wel een goede zaak dat de aankomst niet meer op de Cauberg ligt, want dat zorgde vaak voor een nogal saai Waalse Pijl-achtig verloop.

0
Romāns Vainšteins 22 februari 2023 om 16:14

Koude noorderwind die vrij flink tegen staat op het einde. Op zich recept voor een omvangrijke spurt of late uitval zoals de varianten die Valgren en Ballerini wisten te winnen.

Kuurne lijkt met wind in het voordeel in gedeelte 2 gereden te gaan worden trouwens. Dat zou betekenen dat juist daar de kansen op een massale aankomst afnemen.

0
Fallguy 22 februari 2023 om 22:55

Geen k. Andersen sterretje?

0
thorsen 22 februari 2023 om 16:51

Ik gok maar eens op Küng. Lijkt al een aardige vorm te hebben, en hem maakt het niet uit welke (semi)klassieker die wint als hij maar eens wint na al die ereplaatsen die hij al heeft. Dus geen nood om te pieken naar Vlaanderen/Roubaix, hij wil zaterdag volgens mij al heel graag winnen.

0
wheelie23 23 februari 2023 om 02:00

Fred Wright

0
Wheely 23 februari 2023 om 11:10

Gaat zeker zijn neus aan het venster steken ja.

0
Gibo 23 februari 2023 om 07:07

Ik vind de lie en Philipsen hier wel hoog aangeschreven. Denk dat het parcours en deelnemersveld misschien toch iets te selectief is voor ze. De lie kan dat eventueel , Philipsen verwacht ik echt niet

0
Jean Dumas 24 februari 2023 om 07:56

Jawel, dit kunnen ze allebei aan.

1
Dave Dubbeldammer 24 februari 2023 om 22:49

Ze kunnen dat beiden zeer zeker wel. Een beetje het wielrennen volgen volstaat om dat te weten.

1
Gelei 23 februari 2023 om 09:43

Mohoric. Op z’n kousenvoeten na de Bosberg.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone