Bauke Mollema verrast met debuut in Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne

Bauke Mollema verrast met debuut in Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne

foto: Cor Vos

donderdag 16 februari 2023 om 19:45

Het Belgische Openingsweekend ziet volgende week een opvallende debutant aan de start: de 36-jarige Bauke Mollema heeft Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn programma staan. Het is voor het eerst sinds de Brabantse Pijl van dertien jaar geleden (!) dat Mollema nog eens een Vlaamse voorjaarskoers rijdt.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Ik heb heel veel zin om het Openingsweekend te gaan rijden”, vertelt de renner van Trek-Segafredo vanuit Portugal enthousiast aan WielerFlits. Daar is hij woensdag aan de Volta ao Algarve begonnen. “Aan het begin van de winter heb ik zelf aan de ploeg gevraagd of ik Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne mocht rijden. Het lijken me gewoon mooie koersen en dat wil ik graag eens proberen.”

Want, zo zegt Mollema met een knipoog: “Je bent nooit te oud om iets nieuws te proberen! Ik heb op YouTube al even de finale van de Omloop van vorig jaar bekeken. Volgende week donderdag ga ik dan ook nog de laatste honderd kilometer van die koers verkennen.” De Nederlander zal tijdens het Openingsweekend onder meer rijden aan de zijde van specialist Jasper Stuyven. Kopman Mads Pedersen slaat beide koersen over.

Mollema met Sam Oomen in een onderonsje tijdens de Ronde van Valencia – foto: Cor Vos

Ronde van Vlaanderen
Het koersdier in Mollema hintte in het verleden al vaker op het proeven van de sfeer in Vlaanderen. Hij reed sinds zijn profdebuut in 2008 in totaal slechts vijf wedstrijden in die contreien: Nokere Koerse in datzelfde eerste seizoen bij de beroepsrenners, de Brabantse Pijl (de enige van de vijf die hij niet uitreed) en het Kampioenschap van Vlaanderen in 2010 en de WK Mixed Relay en het WK op de weg in Leuven, anderhalf jaar geleden.

Mollema – die afgelopen jaar zijn contract met nog eens vier seizoenen verlengde – zei in 2019 al eens ooit de Ronde van Vlaanderen te willen rijden. “Die koers moet me redelijk kunnen liggen met alle klimmetjes. Ook is positionering er erg belangrijk. Ik wil daar dan toch proberen om vooraan mee te doen. […] Michael Boogerd kon het ook in het verleden en Alejandro Valverde reed in 2019 nog top-10.”

Mollema voor de start van Nokere Koerse 2008, naast Edvald Boasson Hagen – foto: Cor Vos

Vanaf april klassiek Mollema-programma
Mollema geeft aan dat die ambitie voor de Vlaamse Hoogmis er nog steeds is, maar niet voor dit jaar. Na het Openingsweekend keert hij huiswaarts, waarna hij woensdag de Trofeo Laigueglia in Italië rijdt. Die koers vindt plaats op nog geen uur rijden van Mollema’s woonplaats Monaco. Vervolgens gaat hij zich voorbereiden op de Ardennenklassiekers, voorafgegaan door een terugkeer in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race.

Na de klassiekers gaat de winnaar van de Ronde van Lombardije 2019 ‘als alles volgens plan verloopt’ opnieuw voor de combinatie Giro d’Italia-Tour de France. “Daarna zal ik het WK in Glasgow niet rijden, denk ik. Tenminste, zolang het rondje hetzelfde is als toen Matteo Trentin het EK won in 2018. Dan zal het iets meer voor de sprinters en puncheurs zijn, want de klimmetjes op de plaatselijke ronde zijn volgens mij nooit langer dan dertig seconden. Wel rijd ik uiteraard Clásica San Sebastián nog! Daarna pak ik een beetje rust en bouw ik op naar het Italiaanse najaar met Lombardije.”

Mollema rijdt deze week de Volta ao Algarve – foto: Cor Vos


Wedstrijdprogramma Bauke MOLLEMA

Dit artikel delen:

35 Reacties

Wheely 16 februari 2023 om 09:36

Geweldig nieuws! Hup Bauke.

3

Ik schrok toch even dat alweer 36 is.

1
makkelijk 16 februari 2023 om 13:55

In 2024 gaat Bouke ook nog naar QuickStep als opvolger van Morkov.

3
Killco 16 februari 2023 om 10:31

Bauke is de beste.
Hup Bauke

2
Posterix 16 februari 2023 om 06:43

Altijd een leuk interview met Bauke!
Toch is wat weer beklijfd: wat is die rug van het Trek-tenue spuug en spuug lelijk dit jaar!

1
Secondant 16 februari 2023 om 08:38

Helemaal mee eens wat betreft beide opmerkingen.
De shirtjes dit jaar zijn sowieso echt een achteruitgang.
FDJ, Movistar en Alpecin zijn al nauwelijks uit elkaar te halen vanuit de helikopter. Van voren gekeken heeft ook Quickstep veel gelijkenis.
Ineos, Bahrein en Arkea zijn nagenoeg dezelfde kleur rood…
Lang leve Astana, Lotto Destiny en Jumbo!

4

Vooral al die roodachtige truitjes zijn een drama voor iemand die, zoals ik, deels kleurenblind is. Ik zie echt geen enkel verschil tussen Ineos, Arkea en Bahrein.

0
JohnDeere 16 februari 2023 om 15:30

Bij Quick-Step is het grote voordeel nog de duidelijke S op de helmen van Specialized.

0
Kartouche 16 februari 2023 om 07:58

Ik hoef alleen maar zijn naam te lezen en ik zie zijn grote glimlach. Heerlijk dat hij er nog vier jaar doorgaat. Ik hoop dat die glimlach alleen maar groter wordt.

1
Josef Fischer 16 februari 2023 om 08:37

De rol die hem als best past, klassieke renner. Jammer dat hij jaren bij rablanbelkin grote rondes reed. Denk dat zijn palmares nog indrukwekkender was geweest als hij vooral had gestort op etappes en eendaagse koersen

1
Mystieke_Monnik 16 februari 2023 om 09:06

Hij stond ooit tweede in de laatste week van de Tour. Reed die klassementen niet voor niets!

5
Geit in mijn Kelderman 16 februari 2023 om 10:30

Vind dit altijd zo’n onzin. Kerel heeft 6 keer top-10 gereden in een grote ronde, podium Vuelta, vaak tot laatste week om het podium gereden in de Tour. Dan had een keer Nokere Koerse of Kuurne winnen z’n palmares wellicht verrijkt, maar dat is scorebordjournalistiek van het simpelste soort. Al die grote rondes verhoogde z’n niveau en gaven bovendien enorm veel kijkplezier.

5

Sommige volgers hier lijken 6e in de RVV indrukwekkender te vinden dan 6e in de TdF. Dat fascineert me altijd weer.

4
Limal 16 februari 2023 om 11:15

Haussler, Terpstra, Boom, Van Baarle, Modolo, Sagan, Matthews, Claeys, Van Aert en Teuns. Best een leuk lijstje, de laatste tien zesdeplaatsers van de RVV :-)

De zesdeplaatser uit de Tour zijn natuurlijk ook niet mis: Mollema, Bardet, Gesink, Valverde, Dan Martin, Bardet, Landa, MAL, Mas en (nogmaals!) Bardet.

0
Shinzawai 16 februari 2023 om 11:18

Ik vermoed dat zijn salaris ook een stuk lager zou zijn geweest als hij zijn historie als ronderenner niet had gehad.

0
Josef Fischer 16 februari 2023 om 13:52

Niemand onthoud de stand van het klassement van begin week 3. Niemand vergeet zijn overwinning in Lombardije of San Sebastian. Denk dat hij met zijn kwaliteiten nog wel een paar keer Quebec, Montreal of AGR had kunnen winnen met zon punch als hij heeft

-2
Romāns Vainšteins 16 februari 2023 om 14:17

Mollema wint niks door zijn punch maar alle grote koersen in zijn leven solo. Juiste koers en moment uitkiezen en dan volhouden.

Als ronderenner een totale aanklamper vanwege aanwezigheid sterkere tegenstanders, zeer logisch en verre van een schande. Zat tot tweemaal toe zeer dicht bij een podiumplek. Deed niet onder voor een beste Gesink.

0
Shinzawai 16 februari 2023 om 14:39

@Josef: Mollema heeft de Amstel Gold Race 8x keer gereden, Quebec en Montreal 5x. Niet een keer op het podium in die 18 deelnames. Het is dus niet zo dat hij niet de kans heeft gehad, maar hij was gewoon structureel niet in staat om die koersen te winnen.

0
DonQuijote 17 februari 2023 om 10:27

Nee want Bauke won in het eerste deel van zijn carriere heel moeilijk. Ik herinner me een etappe in de Vuelta waar hij zich zo knullig de kaas van het brood liet eten op de streep.
Volgens mij komt dat omdat hij die hele jeugd wielren cultuur heeft gemist waar die rennertjes leren hoe je moet winnen. Hij kwam als hard fietser bij de profs zonder die 10 of 15 jaar jeugd wedstrijdjes waar je leert hoe dat moet, winnen.
Dus dat aanklampen in grote rondes ging hem veel beter af dan in de finale een wedstrijd winnen omdat je de slimste bent.

0
Romāns Vainšteins 17 februari 2023 om 10:35

Mollema heeft simpelweg op een gegeven moment ontdekt hoe het kan doen. Lombardije was het mooiste voorbeeld. Hij wist gewoon dat de aanwezigheid van heer Sleepstra Valverde erachter voor stagnatie zou gaan zorgen.

0
André Hilgersom 16 februari 2023 om 09:47

Ach die shirtjes, mooi of niet mooi. Volgens mij kom je daar nooit uit. En duidelijk?
Herken de renners vooral aan hun ‘zit’ en tred. Hooguit maakt het mij iets gemakkelijker.

1
Romāns Vainšteins 16 februari 2023 om 10:10

Mooi of niet mooi is een ander topic dan herkenbaar.

Zit en tred prima voor de geoefende kijker maar allemaal andere tricots zodat je ook in mistige shots een idee hebt vind ik wel fijn. Mag best regelgeving voor komen want ook jury’s etc zitten hiermee wel eens te kloten natuurlijk.

0
Jean Dumas 16 februari 2023 om 14:03

Mwah, geinig Muurtje.

1
kleomantre 16 februari 2023 om 16:22

Ik vermoed dat het e.e.a. ook te maken kan hebben met de vooruitgang op het TT-gebied, vorig jaar bleek hij daarin toch best competitief, en verschuiving van accent omdat hij er wellicht niet overal meer evengoed aan te pas komt in klimmende koersen.

1
Ronellenfitsch 16 februari 2023 om 07:03

Goed zo Bauke. Moest ook denken aan Boogerd die op z’n oude dag ook top 10 reed, een goede renner die durft te positioneren kan dat, ook zonder veel ervaring op die wegen.

0
Klein Verzet 16 februari 2023 om 11:34

Ik kijk er naar uit, De Omloop (van het Volk zoals wij die thuis nog steeds blijven noemen). En nu met nog meer voorpret, want Mollema is van de partij. Mooi man.

0
Reutemeteut 16 februari 2023 om 15:34

Mollema met een MvP’tje in Kuurne; bij het starten van de uitzending demarreren en dan een paar uur lekker maaien met die handel.

0
Gapenberg 16 februari 2023 om 17:56

Recht de wielermanager ploeg na dit artikel te lezen

0
Titaantje 16 februari 2023 om 21:25

hoop dat hij de E3 en RvV toevoegt mocht het bevallen, alhoewel ik denk dat hij wat punch mist om in de kasseienklassiekers mee te doen.

0
Steven_E 16 februari 2023 om 07:03

“Eerste Belgische klassieker in 13 jaar”, heeft hij dan nooit LBL of de Waalse Pijl gereden in die periode?

-2
Ab Normaal 16 februari 2023 om 07:21

Nee. Nooit.

4
Dimitrofiets 16 februari 2023 om 08:09

Jahwel 2021 nog

-1
Gladiool 16 februari 2023 om 08:11

In de tekst staat “Vlaamse” en niet “Belgische”. Aangezien WP en LBL onder de Waalse klassiekers vallen is daar je antwoord.

7
TheBFG 16 februari 2023 om 11:02

Als je “quotes” zet, dan moet je wel quoteren uit de tekst. Niet zomaar iets verzinnen wat er helemaal niet staat.

5
11 na 11 17 februari 2023 om 06:57

Heel juist Doomslayer.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone