Voorbeschouwing: GP de Denain 2019
foto: Cor Vos
zondag 24 maart 2019 om 07:30

Voorbeschouwing: GP de Denain 2019

In deze periode van het wielerseizoen is het één en al kasseienkoersen wat de klok slaat. Ook komende zondag wordt er weer gedokkerd en gebeukt over kinderkopjes. De GP de Denain – Porte du Hainaut doet ons stiekem alvast denken aan de helleklassieker die over drie weken op het programma staat: Parijs-Roubaix. Maar ook het voorproefje is de moeite waard. Wie volgt Kenny Dehaes op in Denain? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

In het beloofde wielerland Vlaanderen zijn het de heilige weken. In een relatief klein gebied, gevuld met wegen die dankzij bitumineuze voegvullingsmassa aan elkaar hangen en kasseienstroken, wordt de ene na de andere grote voorjaarskoers gereden. De koers wordt ingezet als testbeeld.

En allemaal werken ze toe naar die ene dag: de Ronde van Vlaanderen. Begrijp ons niet verkeerd, wedstrijden als Omloop Het Nieuwsblad, de E3 BinckBank Classic en Dwars door Vlaanderen zijn schitterend, maar we zouden ze ook kunnen omschrijven als mini-Rondes van Vlaanderen. In het noorden van Frankrijk zijn er echter weinig wedstrijden die toewerken naar hun heilige kasseienklassieker. Eentje maar, om precies te zijn.

Haveluy. Wallers. Het zijn plaatsnamen die klimmers doen gruwelen. Stoempers veren echter juist op, want bij deze plekken gebeurt het. Parijs-Roubaix heeft bij het bereiken van deze nederzettingen al heel wat kilometers aan hels stuiterwerk gehad, maar bij die plekken begint-ie pas echt. De hel.

foto: Cor Vos

Sinds 1959 staat de wedstrijd op het programma. Gedurende de jaren hebben veel beroemde coureurs er gewonnen. Denk bijvoorbeeld aan Jean Stablinski, die werkzaam was in een van de vele mijnen in de regio, de afgelopen jaar overleden wielercommentator Paul Sherwen, Ludo Dierckxsens, Edwig van Hooydonck, José Samyn, Walter Planckaert en ga zo maar door.

Niet de Fransen, maar de Belgen hebben de meeste zeges achter hun naam. Liefst 25 zuiderburen wisten in het verleden te winnen in Noord-Frankrijk, tegenover negentien Franse overwinningen. Twee keer mocht een Nederlander het hoogste podium betreden: Jans Koerts in 1994 en Jeroen Blijlevens in 1999.

Jimmy Casper is met vier zeges de recordhouder in de GP de Denain. Hij was de sterkste in 2005, 2006, 2009 en 2011. De laatste jaren is het ook bijna alleen maar Frankrijk boven. Arnaud Démare won in 2013, waarna Nacer Bouhanni twee keer achter elkaar ze bloemen greep. In 2016 verpestte Daniel McLay het Franse feestje, waarna in 2017 Démare zich weer liet gelden.

Laatste tien winnaars
2018: flag-be Kenny Dehaes
2017: flag-fr Arnaud Démare
2016: flag-gb Daniel McLay
2015: flag-fr Nacer Bouhanni
2014: flag-fr Nacer Bouhanni
2013: flag-fr Arnaud Démare
2012: flag-ar Juan José Haedo
2011: flag-fr Jimmy Casper
2010: flag-fr Denis Flahaut
2009: flag-fr Jimmy Casper


Vorig jaar

Vorig jaar ging het roer om bij de GP de Denain. De koers werd van een doordeweekse dag in april verplaatst naar een zondag inmaart en de organisatie kondigde aan de koers extra cachet te geven met de toevoeging van meer kasseienstroken. Ze liggen er immers toch. Waar de wedstrijd vooral bekendstond als sprintersbal, wil het nu een serieuze kasseienkoers worden.

Was dat even een tegenvaller… Besluit je als organisatie de renners over 21,4 kilometer over kasseien te sturen, maken de winterse omstandigheden dat onmogelijk. Onder meer het Bos van Wallers stond aanvankelijk op het programma in een vernieuwde GP de Denain, maar dankzij The Beast from the East ging dat feest niet door.

Wat overbleef waren slechts een paar kasseienstroken in de finale en een hoop koude renners. De gelukkige winnaar? Dat leek lange tijd Adrien Petit te worden, die uitpakte met een solo. Mede door de inspanningen van Wout van Aert, die zich testte op de stenen, werd de Fransman echter op goed twee kilometer van de streep bij de kladden gegrepen. Man in bonus bleek uiteindelijk Kenny Dehaes.

Vanuit een uitgedund peloton vertrok hij samen met Stijn Devolder en Frederik Backaert bij het ingaan van de laatste kilometer. Toen Dehaes op vijfhonderd meter van de streep vanuit achterste positie een tweede versnelling plaatste konden zijn vluchtgezellen niet mee. De Belg van WB-Aqua Protect-Veranclassic zou ook niet meer worden bijgehaald door de aanstormende sprinters, waardoor hij zijn ploeg de eerste zege van het seizoen schonk.

Top-5 vorig jaar
1. flag-be Kenny Dehaes (WB-Aqua Protect-Veranclassic) in 4u33m37s
2. flag-fr Hugo Hofstetter (Cofidis) + 2s
3. flag-fr Julien Duval (AG2R-La Mondiale) z.t.
4. flag-it Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert) z.t.
5. flag-nl Bram Welten (Fortuneo-Samsic)

Het podium van 2018: Hugo Hofstetter, Kenny Dehaes en Julien Duval – foto: Cor Vos


Parcours

Denain was dankzij de kolen- en staalindustrie ooit een bloeiende stad, maar daarvan is sinds de sluiting van de fabrieken weinig meer over. Het is niet alleen het verhaal van Denain, maar dat van vele andere steden in de buurt. Werkloosheids- en armoedecijfers spreken boekdelen. Natuurlijk, er worden pogingen gedaan om het leefklimaat te verbeteren, maar het zal ongetwijfeld nog enige tijd duren voor het stadje haar industriële verleden helemaal achter zich kan laten.

Leg voor de grap eens een paar slierten gekookte spaghetti op een bord. De kans is groot dat het eindresultaat lijkt op bovenstaand routekaartje van de GP de Denain. De koers bestaat uit diverse lussen waarin steeds ook wat kasseien opdoemen. In totaal bestaat de wedstrijd voor zo’n tien procent uit kasseien. Een serieuze hoeveelheid!

Vanuit het centrum van het Franse stadje wordt allereerst een grote ronde voornamelijk ten zuiden van de stad afgewerkt. In deze ronde van 57 kilometer zit één kasseienstrook. Vervolgens is het tijd voor de noordelijke lus, die iets meer dan veertig kilometer bedraagt. Hierin wordt het serieus. De secteurs Wallers à Haveluy en Wallers à Hélesmes (Pont Gibus) zijn klinkende stroken die ook in Parijs-Roubaix voor vertier zullen zorgen.

Na negentig kilometer zoekt het peloton weer ten zuiden naar stuiterweggetjes. De strook van Avesnes-le-Sec naar Hordain (die in totaal drie keer wordt aangedaan) wordt gevolgd door de strook van Wasnes naar Marcq. De 1600 meter lange strook van Marquette naar Abscon is de laatste voor de finish opnieuw wordt overschreden.

Vervolgens beginnen de twee afsluitende lokale rondes. Hierin steeds drie stroken: Avesnes-le-Sec à Hordain wordt gevolgd door de kortste secteur du jour: de zeshonderd meter lange strook van Bouhain naar Mastain. Marquette à Abscon is de laatste kasseienstrook die wordt aangedaan. Na goed 200 kilometer mogen de renners die nog over zijn in de resterende acht kilometer tot de finish strijden om de zege.

Start: 12.00 uur
Finish: 16.35 – 17.10 uur

Kasseienstroken GP de Denain 2019

12. Eswars à Pallencourt (1700 m)
11. Wallers à Hélesmes (1600 m)
10. Wallers à Haveluy (2400 m)
9. Avesnes-le-Sec à Hordain (2600 m)
8. Wasnes à Marcq (1400 m)
7. Marquette à Abscon (1600 m)
6. Avesnes-le-Sec à Hordain (2600 m)
5. Bouchain à Mastaing (600 m)
4. Marquette à Abscon (1600 m)
3. Avesnes-le-Sec à Hordain (2600 m)
2. Bouchain à Mastaing (600 m)
1. Marquette à Abscon (1600 m)


Favorieten

Om de GP de Denain te winnen is het zeker handig als je over kasseien kunt rijden. Die kwaliteiten kunnen we Lars Boom zeker niet ontzeggen. Van het hele rennersveld lijkt hij de beste man zodra er over stenen moet worden gereden. Daarnaast stuurt Roompot-Charles een ploeg die hem perfect kan ondersteunen. Dé topfavoriet? De anderen zullen hem in ieder geval geen meter ruimte willen geven als hij versnelt op de kasseien.

Lars Boom – foto: Cor Vos

Het zag er afgelopen woensdag even penibel uit voor Mathieu van der Poel. Sterker nog: velen hadden na zijn klapper op de stenen van de Nokereberg al een kruis gezet door zijn eerste voorjaar op de weg. Maar de engel op zijn schouder zorgde ervoor dat hij er enkel met kneuzingen en schaafwonden vanaf kwam. En dus is het niet de vraag wanneer de kopman van Corendon-Circus weer in competitie kan treden, maar welke klassering hij kan behalen in de GP de Denain.

Het blijft koffiedik kijken, maar de crash van afgelopen week zal de kansen van MvdP niet ten goede zijn gekomen. Daarbij is vol risico nemen met de nakende topklassiekers in het achterhoofd ook geen aanrader. Toch blijft Matje een speciale, dus afschrijven doen we hem zeker niet. Als hij zich goed voelt, behoort hij zeker tot de topfavorieten.

Mathieu van der Poel – foto: Cor Vos

Een derde mogelijke Nederlandse kanshebber is Bram Welten. De 21-jarige won in het verleden al Parijs-Roubaix voor junioren. En hoewel zulke resultaten nooit garanties geven voor de toekomst bewijst het wel dat Welten raad weet met kasseien. Vorig jaar werd hij als neoprof knap vijfde in de GP de Denain. Nu is hij een jaar sterker en wordt hij naar voren geschoven als kopman in deze koers. Kan hij ditmaal naar een nog hogere klassering sprinten?

Ramon Sinkeldam toonde in het verleden al ettelijke malen dat het betere stuiterwerk hem wel ligt. Tijdens de vorige editie van de GP de Denain was hij ook één van de sterkste renners in koers. Tot een overwinning in een kasseienkoers kwam Sinkeldam voorlopig nog niet, maar wellicht kan hij het zondag. Zijn snelheid zou hij zeker kunnen benutten als hij met een klein groepje naar de meet rijdt.

Mocht de vierde en laatste Nederlander uit dit favorietenlijstje niet de aangewezen persoon zijn binnen Groupama-FDJ, dan kan Marc Sarreau het bijvoorbeeld nog afmaken. In eigen land pakt de snelle 25-jarige in de schaduw van Arnaud Démare zeker zijn wedstrijdjes mee en ook op de steentjes lijkt Sarreau steeds beter uit de voeten te kunnen.

Ramon Sinkeldam – foto: Cor Vos

AG2R-La Mondiale, die andere Franse WorldTour-ploeg stuurt met Stijn Vandenbergh een echte kasseienvreter naar het noorden van Frankrijk. Zijn ereplaatsen in grote Vlaamse voorjaarswedstrijden zijn niet meer op een hand te tellen. Zijn overwinningen in kasseienkoersen zijn dat wel, daar Vandenbergh er nog nooit één op zijn naam wist te schrijven.

De 34-jarige Belg hoef je echter niet uit te leggen hoe je over de hellepaden moet rijden. Enige probleem? Winnen blijft moeilijk voor hem. Bij afwezigheid van Oliver Naesen is dit in ieder geval wel een mooie kans voor hem en we kunnen er donder op zeggen dat hij het weer gaat proberen.

Stijn Vandenbergh – foto: Cor Vos

De regionale favoriet heet Adrien Petit. De Fransman – afkomstig uit Arras, dat niet zo gek ver van Denain ligt – pakte vorig jaar uit met een fraaie solo in de kou, maar hij kon zijn inspanning niet tot de streep volhouden. Petit houdt van koersen als deze en hij gooit dan ook regelmatig de beuk erin. Hij heeft nu geen ‘last’ van de aanwezigheid van kopman Niki Terpstra, dus dit is wellicht een mooie koers om zelf eens te scoren. Ook tempobeul Damien Gaudin en Pim Ligthart (vorige week nog winnaar van de Ronde van Drenthe), kunnen het eventueel afmaken namens Direct Energie.

Wallonie-Bruxelles stuurt een uitstekende selectie naar de wedstrijd. De ploeg met de lichtgevende truitjes kan onder meer rekenen op titelverdediger Kenny Dehaes en Aksel Nõmmela. Beide heren beschikken over snelle benen. De vraag is echter of ze deze aan het einde van de koers kunnen inzetten. Twintig kilometer stuiteren zal immers zonder twijfel voor verbrokkeling zorgen. Update: Kenny Dehaes staat niet aan het vertrek van de GP de Denain. 

Kenny Dehaes – foto: Cor Vos

Sport-Vlaanderen Baloise mag Parijs-Roubaix niet rijden en daarom zal de GP de Denain voor de opleidingsformatie voelen als een koers waarin het sportieve wraak kan nemen. Immers: hoe kun je beter laten zien dat je als ploeg thuishoort in de Hel van het Noorden door een koers te winnen die over dezelfde wegen voert?

Ploegleider Hans De Clercq vond toen de Roubaix-wildcards werden verdeeld dat zijn ploeg daar absoluut wat te zoeken zou hebben: “Denk aan Piet Allegaert. Die maakte er twee jaar geleden als neoprof deel uit van het groepje dat voor de zesde plaats sprintte. Ook Amaury Capiot is rijp voor dat werk. Edward Planckaert kan dat.” De GP de Denain zal voor de ploeg toch een beetje aanvoelen als een koers om zich te kunnen revancheren. De vraag is alleen: wie van de drie gaat het doen? Laten we een gokje wagen op Piet Allegaert.


Favorieten volgens WielerFlits

**** Lars Boom
*** Mathieu van der Poel, Marc Sarreau
** Adrien Petit, Ramon SinkeldamBram Welten
* Kenny Dehaes, Stijn Vandenbergh, Damien Gaudin, Piet Allegaert

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en tv

Met een zonnetje en een graad of zeventien boven nul worden het totaal andere omstandigheden dan vorig jaar. We kunnen, afgaande op de voorspellingen van Weeronline, zelfs zeggen dat het aangenaam fietsen wordt in het Noord-Franse land. Van 14.30 tot en met 17.30 uur wordt de wedstrijd live uitgezonden via de Eurosport Player.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
23 maart 2019 09:22
Zwakke deelnemerslijst voor een .HC.
Niet eens een vermelding trouwens voor toekomstig winnaar Baptiste Planckaert?
    23 maart 2019 11:37
    Dit is nou niet echt interessant idd. Maar goed, het geeft werkgelegendheid voor renners.
    24 maart 2019 10:11
    +1
23 maart 2019 10:58
Zo. Met deze sterrenverdeling wordt het dus genant als er geen Nederlander wint.
    23 maart 2019 12:21
    En dan staat Pim Ligthart nog niet eens bij de sterrenverdeling genoemd. Lijkt mij toch ook een kanshebber met de vorm die hij op dit moment heeft.
23 maart 2019 11:19
Kenny Dehaes is van de startlijst gehaald.
23 maart 2019 14:55
WernerFranke

Inderdaad, als Lars Boom al de favoriet is.
23 maart 2019 21:22
Ik zie Tanguy Turgis op de startlijst, was die niet gestopt met koersen i.v.m. hartklachten?
    23 maart 2019 22:10
    Lijkt op een foutje bij PCS. Bij Tanguy staat hetzelfde rugnummer als bij z'n broer Jimmy. En er staan 8 renners op de startlijst. Lijkt dus per ongeluk toegevoegd.
24 maart 2019 09:09
“Denk aan Piet Allegaert. Die maakte er twee jaar geleden als neoprof deel uit van het groepje dat voor de zesde plaats sprintte.“

Ja hallo, zo ken ik er meer. Leuk geframed door de ploegleider, maar hij finishte als 17e.
24 maart 2019 09:23
Ook Tiz cycling zend deze wedstrijd uit.

Reacties zijn gesloten.