Dehaes blijft aanstormend peloton voor in GP de Denain, Welten vijfde.

Dehaes blijft aanstormend peloton voor in GP de Denain, Welten vijfde.

foto: Sirotti (archief)

zondag 18 maart 2018 om 17:08

Kenny Dehaes heeft in Noord-Frankrijk de GP de Denain op zijn naam geschreven. Hij trok in de laatste kilometer ten aanval en wist nipt het peloton voor te blijven na een zware koers. Bram Welten was op een vijfde plek de beste Nederlander.

Vluchters mogen niet gaan
Het peloton begon vandaag in Frankrijk in hoog tempo aan de ingekorte koers. Meerdere renners probeerden uit het pak weg te springen maar het duurde 25 kilometer tot een groepje daadwerkelijk vooruit bleef. Negen renners, onder wie Wout van Aert, leken de zege van de grote groep te krijgen. Sylvain Chavanel en Adrien Petit sloten iets later aan maar het leverde hen weinig succes op. De voorgift van de kopgroep zou niet meer dan dertig seconden bedragen en met nog honderd kilometer te gaan werden ze al ingerekend.

Verschillende renners trokken ten aanval maar het pak was niet van plan hen te laten gaan. Nog voor de eerste kasseien brak het peloton al een aantal keer. Het hoge tempo en flinke wind zorgden voor een harde koers, maar steeds schoof alles weer in elkaar. Pas na de eerste kasseienstroken wist een vluchtgroepje weer voorop te raken. Jonas Koch, Nikolay Trusov en Preben Van Hecke reden een voorsprong van ruim één minuut bijeen. Later zouden Sylvain Chavanel, Frederick Backaert, Nico Denz, Kenny Dehaes, Yannick Martinez, Dmitriy Kozontchuk en Aimé De Gendt vooraan nog de aansluiting maken.

Direct Energie opent jacht
Bij aanvang van de laatste lokale ronde nam Direct Energie het voortouw in het peloton. De Franse ploeg leek weinig vooruitgang te boeken tot de wind op het platteland vrij spel kreeg. Aan de achterkant van het pak stond de deur plots wagenwijd open. Het ging zelfs zo hard dat drie renners van de ProContinentale ploeg het hele peloton achter zich lieten. Zo ontstond er een kopgroep van zeven renners, met namens Direct Energie Chavanel, Damien Gaudin en Adrien Petit.

In het eerste achtervolgende groepje waren vooral Ramon Sinkeldam en Wout van Aert hard aan het werk om de leiders bij te halen. Hun achterstand werd echter lange tijd niet kleiner. Op de voorlaatste kasseienstrook liet Adrien Petit zijn medevluchters achter zich en hij had binnen een paar kilometer een voorsprong van dertig seconden. In de achtergrond haalde het uitgedunde peloton de overige vluchters toen bij. Met nog twee kilometer te gaan strandde ook de aanvalspoging van Petit.

Verschillende renners probeerden vervolgens weg te geraken uit het peloton, waar elke vorm van organisatie ontbrak. Dehaes trok met iets minder dan één kilometer te gaan ten aanval, wat de perfecte timing bleek. Hij kwam als eerste over de meet. Hugo Hofstetter sprintte naar een tweede plek voor Julien Duval.

Dit artikel delen:

16 Reacties

r525 18 maart 2018 om 17:10

Wauw wat een koers.
Als ik Bernaudeau was zou ik de deur van de ploegbus dichthouden voor Petit, Chavanel en Gaudin. Zo’n overmacht hebben in de kopgroep en het dan zo verpesten. Als ze bij elkaar waren gebleven hadden ze een goede kans gehad.

0
Samlambeej 18 maart 2018 om 17:34

Mooie overwinning voor Dehaes en verdiend na al z’n ereplaatsen. De beren van Direct Energie waren weer op dreef hé?! Je zal daar maar mee op pad zijn. Van Aert mocht best eens alles of niets spelen. Als hij er zo boven uitsteekt mag hij best eens een aanval plaatsen in de laatste km of zich eens gooien in de sprint.

0
zipp404 18 maart 2018 om 17:48

Prachtige coupe van Direct Energie!
Wat een krachtbeul die Petit! Mooie ploeg om te volgen in de klassiekers.

0
zipp404 18 maart 2018 om 17:50

@r525, klopt wat je zegt, maar Petit kreeg een gat en zijn ploeg verdedigde zijn aanval.
Ik had verwacht dat Chava nog wel zou jumpen, maar helaas.. Mannetje erbij, en ze waren naar huis gereden.

0
tdv21 18 maart 2018 om 17:57

Heb niet gekeken naar de koers, maar lijkt weer zo’n geval waarbij de spanning toch serieus stijgt van zodra er geen topploeg met een uitgesproken favoriet start.
Kan het zijn dat Van Aert wel degelijk heeft gesprint? Hij eindigt op plaats 12. Niet uitzonderlijk in dit veld. Langs de andere kant kan ik me niet herinneren dat hij zich al zich al eens eerder in een massasprint heeft gesmeten, dus dan is 12e toch niet zo slecht.

0
teunster 18 maart 2018 om 18:03

Tdv21, het was sowieso een kleine groep van een man of 20

0
MatthiasVDH 18 maart 2018 om 18:11

Van Aert zat eerst al in de vroege vlucht, deed daarna meer dan zijn deel in de achtervolging op de koplopers en ging nog even solo op de laatste kasseistrook die eigenlijk amper het vermelden waard is door zijn perfecte staat. Door de wind en het schrappen van drie vierden van de kasseien werd het moeilijk voor VA om echt verschil te maken.

0
Grobbel 18 maart 2018 om 19:02

Nette uitslagen ook van Welten en Vermeltfoort overigens.

0
Bizziecle 18 maart 2018 om 19:08

Constant strijd gezien. Prachtig! Daar heb je dus (juist) geen toppers voor nodig☺

0
teunster 18 maart 2018 om 19:09

Samlambeej, ik ben geen Van Aert kenner maar volgens mij is dit voor hem echt een training. Net als Nokere rijdt hij overal en nergens, energie verkwistend en laat zich uitbollen naar de finish. Als hij zou willen winnen dan was dat denk ik ergens al wel gelukt. Maar ik verwacht dat hij alle ballen op PR en RVV gooit. En nu dus sterker worden en relatief in de luwte blijven.
Lijkt mij trouwens een prima idee (als het zo zou zijn).

0
LB117 18 maart 2018 om 19:20

Teunster, dit lijkt me niet.

0
Samlambeej 18 maart 2018 om 19:54

@teunster
Als je overal en nergens rijdt en energie verkwist dan blijf je niet in de luwte he. Ik denk dat je wil zeggen dat hy niet diep in het rood is gegaan. Dat zou idd goed kunnen. Maar met een aanval of een sprintje in de finale valt dat wel mee toch? Bovendien als ie straks in PR of RVV net niet meekan dan is een extra podium wel mooi voor achteraf he.

0
maklukzat 18 maart 2018 om 19:58

@teunster
Lijkt me ook dat Van Aert hardheid aan het opdoen is. Zou me niets verbazen als hij na de wedstrijd nog bijgetraind heeft.

0
ChefSpijker 18 maart 2018 om 21:49

Van Aert koerst toch altijd attractief? In Strade sprong ie ook met de eerste de beste aanval mee en ging hij zelf al vroeg solo in de aanval. Dat levert hem ook resultaten op, maar kan er ook voor zorgen dat hij, zoals vandaag, dan net tekort komt in de finale. Er zat te weinig op bij die laatste aanval om echt het verschil te maken. In dienst van hem vond ik vooral Devolder opmerkelijk goed ogen. Leek weer een beetje op de oude Devolder. Kan weleens een belangrijke knecht voor Van Aert worden de komende weken. En wie weet zelf nog ergens verrassen met een top 10.

0
Hangelos 19 maart 2018 om 07:23

Knap hoor van Dehaes! Eerst in de ontsnapping en dan toch nog winnen! Direct Energie hebben mijn inziens een tactische fout gemaakt, Petit is een rappe man waar je best voor kan gaan in zo’n klein groepje. En als er dan iemand solo had moeten gaan dan Gaudin op die kasseien op 8k voor ’t einde. Nu waren ze alle troeven in 1x kwijt.
En waar FDJ mee bezig was is mij een compleet raadsel, ik heb de ganse finale Ramon Sinkeldam op kop zien zwoegen en waarvoor? Een 8e plaats van Sarreau? Sinkeldam is wel een voormalig kampioen Parijs-Roubaix bij de beloften, dit parcours en omstandigheden passen hem als een handschoen. Gemiste kans.

0
Sebas 19 maart 2018 om 09:46

Sinkeldam hangt al twee maanden in de touwen voor die Fransen. Wordt inderdaad tijd voor een eigen wapenfeit!!

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone