Voorbeschouwing: EK Baanwielrennen Apeldoorn 2019

Voorbeschouwing: EK Baanwielrennen Apeldoorn 2019

foto: Cor Vos

donderdag 17 oktober 2019 om 07:30

De piste van Omnisport Apeldoorn is deze week het decor voor het EK baanwielrennen. Op liefst elf verschillende disciplines strijden de elite-mannen en -vrouwen om de titels en de wit-blauwe sterrentruien. WielerFlits blikt vooruit!

flag-nl Programma EK baanwielrennen, Apeldoorn

Woensdag 16 oktober
Afvalkoers – mannen
Ploegenachtervolging – mannen (kwalificatie, 1e ronde)
Ploegenachtervolging – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde)
Scratch – vrouwen
Teamsprint – mannen (kwalificatie, 1e ronde, finale)
Teamsprint – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde, finale)

Donderdag 17 oktober
Afvalkoers – vrouwen
Ploegenachtervolging – mannen (finale)
Ploegenachtervolging – vrouwen (finale)
Scratch – mannen
Sprint – mannen (kwalificatie, 1/16e finale – 1/4e finale)
Sprint – vrouwen (kwalificatie, 1/16e finale – 1/4e finale)

Vrijdag 18 oktober
Individuele achtervolging – vrouwen (kwalificatie, finale)
Omnium – mannen
Omnium – vrouwen
Sprint – mannen (1/2e finale, finale)
Sprint – vrouwen (1/2e finale, finale)

Zaterdag 19 oktober
Individuele achtervolging – mannen (kwalificatie, finale)
Keirin – vrouwen (1e ronde t/m finale)
Keirin – mannen (1e ronde t/m finale)
Puntenkoers – vrouwen
Puntenkoers – mannen

Zondag 20 oktober
500m tijdrit – vrouwen (kwalificatie, finale)
Kilometer tijdrit – mannen (kwalificatie, finale)
Madison – mannen (kwalificatie, finale)
Madison – vrouwen (kwalificatie, finale)

Volledig programma en tijdschema


Sprintonderdelen

Keirin
Wereldkampioen Matthijs Büchli wil zijn regenboogtrui extra glans geven als zaterdag de Keirin op het programma staat. De sprinter uit Santpoort weet niet precies wat hij kan verwachten van het EK omdat het pas de eerste wedstrijd van het seizoen is, maar hij is optimistisch over zijn vorm. In Apeldoorn neemt hij het op tegen onder meer landgenoot Harrie Lavreysen, Jason Kenny en de top-3 van het vorige Europese kampioenschap, Stefan Bötticher, Sébastien Vigier en Jack Carlin.

Laurine van Riessen won vorig seizoen twee Wereldbekers op de Keirin en verdedigt samen met Shanne Braspennincx, vice-kampioen tijdens de Europese Spelen, de Nederlandse eer bij de vrouwen. Daar treffen zij onder meer de Belgische Nicky Degrendele, de wereldkampioene van 2018. Andere belangrijke kanshebbers zijn de Française Mathilde Gros en de Russische Daria Shmeleva, de nummer drie van het vorige WK in Pruszków.

flag-nl Nederlandse deelnemers
Matthijs Büchli
Harrie Lavreysen
Shanne Braspennincx
Laurine van Riessen

flag-be Belgische deelnemers
Nicky Degrendele

Matthijs Büchli – foto: Cor Vos

Sprint
Ook op de sprint zijn de Nederlandse sprinters favoriet met wereldkampioen Harrie Lavreysen én vice-wereldkampioen Jeffrey Hoogland aan de start. Op dit koningsnummer, dat verspreid wordt afgewerkt over donderdag en vrijdag, wordt de concurrentie gevormd door onder meer de Pool Bartosz Rudyk, de Rus Denis Dmitriev en de Brit Jack Carlin.

Net als op de Keirin zijn Shanne Braspennincx en Laurine aan Riessen de Nederlandse vrouwen in het sprinttoernooi. Braspennincx was vorig jaar de nummer vijf tijdens het EK in Glasgow, Van Riessen stond tijdens de vierde Wereldbeker op het podium. Wat kunnen zij voor het thuispubliek uitrichten tegen titelverdedigster Daria Shmeleva, haar landgenote Anastasiia Voinova, Mathilde Gros, derde tijdens het WK in Pruszków, en de Duitse Emma Hinze?

flag-nl Nederlandse deelnemers
Jeffrey Hoogland
Harrie Lavreysen
Shanne Braspennincx
Laurine van Riessen

flag-be Belgische deelnemers
Nicky Degrendele

Harrie Lavreysen (l) en Jeffrey Hoogland – foto: Cor Vos

Teamsprint
In het verleden behaalde resultaten bieden weliswaar geen garantie voor de toekomst, maar op de teamsprint is Nederland de torenhoge favoriet. De nationale ploeg bleef afgelopen seizoen ongeslagen en is de regerende Europese en wereldkampioen. Op het EK in eigen land moeten Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli voor nieuw succes zorgen. Andere kanshebbers? Frankrijk, Polen, Groot-Brittannië, Duitsland en Rusland.

Bij de vrouwen is vice-wereldkampioen Rusland de grote favoriet. Normaal is Duitsland, derde op het afgelopen WK, ook een belangrijke kanshebber, maar de Oosterburen zagen met Miriam Welte een ervaren sterkhouder afscheid nemen van de wielersport. Wat kunnen de jongere Duitse vrouwen uitrichten? Namens Nederland rijden Kyra Lamberink, Steffie van der Peet en Shanne Braspennincx de teamsprint: ook van de nummer vijf van het WK mag wat worden verwacht.

flag-nl Nederlandse deelnemers
Roy van den Berg
Harrie Lavreysen
Jeffrey Hoogland
Matthijs Büchli
Kyra Lamberink
Shanne Braspennincx
Steffie van der Peet

flag-be Belgische deelnemers

Nederland op de teamsprint – foto: Cor Vos

Tijdrit
Extreme verzuring, geen zuurstof, zwarte vlekken…het zijn volgens Sam Ligtlee de ingrediënten voor de kilometer tijdrit. De Nederlandse specialist was vorig jaar al derde op het EK en doet opnieuw een gooi naar een hoge notering. Met Theo Bos, de huidige vice-wereldkampioen, heeft Nederland nog een belangrijke kanshebber aan de start. Andere favorieten zijn wereldkampioen Quentin Lafargue en zijn landgenoot Michaël D’Almeida en de Duitser Joachim Eilers.

Bij de vrouwen, voor wie de tijdrit ‘slechts’ 500 meter lang is, zijn de Russische wereldkampioene Daria Shmeleva en de Oekraïense Olena Starikova de favorietes. Beide vrouwen staan bovenaan in de wereldranglijst, waaruit de gestopte Miriam Welte is weggevallen. Nederlands kampioene Kyra Lamberink vormt samen met de jonge Steffie van der Peet het Nederlandse aandeel op de 500 meter tijdrit.

flag-nl Nederlandse deelnemers
Theo Bos
Sam Ligtlee
Kyra Lamberink
Steffie van der Peet

flag-be Belgische deelnemers

Theo Bos – foto: Cor Vos


Duuronderdelen

Afvalkoers
Vooral kennen we de afvalkoers als onderdeel van het omnium en minder als op zichzelf staande discipline. Toch zorgt de afvalkoers vaak voor een spannend koersverloop, waarin positionering en inzicht van essentieel belang zijn. Renners als Elia Viviani en Bryan Coquard zullen hun zinnen hebben gezet op de titel van Matthew Walls. Coquard werd in 2015 al eens Europees kampioen op de afvalkoers.

Bij de vrouwen zal Kirsten Wild haar Europese titel willen terugveroveren, nadat ze die vorig jaar moest afstaan aan Laura Kenny. De Nederlandse was op de route naar haar wereldtitels op het omnium de afgelopen jaren telkens bij de laatste twee op de afvalkoers en geldt dan ook als specialiste op deze discipline. Andere belangrijke kanshebbers zijn Letizia Paternoster, Amalie Dideriksen en Daria Pikulik.

flag-nl Nederlandse deelnemers
Roy Pieters
Kirsten Wild

flag-be Belgische deelnemers
Jules Hesters
n.n.b.

Kirsten Wild – foto: Cor Vos

Individuele achtervolging
Helaas is de individuele achtervolging gesneuveld op de Spelen, maar nog altijd is deze discipline een degelijke graadmeter van goede tijdrijders op de weg. Zo werd de regerende wereldkampioen Filippo Ganna onlangs derde tijdens het WK in Yorkshire. De Italiaan is er in Apeldoorn evenwel niet bij op deze discipline, hij rijdt alleen de ploegenachtervolging. Ook de Portugese specialist Ivo Oliveira ontbreekt: hij start morgen in de Tour of Guangxi. Kunnen Claudio Imhof of vice-wereldkampioen Domenic Weinstein de titel pakken?

Bij afwezigheid van de niet-Europese wereldkampioene Ashlee Ankudinoff zijn de Duitse vrouwen favoriet op de achtervolging. Lisa Brennauer en Lisa Klein waren namelijk de nummers twee en drie van het afgelopen WK in Pruszków. Concurrentie zal er vooral zijn van vice-Europees kampioen Katie Archibald, Wit-Russische vrouwen als Aksana Salauyeva en Ina Savenka en de Française Coralie Demay.

flag-nl Nederlandse deelnemers

flag-be Belgische deelnemers
Rune Herregodts

Filippo Ganna – foto: Cor Vos

Madison
In tegenstelling tot de afvalkoers en de achtervolging is de Madison wél Olympisch en dus staan er punten op het spel. De topkoppels van het afgelopen WK moeten evenwel schakels missen: bij wereldkampioen Duitsland is Roger Kluge er niet bij en bij vice-wereldkampioen Denemarken laat Casper von Folsach verstek gaan wegens hartproblemen. Nummer drie België is wel voltallig en wil haar titel graag verdedigen. Namens Nederland rijden Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik.

Op papier zijn Denemarken en Nederland de favoriet bij de vrouwen. Denemarken voert de internationale Madison-ranking aan na onder meer de Europese titel van Amalie Dideriksen en Julie Leth en de goede prestaties in de afgelopen Wereldbeker. Nederland levert dan weer de wereldkampioenen met Kirsten Wild en Amy Pieters. Andere kanshebbers zijn de Italiaanse, Britse en Russische vrouwen. Jolien D’Hoore ontbreekt bij België door een eerdere elleboogblessure.

flag-nl Nederlandse deelnemers
Jan-Willem van Schip
Yoeri Havik
Amy Pieters
Kirsten Wild

flag-be Belgische deelnemers
Kenny De Ketele
Robbe Ghys
Shari Bossuyt
Lotte Kopecky

Robbe Ghys (l) en Kenny De Ketele – foto: Cor Vos

Omnium
Ook het omnium zien we terug tijdens de Spelen van Tokio, waardoor we ook hier de Europese top in actie komt. Elia Viviani is de regerende Olympische kampioen en pakte onlangs nog de Italiaanse titel op deze discipline. De wereldtitel ging weliswaar naar Nieuw-Zeeland afgelopen jaar, maar met Benjamin Thomas en Ethan Hayter waren de overige podiumplekken voor landen van Europese bodem. Jan-Willem van Schip, vijfde op het WK, verdedigt de Nederlandse eer.

Kirsten Wild is de Nederlandse deelnemer bij de vrouwen en meteen de grote favoriet voor de titel. De 37-jarige renster bleef afgelopen seizoen vrijwel ongeslagen op het omnium met de Europese en wereldtitel en drie zeges in de Wereldbeker. Ook op de Europese spelen was ze de beste. Met name Letizia Paternoster is aan een sterke opmars bezig op het omnium, de Italiaanse is de huidige vice-wereldkampioen. En dan is er ook nog de Britse Katie Archibald.

flag-nl Nederlandse deelnemers
Jan-Willem van Schip
Kirsten Wild

flag-be Belgische deelnemers
Lindsay De Vylder
n.n.b.

Kirsten Wild – foto: Cor Vos

Ploegenachtervolging
Zoek niet naar Nederland op de ploegenachtervolging voor mannen, want momenteel heeft het geen ploeg die internationaal meedraait. Op deze discipline is het vooral uitkijken naar landen als vice-wereldkampioen Groot-Brittannië, Denemarken, Duitsland en Italië. België zou zichzelf met een goede prestatie een uitstekende dienst bewijzen met het oog op de Spelen in Tokio, waarvoor het nog altijd in de race is voor een van de acht startbewijzen.

Geen Nederlandse ploeg weliswaar bij de mannen, maar bij de vrouwen zien we de oranje-equipe wel in actie. Kirstie van Haaften, Amber van der Hulst, Bente van Teeseling en Mylène de Zoete waren in juli vierde bij het EK voor beloften en staan woensdag en donderdag ook bij het elite-EK aan de start. Benieuwd hoe zij zich meten met toplanden als Italië, vice-wereldkampioen Groot-Brittannië en Duitsland. De Belgische vrouwen zijn nog in de strijd om een Olympisch startbewijs.

flag-nl Nederlandse deelnemers
Kirstie van Haaften
Amber van der Hulst
Bente van Teeseling
Mylène de Zoete

flag-be Belgische deelnemers
Kenny De Ketele
Gerben Thijssen
Fabio Van den Bossche
Sasha Weemaes
Shari Bossuyt
Jolien D’Hoore
Annelies Dom
Lotte Kopecky

Ploegenachtervolging – foto: Cor Vos

Puntenkoers
De regenboogtrui, als wereldkampioen puntenkoers, staat Jan-Willem van Schip als gegoten en de renner uit Schalkwijk geldt dan ook als een van de favorieten op deze discipline, waarop de regerende Europese kampioen Wojciech Pszczolarski ontbreekt. Van Schip treft in eigen land met vice-wereldkampioen Sebastián Mora, Mark Downey, Kenny De Ketele en Stefan Matzner enkele doorgewinterde specialisten op dit onderdeel.

Kirsten Wild werd in 2018 nog wereldkampioene puntenkoers op de piste van het Omnisport in Apeldoorn, maar de Nederlandse honneurs worden ditmaal waargenomen door Amy Pieters. Zij kruist in eigen land de degens met onder anderen vice-wereldkampioene Lydia Boylan, de huidige Europese kampioene Maria Giulia Confalonieri, de Oekraïense Ganna Solovei, winnares van de Europese Spelen, en de Wit-Russische Ina Savenka.

flag-nl Nederlandse deelnemers
Jan-Willem van Schip
Amy Pieters

flag-be Belgische deelnemers
n.n.b.

Wereldkampioen Jan-Willem van Schip (m) – foto: Cor Vos

Scratch
Tot slot staat ook de scratch op het menu, alfabetisch gezien de laatste van alle duuronderdelen. Op deze discipline pakte Roy Eefting tijdens het WK in Pruszków een knappe zilveren medaille, maar in Apeldoorn zien we namens Nederland Wim Stroetinga in actie. De ervaren renner uit Drachten is de huidige Nederlandse kampioen op de scratch, waar hij uitkomt tegen onder meer Europees kampioen Roman Gladysh en Christos Volikakis, winnaar van de Europese Spelen.

Kirsten Wild moest dit jaar haar wereldtitel afstaan aan de Britse Elinor Barker, maar in eigen land behoort ze opnieuw tot de favorieten. Tot het kransje van belangrijkste kanshebbers rekenen we ook de Litouwse nummer een van de wereld Olivija Baleišyte en Martina Fidanza uit Italië.

flag-nl Nederlandse deelnemers
Wim Stroetinga
Kirsten Wild

flag-be Belgische deelnemers
Jules Hesters
Gilke Croket

Kirsten Wild (m) – foto: Cor Vos

* deelnemers onder voorbehoud


Links

Website organisatie
Entry list

Livetiming


TV

Sporza zendt de eerste drie avonden rechtstreeks uit op haar online platform, waarna op zaterdag (19.00 uur) en zondag (14.00 uur) de wedstrijden live te zien zijn op televisie. Ook is het EK baan alle dagen te volgen op Eurosport en via de Eurosport Player. Tevens is de Europese titelstrijd in samenvatting dagelijks te zien op NPO1.

Dit artikel delen:

2 Reacties

kiryienka 16 oktober 2019 om 12:57

Iemand enig idee waarom Stroetinga niet de koppelkoers rijdt met Havik? Lijkt me toch het beste duo voor Nederland

0
FritsvanHoefelen 16 oktober 2019 om 14:21

Dagenlang genieten van Renaat <3

0

Headlines

Populair

Materiaalzone