‘Golden Girl’ Miriam Welte verrast met plots afscheid

‘Golden Girl’ Miriam Welte verrast met plots afscheid

foto: Cor Vos

dinsdag 24 september 2019 om 15:30

Baansprintster Miriam Welte heeft haar afscheid aangekondigd. De Duitse, die zeven jaar geleden samen met Kristina Vogel goud pakte op de teamsprint tijdens de Olympische Spelen in Londen, kan het niet langer opbrengen om voluit te gaan in aanloop naar Tokio.

“Aan negentien jaar wielrennen komt een einde”, kondigde Miriam Welte haar afscheid aan op haar social media. “Het is tijd om vaarwel te zeggen tegen de profsport. Mijn resultaten op het Duits kampioenschap begin augustus waren geweldig en als snelste renster kwalificeerde ik me voor de Wereldbeker. Vorig seizoen heb ik alle Olympische kwalificatiewedstrijden succesvol afgelegd en ik heb mee het team op de juiste weg naar Tokio geholpen.”

Toch besloot ze een punt te zetten achter haar imposante carrière, omdat ze tijdens een recent trainingskamp merkte dat ze niet langer de benodigde honderd procent kon opbrengen tijdens elke trainingssessie in voorbereiding op de Spelen van Tokio. “Ik gaf altijd alles, heb gevochten, getraind en geloofd in mijn dromen en doelen. Maar nu is het tijd om mijn sportieve carrière te beëindigen. Ik ben dankbaar voor alle mooie momenten die ik mocht ervaren in de sport.”

Golden Girls
Welte vormde jarenlang een duo met Kristina Vogel, met wie ze tijdens de Olympische Spelen in Londen goud won op het onderdeel teamsprint. Daaraan hielden zij de bijnaam ’the Golden Girls’ over. Vier jaar later vielen Welte en Vogel opnieuw in de prijzen tijdens de Spelen van Rio, maar ditmaal was brons voor ze weggelegd achter China en Rusland. Het waren lang niet hun enige successen, want ook werden ze viermaal wereldkampioen teamsprint.

foto: Cor Vos

Daarvan was de laatste in 2018 op de wielerpiste van Omnisport Apeldoorn. Welte en Pauline Grabosch klokten de snelste tijden in de kwalificatie en de eerste ronde, waarna Welte en Vogel de kroon op het werk zetten door Nederland in de finale te verslaan. Aan de carrière van Vogel kwam dan een abrupt einde door een trainingsongeval, waarbij ze een dwarslaesie opliep. Niet alleen Vogel zal tijdens de komende Spelen niet te bewonderen zijn, ook Welte niet.

Verwacht werd dat de Duitse, die ook nog tweemaal individueel wereldkampioene werd op de 500 meter tijdrit, na de Olympische Spelen van Tokio zou afzwaaien, maar nu blijkt ze een ruim tien maanden eerder al afscheid te nemen van de baanwielersport. In de Duitse krant Die Rheinpfalz liet Welte optekenen: “Ik heb altijd gezegd dat ik dat moment zelf graag wilde bepalen, niet dat iemand dat voor me zou doen.”

Dit artikel delen:

1 Reactie

FDJ 24 september 2019 om 17:28

Zo verrassend is het niet. Welte is altijd heel close geweest met Kristina Vogel. Zij heeft van dichtbij alle narigheid rond haar val meegemaakt en dat je dan op een moment gaat denken dat het mooi is geweest en je erelijst vol is dan is dit niet iets dat onlogisch is.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone