Sam Ligtlee: “Nieuwe stappen maken op de WK-Kilometer”
Sam Ligtlee tijdens het WK Baan 2018 - foto: Cor Vos
zaterdag 23 februari 2019 om 14:25

Sam Ligtlee: “Nieuwe stappen maken op de WK-Kilometer”

Interview Extreme verzuring, geen zuurstof, zwarte vlekken voor de ogen…het zijn de ingrediënten van de kilometer tijdrit, de loodzware discipline waarin de baansprinters tot het uiterste gaatje gaan. Slechts vier rondjes van 250 meter, maar stikkapot zijn ze als ze van hun fiets stappen. En dan volgt eigenlijk pas het ergste: de pijn in de benen, overgeven.

“Ik weet niet waarmee je het kan vergelijken, als ik het aan mensen moet uitleggen. Het is gewoon enorm zwaar. Fysiek vooral, maar ook mentaal. Het is eigenlijk van beide kanten.” Aan het woord is Sam Ligtlee, de 21-jarige Eerbekenaar in de nationale sprintselectie. Samen met Theo Bos is hij tijdens het komende WK baanwielrennen de Nederlandse troef op de ‘Kilometer’.

Tussen kwalificatie en de finale zit nog geen vijf uur. Twee keer in korte tijd je helemaal leegtrekken om zo hard mogelijk vier ronden over de piste te rijden. Niet te doen toch? “In principe niet nee. Het is zo heftig eigenlijk, wat het met je lichaam doet… Ik denk niet dat het gezond voor je is. Die tweede keer is ook gewoon maar weer overleven en kijken waar het schip strandt.”

EK-brons
Ook vorig jaar was Ligtlee van de partij. In een tijd van 1:00.736 – zijn persoonlijk record – plaatste hij zich voor de finale, waarin hij uiteindelijk de achtste tijd zou rijden. De wereldtitel ging naar Jeffrey Hoogland, die zich ditmaal op de teamsprint en het sprinttoernooi richt. Tijdens het EK in Glasgow pakte de jonge sprinter brons.

“Ik reed in de EK-kwalificatie de zevende tijd en dat betekent dat je doorgaat naar de finale. Daar reed ik de derde tijd. Ja, dat was wel heel verrassend”, blikt Ligtlee terug. “Ik miste er de teamsprint, terwijl ik wel opgesteld stond en dat was wel redelijk zuur. Toen mocht ik nog wel de Kilometer en de Keirin rijden. In de Kilometer heb ik er toen maar alles uitgehaald en dat pakte uit met succes.”

Ligtlee (links) op het EK-podium met Europees kampioen Matthijs Büchli – foto: Cor Vos

Zijn achtste plaats op het vorige WK biedt perspectief en Ligtlee hoopt dan ook dit jaar beter te doen. “Natuurlijk hoop je op het podium, maar dat is moeilijk te zeggen. Als ik een lage 1:00 rijd, is dat beter dan vorig jaar – ook qua positie. Vorig jaar zag je wel dat vier renners onder de minuut zaten en ik denk dat dit opnieuw nodig is voor het podium. Maar wie weet zit zelfs dat er wel in.”

Stukje sneller
Ten opzichte van vorig jaar heeft hij in elk geval stappen gezet, onder meer door de ervaring in de Wereldbeker. “Ik ben weer een stukje sneller. Ik heb wel iets minder getraind op de Kilometer dan vorig jaar, maar dat vind ik zelf niet erg. Want ik reed enkele hartstikke mooie Wereldbekers met de ploeg op de teamsprint en individueel kwam ik ook nog uit in de Keirin en het sprinttoernooi.”

Zich in drie ronden helemaal leegtrekken en dan overleven in de laatste; Ligtlee is klaar voor een nieuwe mooie uitdaging. “Ik ga er alles aan doen om zo hard mogelijk te rijden. En hopen op een nieuwe medaille en een nieuw PR, dat zijn immers ook weer stappen die je maakt. Mijn huidige PR is een scherpe tijd, maar ik hoop het te kunnen aanvallen. Als alles meezit, moet het lukken.”

RIDE Magazine