Voorbeschouwing: Dwars door Vlaanderen 2022

Voorbeschouwing: Dwars door Vlaanderen 2022

foto: Cor Vos

woensdag 30 maart 2022 om 07:00

De heilige, tiendaagse wielerweek is halverwege, als de renners zich woensdagochtend klaarmaken voor weer een wedstrijd op Vlaamse wegen. Na de E3 Saxo Bank Classic en Gent-Wevelgem volgt nu Dwars door Vlaanderen. Wie wint vier dagen voor de Ronde van Vlaanderen het laatste voorgerecht? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

In 1945 kwam er een nieuwe koers op de kalender: Dwars door België. De eerste winnaar was niemand minder dan, een destijds 21-jarige, Rik Van Steenbergen. De jaren erna werd de wedstrijd een tweedaagse. Traditionele start- en finishplaatsen waren Sint-Truiden en Waregem. Sinds 1965 besloot de organisatie er opnieuw een eendagskoers van te maken met Waregem als start- en aankomstplaats. Sinds de eeuwwisseling heet de wedstrijd Dwars door Vlaanderen en wordt er gestart in Roeselare. De aankomststreep bleef liggen in Waregem.

In de loop der jaren wonnen tal van kampioenen Dwars door België, dan wel Dwars door Vlaanderen. Naast Rik Van Steenbergen, konden onder meer Briek Schotte (1953 en 1955), Walter Godefroot (1966 en 1968), Johan Museeuw (1993), Tom Boonen (2007) en Mathieu van der Poel (2019) zegevieren. Geen slecht rijtje. Wat het meest opvalt aan de erelijst, zijn echter niet de namen die er wel opstaan. Het is een naam die ontbreekt. Hoe kan het dat Eddy Merckx, een man met een palmares waar dat van een peloton anderen in past, nooit de beste was in Dwars door België?

Yves Lampaert is de laatste Belgische winnaar – foto: Cor Vos

1966
Hiervoor moeten we terug naar de editie van 1966. Zoals we al zagen, was Walter Godefroot dat jaar de triomfator. Juichend over de streep kwam De Vlaamse Bulldog evenwel niet. In plaats van rechtop en met de armen in de lucht, passeerde hij de finishlijn al glijdend. De latere teammanager van T-Mobile was in de allerlaatste meters, tijdens een sprint met vier, ten val gekomen. Zodoende moest hij vanaf de koude keien toezien hoe een vluchtgenoot zegevierde. Die winnaar was ene Eddy Merckx.

Voor een tijdje, althans. Want de jury greep in. Zij oordeelden dat Merckx de veroorzaker van de tuimelperte was en zetten hem terug naar de laatste plek van de groep. Godefroot werd vervolgens tot winnaar uitgeroepen. Het besluit tot declassering viel niet in goede aarde bij Merckx, die van mening was dat hij Godefroot niet had gehinderd. “Ik reed op kop en hij probeerde tussen mij en de omheining te raken. En hij valt door op de poten van de nadarafsluiting te rijden. Ik kan daar toch niets aan doen?”, liet hij jaren later – nog altijd nijdig – optekenen in zijn biografie.

Godefroot en Merckx in 2013 – foto: Cor Vos

Tussen Merckx en Godefroot kwam het wel weer goed, maar tussen Merckx en Dwars door België niet meer. De 21-jarige Brusselaar verklaarde na de jurybeslissing dat hij deze wedstrijd nimmer meer zou rijden – en hield woord. Hij verscheen nooit meer aan de start.

Op het moment van Merckx’ uitspraak, haalden zijn tegenstanders hier wellicht hun schouders nog over op. Achteraf zullen ze echter maar wat blij zijn geweest met zijn drastische besluit. In het decennium dat volgde kreeg de concurrentie immers keer op keer klop van De Kannibaal – hoe dan ook, waar dan ook. Dwars door België was in die jaren een veilige haven, een van de weinige plaatsen waar men vrij was van vernederingen.

Nederland en België 
Door het wegvallen van Merckx, pakte Peter Post in 1966 trouwens een podiumplaats. Hij werd derde dat jaar. Post wist Dwars door België nooit te winnen, in tegenstelling tot veertien van zijn landgenoten. Piet van Est (1964), Cees Priem (1975), Jos Schipper (1978), Johan van der Meer (1980), Jan Raas (1982), Jelle Nijdam (1987 en 1995), John Talen (1988), Tristan Hoffman (1996 en 2000), Niki Terpstra (2012 en 2014) en Mathieu van der Poel (2019) hielden de Nederlandse eer hoog. Vorig jaar voegde Dylan van Baarle zich bij die lijst.

Mathieu van der Poel zegevierde in 2019 – foto: Cor Vos

De laatste Belgische zege werd in 2018 door Yves Lampaert behaald. Hij was daarmee de eerste renner die Dwars door Vlaanderen twee jaar op rij wist te winnen. Ja, in 1976 en 1977 won twee keer op rij een Planckaert, maar dat was eerst Willy en later Walter. Ook in 1984 en 1985 volgden twee Planckaert-zeges elkaar op. Dit keer was het eerst Walter, gevolgd door Eddy.

Overigens zijn Walter Planckaert en Yves Lampaert onderdeel van een groep van dertien renners die Dwars door Vlaanderen twee keer gewonnen heeft. Naast Lampaert is Niki Terpstra de enige nog actieve renner die op drie zeges kan komen in deze klassieker.

Laatste tien winnaars Dwars door Vlaanderen
2021: flag-nl Dylan van Baarle
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-be Yves Lampaert
2017: flag-be Yves Lampaert
2016: flag-be Jens Debusschere
2015: flag-be Jelle Wallays
2014: flag-nl Niki Terpstra
2013: flag-it Oscar Gatto
2012: flag-nl Niki Terpstra
2011: flag-be Nick Nuyens


Vorig jaar

Eigenlijk zou de 75e Dwars door Vlaanderen in 2020 zijn verreden. De organisatie stelde alles in het werk om een feesteditie neer te zetten, maar de coronapandemie dwarsboomde alle plannen. In 2021 vierde de klassieker alsnog zijn jubileum, al ontbrak door alle maatregelen de visite langs de route. Trek-Segafredo (met vijf man i.p.v. zeven) en BORA-hansgrohe waren wel weer van de partij. In Gent-Wevelgem ontbraken beide ploegen nog na positieve coronatests.

Gelijk vanuit het vertrek ging het hard. Er werd slag om slinger aangevallen, maar na het eerste koersuur, waarin liefst vijftig kilometer werd afgelegd, was er nog altijd geen kopgroep gevormd. Na een kort oponthoud – de koers werd geneutraliseerd vanwege vrachtwagens op het parcours – wisten uiteindelijk Ethan Hayter, Florian Vermeersch en Jelle Wallays weg te rijden. Voor Vermeersch ging het op de Knokteberg, de vierde klim van de dag, te snel.

Verbrokkeling op de Taaienberg
Op de Maria Borrestraat versnelde het peloton, waardoor de toch al broze voorsprong van de twee overgebleven koplopers terugliep. Wallays en Hayter begonnen met twintig seconden aan de Taaienberg, maar dat bleek niet genoeg om het peloton voor te blijven. Op de kasseiklim viel de grote groep steeds meer uiteen. Op de uitloper ervan reed Dylan Teuns even vooruit, maar de renner van Bahrain Victorious kreeg weinig ruimte. Niet veel later ontstond de volgende kopgroep.

Dylan Teuns probeert het – foto: Cor Vos

Een groep met zeven man troepte samen, en op de Berg ten Houte reed Dylan van Baarle daaruit weg. De Nederlander moest echter nog 52 kilometer afleggen. Bij de favorieten testte Mathieu van der Poel de benen de eerste keer, op 51 kilometer van de streep. De Nederlandse kampioen kreeg Florian Sénéchal met zich mee. Op weg naar de Kruisstraat pakte Van Baarle een voorsprong van een half minuutje op een eerste groepje met onder anderen Alexander Kristoff en Tim Wellens. In een volgende groep zat Van der Poel, terwijl wereldkampioen Julian Alaphilippe daar weer achter reed. Nog voor de klim troepten de eerste twee achtervolgende groepjes samen.

Van Baarle houdt stand
Op de Kruisstraat reed Nils Politt in een strak tempo naar boven, maar Van Baarle wist vooraan in zijn eentje stand te houden. Meerdere renners gingen in de tegenaanval op de Nederlander, maar steeds stuitten zij op een reactie. Op de Knokteberg zakte Van der Poel verrassend erdoor, terwijl Alaphilippe juist oprukte. De wereldkampioen moest echter nog wel het een en ander goedmaken op onder meer koploper Van Baarle en een eerste achtervolgende groep met Christophe Laporte, Greg Van Avermaet, Warren Barguil, Rui Oliveira, Dylan Teuns, Milaan-San Remo-winnaar Jasper Stuyven, Victor Campenaerts, Florian Sénéchal en Luke Durbridge.

Een andere Dylan ging er met de zege vandoor – foto: Cor Vos

Van Baarle wist op weg naar de beklimming van het Vossenhol zijn voorsprong op de eerste acht achtervolgers van twintig à dertig tellen in stand te houden. In die groep werd door onder meer Van Avermaet hard gewerkt om het samengesmolten peloton met onder andere Alaphilippe en Van der Poel voor te blijven.  Ondertussen begon Van Baarle met een halve minuut voorsprong aan de Nokereberg, de laatste klim op tien kilometer van de finish.

Van Avermaet nam in de achtervolging de kasseiklim voor zijn rekening, maar het groepje kwam niet dichterbij. Van Baarle bedwong in een vloeiende stijl de kasseien van de Herlegemstraat en op acht kilometer van de aankomst kon hij ook de laatste hindernis van de route wegstrepen. Daarna moesten enkel de kilometers nog worden afgeteld. De achtervolgers waren verslagen en na 184,1 kilometer koers kreeg de 75e Dwars door Vlaanderen een winnaar uit Nederland.

In de slotkilometers kwam het peloton, waaruit Mathieu van der Poel in de finale moest lossen, toch nog bij de achtervolgende groep. Christophe Laporte legde beslag op de tweede plek, Tim Merlier werd derde.

Uitslag Dwars door Vlaanderen 2021
1. flag-nl Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers)
2. flag-fr Christophe Laporte (Cofidis)
3. flag-be Tim Merlier (Alpecin-Fenix)
4. flag-be Yves Lampaert (Deceuninck-Quickstep)
5. flag-be Tosh Van der Sande (Lotto Soudal)


Parcours

Dwars door Vlaanderen houdt vast aan de start in Roeselare, finisht traditiegetrouw in Waregem en trekt net als in 2021 over dertien hellingen. Toch zijn er – in vergelijking met vorig jaar – aardig wat wijzigingen. “We wilden afstappen van te veel bekende hellingen die al te dikwijls terugkeren”, liet Guy Delesie, die als secretaris van Waregem met Flanders Classics het parcours hertekende, in november weten.

Twee bekende klimmen liggen om die reden niet meer op het parcours: de Kluisberg en Taaienberg. “De Kluisberg haalden we er veiligheidshalve uit. Het aantal verkeerselementen neemt er voortdurend toe en er zijn veel niet verplaatsbare eilanden bijgekomen. Om die reden zitten de kasseien van de Stationsberg er ook niet in. Die afdaling is net iets te gevaarlijk om daar renners te zien vallen net voor de Ronde van Vlaanderen”, aldus Delesie.

De editie van 2022 krijgt in plaats daarvan drie ‘nieuwe’ hellingen. Dit zijn de Zeelstraat in Zulzeke, de Stooktestraat in Berchem (de weg waarop ze in de Ronde van Vlaanderen na de Paterberg naar beneden rijden) en de Ladeuze. Deze laatste helling (1,2 km aan 5,6%) ligt op minder dan veertig kilometer van het einde en is dus een mogelijke scherprechter.

Voorafgaand aan de Ladeuze, hebben de renners – naast de Zeelstraat en de Stooktestraat – achtereenvolgens ook al de volgende heuvels moeten bedwingen: de Nieuwe Kwaremont, de Knokteberg-Trieu, de Hotond, de Kortekeer, Berg Ten Houte, de Kanarieberg, nogmaals de Knokteberg-Trieu en een tweede keer de Hotond. Ná de Ladeuze volgen enkel nog Nokereberg (500 meter aan 5,7%) en de Holstraat (1 km aan 5,2%). De top van die laatste beklimming ligt op ongeveer acht kilometer van het einde.

Naast alle genoemde kuitenbijters, krijgen de coureurs ook nog de kasseien van de Varenstraat, Mariaborrestraat (twee keer), Doorn en Herlegemstraat voor de kiezen. Veel van deze stroken liggen in de finale.

Woensdag 30 maart, Dwars door Vlaanderen: Roeselare – Waregem (183,7 km)
Officieuze start: 12.45 uur
Officiële start: 12.55 uur
Finish: tussen 17.06 en 17.31 uur

Kasseienstroken en hellingen
K. Varenstraat – op 129 km van de finish
1. Nieuwe Kwaremont – op 122 km
2. Zeelstraat – op 113 km
3. Knokteberg-Trieu – op 104 km
4. Stooktestraat – 98 km
5. Hotond – op 91 km
6. Kortekeer – op 84 km
K. Mariaborrestraat – op 82 km
7. Berg Ten Houte – op 71 km
8. Kanarieberg – op 65 km
9. Knokteberg-Trieu – op 52 km
10. Hotond – op 48 km
K. Mariaborrestraat – op 42 km
11. Ladeuze – op 38 km
K. Doorn – op 29 km
12. Nokereberg – op 22 km
K. Herlegemstraat – op 12 km
13. Holstraat – op 8 km

Favorieten

De koning van de tot nog toe verreden kasseiklassiekers, Wout van Aert, staat woensdag niet aan de start van Dwars door Vlaanderen. De Belgisch kampioen heeft geen koerskilometers meer nodig voorafgaande aan de Ronde van Vlaanderen: aan zijn vorm valt niet veel meer aan te scherpen. Voor Kasper Asgreen is dit ogenschijnlijk een ander verhaal, maar ook de Deen zal het presentieblad in Roeselare niet tekenen. Betekent dit dat er sprake is van een gedecimeerd veld? Geenzins, want ten opzichte van de E3 Saxo Bank Classic en Gent-Wevelgem komen er juist ook de nodige toppers bij.

Een van die toppers is Tadej Pogačar, de grote man van de eerste seizoensmaanden. De Sloveen won dit jaar vrijwel elke koers waar hij aan het vertrek stond. Alleen in Milaan-San Remo werd Pogi ‘slechts’ vijfde, nadat hij in de UAE Tour, Strade Bianche en Tirreno-Adriatico wel de beste was – met overmacht.

Nu gaat hij zijn kans wagen op de kasseien. Woensdag in Dwars door Vlaanderen, zondag in de Ronde. Officieel als voorbereiding op de Roubaix-rit in de Tour de France, maar rustige trainingstochtjes zal hij er vast niet van gaan maken. En zelfs als hij dat doet, zullen we hem van voren zien. Helemaal onervaren is Pogačar op dit terrein overigens niet: in 2018 werd hij vijftiende in de beloftenversie van de Ronde van Vlaanderen.

Pogačar probeert het op de Poggio – foto: Cor Vos

Iemand die de profversie van de Ronde van Vlaanderen én Dwars door Vlaanderen al op zijn naam heeft staan, is Mathieu van der Poel. Ook hem zullen we woensdag voor het eerst dit jaar aan het werk zien op Vlaamse wegen.

Nadat MVDP in Milaan-San Remo op indrukwekkende wijze terugkeerde in het peloton, reed hij vorige week Settimana Internazionale Coppi e Bartali. Hoewel hij daar een rit wist te winnen, was hij nog niet “top-top-top” volgens ploegmanager Christoph Roodhooft. Diezelfde Roodhooft acht Van der Poel niettemin in staat om de Ronde van Vlaanderen te winnen. In de iets minder goed bezette Dwars door Vlaanderen moet dat dan helemaal tot de mogelijkheden behoren.

Tom Pidcock is ook nog niet op zijn allerbest. De Brit stapte in Milaan-San Remo uit met maagproblemen, nadat hij eerder ook al verstek gaf voor Strade Bianche. In tegenstelling tot Van der Poel, kon de Brit bij zijn terugkeer in het peloton bovendien geen potten breken. Hij werd in Gent-Wevelgem 67e. Toch moet Pidcock niet zomaar afgeschreven worden: het blijft een uitzonderlijk talent, dat er zomaar weer zou kunnen staan.

Van der Poel wint rit vier van de Settimana Internazionale Coppi e Bartali – foto: Cor Vos

INEOS Grenadiers brengt met Dylan van Baarle ook de titelverdediger aan het vertrek. De Nederlander lijkt nog niet de topvorm van vorig jaar te hebben, maar behoorde in de E3 Saxo Bank Classic en Gent-Wevelgem wel tot de beteren in koers. Vrijdag eindigde hij als achtste, zondag zat hij mee toen op de laatste passage van de Kemmelberg een elitegroep wegreed. Hoewel Van Baarle na een zware koers zeker niet traag is, getuige zijn zilveren sprint op het WK van Leuven, zal hij niet gauw de snelste zijn van een grote groep. Een solo zoals vorig jaar lijkt meer voor de hand te liggen.

Koppeltijdritjes, daar kunnen ze ook wat van bij Jumbo-Visma – de te kloppen ploeg in de kasseienkoersen. De Nederlandse formatie moet het ditmaal weliswaar stellen zonder kopman Wout van Aert, maar dat betekent niet dat de geel-blauwen kansloos zijn. Integendeel.

De klassiekerkern van de ploeg is afgelopen winter dermate versterkt, dat ze ook bij het ontbreken van de aangewezen afmaker nog een selectie van formaat kunnen afvaardigen. Christophe Laporte moet, als nummer twee van de E3 én Gent-Wevelgem, zelfs tot de topfavorieten gerekend worden. Ondertussen lijkt Tiesj Benoot ook alsmaar beter te worden en behoort Mike Teunissen tot de outsiders.

Victor Campenaerts heeft hier echt een hoofddoel van gemaakt – foto: Cor Vos

Voordat Jumbo-Visma de troon besteeg, was Quick-Step-Alpha Vinyl de toonaangevende ploeg in de Vlaamse wedstrijden. Voorlopig komen de mannen van Patrick Lefevere er echter niet echt aan te pas. In Kuurne-Brussel-Kuurne redde Fabio Jakobsen de meubelen nog, maar voor de rest lijkt enkel Kasper Asgreen een deftig niveau te halen. En laat die nou net ontbreken in Dwars door Vlaanderen.

Hoe de precieze selectie van Quick-Step eruit zal zien, is overigens nog niet bekend, maar Yves Lampaert zal er in ieder geval wel bij zijn. Hoe kan het ook anders, als tweevoudig winnaar (2017 en 2018). De West-Vlaming keerde in Gent-Wevelgem terug in koers, nadat hij in Parijs-Nice uitviel met een bijholteontsteking. Toch kwam hij bij zijn rentree niet onverdienstelijk voor de dag.

Bij een van de andere Belgische ploegen, Lotto Soudal, is het allereerst uitkijken naar de altijd bedrijvige Victor Campenaerts, die al lang met Dwars door Vlaanderen in zijn hoofd zit. Begin februari liet hij weten dat hij de route al vier keer verkend had. Andere speerpunten zijn Tim Wellens, Florian Vermeersch en Arnaud De Lie. Die laatste rijgt in zijn eerste profjaar de ereplaatsen aaneen en wist ook al twee keer te winnen.

Natuurlijk, de Trofeo Playa de Palma-Palma en de GP Jean-Pierre Monseré zijn geen Dwars door Vlaanderen, maar hou toch maar rekening met de snelle Waal. In Le Samyn en Nokere Koerse bewees hij al het zwaardere werk aan te kunnen. Jasper Philipsen, de sprinter van dienst bij Alpecin-Fenix, kan dat ook zeker. Qua body en snelheid heeft hij vooralsnog een streepje voor op zijn jonge landgenoot.

Philipsen won in de UAE Tour twee ritten – foto: Cor Vos

De reden dat we snelle mannen als De Lie en Philipsen noemen, is dat een sprint met een grote groep tot de mogelijkheden behoort. Statistisch gezien is de kans klein, maar niet afwezig. Zo kwam er in 2016 nog een groot pak aan in Waregem. Destijds won Jens Debusschere, voor Bryan Coquard. Coquard, die dit jaar uitstekend op dreef is, mag nu opnieuw tot de kanshebbers gerekend worden, indien het op een sprint aankomt.

Hetzelfde geldt voor mannen als Alexander Kristoff, Davide Ballerini, Iván García, Hugo Hofstetter, Pascal Ackermann, Sam Bennett en Dylan Groenewegen. Al zal het voor vooral die laatste drie wel een erg tamme koers moeten worden, willen ze de heuvelzone kunnen overleven.

Mads Pedersen heeft daar geen behoefte aan. De sterke Deen schrikt niet terug voor een slopende wedstrijd en beschikt aan het einde daarvan immer nog over een vlijmscherpe sprint. Dit voorjaar maakte hij al indruk in de vierde etappe van Parijs-Nice, waar hij Coquard en Van Aert met groots machtsvertoon de baas was. Nog recenter werd hij zesde in Milaan-San Remo en zevende in Gent-Wevelgem.

Hoewel hij in de E3 Saxo Bank Classic minder voor de dag kwam, lijkt Pedersen helemaal klaar voor de Ronde van Vlaanderen. Kan hij tussendoor ook Dwars door Vlaanderen meepikken?

Pedersen mag juichen in Parijs-Nice – foto: Cor Vos

Verder heeft ook TotalEnergies een prima ploeg. Niet vanwege Niki Terpstra, Edvald Boasson Hagen of Peter Sagan (die de woensdagwedstrijd überhaupt overslaat) – het is geen 2018 meer -, maar omdat het Franse team Dries Van Gestel en Anthony Turgis op kan stellen. Van Gestel werd knap derde in Gent-Wevelgem, Turgis was in Dwars door Vlaanderen al een keer tweede. De Fransman was dit jaar ook al eens runner-up: in Milaan-San Remo kwam een zichtbaar teleurgestelde Turgis net te laat om de ontsnapte Matej Mohorič terug te pakken.

Een andere hoofdrolspeler in Milaan-San Remo was Søren Kragh Andersen. De Deen toonde zich op de Poggio een van de sterkste renners in koers, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een zevende plaats. In Gent-Wevelgem deed de renner van Team DSM het nog wat beter. Hoewel Kragh Andersen te laat kwam om de vier koplopers bij te halen, bleef hij dankzij een ultieme uitval wel het peloton voor. Een vijfde plek was het resultaat.

Wil hij nog een kasseiklassieker winnen dit voorjaar, dan moet het nu echter wel gebeuren. Zijn ploeg heeft besloten om SKA de heuvelklassiekers te laten rijden in plaats van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Turgis eindigde als dertiende in de E3 – foto: Cor Vos

Stefan Küng is van een soortgelijk type als Kragh Andersen. Wil hij deze koers winnen, dan moet hij het niet op een sprint aan laten komen, maar er alleen vandoor gaan. De capaciteiten daarvoor bezit de Zwitser. In de E3 Saxo Bank Classic liet hij dat nog zien, door in de laatste kilometer weg te rijden uit zijn groepje en achter Van Aert en Laporte als derde te eindigen. Greg Van Avermaet werd dit jaar ook al eens derde, in de Omloop Het Nieuwsblad. Of de oude krijger in Dwars door Vlaanderen beter kan doen, is betwijfelbaar, maar hij zal zich zeker in de debatten mengen.

Van Avermaets ploeggenoot Oliver Naesen, Gianni Moscon (Astana Qazaqstan) en Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) verdienen ondanks twijfels over hun vorm ook een vermelding. Marc Hirschi (UAE Emirates) lijkt al in iets betere doen en mag dus ook tot de outsiders gerekend worden.

Op het moment van publiceren is de startlijst nog niet compleet. Het kan zijn dat er later nog wijzigingen doorgevoerd worden in de voorbeschouwing. 


Favorieten volgens WielerFlits
**** Mathieu van der Poel
*** Mads Pedersen, Søren Kragh Andersen
** Tadej Pogačar, Anthony Turgis, Stefan Küng
* Dylan van Baarle, Victor Campenaerts, Jasper Philipsen, Tiesj Benoot

Website organisatie
Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Na het droge, aangename voorjaarsweer van vorige week, zal het deze week afkoelen. Dat begint op woensdag, op de dag van Dwars door Vlaanderen. Het wordt dan maximaal elf graden en er kan klein een klein buitje vallen. Met windkracht drie waait het niet extreem hard. Vanaf 14.30 uur is de wedstrijd live te zien bij Sporza op Eén. De uitzending op Eurosport en de Eurosport Player/GCN begint om 14.45 uur.


Dit artikel delen:

82 Reacties

Jean Dumas 28 maart 2022 om 08:01

Als ik het koersverloop van Wevelgem overzie, is Kragh de favoriet hier, met VDP maar die moet je altijd opschrijven.

0
Wheely 28 maart 2022 om 09:27

Ik dacht ook meteen aan SKA.

0
tvm 28 maart 2022 om 18:41

Nu Biniam (de eerste zwarte die een Vlaamse voorjaarsklassieker won sinds van Petegem) niet start zou ik als renner dit voorjaar nog pakken wat je pakken kunt. Volgend jaar rijdt iedereen voor plek 2.

0
TheBigShow 29 maart 2022 om 14:38

Hij was mss net aan bij de eerste 15 op de Kemmel….

0
Mystery Rider 28 maart 2022 om 08:11

Ik ga opnieuw voor Laporte – na zijn tweede plaats in GW zal hij wel iets willen rechtzetten!

0
Jean Dumas 28 maart 2022 om 15:32

Dat wilde hij na zijn tweede plaats in de E3 ook.

0
Vannios 28 maart 2022 om 17:49

Jean Dumas, zo zie ik het niet. Was voor mij ook de winnaar, samen met ploegmakker over de finish bollen = aan winnen.

0
Franco Ballerini 28 maart 2022 om 08:14

Van Baarle voor zijn tweede op rij.

0
thomasjaarsma 28 maart 2022 om 09:24

Benieuwd naar tadej. Denk alleen niet dat dit het “perfecte” parcour voor hem is. De ronde zal hem beter liggen, dus als die deze wint….

0
Dikke Vrouw 28 maart 2022 om 09:30

En hij heeft letterlijk geen ploeg maar ik heb het dubbel gecheckt uae stond wel degelijk aan de start in e3 en wevelgem

0
Landeirovic 28 maart 2022 om 09:39

Let maar op, ze zullen er staan. Is altijd “makkelijker in dienst rijden voor een kopman als Pogacar als Oliveira, Bjerg zijnde dan zelf een uitslag proberen te rijden. Aangezien Trentin nog niet hersteld is. Verder zou woensdag Mcnulty, Covi en Hirschi ook starten. Die toch een heel goede vorm hebben en al bewezen hebben in de zwaardere eendagswedstrijden het aan te kunnen.

0
Alfons Haavers 28 maart 2022 om 09:45

Denk ook dat Pogi eerder in de Ronde dan hier tot zijn recht gaat komen. Stuk zwaardere koers, 90 km langer… Qua brute power op de kaskes zijn er wellicht betere, Pogacar moet het toch meer hebben van de uitputting bij de anderen denk ik. Ook blijft het nog een klein beetje afwachten hoe hij over kasseien rijdt.

0
Mirra 28 maart 2022 om 09:47

De haan zal hier toeslaan !

0
Ricardo Otxoa 28 maart 2022 om 09:49

Zie dat McEwen deze koers in 2003 heeft gewonnen. Was dit ooit een sprintkoers?
Ik ken McEwen alleen als winnaar van Touretappes destijds.

0
Ronellenfitsch 28 maart 2022 om 10:30

Is wel regelmatig van parcours veranderd, ooit was de naam Dwars door België, maar het laatste decennium moest ook deze een mini RVV worden

0
Baroudeur Baroudeur 28 maart 2022 om 10:57

Veruit de minste van alle Vlaamse voorjaarskoersen. Ik vind het persoonlijk een echte flutkoers.

0
Viktrodriguez 28 maart 2022 om 15:38

Buiten GW en RVV is het voor mijn gevoel anders allemaal inwisselbaar qua status. Jammer dat er zoveel van in de WT zitten.

0
Kopinkas 28 maart 2022 om 20:15

McEwen zat die dag in een kopgroep die op 56km van de finish op avontuur trok. Het peloton slokte ze een paar tientallen kilometers verder toch weer op, maar op de laatste helling van de dag ontstond er onders impuls van Jo Planckaert een nieuwe kopgroep van 14 man, met McEwen erbij en hij maakte het vakkundig af.
Google ‘sporza retro dwars door vlaanderen 2003’ en je krijgt het allemaal in beeld.
Toch nét iets meer dan de gemiddelde massasprinter, good old Robbie.

0
Westland95 28 maart 2022 om 10:14

Relatief kort koersje, heuveltjes, deze is voor Matje.

0
Turtlehead 28 maart 2022 om 11:06

Ja, ik ook.

0
bartp25 28 maart 2022 om 10:47

Zeer benieuwd naar MvdP, over San remo is genoeg gezegd dat is een korte inspanning en met het talent van hem kan die dat gewoon.
In de coppi e bartali vond ik hem zeker niet slecht voor de dag komen maar ook niet fantastisch. Heel benieuwd hoe hij zich gaat laten zien.

Daarnaast Pogacar, goede indicatie wat we van hem gaan morgen verwachten in de ronde.

0
Romāns Vainšteins 28 maart 2022 om 10:57

Ik verwacht eerlijk gezegd topperverstoppertje en een winnaar vanuit de tweede lijn in deze koers.

0
Ricardo Otxoa 28 maart 2022 om 12:14

Sluit ik me bij aan. Tiesj zou ik een mooie winnaar vinden.

0
Mwielerfan 28 maart 2022 om 15:36

Is het heel vaak de koers voor inderdaad. Vdp wellicht niet destijds, maar anderzijds was het z’n eerste wt koers 3 jaar terug. Terpstra 2014 was hij wel een echte outsider om mee te doen in de grote koersen, 2012 nog niet echt.

0
jooprioolpijp 29 maart 2022 om 13:58

MvdP zich verstoppen, echt? en Pogacar z’n acteren is zo belabberd dat die zich niet eens kan verstoppen, al zou hij het willen. Door de relatief geringe lengte kunnen nog heel wat anderen hier winnen, maar deze twee haantjes lijken me echt de favorieten.

0
Turtlehead 28 maart 2022 om 11:07

Ik ben benieuwd of Laporte bij Matje net zo goed in het wiel kan plakken als bij Wout.
Met dat verschil dat WvA bovenaan steeds ff heeft gewacht, dat gaat met MvdP (en Pogacar) niet gebeuren natuurlijk.

0
Comments 28 maart 2022 om 11:17

Gezien het deelnemersveld is dit dus de eerste serieuze Vlaamse klassieker van deze maand. E3 en GW waren slechts oefeningen om de benen te testen.

0
bartp25 28 maart 2022 om 11:25

Alles om WvA een hak te zetten he.
Wat een onzin komt uit jouw mond

Pogacar en MvdP komen erbij en WvA en Asgreen ontbreken.
Voor de rest veranderd er zo goed als niks.

Edit, en de winnaar van San Remo ontbreekt ook.

0
F4L 28 maart 2022 om 11:45

@bartp25, het staat er wat gechargeerd maar de afgelopen wedstrijden waren wel wat saai. Dat komt vooral door de kracht van TJV maar ook doordat de rest gewoon niet top was of ontbrak. Dat Grimay, als debutant, GW wint en goed meekan in E3 zegt ook wel wat.

0
bartp25 28 maart 2022 om 11:52

@f4l comments is al dagen aan het bashen op TJV en WvA, daarom mijn reactie.
En met betrekking tot de kracht van TJV, en het ontbreken van 1 a 2 man de afgelopen westrijden daar kan TJV niks aan doen, wie er niet is kun je niet kloppen.

Dat TJV de wedstrijd domineerde heeft ook te maken met het rijden van de concurrentie die TJV geen strobreed in de weg heeft gelegd om de wedstrijd te domineren.

0
meqadon 28 maart 2022 om 14:03

Gezien de afzeggingen van de sterkste renners in de vorige klassiekers lijkt dit een minder deelnemersveld. Maar met vdp en pogacar doen er wel 2 absolute toppers mee

0
Klein Verzet 28 maart 2022 om 11:21

DDV moet toch echt als een voorafje worden gezien van de RVV, en ik hoop dan ook dat Van Baarle geen al te krachtenverspelende finale gaat zitten rijden. Voor Pogacar hoop ik dat wél, maar die heb ik zelden in een voorbereidingskoers zoiets zien doen; die Slovenen weten waar en hoe de knikkers rollen.

0
thorsen 28 maart 2022 om 12:00

Volgens somigen is dit B garnituur want WvA doet niet mee.

Benieuwd naar Van der Poel en Pogacar.

0
Beer 28 maart 2022 om 12:12

Waar lees je dat thorsen? Ik lees hierboven wel dat dit de eerste A-koers is want VDP doet mee.

0
thorsen 28 maart 2022 om 12:14

Dit werd als argument gebruikt bij de E3 en G-W omdat MvdP niet meedeed, en het dus allemaal niks voorstelde. Dan moet dit volgens die personen hier dus ook het geval zijn. :)

0
Romāns Vainšteins 28 maart 2022 om 12:20

B garnituur is niet zozeer een factor als dat B belang dat wel is.

Los van niet-starters is DDV zeker met de hernieuwde planning een koers waar je als topper niet meteen all in voor de winst gaat of hachelijke toeren onderneemt.

0
bartp25 28 maart 2022 om 12:22

Net zoals de afgelopen wedstrijden is dit gewoon weer een sterk deelnemersveld. Waar de afgelopen wedstrijden 1 a 2 toppers er niet waren is dit nu ook het geval.
Mijn inziens is dit ook de minste klassieker op de Belgische wegen, niemand die zich hier normaal over de kop gaat rijden. Voornamelijk even wennen aan de Belgische wegen voor de heren die nu aansluiten.

0
Sjonge Jonge 28 maart 2022 om 12:35

Geen Laporte in deze koers lijkt het

0
Kopinkas 28 maart 2022 om 14:31

Hij was hier al eens tweede, en neemt daar vrede mee?
Of toch sparen voor de Ronde?

0
Gelei 28 maart 2022 om 13:19

Kung doet een Van Baarle.

0
Cornelo 28 maart 2022 om 14:05

Kung was sterk gister, maar heeft hij niet te veel gegeven?

0
djerkson 28 maart 2022 om 14:58

Campenaerts is hier maanden obsessief mee bezig geweest, hij zal dicht eindigen maar zonder solo strijkijzerspurtgewijs kansloos. Lampaert en Benoot acht ik niet geheel kansloos, maar behoudens verstoppertje of materiaalpech gaat deze toch voor Mvdp zijn.

0
Mwielerfan 28 maart 2022 om 15:32

Leuk dat de wedstrijd meerdere kanten op kan, met sprints zoals gatto en debusschere, lange solos zoals terpstra en van baarle en nog wat er tussenin zoals Nuyens, wallays met kleine groepjes en aanvallen in laatste 10k

0
hjjanssen1973 28 maart 2022 om 16:46

Kan er maar 1 zijn deze koers: MVDP.
Of hij blijft weg, of hij wordt teruggehaald, maar wint dan de sprint! ;-)

0
Aerts 28 maart 2022 om 17:27

Volgens mijn informatie start Laporte niet. Maar misschien dat wielerflits het beter weet.

Ik zet mijn geld meteen op zijn vervanger; Mick van Dijke

0
Thijmen.cycling 28 maart 2022 om 21:12

Eens, legt van der Poel erop in een sprint

0
Coupdechacal 28 maart 2022 om 18:22

Laporte lijkt deze over te slaan en dan kunnen enkele Wielerflitsers toch niet anders dan tevreden zijn met de line-up van TJV: 6 Nederlanders en een Belg.
Ik gok op SKA overigens.

0
tvm 28 maart 2022 om 18:36

Kan iemand mij uitleggen waarom renners als van Aert, Asgreen en anderen deze overslaan? Het aantal (semi-)klassiekers op WT-niveau in het voorjaar is beperkt tot max. 10 wedstrijden, verdeeld over 6 weken. Van de Omloop tot Roubaix.
Daarbij rijden de meeste mensen een rittenkoers (P-N of T-A).

Dan is het toch niet gek om elke koers mee te pakken, desnoods als trainingsrit als je merkt dat de benen niet goed zijn, of je stapt halverwege af.

Als je vandaag de finale rijdt, ga je zondag prima weer hersteld zijn.

0
Westfalen 28 maart 2022 om 19:16

Vandaag wel ja, maar ze rijden woensdag. In combinatie met de E3 en Gent-Wevelgem is er dat te veel aan.

0
bartp25 28 maart 2022 om 20:19

Kans op valpartijen zijn er ook nog, een risico wat een aantal toppers ook liever niet neemt. Daarnaast sluit ik me aan bij westfalen. Je moet ook je rust pakken.

0
guyremgabdel 28 maart 2022 om 23:30

Volledig met je eens tvm maar dat snappen sommige renners of trainers niet. Onze José DC zei 14d geleden nog : probeer maar eens een WT-koers te winnen

0
Alfons Haavers 29 maart 2022 om 09:30

Volgens mij zegt José ongeveer om de 45 minuten ‘Win maar eens een koers’.

0
Alucard 28 maart 2022 om 18:55

Elke race waar Pogacar en Van der Poel samen om de winst kunnen strijden is bij voorbaat de moeite waard.

Anderzijds gaan ze hier geen slopende solo’s uit de hoge hoed toveren. Tuurlijk zullen ze proberen mee te doen in de finale, maar niet tegen elke prijs. Dat is voor zondag.

Dit is dus typisch een koers waar juist subtoppers als Campenaerts, SKA, Kung of Van Baerle met de buit ervan door kunnen gaan.

0
snoek1974 28 maart 2022 om 20:02

Zou Pidcock hier eindelijk wat kunnen

0
Wheely 28 maart 2022 om 20:14

Knechten voor Van Baarle mag ie! ;)

0
Turtlehead 28 maart 2022 om 23:19

Dat wordt niet veel, zat in groep 4 in GW na laatste Kemmel…

0
sjoerdtjen 28 maart 2022 om 22:42

Eens met de sterrenverdeling. MVDP of SKA op z’n Van Baarlens…

0
Kopinkas 28 maart 2022 om 22:43

AG2R gaat hier toch ook echt iets moeten proberen. Net als Lotto in de hoek waar de klappen vallen, maar GVA was er samen met Tiller erg dichtbij om aan te sluiten bij de kopgroep in Gent-Wevelgem, een stuk vooruitgang tov een dramatische E3…
En dan is er thuisrijder Lampaert, want Quickstep heeft ook iets recht te zetten…

0
bartp25 29 maart 2022 om 09:13

Lampaert heeft zelf aangegeven te verwachten/hopen dat hij in Roubaix weer op 100% zit. Dus van hem verwacht ik morgen niet veel. Lotto en Ag2r gaan iets moeten laten zien inderdaad maar wie?
Ik vrees weer een deceptie voor Quickstep en Lotto.
Bij Ag2r is het misschien eens tijd om van geweer te wisselen, laat Dewulf er maar eens voor gaan, bij van Avermaet en Naesen lijkt het op te zijn, met betrekking tot winnen dan.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone