Voorbeschouwing: Cyclocross Heerderstrand 2023 – Amper grote namen, maar Bakker doet trainer een plezier
Foto: Cyclocross Heerderstrand
zaterdag 21 oktober 2023 om 08:30

Voorbeschouwing: Cyclocross Heerderstrand 2023 – Amper grote namen, maar Bakker doet trainer een plezier

De Cyclocross Heerderstrand is een gloednieuwe C2-cross op de UCI-kalender. De organisatoren zijn al langer actief op de nationaal niveau, maar zetten nu voor het eerst een stapje vooruit. Grote namen staan nauwelijks aan de start, maar met thuisrijdster Manon Bakker en Niels Vandeputte zijn er wel duidelijke topfavorieten WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Parcours

De centrale locatie van deze cross is uiteraard het Heerderstrand. Op en langs het mooie zandstrand heeft de organisatie het perfecte terrein voor een rasechte zandcross.

“Maar vergis je niet: dit is geen zand zoals in Alphen of Antwerpen. Het is stroef zand, waar je maximaal een meter of tien doorheen kan fietsen. We moesten opletten om niet te veel passages in het parcours op te nemen, anders zou het te zwaar worden met te veel loopstroken. De meerwaarde van het strand zit vooral in het prachtige uitzicht”, legt Bert Jan Hamer van het organisatiecomité uit.

Omdat de wedstrijd voor het eerst op UCI-niveau wordt georganiseerd, moest men enkele aanpassingen doorvoeren. “De belangrijkste vernieuwing is dat we de start en finish nu op een verhard deel van het evenemententerrein plaats moeten laten vinden. Voor de uitstraling van de cross is dat ook beter. De andere aanpassingen zijn verwaarloosbaar, waardoor de basis waar iedereen zo enthousiast over was, behouden blijft. Al bij al vindt alles plaats op een smalle strook met een strand en ligweide.”

Op het 3020 meter lange parcours zien we verder ook een balkenpassage terug, en heel wat 180 graden-bochtjes, waardoor techniek geen onbelangrijke rol zal spelen in Heerde.

Programma & info

Programma zaterdag 21 oktober 2023
10u00: Masters mannen
11u15: Junioren mannen
12u30: Vrouwen elite – U23 – junioren
13u45: Mannen elite – U23
15u00: Amateurs mannen
16u00: Nieuwelingen jongens
16u02: Nieuwelingen meisjes

Locatie:
Heerderstrand, Ossenbergweg 8181 MZ Heerde
Gratis toegang!

Praktische info:
Website organisatie
Deelnemerslijsten


Favorieten mannen

Daags voor de Superprestigecross van Overijse, zijn niet al te veel toprenners zinnens om naar het Gelderland af te reizen. Niels Vandeputte, de nummer acht van de Wereldbekercross in Waterloo, is de enige uit de top 40 van de UCI-ranking die present tekent bij de mannen, wat toch heel wat wil zeggen. De 23-jarige Vandeputte is bovendien een technisch wonder, waardoor de zandpassages en vele bochten hem als gegoten zullen liggen.

David Haverdings moet de grote uitdager van Vandeputte worden. De 19-jarige belofte van Baloise-Trek Lions heeft er al een intensief seizoensbegin opzitten, met vijf crossen in zijn eerste veldritmaand. Daarin strandde hij telkens dichtbij de zege, maar het bleef vooral bij ereplaatsen. De piepjonge Haverdings heeft natuurlijk nog alle tijd om zich te ontwikkelen, maar een podiumplaats lijkt hier voor het grijpen te liggen.

Vandeputte werd de verrassing van Val di Sole in 2022 – foto: Cor Vos

Comeback kid Jens Dekker lijkt cross na cross beter te worden. Getuige daarvan zijn twee recente overwinningen op Spaanse bodem, waarin hij de sterke Spaanse kampioen Felipe Orts en Thijs Aerts het zwijgen oplegde. We zijn erg benieuwd hoe Dekker – in een ver verleden wereldkampioen bij de junioren – zich staande zal houden in de Nederlandse en Vlaamse crossen, en al zeker in een van zijn twee thuiscrossen dit seizoen.

Andere namen zien we niet meteen winnen, maar waarom zou de 18-jarige Yordi Corsus zijn podiumplaatsen van de Kleeberg Cross en GP Oisterwijk hier niet kunnen overdoen? Ook Stan Godrie en jonge talenten als Viktor Vandenberghe, Julian Siemons en Danny van Lierop komen aan de start.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Niels Vandeputte
** Jens Dekker, David Haverdings
* Yordi Corsus, Stan Godrie, Danny van Lierop

Favorieten vrouwen

Bij de vrouwen is Manon Bakker de duidelijke topfavoriete. De 24-jarige renster van Crelan-Corendon komt dan ook niet toevallig aan de start. Haar trainer Bert Jan Hamer is namelijk organisator van de cross rondom het Heerderstrand. “Het is een beetje verplicht, maar ze vindt het ook wel leuk”, lacht Hamer in gesprek met WielerFlits. Met de vorm van Bakker zit het ook wel snor, want de crosster kwam in Waterloo als zesde over de aankomst.

Onderschat ook Lauren Molengraaf niet. Het toptalent is pas 18 jaar, maar kan perfect haar vrouwtje staan tussen de toppers. Aan het einde van vorig jaar plaatste ze zich als vijfde in de Krawatencross van Lille, bijna een minuut voor… Manon Bakker. De eerstejaarsbelofte is dus tot alles in staat, maar kan gerust het motto ‘alles mag, niets moet’ hanteren.

Lauren Molengraaf is nog piepjong – foto: Cor Vos

Verder is het uitkijken naar heel wat jonge talenten. Iris Offerein (20) en Mae Cabaca (16) bijvoorbeeld, de twee youngsters die uitkomen voor het Deschacht-Hens-Maes-team. Offerein kwam vorig weekend in Oisterwijk al sterk voor de dag met een zevende plek, gevolgd door Puck Langenbarg (17), Anne Knijnenburg (21) en Cabaca. Ze zijn allen kandidaat voor een podiumplaats.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Manon Bakker
** Lauren Molengraaf, Iris Offerein
* Mae Cabaca, Puck Langenbarg, Anne Knijnenburg


Weer en TV

De wedstrijd is live te volgen via livestream op deze link.

Het lijkt een kille herfstdag te worden met maximumtemperaturen van om en bij de 14 graden Celsius, als we Weeronline mogen geloven. Bovendien zou er ook de gehele dag regen uit de lucht vallen, 8,4 millimeter in totaal. De wind blaast aan vier Beaufort. Zware crossomstandigheden dus!

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
19 oktober 2023 10:09
Zoals ik al eerder heb aangegeven is er wel degelijk een live uitzending online, hier te vinden:
https://uwuitzending.nl/cyclocross/
EDIT: Top dat het er nu bij staat.
19 oktober 2023 11:34
Inmiddels 3,5mm regen op zaterdag. Wel een doorweekte ondergrond vanwege 26mm op vrijdag. Denk dat ik even ga buurten, de kunst afkijken van mensen die er wél talent voor hebben.
  19 oktober 2023 12:18
  Ik ben ook benieuwd hoe doorweekt de ondergrond daadwerkelijk is. De ondergrond/bodem is toch redelijk veel zand (want strand én Veluwe), dus het zou me niks verbazen als het relatief meevalt. Zo niet; wordt het een hele zware cross met zowel modder én zand.
  19 oktober 2023 12:55
  Eens over de "normale doorlaatbaarheid" vanwege Veluwe. Maar de zandpassage liggen vlak langs de waterlijn, met daarop nog een halve zondvloed aan regenval op vrijdag denk ik dat er nog behoorlijk wat waterspanning in het zand zit. Ben ook benieuwd of daardoor juist een knalharde racebaan wordt of een half drijfzandachtige sliklaag die totaal niet bolt.
  19 oktober 2023 13:05
  Het kan inderdaad beide kanten op, maar mijn ervaring met zand is dat dat zelf met flinke regen vrij hard blijft, helemaal als er veel overheen gereden wordt. De grasstukken lijken mij een groter probleem voor eventuele modder. We gaan het zien zaterdag, ik vind het als amateur in ieder geval heel tof dat er ook een wedstrijd voor ons is. :)
  19 oktober 2023 13:10
  Rij je zelf zaterdag?

  Mijn ervaring met x deelnames aan de TriAmbla op Ameland leerde me juist dat erg nat zand geen énkele garantie op een goed rijdbare ondergrond geeft. Zelfs met ballonbanden nog vastsnijden.
  19 oktober 2023 14:52
  Ja, ik rij bij de amateurs om 15:00, maar ben een middenmoter dus verwacht mij niet in beeld, haha. Toch is een echt zeestrand wel anders dan een kleine recreatieplas, het type zand kan natuurlijk ook verschil maken. Ik hoop vooral dat de grasstukken niet te modderig worden; met modderbanden door zand rijden is namelijk niet fijn, maar met grifo's door de modder rijden ook niet. Met echt nat zand waar je je in vastsnijdt hebben modderbanden ook geen zin namelijk, dan kan je wellicht zelfs het beste met semislicks rijden.
  19 oktober 2023 15:59
  Succes man.
  20 oktober 2023 17:31
  Normaal gesproken valt het daar met regenoverlast wel mee.
20 oktober 2023 13:26
Toch jammer dat de Nederlandse renners niet echt aanwezig zijn. Technische cross, niet heel verschrikkelijk zwaar, dat had op zich niet heel problematisch in voorbereiding naar Overijsse hoeven zijn en prima om ritme op te doen. Beetje steun naar Nederlandse organisatoren die hier ook hun nek blijven uitsteken zou best wel mooi zijn. Al snap ik het ook best hoor met lange seizoen wat er natuurlijk voor hen aan komt en dan een C2 hier gaan rijden....
  20 oktober 2023 17:32
  Helemaal mee eens, hopelijk volgend jaar weer en dan meer toppers aan de start. Morgen ziet het er redelijk droog uit, beetje publiek voor de sfeer zou mooi zijn.
20 oktober 2023 17:47
Redactie: deze wedstrijd moet nog toegevoegd worden aan het topic: Wielrennen op TV (en andere kanalen) !
19 oktober 2023 07:07
Oké succes

Reacties zijn gesloten.