Nederlandse crossorganisatoren willen zich verenigen in nieuwe veldritreeks
De renners afgelopen weekend in Oisterwijk - foto: Cor Vos
donderdag 19 oktober 2023 om 09:45

Nederlandse crossorganisatoren willen zich verenigen in nieuwe veldritreeks

Special Enkele organisatoren van C2-crossen in Nederland vinden dat er in de nabije toekomst een Nederlandse crossreeks of regelmatigheidscriterium moet komen. Meerdere organisatoren gingen al op een verkennende manier met elkaar in gesprek, om tot een concept te komen waarbij de Exact Cross als voorbeeld moet dienen.

In België is het fenomeen van het regelmatigheidscriterium al decennia lang een dingetje. De Superprestige veldrijden verenigde in veldritseizoen 1982-1983 voor het eerst vier Belgische crossen, de GVA Trofee (nu X2O Trofee) deed vanaf 1987-1988 hetzelfde met zeven crossen in de Antwerpse Kempen. Er werd ook een algemeen puntenklassement aan gekoppeld, iets waar de nieuwere Exact Cross (sinds 2016-2017) bewust niet voor koos om geen wildgroei aan klassementen te creëren.

Niveau onder de Wereldbeker
De Wereldbeker (dit seizoen met Hulst en Hoogerheide als Nederlandse haltes) overstijgt deze regelmatigheidsklassementen in het huidige veldrijden inmiddels. Maar deze opperbeker buiten beschouwing gelaten, zien we sinds het wegvallen van Gieten uit de Superprestige geen Nederlandse crossen meer in een klassement. Dat zette enkele Nederlandse organisatoren aan het denken.

“Het is belangrijk voor het Nederlandse veldrijden dat er ook op een lager niveau – onder de Wereldbeker – voldoende mooie UCI-wedstrijden worden georganiseerd, zodat Nederlandse renners dichter bij huis hun UCI-punten kunnen rapen. Daar ontbreekt het op dit moment wat aan”, vindt Bert Jan Hamer van de nieuwe Heerderstrand Cyclocross.

De Nacht van Woerden is al jarenlang een vaste waarde op de kalender – foto: Cor Vos

Verkennende gesprekken
Naast de cross op het Heerderstrand, zien we anno 2023 de Kleeberg Cross in Mechelen, GP Oisterwijk, Nacht van Woerden en Cyclocross in Rucphen op de UCI-kalender staan als C2-cross. “Wil je het veldrijden in Nederland aantrekkelijk houden op een zeker niveau, dan moeten we vol voor een klassementsreeks zoals de Exact Cross gaan. Er zijn al wat verkennende gesprekken geweest en ik denk zeker dat Nederland hier aan toe is”, vult Hans Cornelis, voorzitter van de GP van Oisterwijk, aan.

“Voorlopig blijft het even bij verkenningen. De harde realiteit is dat alles valt of staat met centen. Die moeten voorradig zijn als je zo’n reeks wil oprichten, de juiste mensen en sponsoren moeten er hun armen onder zetten. Maar de wil en zin is aanwezig bij de organisatoren van de C2-crossen”, aldus Cornelis.

Hamer beaamt: “We moeten eerst onze eigen cross evalueren, maar de volgende stap is kijken hoe we nationaal samen kunnen gaan. We weten nog niet in welke vorm, maar we willen zeker meewerken om de krachten te bundelen.”

De organisatie van de Nacht van Woerden is nog niet betrokken bij de gesprekken die al gevoerd zijn, maar laat wel weten open te staan voor gesprekken. “We zijn blij dat we nu ons eigen beleid kunnen voeren en vinden die zelfstandigheid prettig, maar staan open om te praten”, vertelt bestuursvoorzitter Marien Groenendijk. “Als het voordelen biedt voor alle Nederlandse crossen, bijvoorbeeld qua zichtbaarheid en startveld, dan is dat interessant.”

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
14 Reacties
Sorteer op:
17 oktober 2023 16:19
Zeker een goed idee omdat weg koersen zo goed als onmogelijk georganiseerd kunnen worden en de Belgische klassementen de paar Nederlandse crossen actief proberen te weren.
Via deze weg kan er toch aangetoond worden dat er verdiend kan worden aan wielrennen.
(Het NK cyclocross vorig jaar leek ideaal, met een mix van Horeca in een kleine stad nabij een prachtig uitzicht punt, daarvan zijn er meer te vinden en het is dan de lokale happening van de winter)
17 oktober 2023 17:42
De Exact cross koos er niet bewust voor om geen klassement te koppelen aan hun wedstrijden. Dat is namelijk verboden door de UCI. Er mogen paar 2 klassementen georganiseerd worden in één land naast de wereldbeker.
17 oktober 2023 21:16
Jammer dat Gieten er niet meer is, maar ja te ver rijden voor de Flanders
18 oktober 2023 09:59
Geen geld, geen parkoersen en geen deelnemers.

Wordt niks.

Veel organisaties hebben geen geld om elite renners te laten starten, natuurorganisaties doen verschrikkelijk moeilijk om natuur beschikbaar te stellen, gemeentes doen moeilijk omdat voor elke vergunning een Co2 compensatie danwel neutraalplan ingediend moet worden en al jaren is het zo dat de ambitieuze renners alle geld in campers en brandstof steken om in Belgie onder aandacht van ploegen proberen te komen.
  18 oktober 2023 15:13
  Terecht toch dat natuurverenigingen niet zomaar toelaten dat er een veldrit mag plaatsvinden op plekken waar ze iets te zeggen hebben, want dat wil zeggen dat het natuurgebied is? Ik ben voor veldrijden maar niet ten koste van de weinige natuur die er nog is.
  18 oktober 2023 15:16
  jullie crossen allemaal met jullie mtb's in de natuur terwijl de wandelaars doodsangsten uitstaan
  18 oktober 2023 15:22
  Veldrijden heb je geen natuur voor nodig, een omgeploegd, tot bavianenbuitenverblijf omgebouwd weiland is zelfs beter. Wandelaars staan overigens bovengemiddeld vaak doodsangsten uit, vooral ook omdat ze 9 vd 10 x over fietspaden wandelen.
  19 oktober 2023 11:22
  Hahaha, kunnen we alsjeblieft ophouden met elke struik met 3 graspollen eromheen "natuurgebied" te noemen. Gebieden zoals het Heerderstrand worden hysterisch krijsend als kwetsbaar natuurgebied aangemerkt terwijl het in veel gevallen om een recreatiegebied gaat rond een ordinaire zandafgraving.

  En wandelaars die doodsangsten uitstaan maken gewoon slechte keuzes. Als je kijkt hoeveel wandelpaden er zijn in verhouding tot het handjevol mountainbikeroutes en andere voor fietsers vrijgegeven paden dan is er geen enkele aanleiding om in de buurt van mountainbikers te hoeven komen.
17 oktober 2023 18:36
Een halve eeuw geleden zaten we in dezelfde situatie en nu zijn we terug bij af.
Gaat waarschijnlijk alleen kans van slagen hebben als er gezamenlijk een contract kan worden afgesloten met een TV zender die alles rechtstreeks gaar uitzenden. En dat zal moeilijk zijn vanwege de overdreven aandacht voor het schaatsen in NL.
  17 oktober 2023 20:38
  Waarom vind je het overdreven aandacht voor schaatsen? Het is gewoon vraag en aanbod, als er meer mensen naar schaatsen kijken dan naar de cross dan is het gewoon financieel makkelijker om schaatsen uit te zenden. Die anderhalve paardenkop die een cross in pak hem beet Heerde gaat kijken op TV , daar kan je geen inkomsten uit genereren.

  Er zijn zoveel sporten op tv die van mij mogen verdwijnen :-) Tennis, Paardensport, Hockey, Nog maar te spreken over de overkill van voetbal
  17 oktober 2023 21:16
  "En dat zal moeilijk zijn vanwege de overdreven aandacht voor het schaatsen in NL." Over België zegt men dan weer dan wanneer ze 2 fietsen in 1 beeld kunnen vatten dan zenden ze het live uit..

  Nos zendt trouwens alle 14 WB's en het EK en WK uit, al zij het soms(?) uitsluitend op internet. 16 crossen is helemaal niet slecht natuurlijk. Mennekes en vrouwkes.
  18 oktober 2023 06:56
  Met NOS, Eurosport, ESPN, Ziggo Sport en RTL 7 zijn er genoeg zenders die sport uitzenden. Het hoeft misschien niet live, maar in samenvatting. En wellicht wil een Belgische zender die samenvatting ook uitzenden.
19 oktober 2023 12:36
"Nederlandse bierfeesten willen zich verenigen in een bierfeestenreeks."

(met wielrennen heeft dit natuurlijk niks te maken)
17 oktober 2023 17:53
Goed initiatief om de koe bij de horens te vatten, hopelijk vinden ze enkele mooie overkoepelende sponsors zodat ze op termijn misschien een stevige plek hebben op de internationale kalender. Dat wenen dat Belgische klassementen Nederlandse wedstrijden bewust saboteren is toch ook wel de grootste onzin ooit. Organisaties moeten hun rendabiliteit bewaken om te overleven, klassementsorganisaties zijn er niet om afzonderlijke wedstrijden jarenlang aan het noodinfuus te laten hangen.

Reacties zijn gesloten.