Vluchter Mads Pedersen pakt de bloemen na waaiers in Tour de l’Avenir (+beeld)

Vluchter Mads Pedersen pakt de bloemen na waaiers in Tour de l’Avenir (+beeld)

Foto: Sirotti

maandag 24 augustus 2015 om 17:10

De tweede etappe in de Ronde van de Toekomst 2015 is ten prooi gevallen aan Mads Pedersen. In een gebeurtenisvolle rit verschalkte de Deen in de straten van Arbois zijn medevluchters Aksel Nõmmela (Estland) en José Luis Rodriguez (Chili) in een sprint met zeven.  Door de bonus op het peloton neemt de Zwitser Tom Bohli de gele leiderstrui over van de Deen Søren Kragh Andersen. Stan Godrie won de pelotonssprint en eindigde al juichend op plek acht. Mathieu van der Poel kwam tijdens de rit ten val en verloor iets minder dan anderhalve minuut.

Paluta zwemt opnieuw
Kort na de officiële start van de etappe, kozen vijf renners het hazenpad: Daniel Lehner (Oostenrijk), Bohli , Imanol Esteves (Spanje), Nõmmela  en Pedersen. De laatste was gisteren ook al in het offensief, in achtervolging op ritwinnaar Jonas Koch. Niet veel later maakten ook William Barta (Verenigde Staten) en de Chileen José Luis Rodriguez, die uitkomt voor het mondiale UCI-team. Nederland wilde de vlucht aanvankelijk niet laten vertrekken, bracht het verschil terug naar twintig seconden, maar staakte vervolgens de achtervolging. Op dat moment besloot Michal Paluta (Polen) uit het peloton te vertrekken, maar hij deed net als gisteren uitstekende zaken in de Chasse Patat Cup.

Kopgroep loopt uit
De vluchters kregen uiteindelijk de ruimte en bouwden hun voorsprong gestaag uit. Estevez pakte ondertussen de bergpunten op de Côte de Suze, de eerste beklimming van de dag (vierde categorie). Ondertussen vatte het peloton Paluta weer in de kladden. Op het tweede en laatste bergje van de dag – La Côte d’Ivry la Montagne – kwam Estevez opnieuw als eerst boven. Omdat Bohli slechts op zeven seconden van Andersen stond, begon het peloton kort na het laatste klimmetje de maximale voorsprong van vijf minuten en twintig seconden langzaam terug te brengen.

Waaiers trekken peloton uiteen
Voorafgaand aan de etappe werd er gerekend op een massasprint, maar gewaarschuwd voor de wind. Dat hadden ze in het peloton goed begrepen, want na de tweede tussensprint werd daar stevig doorgereden. De wind stond daarna goed, waardoor er waaiers ontstonden en het peloton in meerdere stukken brak. België had alle renners mee in de voorste groep en nestelde zich samen met Italië op kop, die klassementsmannen Giulio Ciccone en Simone Petilli meehadden. Ook Sam Oomen en Sebastián Henao waren bij de les.

Van Fransen ontbreekt ieder spoor
Dat kon niet gezegd worden van de Fransen, die na de mislukte coupe van gisteren  nu de slag volledig misten. Hun voornaamste troeven voor het klassement Jérémy Maison (derde groep), Guillaume Martin en Nans Peters (beiden vierde groep) moesten in de achtervolging. Nadat de eerste en tweede groep samensmolten op 33 kilometer van de streep, bestond deze groep uit zo’n zestig renners. België, Italië, Noorwegen en Denemarken waren met de meeste renners vertegenwoordigd in het eerste peloton. De zeven koplopers zagen hun voorsprong door de versnellingen van achteruit smelten als sneeuw voor de zon: zij hadden op dat moment nog minder dan een minuut bonus.

Peloton komt weer samen, weigert jacht op kopgroep
Ondanks de oorlog op de Franse wegen, kwamen de verschillende groepen in de bossen weer bijeen. Geen enkele ploeg leek aanvankelijk de kopgroep te willen halen, waardoor de voorsprong weer groeide naar 2’10. In het peloton vertrouwden ze elkaar niet meer en nam niemand het initiatief. Op veertien kilometer voor het einde hadden de zeven hun voorsprong uitgebouwd naar twee en een halve minuut en wisten ze dat ze voor de dagzege zouden strijden. De vluchters bleven goed samenwerken, want onder de boog van de laatste kilometer was er nog altijd niet aangevallen. Uiteindelijk gingen de zeven er om sprinten en trok Mads Pedersen aan het langste eind.

flag-fr Tour de l’Avenir 2015 (2.Ncup)
Tweede etappe: Avallon – Arbois (193,5km)

1. flag-dk Mads Pedersen in 4u35m25s
2. flag-ee Aksel Nõmmela z.t.
3. flag-cl José Luis Rodriguez z.t.
4. flag-ch Tom Bohli z.t.
5. flag-es Imanol Estevez op 4s
6. flag-us William Barta op 10s
7. flag-at Daniel Lehner op 16s
8. flag-nl Stan Godrie op 1m43s
9. flag-ch Dylan Page z.t.
10. flag-pl Patryk Stosz z.t.

118. flag-nl Mathieu van der Poel op 3m10s
122. flag-fr Nans Peters op 4m04s
Volledige uitslag

Algemeen klassement na rit 2
1. flag-ch Tom Bohli in 8u38m09s
2. flag-cl José Luis Rodriguez op 9s flag-ee
3. flag-es Imanol Estevez op 13s
4. flag-us William Barta op 25sflag-ch
5. flag-dk Mads Pedersen op 30s
6. flag-at Daniel Lehner op 45s
7. flag-dk Søren Kragh Andersen op 1m36s
8. flag-it Gianni Moscon op 1m37s
9. flag-co Sebatián Henao op 1m40s
10. flag-de Jonas Koch z.t.
Volledig klassement

Puntenklassement: flag-de Jonas Koch – 45 punten
Bergklassement: flag-es Imanol Estevez – 6 punten
Ploegenklassement: flag-dk Denemarken

Samenvatting tweede etappe

Dit artikel delen:

10 Reacties

Smuckinho 24 augustus 2015 om 17:15

Mooi! Was ijzersterk bij de junioren twee jaar geleden maar had het vorig jaar moeilijk. Mooi dat hij steeds beter gaat rijden!

HoofdIsVrij 24 augustus 2015 om 17:18

Rijdt ook goede wedstrijden in het prof peloton. Sterk gereden.

LyndaLid 24 augustus 2015 om 17:22

Godrie wint voor de tweede dag op rij de sprint, toch meer de koers proberen te controleren voor hem? Hoewel, l’Avenir wordt natuurlijk juist gekenmerkt door het oncontroleerbare aspect van de koers.

richardm 24 augustus 2015 om 17:28

@LL Hoe wil je met 5 man, waaronder Godrie zelf die niet op kop komt, de koers van bijna 200 km controleren?

Youri IJnsen 24 augustus 2015 om 17:32

En Van der Poel die nog gevallen schijnt te zijn. Waarschijnlijk heeft Tusveld of Hofstede op hem moeten wachten.

Sebas 24 augustus 2015 om 18:52

Onder andere Bohli en Pedersen zijn niet de minste hardrijders natuurlijk. Die haal je, ook met de beste wil, niet zomaar terug. Doodzonde dat vd Poel erbij lag vandaag. Hopelijk alles in orde met hem, maar korte uitslagen lijken nu een stuk verder weg. Bouwman ook attent gereden. Daar mogen we, naast Oomen, toch ook nog wel wat van verwachten vanaf woensdag?

Pizzi 24 augustus 2015 om 22:48

https://pbs.twimg.com/media/CNMo9RdXAAAys_o.png

Godrie in z’n sas met plek 8. Patryk Stosz met plek 10.

xistnc 24 augustus 2015 om 22:54

Serieus, ze wisten niet dat er een kopgroep van 7 was? Wat errug!

west 25 augustus 2015 om 08:38

Tsja, want een full-prof die bij zijn Pro-Continentale team regelmatig kopman is, heeft hier veel meer te zoeken dan een knecht uit een WT-ploeg….

GreenDay 25 augustus 2015 om 14:33

Pedersen is 20, Henao 22. Da’s een wereld van verschil.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair