Vinokourov ontkent betrokkenheid bij gerechterlijk onderzoek, documenten tonen anders aan

Vinokourov ontkent betrokkenheid bij gerechterlijk onderzoek, documenten tonen anders aan

Alexandr Vinokourov - foto: Cor Vos

Door Maxim Horssels, Youri IJnsen & Raymond Kerckhoffs
woensdag 9 maart 2022 om 14:38

Alexandr Vinokourov is onderdeel van het gerechtelijk onderzoek dat het parket van Luxemburg heeft ingesteld naar de Luxemburgse vennootschap Abacanto S.A., de financiële dienst van wielerploeg Astana Qazaqstan. Dat blijkt nadat WielerFlits de documenten inzag over het onderzoek. Vinokourov zelf zegt bij VeloNews van niets te weten.

Een van de brieven die WielerFlits inzag, werd verstuurd door de Service de Police Judiciare op 8 juli 2021 en had de volgende inhoud: “Vanwege redenen van geheimhouding kunnen we niet alle stappen vertellen die we zullen nemen, maar het gaat onder andere om het verhoor van personen die vermoedelijk betrokken zijn bij de vermeende overtreding, waaronder meneer Vinokourov, Alexandr.” Met de overtreding wordt gedoeld op het misbruik van bedrijfsmiddelen, vertrouwensbreuk, fraude en het witwassen van geld.

Vanuit Vinokourovs thuisland Kazachstan klinken ook geluiden dat de teammanager een van de sleutelfiguren is in het onderzoek, dat voortkomt uit een civiele procedure uit 2021. Er zijn ook documenten die Vino’s mogelijke betrokkenheid onderschrijven. Zelf ontkent Vinokourov echter dat hij iets met de zaak te maken heeft. “Om eerlijk te zijn, ontdekte ik dit hele verhaal pas door de media. Tot dat moment was ik niet op de hoogte van de details van de zaak”, zegt de olympisch kampioen van 2012 tegen VeloNews.

Vinokourov werd in Londen olympisch kampioen – foto: Cor Vos

Vino wast zijn handen in onschuld
“Blijkbaar praten we over een rechtszaak die een jaar geleden begon, toen iemand anders de directeur van Abacanto S.A. was”, vervolgt Vinokourov, verwijzend naar Belgisch-Kazachse Yana Seel, die van 2019 tot en met het einde van afgelopen jaar algemeen directeur van het toenmalige Astana-Premier Tech. “Ik had enkel puur sportieve functies tot de zomer van 2021”, stelt Vinokourov. “Officieel begon ik, na een pauze, weer te werken in januari 2022. Het is dus moeilijk om iets over dit geval te zeggen.”

Uit andere documenten die WielerFlits inzag, blijkt echter dat Vinokourov tot de komst van Seel in 2019 wel degelijk de rol van algemeen directeur bekleedde. De Belgisch-Kazachse vertelde eerder in een uitgebreid interview met dit medium hoe zij op vraag van de stakeholders van wielerploeg Astana een analytisch rapport opstelde die inzicht moest geven naar het functioneren van het team en hoe ze omging met de budgetten. Naderhand werd zij door diezelfde stakeholders aangewezen als nieuwe CEO en bracht ze Premier Tech als tweede naamgevende sponsor aan boord.

Premier Tech drong aan op ontslag Vinokourov
Vinokourov kreeg vervolgens een functie elders en bekleedde tot de zomer van 2021 inderdaad de rol van sportief manager. Hij werd echter uit die rol gezet door Premier Tech, blijkt uit de ontslagbrief gericht aan Vino die WielerFlits inzag. “Nadat we je (Vinokourov, red.) geen nieuw contract voor 2021 aanboden vanwege slecht management en slecht leiderschap, kreeg je een laatste kans omdat je beterschap beloofde. […] Nu we zes maanden onderweg zijn in 2021, zijn we geen verbetering ten opzichte van je communicatie, openheid en globale samenwerking.”

Premier Tech was in 2021 de tweede naamgevende sponsor – foto: Astana-Premier Tech

Op basis van die laatste punten trok Premier Tech naar de directie van Abacanto S.A., waarvan het Canadese bedrijf naar verluidt voor 50% aandeelhouder in was. Korte tijd later werd Vinokourov ontslagen, maar hij kreeg toch de stakeholders van Astana weer achter zich. Het feit dat Premier Tech begin augustus 2021 besloot te stoppen met de sponsoring wegens het niet hebben van dezelfde toekomstvisie als de Kazachen, kan niet los worden gezien. Elf dagen na de mededeling van Premier Tech, maakte Astana bekend dat Vinokourov terugkeerde als ploegbaas.

Reactie Yana Seel
Seel is intussen vertrokken en maakt nu deel uit van het managementteam bij Lotto Soudal. De 37-jarige werd geboren in Kazachstan, maar woont al jaren in België. Ze nam jaren geleden ook de Belgische nationaliteit aan. Seel hebben we eveneens gevraagd naar een reactie op de situatie rondom Astana Qazaqstan. “Ik kan bevestigen dat er een gerechtelijk onderzoek plaatsvindt. Omdat onderzoek niet te belemmeren, kan ik op dit moment geen verder commentaar over de zaak geven”, laat ze aan WielerFlits weten.

Het onderzoek is momenteel lopende, waardoor het openbaar ministerie ook nog geen aanvullende informatie kan verstrekken. Een onderzoeksrechter moet uiteindelijk oordelen of de openbare aanklager van Luxemburg de zaak voor de rechter brengt.

Yana Seel werkt sinds 1 januari voor Lotto Soudal – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

17 Reacties

jkjustin 9 maart 2022 om 15:01

Totaal niet on-topic, maar die sprint voor de olympische medaille tussen Vino en Uran blijft een van de meest interessante wielermomenten die ik ooit heb gezien.

0
Dikke Man 9 maart 2022 om 15:34

Dat moment was exemplarisch voor de persoon Vino, voor de smerigheid van de Spelen en de bizarre lafheid van de wielersport dat hij nog altijd een ploeg kan runnen. Eigenlijk is die referentie in elk gesprek wel relevant. Lekker weer hè, buurman. Ja, net als toen Vino Uran omkocht. Heerlijk zonnetje!

0
Emergo 9 maart 2022 om 17:01

Wat is de “smerigheid van de spelen”?

0
Gebruikersnaam 9 maart 2022 om 17:36

Tja, je kan het Vino niet verwijten dat Uran een slechte acteur is. Denk dat er best veel koersen verkocht zijn waarvan we niets weten.

0
Romāns Vainšteins 9 maart 2022 om 17:44

Ik heb me kapotgelachen toen, vooral ook omdat ze vanuit die nare spelen weeks’ voordien een of ander huilverhaal dropten dat ze boehoe vanwege doping twijfelden aan de OS-status van wielrennen. Huppa, Vino & Uran in een sprint à deux eat that.

0
Dikke Man 9 maart 2022 om 17:59

Het ironische is dat jaren nadien bleek dat meer dan 150 sporters doping gebruikten waaronder slechts 4 wielrenners.

0
Arie den Blanken 9 maart 2022 om 20:13

Gebruikersnaam: Geloof dat maar. Er wordt heel veel geregeld en vind k helemaal niet erg.

0
Dik Overdetop 9 maart 2022 om 15:11

Arme Vino. Elke keer lijdt hij onder rare en verdachte of zelfs criminele van anderen. Echt zielig. Moet hij zijn handen weer stuk wassen in onschuld.

0
Dik Overdetop 9 maart 2022 om 15:14

activiteiten ⬆️

0
Derierre de la course 9 maart 2022 om 16:14

Dat waren ook wel wereldvreemde verwachtingen bij Vino van Premier Tech “communicatie, openheid en globale samenwerking”.

0
Murcia 9 maart 2022 om 17:32

Vino is de beunhaas bij uitstek, maar uiteindelijk krijgt hij altijd wel weer een plek aan tafel bij deze of gene. En deze zaak gaat ook weer lang slepen en met een sisser (lees boete) of nog minder aflopen vermoed ik.

0
Posterix 9 maart 2022 om 17:33

Als Lance Armstrong voor het leven uit de wielersport is geknikkerd, waarom dit sujet dan nog niet?

0
zacht 9 maart 2022 om 17:36

Hij ontkende ook dopinggebruik, hij ontkende gestopt te zijn, hij ontkende dat de OS zijn laatste wedstrijd was, hij ontkende de OS gekocht te hebben, hij ontkende dopinggebruik binnen Astana. Die man heeft vaker ‘no’ gezegd dan Menchov.

0
Kopinkas 9 maart 2022 om 18:05

Hij ontkende ook Kolobnev betaald te hebben in ruil voor winst in Luik-Bastenaken-Luik…

0
Arie den Blanken 9 maart 2022 om 20:16

Die ontkenning van het betalen van de gekochte LBL is geen probleem. Kwalijk zou zijn als hij in die koers de boel regelt en dan later niet zou betalen.

0
klootje kriekeljon 9 maart 2022 om 21:14

Hij ontkent ook nog steeds general von Klinkerhoffen te spelen in ‘Allo ‘Allo.

0
re-cycle 9 maart 2022 om 20:26

Handen in onschuld wassen, dus toch witwassen

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone