Veldrit in Gieten houdt na 46 edities op te bestaan

maandag 11 juli 2022 om 19:32
Veldrit in Gieten houdt na 46 edities op te bestaan

In 1991 was Gieten het decor van het WK veldrijden - foto: Cor Vos

Slecht nieuws uit de crosswereld: de veldrit van Gieten houdt na 46 edities op te bestaan. De organisatie vond geen financieel draagvlak, nadat de Superprestige-status hen werd ontnomen, om de wedstrijd nog als ‘losse cross’ te organiseren.

In juni werd bekend dat de veldrit in het Nederlandse Gieten al geen deel meer uitmaakte van de Superprestige, het oudste regelmatigheidscriterium in de veldritsport. Organisator Flanders Classics besloot de Drentse organisator geen contractverlenging meer toe te kennen. Beide partijen gingen met behoorlijk wat gekibbel uiteen.

Achter de schermen is er de afgelopen periode gekeken naar alle andere opties om toch een ‘losse’ veldrit (een cross die geen deel uitmaakt van een regelmatigheidsklassement) te organiseren. Er zijn gesprekken gevoerd met potentiële sponsoren, de provincie Drenthe, KNWU, tv-zenders, andere partijen en toeleveranciers. Uiteindelijk heeft het bestuur donderdag 7 juli moeten besluiten om van verdere organisatie van de veldrit af te zien.

Vergeefse zoektocht
Door het vervallen van de Supersprestige-status, verviel ook de jaarlijkse toezegging van een live-uitzending van de mannen- en vrouwenelite wedstrijden. Ook kwamen hierdoor de televisiegelden (inclusief de Belgische sponsoropbrengsten) te vervallen. De organisatie heeft getracht een tv-zender bereid te vinden om de wedstrijd in Gieten (de enige categorie 1 wedstrijd in Nederland) uit te zenden en had de hoop dat daardoor sponsoren konden worden aangetrokken, maar zonder succes.

“Het is zuur dat de oudste internationale veldritorganisatie in Nederland, na 46 internationale wedstrijden (waarvan 33x Superprestige), een WK in 1991, de technische organisatie van het EK in 2021 en zes keer een nationaal kampioenschap veldrijden, op deze wijze een einde aan het evenement ziet komen. De meest succesvolle Europese organisatie moest uiteindelijk het loodje leggen vanwege de Belgische commerciële belangen”, laat de organisatie weten in een persbericht. Flanders Classics beseft dat het gevoelig ligt, maar sprak eerder van een gerechtvaardigde strategie.

Dit artikel delen:

26 Reacties

Pizzi 11 juli 2022 om 19:37

Potdimme, zonde!

poortje de dijkenstoemper 11 juli 2022 om 19:43

Er moest toch internationaler worden gecrost ? Alle koersen in België zullen ze bedoeld hebben , onee ook nog twee zwaar onderbezette wedstrijden in de VS , Jippie

Viktrodriguez 11 juli 2022 om 19:51

Uiteraard, want Nederland is al veel te ver reizen voor ze. En dit mag ook de WB organiseren.

Viktrodriguez 11 juli 2022 om 19:43

Gefeliciteerd met het proberen om zeep te helpen van de crosscultuur in de zo’n beetje laatst overgebleven crossnatie.

Koers 11 juli 2022 om 19:44

Ja dat is wel enorm zonde ja, een cross buiten BE kun je nou eigenlijk niet missen. Volgens mij zit er nu niets meer in het noorden, en volgens zelfs alleen nog maar in de grens regio.

Dat ze er met de provincie niet uitkwamen snap ik wel, die hebben een andere oogappel. Zou me niets verbazen als ze daar, na het afgelopen ek, weer een cross weten te houden.

henkeext 11 juli 2022 om 22:03

En wie denk je dat er betrokken waren bij de organisatie van het EK?

Brabander 11 juli 2022 om 20:00

Beetje vreemde ’tweet’ van dhr. Dick. Als je in een regelmatigheidsklassement zit ben je natuurlijk gewoon spekkoper. Vrijwel alle losse crossen hebben het moeilijk tegenwoordig

FDJ 11 juli 2022 om 20:13

Inderdaad. Wat denkt Nico dan dat al die organisaties geld over hebben ofzo. Garantie van een live uitzending die wegvalt, sponsoren liggen niet voor het oprapen na twee jaar corona en alle bijbehorende financiële gevolgen. De Belgen hebben het dan over internationalisering. Hier maaien ze gewoon een cross uit een ander land omver.

Koers 11 juli 2022 om 20:47

Er zit natuurlijk verschil tussen een losse koers in Belgie en NL. Volgens mij heerst in Belgie veel meer het sfeertje van gezelligheid, en komen daardoor ook mensen die niet veel met cross op hebben. Dat is natuurlijk veel minder in NL. Daarnaast weet ik niet welke datum deze koers had, maar qua tv-tijd (en dat is belangrijk) concurreer je hier vrijwel altijd met schaatsen. Als je dan ook nog eens niet op de populaire zondag kan, wordt het allemaal wel heel erg lastig.

Thijs E 11 juli 2022 om 21:31

Onnozele retorische tweet. TV geld, die inkomsten die je nodig hebt als je biertent niet bevolkt wordt door woeste horden Verstappenliefhebber-achtige Lampaert-fans

Harry Hek 11 juli 2022 om 22:37

Nou Nico de vraag stellen getuigd niet van enige kennis over het organiseren van een cross buiten België.

uitdewaaier 11 juli 2022 om 20:33

Zwaar kat met een U. Die belgen zullen wel lachen. Hoe naief, want dit is slecht voor de internatonale crosswereld

Bart 11 juli 2022 om 20:46

Beetje vreemd jezelf de meest succesvolle Europese organisatie noemen, maar wel niet in staat zijn om op jezelf te staan. Dan was de ‘organisatie’ misschien toch niet zo goed denk ik dan.

Viktrodriguez 11 juli 2022 om 23:03

Ik denk dat je het wat makkelijk onderschat.

skylimit 11 juli 2022 om 21:11

Och, Nederland fietsland, maar wielerkoersen organiseren lukt niet. Afgelasten is het toverwoord in Nederland.

Kaj 11 juli 2022 om 21:12

Veldrijden wordt meer en meer een Vlaamse sport en maar roepen dat de sport Olympisch moet worden en het liefst in de winter. Nou op deze manier kunnen we dat wel vergeten.

Met weemoed denk ik terug aan het veldrijden in de tijd dat we nog een SP cross hadden in Zurich-Waid, Igorre, Milaan en Sint Michielsgestel, later in de buurt van Veghel. Allemaal verdwenen wedstrijden. De cross is meer en meer Vlaamse folklore geworden. Met cross hart bloed nu ook Gieten de handdoek heeft gegooid. Mannen in het Drentse land dank je wel voor al die mooie wedstrijden en parcoursen

Thijs E 11 juli 2022 om 21:35

Mooi, de heren hoeven geen 300km meer te rijden en hun campers te vullen met eten uit de Colruyt. Weer een stapje van sport naar folklore.

Rondje 25 11 juli 2022 om 21:54

België maakt zich compleet belachelijk met die commerciële belangen. Ook moet de veldcross internationaler worden. Goed gelukt zou ik zeggen. Nog even en het is gebeurd met het crossen. En dan ook nog willen dat veldcross Olympisch wordt. Flanders Classics beseft dat het gevoelig ligt, maar sprak eerder van een gerechtvaardigde strategie. Hoezo gerechtvaardigd. Vergeet het maar. Dit is gewoon een mooie veldrit de grond in boren.
Oh ja, wacht even. Het ligt natuurlijk aan de prestaties van de Nederlanders en met name van de vrouwen. Het werd te bedreigend. Gefeliciteerd zou ik zeggen.

Harry Hek 11 juli 2022 om 22:39

Flanders classics doet zijn naam eer aan.

Merlinappa 12 juli 2022 om 06:43

veldrit of cross. niet veldcross.

Wheely 12 juli 2022 om 07:34

Cyclocross mag ook nog. ;-)

Bart 12 juli 2022 om 07:42

Waarom zou flanders classics geen rekening mogen houden met de commerciele belangen van de sponsors? Die laatste hebben ze toch nodig om de superprestige te laten voortbestaan.

Dat gieten niet kan door gaan, ligt dat niet eerder aan de Nederlanders die dan blijkbaar toch geen interesse hebben in veldrijden? Anders hadden ze toch wel budget, ondersteuning en een zender gevonden. En rijden die vrouwen die zo’n bedreiging vormen niet nogal vaak voor belgische ploegen? Het is niet dat er in België veel vrouwen aan veldrijden doen dus echt een issue is dat ook niet vermoed ik.

Fifty 11 juli 2022 om 22:10

gaat van kwaad naar erger met NL wielrennen

Gangmaker 12 juli 2022 om 08:34

Dat is het begin van het einde geweest, dat de UCI haar mondiale wereldbeker circuit heeft uitbesteed aan externe prive organisaties zoals Flanders Classics, Golazzo.enz. Dat zijn prive bedrijven waar het enkel gaat over geld en meer opbrengst voor hen, maar niets met enige liefde voor de veldrit of wielersport. Zo is de UCI verzekerd van een deel van de winst en moet er zelf weinig voor doen. Nog enkele jaren en het is nog even mondiaal

Almano 12 juli 2022 om 09:03

Het is makkelijk om de organisatie of flanders clasics de schuld te geven. Het probleem is geld. België is het land om als veldrijder je geld te verdienen. Startgeld, prijzengeld en een ploeg. Alle toppers bij de Nederlandse dames rijden bij een Belgische ploeg. Zullen dus in België moeten starten. Als de Nederlandse in Gieten starten dan kunnen ze er nog wel iets van maken, maar die komen niet. En een cross zonder toppers komt niet op tv dus geen sponsers. In België betaald iedereen ook gewoon €12 entree. In Nederland werkt dat niet. Het moet gratis zijn.

Arie den Blanken 12 juli 2022 om 09:24

In hetalgemeen kan je stellen dat Nederland een fietsland bij uitstek is maar in België een echte wielercultuur bestaat. In Nederland is er ook in andere sporten vooral een meejuich cultuur in geval van successen. Zie bijvoorbeeld de Verstapppen hype. Als die weer wegvalt zakt hier de belangstelling en de media aandacht voor F1 meteen weer terug naar dat van de periode van voor de successen. Ander voorbeeld: De successen van het NL-se wielrennen in de jaren 70 en 80 heeft hier niet geleid tot een grotere structurele aandacht van het wielrennen.

Headlines

Populair

Materiaalzone