Flanders Classics over veldrit in Gieten: “Superprestige heeft focus op België”

Flanders Classics over veldrit in Gieten: “Superprestige heeft focus op België”

© Cor Vos

donderdag 9 juni 2022 om 20:32

De veldrit in het Nederlandse Gieten verdwijnt na 33 jaar uit de Superprestige. Flanders Classics, overkoepelend organisator van het regelmatigheidscriterium, beseft dat dit gevoelig ligt, maar spreekt van een gerechtvaardigde strategie.

“Vooreerst, Gieten is geen speelbal voor ons”, zegt Chris Mannaerts van Flanders Classics. “Dat het allemaal lang aansleepte, is omdat er nog steeds onduidelijkheid over de kalender heerst wat betreft de crossen van Heusden-Zolder en Boom. Met die wedstrijden hebben wij een contract. Daardoor konden wij op onze beurt Gieten niet snel duidelijkheid bieden.”

“Maar het is wel degelijk zo dat de Superprestige de focus heeft op België. Ook onze partners zijn Belgisch. Met de Wereldbeker daarentegen hebben we wel een internationale opdracht hebben te vervullen. Die focus op eigen land wat de Superprestige betreft, vinden wij een gerechtvaardigde strategie.”

Mannaerts begrijpt dat het voor de organisatoren van Gieten emotioneel een zware dobber is. “Al hebben ze het besluit nu wel zelf genomen, want wij hadden hen nog niet geschrapt. En ja, ik vind dit ook jammer. Dat er met het verdwijnen van Gieten een stukje charme uit de Superprestige verdwijnt? Dat is zo, maar dat geldt voor elke veldrit met traditie. En er is nu eenmaal een regel dat de Superprestige slechts uit acht wedstrijden mag bestaan.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

chasse patat 9 juni 2022 om 21:58

De superprestige verliest steeds meer prestige op deze manier en wordt hiermee gelijk aan de “badeendjes-beker”. En natuurlijk hebben ze Gieten wel geschrapt. Ze konden geen plekje op de kalender krijgen. Het kan natuurlijk absoluut niet door de beugel om een trouwe organisator 4 maanden voor de koers nog geen duidelijkheid te geven. Aan voorbereiding wordt er veel geld geïnvesteerd en moeten er afspraken worden gemaakt om de organisatie rond te krijgen. Nu degradeer je Gieten inderdaad tot de reserve koers van de kalender. Hopelijk wordt de plek op de kalender niet ingevuld door een concurrerende koers en kiezen de deelnemers voor traditie en blijft Gieten bestaan als klassieker.

Oblomov 10 juni 2022 om 16:58

Hier heeft Flanders Classics als organisator van de wereldbeker op heel twijfelachtige wijze een dubbele pet op.

Zou als Superprestige-veldrit mijn vraagtekens hebben bij deze degradatie tot een puur nationale aangelegenheid. Zelfs als de sponsors van de superprestige een puur Vlaamse insteek hebben, hoeft dat voor de sponsors van de individuele wedstrijden niet te gelden. Dat soort bedrijven zal in de toekomst eerder bij een wereldbeker-veldrit aankloppen, dan bij eentje uit de superprestige.

Arie den Blanken 9 juni 2022 om 21:58

Dat ze dan Gieten opnemen in de WB i.p.v. de onzin vande sneeuwcross in Val di Sole.

Kaj 9 juni 2022 om 22:53

Zou kunnen maar de cross in Val di Sole mag van mij blijven. Net als die in Amerika. Denk dat er maar eens wat crossen in België moet verdwijnen uit de diverse klassementen.
Ach de Belgen zijn langzaam maar zeker bezig om het veldrijden de nek om te draaien.

Theo Bovengemiddelkamp 9 juni 2022 om 21:59

Dat is dezelfde organisatie die van de UCI het veldrijden moet internationaliseren? Practice what you preach.

Barry Batsbak 10 juni 2022 om 11:30

De UCI heeft in die zin alleen een vinger in de pap bij de wereldbekerwedstrijden.

Zwarte Panter 9 juni 2022 om 22:25

Jammer van een van de mooiste onderdelen van de wielersport. Maar de sport is te klein..

Beer 9 juni 2022 om 22:33

Jammer. Ik vind traditie belangrijk in het wielrennen. Gieten moet er gewoon bij.

Wheely 9 juni 2022 om 22:38

Kan Gieten geen wereldbekercross worden dan nu, of zeg ik nu iets heel raars?

Maillot à Pois 10 juni 2022 om 00:04

Uit het eerste artikel over de verdwijning van Gieten uit de Superprestige:
“We werden zelfs gevraagd toe te treden tot de Wereldbeker. We maakten er een bidbook voor, waar we tot op heden nog geen formele afwijzing voor kregen.”

Ik ben het met je eens dat Gieten er zijn plekje zou verdienen, in plaats van een Nederlandse of Vlaamse cross met minder traditie. De UCI vraagt echter veel geld om deel uit te mogen maken van de Wereldbeker, Zonhoven wilde er vorig jaar om die reden mee stoppen.

De WB kalender voor volgend jaar ligt in elk geval vast, met al 14 manches.

Merlinappa 10 juni 2022 om 08:25
Quote:
“Vooreerst, Gieten is geen speelbal voor ons”

Als je hiermee begint vind ik het al meteen niet geloofwaardig, haha.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone