Veldrit Gieten vreest voor toekomst: “Geen zondag? Dan is het einde verhaal”

maandag 13 januari 2020 om 17:41
Veldrit Gieten vreest voor toekomst: “Geen zondag? Dan is het einde verhaal”

foto: Cor Vos (archief)

De kans is groot dat de veldrit van Gieten volgend jaar ontbreekt op de kalender. De Superprestige-cross wordt al jaren op een zondag verreden, maar door de nieuwe Wereldbeker-opzet wordt dat waarschijnlijk verplaatst naar een zaterdag. “Dat is onacceptabel. Als dat gebeurt, stoppen wij er mee”, meldt de organisatie aan het Dagblad van het Noorden.

Om toch op een zondag ingepland te worden als veldrit, heeft de organisatie van Gieten een aanvraag gedaan bij de UCI om deel uit te maken van de nieuwe Wereldbeker. Zij willen de Nederlandse plek naast Hoogerheide invullen. Bronnen wisten onlangs aan WielerFlits te melden dat die tweede Nederlandse Wereldbeker-plek naar Hulst gaat.

Jantienus Warners, secretaris van de organisatie in Gieten, verwacht eind januari uitsluitsel voor het seizoen 2020-2021. Mocht de Wereldbeker niet doorgaan, dan wil de Drentse cross in de Superprestige blijven. De zondag is echter heilig in Gieten. “Krijgen we voor de Superprestige geen datum op de zondag, dan is het einde verhaal voor deze veldrit”, zegt Warners.

‘Veel exposure bij deelname Wereldbeker’
Afgelopen oktober luidde de organisatie al de noodklok over de toekomst. Toen was een Wereldbeker-aanvraag, die nu wel gedaan is, nog niet aan de orde. “Dan praat je over hele andere bedragen. Dan moet er heel veel geld bij. Dat is niet realistisch”, zei de secretaris destijds.

Inmiddels ziet Warners kansen bij een plek in de Wereldbeker: “Dat kost ons 40.000 euro extra. Dat is een groot bedrag, maar je krijgt er ook veel exposure voor terug. Eurosport zendt de wedstrijd uit en ik verwacht dat ook de NOS belangstelling heeft.”

Dit artikel delen:

36 Reacties

Samlambeej 13 januari 2020 om 17:46

Met Hulst ipv Gieten is de scope eerder ingekrompen.

steven2743 13 januari 2020 om 19:12

Hulst is geografisch dan wel Nederland, maar voor een Nederlander niet te bereiken. Hoogerheide is vanuit de Randstad nog bereikbaar, maar Hulst is niet te doen. Met Gieten (Drenthe) en Hoogerheide (Noord Brabant) heb je in Nederland met twee crossen een landelijke spreiding. Vind ik ook belangrijk om toeschouwer door het land een cros te laten bekijken.

xistnc 13 januari 2020 om 18:16
Quote:
ik verwacht dat ook de NOS belangstelling heeft

Mwah…. Misschien kan Pol voor de zekerheid alvast uitzoeken wanneer Kraantje Lek en de IJssel Cup volgend jaar worden verreden.

Pol 13 januari 2020 om 18:43

Ik weet wel wanneer de district kampioenschappen voor junioren verreden worden. Zal wel uitgezonden door de NOS.

Rawolf 13 januari 2020 om 18:44

Ik vind de wereldbeker eigenlijk vrij klein, als je echt wilt naar 1 competitie moet je toch een wereldbeker opzetten waarmee je een heel crossseizoen kunt vullen en niet maar 15 crossen?

Brabander 13 januari 2020 om 22:13

15 zondagen is toch zowat een gans crossseizoen?

Oblomov 13 januari 2020 om 18:52

Zou absurd zijn als deze mislukte poging tot internationalisering één van de meest aansprekende niet-Vlaamse crossen de kop kost. Het huidige zandparcours van Gieten is één van de mooiste veldritten van het seizoen.

Zie trouwens geen enkele reden waarom er geen drie Nederlandse veldritten in de wereldbeker zouden kunnen. De Nederlandse markt consolideren en uitdiepen lijkt me realistischer dan fantasieën om verloren gegane markten te heroveren of nieuwe markten aan te boren.

steven2743 13 januari 2020 om 19:19

Helemaal mee eens. Ga voor de internationalisering eerst in Nederland en bijvoorbeeld Engeland wat doen. Er is pas publiek al er ook voor “local heros” winstkansen zijn. De cross leeft met toeschouwers. Het doet bij mij pijn in de ogen als ik in Amerika twee wereldbekercrossen zijn waar de crossers niet heen willen en het publiek niet naar wil kijken. Als je als Nederlander naar een crosje wil kijken zit je zo 1 tot 2 uur in de auto.

Samlambeej 13 januari 2020 om 20:58

In de VS leven die gravelevents enorm.
Bij EF rijdt op z’n minst 1 Amerikaanse crosser.
Daar moet toch toekomst in zitten voor de korte competitieve Cyclocross?!

Brabander 13 januari 2020 om 22:16

Oblomov: +1
In Nederland is best plek voor 3 of zelfs 4 crossen. Hoogerheide wordt altijd goed bezocht en ook in Rucphen was het erg druk. Vooral door de goede prestaties van MvdP en het contingent Neerlandsche dames is de belangstelling echt wel toegenomen

KnightBiker 14 januari 2020 om 10:12

+1 een keuze voor Hulst is een keuze voor lokaal geld en lokale hielenlikkerij. Gieten dient een prominente plek op de kalender te krijgen met een kleinere cross op de zaterdag voorafgaand in de Regio, wellicht net over de grens in Duitsland, of eventueel in de Randstad (Cirquit Zandvoort)

Het parcours in Hulst is ook niet zo aansprekend als Gieten. Hulst verdiend wel een plaatsje maar niet in de wereldbeker. Bovendien bestaat Hulst nog pas een paar Jaar Gieten is een hele trouwe organisatie.

Apemantus 13 januari 2020 om 19:04

Waarom gewoon geen derde wereldbekercross in Nederland? Zou bijzonder jammer zijn als deze cross verloren gaat. Niet om er een tweestrijd van te maken, maar Gieten heeft natuurlijk wel meer historie dan Hulst en zorgt ook altijd voor een leuke cross. Maar waarom gewoon niet Hoogerheide, Hulst én Gieten op de kalender? Ze zijn daar bereid om de buidel te trekken.

KnightBiker 14 januari 2020 om 12:01

Op zich ben ik voor, maar er is volgens mij een regel van 2 per land (afgezien van België)

Fast Freddy 13 januari 2020 om 19:41

Hoeveel vlaamse wb crossen komen er volgend jaar?? Juist ja.

Thijs E 13 januari 2020 om 20:26

Gij zult Flanders Classics en de UCI grof betalen of uw crosske doet niet meer mee.

FDJ 13 januari 2020 om 20:58

Flanders Classics helpt de sport eerder om zeep dan dat het wat goed doet. Mooie woorden, maar een dergelijk eisenpakket neerleggen dat het steeds Vlaamser wordt.

Overigens Gieten is veel beter en mooier dan Hulst. Dat is voor mij niet wereldbekerwaardig qua parcours.

Brabander 13 januari 2020 om 22:35

Ik las vooral veel positieve geluiden over ‘Hulst’. Heb zelf de cross overigens nimmer gezien

VerstandOpNul 13 januari 2020 om 21:55

Dat zou jammer zijn, hele mooie cross en ook de live-registratie was super..

sooike 13 januari 2020 om 23:19

Hulst vind ik persoonlijk een mooier parkoers dan Gieten. En over de slechte bereikbaarheid van Hulst vanuit de Randstad…We leven in Nederland…nooit meer dan 3 uur in de auto…kom op zeg..

Lopopodium 13 januari 2020 om 23:51

In Nederland mag je bereikbaarheid ook uitleggen met het openbaar vervoer in gedachten. Niet iedereen in Nederland heeft / wil een auto. Hulst is dan een aardige grote horde om te nemen, met een treinstation op 15 kilometer afstand en een grote plas water ertussen, waar je met de bus nog een flink eind omheen moet. En dan moet je ook nog eens terug…

KnightBiker 14 januari 2020 om 12:03

Ik heb geen auto…

Jos de Dijcker 13 januari 2020 om 23:50

Ik bezoek jaarlijks een 10 tot 15 crossen in België en Nederland, en ben van mening dat als er 3 Nederlandse WB wedstrijden zouden worden aangewezen door UCI/ Flanders er een plaats zou moeten zijn voor Gieten, maar de wedstrijd is al jaren “over the top”, ook het parcours is in vergelijking met Hoogerheide en Hulst zeer minimaal en moet het hebben van de pittige zandstroken.
Ook organisatorisch lopen ze op hun toppen om het financieel rond te krijgen is mij verteld.
Als je Hoogerheide en Hulst daartegen pakt daar heb je het voordeel dat ruim 10.000 Belgische wielervrienden de grens oversteken, dit zorgt ervoor dat deze twee organisaties uitkomen op zo’n 17.000 bezoekers! Dit zijn bezoekersaantallen die het financieel mogelijk maken om bij de WB aan te sluiten, en ook het VIP gebeuren van zo’n 1000 sponsors in de tent komt heel professioneel over .
Het parcours in Hulst over de Middeleeuwse vestingswerken is werkelijk uniek te noemen, en het is daar in 4 jaar uitgegroeid tot één van de mooiste parcoursen/ crossen van Nederland en België, zoniet het mooiste en meest overzichtelijke parcours, waar je vanaf de stadswallen met de molen nagenoeg het hele parcours kan overzien!
Mijn keuze is dus als er 2 wedstrijden in de WB worden toegewezen Hoogerheide met haar prachtig parcours op de Brabantse Wal, en de Hulster Vestingcross.
Hulst is geografisch gezien goed centraal gelegen in tegenstelling van wat sommige mensen beweren, tussen België en Nederland en Noord Frankrijk waar ook veel cross liefhebbers wonen!
Ik wens Gieten als één van de grondleggers van de Superprestige veel succes toe, maar Hoogerheide en Hulst hebben bij veel, heel veel vaste crossbezoekers de voorkeur.

Niels H. 14 januari 2020 om 06:35

En in die laatste zin ligt ook direct het pijnpunt: Dat zijn crossen leuk voor de vaste bezoekers die op jaarbasis veel crossen kunnen bezoeken omdat ze in die regio wonen. Maar woon je wat noordelijker in Nederland dan is het een hele reis. Daarom is Gieten een mooi alternatief, zeker in een WB die pretendeert een breed publiek aan te willen spreken buiten de ‘harde kern’ van liefhebbers.

FDJ 14 januari 2020 om 07:31

@Niels H. Het pijnpunt, maar misschien ook de realiteit. Buiten Zeeland en Noord Brabant is er amper belangstelling voor het veldrijden. Het leeft niet en dat moet je accepteren. Als jij die ‘vaste Belgische supporters’ nodig hebt kun je ook concluderen dat een wereldbeker erbuiten niet iets is wat geambieerd moet worden en alleen maar een flop kan worden. Niet omdat het parcours niet mooi is, maar omdat de sport er niet populair genoeg is.

Pol 14 januari 2020 om 08:49

Dit heb ik FDJ al meerdere keren horen zeggen, hij is totaal de weg kwijt weet van het crossen helemaal niets. Er word in Nederland meer gecrost dan in België. Elke week cross wedstrijden bij de wielerclubs. Daarom komen er zoveel talenten aan.

Pol 14 januari 2020 om 13:39

Nog even voor FDJ afgelopen N.K in Rucphen 500 deelnemers, stelt natuurlijk niets voor. Waarvan de grootste deel van boven de Moerdijk.

FDJ 14 januari 2020 om 17:32

@Pol aantal deelnemers zegt natuurlijk bijzonder weinig over de populariteit. Een cross als in Gieten heeft met entreeprijzen een verdienmodel. In heel Nederland wordt elke week ook fanatiek korfbal gespeeld. Toch zul je voor een korfbal wedstrijd een stadion van een Heracles, PEC of Willem II nooit uitverkocht krijgen voor een korfbal wedstrijd omdat de interesse ervoor niet groot is. Jij bent liefhebber en voor jou stelt het wellicht het nodige voor, maar dat is natuurlijk landelijk gezien beperkt en mondiaal gezien al helemaal.

Fast Freddy 14 januari 2020 om 08:26

@FDJ In de randstad wordt enorm veel gecrosst, er is alleen geen elite cross in de buurt om te bezoeken, behalve de nachtcross van Woerden. Om te stellen dat er amper belangstelling is buiten Zeeland en Noord Brabant is gewoon niet waar.

sooike 14 januari 2020 om 11:25

Maar waarom dan streven naar een wereldbekerwedstrijd, die in Gieten nauwelijks te financieren is? Zing een toontje lager en organiseer een leuke cross op het tweede plan. Belgen gaan echt niet massaal naar Gieten rijden, zelfs niet voor een wereldbekerwedstrijd. naar Hulst en zeker naar Hoogerheide komen ze wel. In de grensstreek staat de cross nu eenmaal hoger in populariteit dan in de rest van het land. Hoogstraten en Loenhout trekken duizenden Nederlanders. Rucphen, Hoogerheide en Hulst verwelkomen duizenden Belgen. Geografisch is het nu eenmaal zo. In de rest van het land is de crss nu eenmaal veel minder populair.

Cadellie 14 januari 2020 om 09:54

Maak er dan een mooie nationale cross van!

Emergo 14 januari 2020 om 11:55

Waarom die enorme halsstarrigheid met betrekking tot de zondag. Weer zo”n Nederlandse ‘traditie’die in beton is gegoten ?? Of is het een eigenwijs Drents trekje ??

KnightBiker 14 januari 2020 om 13:01

Vooral toch dat er op zondag meer mensen zijn die niet naar hun werk hoeven…

Gustav Zomerschoe 16 januari 2020 om 08:16

Omdat de campers van de deelnemers op het bedrijventerrein staan, die zaterdag gewoon open zijn, en dat vind ik niet halsstarrig.

Admirador1 14 januari 2020 om 14:58

Hulst heeft in het verleden toch allang bewezen een goede organisator te zijn en het ligt ook nog eens dicht bij België, de walhalla van de cyclocross. Ik snap dat Gieten dit niet leuk vindt, maar er is nu éénmaal slechts plaats voor twee en dan geef ik zeker de voorkeur aan Hulst waar altijd een prachtig parcours wordt gebouwd en altijd mooie crossen zijn.

Gustav Zomerschoe 16 januari 2020 om 09:22

Dus gewoon meer dan 40 jaar veldritwedstrijden aan de kant gooien? Ik ga naar beiden crossen toe , met het OV dus meer dan 3 uur heen en terug, vind beiden parcours mooi, maar Gieten heeft wel historie en daar mag ook rekening mee worden gehouden.

poortje de dijkenstoemper 14 januari 2020 om 18:54

De mooiste cross was in Valkenburg kan die niet terugkeren in het wb circuit .?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair