Van Vleuten over fatale plaspauze SD Worx: “Hadden misschien beter gecoacht moeten worden”

maandag 8 mei 2023 om 14:10
Van Vleuten over fatale plaspauze SD Worx: “Hadden misschien beter gecoacht moeten worden”

foto: Cor Vos

Annemiek van Vleuten schreef zondag La Vuelta Femenina op haar naam, maar werd in de slotrit naar Lagos de Covadonga tot het uiterste gedreven door Demi Vollering. Had de wereldkampioene verwacht dat het zo moeilijk zou worden? “Nee, want ik voelde me gisteren (zaterdag, red.) supergoed”, zei Van Vleuten zondag in de podcast In het Wiel.

“Maar ik merkte vandaag dat ik zaterdag wel echt een jasje had uitgedaan met mijn solo om zoveel mogelijk seconden te pakken”, vervolgde de 40-jarige renster van Movistar. “Ik had zondag niet meer de benen van zaterdag. Op de laatste klim voelde ik: ik ben toch niet helemaal hersteld. (…) Op een gegeven moment ging ik teveel in het rood, dus toen heb ik me ook wel bewust laten lossen. Ik wilde niet helemaal boven mijn theewater komen. Maar ze reden nog best wel een stukje bij me weg, dus dan krijg je het wel even benauwd.”

Uiteindelijk hield Van Vleuten negen seconden over op Demi Vollering. Laatstgenoemde reed zaterdag nog in de rode leiderstrui, maar verloor toen meer dan een minuut nadat ze zich liet verrassen tijdens een plaspauze. Movistar gaf net op dat moment gas, naar eigen zeggen omdat ze al van plan waren om gebruik te maken van de waaierkansen. “Er was de hele week al veel wind, dus we waren daar de hele week al attent op”, kijkt van Vleuten nu nogmaals terug op dat moment.

Lees ook:
Annemiek van Vleuten wint Vuelta voor derde keer: “Bleef vechten tot het einde”

“Jürgen Roelandts (ploegleider bij Movistar, red.) reed met de auto vooruit en informeerde onze ploegleider dat er een open stuk kwam. Daar zou een andere ploeg het op de kant kunnen trekken of konden wij dat zelf doen. Onze ploegleider besloot dat we het daar op de kant moesten trekken, we konden het altijd proberen. Net voordat we wilden gaan rijden, stopten de meiden van SD Worx, maar de ploegleider zei: ‘We blijven bij ons plan, we gaan gewoon rijden.'”

“Het plan was dus niet gemaakt nadat zij stopten, ook al kan ik me voorstellen dat dat bij hen zo overkwam. Ik denk ook gewoon dat het niet zo’n handig moment was, er waren ook geen andere meiden die een stop maakten. Andere rensters in het peloton vonden het ook een heel vreemd moment, want er waren wel meer ploegen op de hoogte dat het daar op de kant zou gaan. Misschien hadden ze bij SD Worx beter gecoacht moeten worden vanuit de auto.”

Lees ook:
Demi Vollering: “Als gisteren anders was gelopen, had ik klassement Vuelta ook gewonnen”

Geen wraakactie 
In de Tour de France Femmes van 2022 reed SD Worx door nadat Van Vleuten – in het geel – lekreed. Had dat nog wat te maken met het besluit om door te rijden? “Nee, want dat was een heel andere situatie. Zij grepen dat moment aan om te gaan rijden. In dit geval had ons plan niks te maken met het feit dat zij gingen stoppen. Als mijn ploegleider had gezegd ‘Oké, we gaan het nu op de kant gooien’ naar aanleiding van hun stoppen, was ik daar nooit mee akkoord gegaan. Dat is niet mijn manier van koersen, dat zou ik geen vet idee hebben gevonden. Maar in dit geval, tsja, je moet gewoon scherp zijn.”

Vollering liet na de rit van zaterdag weten te twijfelen aan de uitleg van Van Vleuten. “Dat is misschien haar visie”, reageert Van Vleuten nu. “Daar kan ik weinig aan veranderen, dat is dan haar probleem. De meeste meiden, ook van andere ploegen, kwamen vanochtend naar me toe om te zeggen dat we supergoed hadden gereden. Dus ja, ik heb niet van andere meiden gehoord dat we iets heel raars hebben gedaan. Iedereen zei dat ze niet snapten waarom ze (de rensters van SD Worx, red.) daar gingen stoppen. Wat dat betreft voelde ik me wel gesteund door mijn collega’s in het peloton.”

Lees ook:
Vollering twijfelt aan uitleg Van Vleuten: “Dat zou ik ook zeggen als ik haar was”

Dit artikel delen:

22 Reacties

ken dcq 8 mei 2023 om 14:24

Nja, ik heb de reeks over SD-Worx in de tour gezien en om eerlijk te zijn vond ik hun tactiekbesprekingen en alles wat ze deden best belabberd voor een professionele ploeg op het hoogste niveau. Dus ik kan best geloven dat ze echt zo dom waren om een plaspauze in te lassen op het foute moment. Van Vleuten heeft echt niets verkeerd gedaan en om eerlijk te zijn is haar uitleg best geloofwaardig. En ze heeft gelijk dat het Vollering haar probleem is als ze weer iets heeft gevonden om over door te bomen terwijl het niet eens klopt….

16
mikepoels 8 mei 2023 om 15:30

Eens! Die Danny Stam is in mijn ogen geen goede ploegleider.

1
Polleke 8 mei 2023 om 16:11

In al die docu’s is het gewoon stuitend om zien hoe hulpeloos die ploegleiders omgaan met afwijkende situaties… soms op het hilarische af…

4
Cayolle 8 mei 2023 om 16:59

@Polleke: Inderdaad, dat is echt niet alleen SDW en ook niet alleen bij de vrouwen!

2
Rulifaller 8 mei 2023 om 17:11

Tja, hij is wel de leider van de meest succesvolle ploeg van de afgelopen heel wat jaren, dus zal hij ook wel veel goed doen.

En ik had de indruk dat hij er niet bij was en dat Van der Breggen de DS was. Dus leek me eerder een niet zo subtiele steek onder water van AVV richting haar oude rivaal.

1
Wim 10 mei 2023 om 15:26

Zoals je weet is een uitzending op de tv slechts een afspiegeling van wat er werkelijk gebeurd. Zou er ook niet teveel conclusies aan verbinden nu het een keer mis is gegaan. In alle voorgaande gewonnen koersen is er een bespreking geweest die kennelijk zo goed was dat de straatstenen er uit werden gereden door de ploeg.

1
Pedalo 8 mei 2023 om 14:26

Ook al was het geen plan….mooi en geslaagd plan. Vuelta gewonnen!
Zou graag zien dat er vaker zulke trucs worden uitgehaald!
De arrogantie van sommige renners om rustig te gaan plassen, kleding uitdoen of praten bij de auto. Juist mooi als je je klote eraf moet draaien om terug te komen.

7
Davbam 8 mei 2023 om 14:54

Da’s het mooie van ongeschreven wetten. En van mij zou het ook vaker mogen. Zolang het maar een middel blijft en geen doel op zich. Voor onsportiviteit moet je bij een andere sport gaan supporteren.

0
Kuiten Bijter 8 mei 2023 om 15:14

Heeft De Vleut ook al gezegd wat er mis was (met haar fiets) op de laatste klim?

3
paul s 8 mei 2023 om 15:02

Vollering , dè Neymar van t vrouwenpeloton

0
DunJay 8 mei 2023 om 15:51

Tsja, moet ze dan zeggen : “jammer, volgende keer beter..”? Het gaat wel over het verliezen van een grote ronde. Dan mag ze best jammeren wat mij betreft.

0
Bontempi1962 8 mei 2023 om 16:24

Beter kun je het niet verwoorden

-2
Mwielerfan 8 mei 2023 om 22:15

Treuren om gemiste kans of huilen daarom is helemaal prima, maar dat bij een ander leggen als je eigen ploegleider faalt?

2
mokum the best 8 mei 2023 om 14:46

Nou nou wat minder mag ook wel. Het blijven tenslotte wel vrouwen. Bij SD Workx hadden voor de start allemaal nieuwe kousen gekregen…..zeurkousen.

-5
Oblomov 8 mei 2023 om 17:37

Kortom ze zijn pas gaan rijden nadat Vollering gestopt was en dat was een volledig bewuste beslissing van de ploegleider. Dat je al plannetjes had, verandert niets aan het feit dat je bent gaan koersen op het moment dat de leider een plaspauze nam. Ongeschreven regel dus gewoon geschonden.

Er is ook geen enkele reden om aan te nemen dat SD-Worx een Froomiaans truukje toepaste, aangezien zij als klassiekerploeg veel beter zijn in waaierrijden dan Movistar en Vollering deze week met afstand de sterkste was. Hadden dus niets om bang voor te zijn.

Van mij mogen ze de hele trukendoos opentrekken, maar ga er niet schijnheilig over doen.

-14
Gebruikersnaam 8 mei 2023 om 17:47

Een plaspauze inlassen op een potentieel breekpunt in het parcours is altijd dom, ongeacht wat de tegenstand daarmee doet en waarom.

12
Pol 8 mei 2023 om 18:37

@Oblomov
Weet ji nog wat er op 26-02-2022 in Omloop van het Nieuwsblad is gebeurd ? Met twee voorop de laatste 15 K.M. Vollering neemt niet over bij van Vleuten, krijgt opdracht om niet mee te rijden. Wordt dan gelukkig toch nog in de sprint geklopt. Huilen geen gebrek bij Vollering. Je krijgt altijd de rekening gepresenteerd in de wielersport.

6
Cornelius 8 mei 2023 om 21:19

Ik ben er niet zo zeker van dat die plaspauze van SDW geen truukje was, omdat Femke Markus moest wisselen vanwege een lekke band. Het zou dus goed kunnen dat SDW opzettelijk gestopt is om Markus niet voortijdig kwijt te raken.

0
Mwielerfan 8 mei 2023 om 22:16

Waarom zou Movistar tactiek moeten gaan aanpassen als sd workx zonder communicatie een plaspauze met alleen hun ploeg inlast op een dom moment? De norm is meerdere ploegen betrekken zodat 1 dit niet gebeurd en 2 als het gebeurd je samen zo terug bent

1
Mwielerfan 8 mei 2023 om 22:18

Anna vdb was als renster al behoorlijk ingetogen en weinig communicatief, nu dus ook als ploegleiding. En dat blijkt een nadeel als je je als einzelganger opstelt als ploeg.

0
Cornelius 8 mei 2023 om 23:43

@Mwielerfan In aflevering 6 van Wegkletsen bespreken Ellen en Roxane dat het inderdaad gebruikelijk is om bij plaspauzes ook rensters uit andere ploegen te betrekken. Verder vertelt Riejanne Markus dat JVW al verwacht had dat er op dit punt waaiers getrokken zouden worden, en hun rensters daar dus op voorbereid waren.

2
Maenhout 8 mei 2023 om 23:58

Die ongeschreven regel werkt alleen als de/een Patron van het peloton zelf aankondigt dat er een pauze gehouden wordt om collectief te plassen. Niet als je, klassementsleider of niet, op eigen houtje de struikjes in duikt met de hele ploeg.

2

Headlines

Populair

Materiaalzone