Van der Schueren: “We moeten dit als groep verwerken”

Van der Schueren: “We moeten dit als groep verwerken”

foto: Marcel Koch

maandag 28 maart 2016 om 20:20

Wanty-Groupe Gobert werd dit Paasweekend in het hart geraakt. De Belgische ProContinentale ploeg kreeg afgelopen nacht het bericht dat hun renner Antoine Demoitié het leven had gelaten, na een noodlottig ongeval met een motor in Gent-Wevelgem. “Er bleef hoop, tot de organisatie me vroeg om de adresgegevens van Antoine’s vrouw en familie. Toen wist ik dat het ernstig was”, vertelt ploegleider Hilaire Van der Schueren.

Woensdag gezamenlijke training
Zondag bleek een inktzwarte dag voor het team, stelt Van der Schueren in een persbericht. “De dag begon met het bericht dat Thomas Degand zijn elleboog brak bij een val in de Ronde van Catalonië, vervolgens Simone Antonini met een open handbreuk in Gent-Wevelgem. Daarna gebeurde dit. Antoine riep me via de radio op voor bidonnen – zijn laatste woorden. Ik gaf ze hem en werd opgeroepen voor de tweede groep. Ik vroeg de commissaire te mogen passeren en op dat moment gebeurt dit ongeluk. Onze mechanieker was de eerste die ging kijken en riep me meteen. Op dat moment dacht ik dat Antoine dood was, maar de ambulance was er meteen en de traumaheli bracht hem weg. Er bleef hoop, tot de organisatie me vroeg om de adresgegevens van Antoine’s vrouw en familie. Toen wist ik dat het ernstig was.”

Vervolgens sijpelde al snel door dat Demoitié de strijd met zijn verwondingen had verloren. David Boucher (Crelan-Vastgoedservice) plaatste vroeg op de avond een tweet waarin hij de renner van Wanty-Groupe Gobert ‘rust in vrede’ toewenste. Het bleek een uiterst pijnlijke misser, want de Belgische ploeg zelf ontkende dit bericht vervolgens. Van der Schuerens onderbuik gevoel dat het ernstig was, werd al snel bevestigd. “Na de koers vertrok ik meteen naar het ziekenhuis in Lille en sprak daar zijn vader die me zei dat de dokter hem weinig hoop gaf. Na middernacht ontvingen we dan het bericht dat Antoine was overleden. We moeten dit als groep samen verwerken. Woensdag trainen we samen en verkennen we de Ronde. Daarna eten we samen met de coureurs en zullen we veel over Antoine praten.”

Roy Jans: “Er bleef hoop”
De renners van de ploeg belandden gisterenavond in een achtbaan van emoties. Verschillende collega-coureurs plaatsten op sociale media condoleance-berichten over Demoitié, terwijl ze vervolgens van de Wanty-Groupe Gobert-ploegleiding weer tegenberichten kregen. Roy Jans was een van de renners die gisteren Gent-Wevelgem reed. “We waren als renners in het hotel zondagavond zeer aangeslagen. We lazen dat hij dood was maar Hilaire vertelde ons dat het zeer ernstig was, maar dat Antoine niet was overleden. Er bleef hoop. Maar deze ochtend was het dan effectief zo. Als renners hebben we dan besloten dat de Driedaagse De Panne-Koksijde te vroeg komt. We hebben geen 100% focus op de race en we hebben tijd nodig om dit ten eerste te realiseren en ten tweede een plaats te geven.”

Ook teammanager Jean-François Bourlart is diep geraakt door het droevige nieuws. “Antoine kwam dit jaar bij Wanty-Groupe Gobert en wilde WorldTour-wedstrijden rijden. Elke keer als we elkaar spraken, zei hij het me weer. Afgelopen vrijdag maakte hij dan zijn debuut in de WorldTour, in de E3 Harelbeke. Hij zat zelfs mee in de kopgroep en reed over de iconische Taaienberg met de besten. Hij was enorm trots op zichzelf en wij op hem. Vandaag gebeurde het ongelooflijke, het onbegrijpelijke. We kunnen het niet geloven. We zijn boos. Na Rob Goris (die in juli 2012 overleed na een hartstilstand. Destijds kwam hij uit voor Accent.Jobs-Willems Veranda’s; dat was de voorloper van het huidige Wanty-Groupe Gobert, red.) een tweede renner die we moeten laten gaan. We huilen en onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Astrid en de familie.”

Onderzoek naar toedracht
In het persbericht meldt Wanty-Groupe Gobert dat de gendarmerie in Hazebrouck (Frankrijk) een onderzoek heeft ingesteld naar de toedracht van het noodlottige ongeluk. Van der Schueren is daarin opgeroepen als getuige. Verder geeft de ploeg nog mee dat ze ook niet aan de start zullen staan van de Route Adélie en Paris-Camembert, omdat Demoitié aan beide Franse eendagskoersen deel zou nemen. Eerder werd al bekend dat de ploeg de Driedaagse De Panne-Koksijde niet zal rijden na overleg met de familie van Demoitié. Ook wordt opgeroepen om de privacy van de familie van de overleden renner te respecteren.

Dit artikel delen:

3 Reacties

Romāns Vainšteins 29 maart 2016 om 00:05

Sterkte aan allen toegewenst !

0
mattje123 29 maart 2016 om 04:14

Pff veel zwaar nieuws zo… Ook myngheer is uiteindelijk overleden na zijn hartstilstand een paar dagen geleden… Voor beide renners: Rust in vrede!

0
Senioralex 29 maart 2016 om 09:03

Verdomme,zo’n twee jonge kerels.Tegenwoordig zowat alle jaren ongevallen en hartproblemen met jonge renners.Verplicht hartonderzoek moet kunnen,maar ongeluk
met motos en autos zien we te veel.Men spreekt van minder motos,om te lachen,ze
kruipen dan in autos, waar ze uithangen voor hun fotos te nemen…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone