Van der Poel pleziert thuispubliek met winst in Hoogerheide

zondag 28 januari 2018 om 16:08
Van der Poel pleziert thuispubliek met winst in Hoogerheide

Foto: Sportfoto.nl - Orange Pictures

Mathieu van der Poel heeft in Hoogerheide de Grote Prijs van zijn vader Adrie gewonnen. Onze 23-jarige landgenoot trok er in de slotmanche van de wereldbeker vroeg alleen op uit en hield stand, ondanks de druk van wereldkampioen Wout van Aert in de slotronden.

Razend snelle openingsronde
Van der Poel paste vanmiddag in Hoogerheide zijn gekende tactiek toe: uitpakken met een nagenoeg onnavolgbare eerste ronde en de rest van het pak zo meteen op achterstand zetten. In de eerste bocht moest de Nederlander nog even Laurens Sweeck laten voorgaan, maar lang duurde het vervolgens niet voor hij er solo op uittrok. Sweeck volgde na een ronde op negen seconden, Wout van Aert op zestien.

Van Aert had er naar eigen zeggen een knaplastige trainingsweek – met een ministage in Valkenburg – opzitten en temperde vooraf de verwachtingen. De wereldkampioen kwam maar moeilijk op gang, maar ging aan het einde van de tweede ronde dan toch op zoek naar Van der Poel. De eenzame leider was toen al een kleine twintig seconden vooruit en dacht er nooit aan om zijn tempo te laten zakken.

Van Aert behoudt gelijke tred
Het verschil tussen de twee bleef in de daaropvolgende ronden quasi gelijk. Veertien, vijftien en soms zestien seconden, nooit meer, maar ook nooit minder. Iets na de helft van de wedstrijd leek Van Aert het net iets lastiger te krijgen en liep de voorsprong van Van der Poel op richting de twintig seconden. Maar aan het slot vond de wereldkampioen dan toch zijn tweede adem en zette hij zelfs een pak druk.

Desondanks hield Van der Poel, die zichtbaar uitgeput over de streep kwam, aan het eind nog acht seconden over op Van Aert. Een week voor het WK in Valkenburg deed Van der Poel dus wat er van hem verwacht werd: winnen voor eigen volk, maar gezien de sterkte van zijn Belgische opponent zal de Europees kampioen toch ook niet volledig gerustgesteld zijn met het oog op de mondiale titelstrijd.

Vanthourenhout derde op grote achterstand
In de achtergrond verzekerde Michael Vanthourenhout zich van de derde plaats. Een opsteker dus voor het Marlux-Bingoal van Gianni Meersman, dat deze week nog de opdoffer te verwerken kreeg dat kopman Kevin Pauwels niet mee mag naar het WK. Vanthourenhout moest wel bijna twee minuten toegeven op Van der Poel, die het eindklassement van de wereldbeker vorige week al binnen had.


Wereldbeker veldrijden 2017-2018
Uitslag manche 8: Hoogerheide

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles) op 8s
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal) op 1m41s
4. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus) op 1m58s
5. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal) op 2m22s
6. flag-be Tim Merlier (Crelan-Charles) op 2m24s
7. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea) op 2m27s
8. flag-nl David van der Poel (Corendon-Circus) op 2m50s
9. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea) op 3m02s
10. flag-cz Michael Boros (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) op 3m14s

Dit artikel delen:

33 Reacties

reusjen 28 januari 2018 om 16:12

Ik vond Van Aert helemaal niet slecht! Die zou best eens WK kunnen worden volgende week. Het kan ook dat Van der Poel het aan het eind gecontroleerd heeft uitgereden maar zo zag het er niet uit.

Bertvd 28 januari 2018 om 16:15

Veelzeggend dat de snelste ronde van VdP zijn eerste ronde was. Daarna temporiseren. Klasse.

Alleen ziekte, blessure of vallen houdt hem van WK zege af

Emergo 28 januari 2018 om 16:18

Die brug ligt zo vlak na de start wel op een ongelukkige plek.

Col du Bramont 28 januari 2018 om 16:19

Natuurlijk zal VDP de laatste paar ronden niet maximaal zijn gegaan, de WB was al binnen en vandaag ging het alleen om de dagwinst.
Toch reed van Aert niet slecht vandaag. Met zijn duurvermogen zit het wel goed.
Zoals ik al opmerkte, heeft VDP volgend weekend een wat mindere dag of pech kan het nog spannend worden.

Emergo 28 januari 2018 om 16:19

@Reusjen Waar leidt je dat uit af ?? Alleen uit het teruglopen van de voorsprong, mij zegt dat niet veel.

WernerFranke 28 januari 2018 om 16:19

We hebben het hier over temporiseren en controleren, maar ondertussen komt nr3 wel op 1’41” binnen. Van Aert is tijdens het seizoen stapje per stapje dichter bij VDP gekomen (staat er wel nog een stevige stap van verwijderd), waardoor de kloof tussen de eerste 2 en nummer 3 de laatste weken echt pijnlijk geworden is.

Arema Pro Cycling Team 28 januari 2018 om 16:20

Pauwels wakker geschud door de bondscoach?
MvdP met 2 vingers in de..

Alcala 28 januari 2018 om 16:25

ik was zeer gerust op de kansen van vd poel. na vandaag iets minder gerust. als het volgende week een stoempparcours is wat ze zeggen kan het nog wel eens spannend worden. ben benieuwd naar de reactie van mathieu vd poel

reusjen 28 januari 2018 om 16:43

@Emergo
Uit dat ik het er niet makkelijk uit vond zien. Ik weet natuurlijk niet hoe VDP zich voelde, maar ik vond het er niet uit zien alsof hij het ff op z’n gemakje uit fietste.

Geflitst 28 januari 2018 om 16:47

Enkel in deze kermisdiscipline kan iemand die een solo van meer dan een uur succesvol afrondt ook de morele verliezer zijn.

Thijs E 28 januari 2018 om 16:47

Van Aert leek op het einde wat meer over te hebben dan Mathieu, die leek me niet super fris te zijn.

schipperaar 28 januari 2018 om 16:47

Zuchtbaar uitgeput over de streep zal wel meevallen als de eerste ronde de snelste was, laat zelden echt in zijn kaarten kijken maar hopelijk kan Wout hem het vuur aan de schenen leggen volgende week, wie er wint doet er niet toe maar zou het Wout wel gunnen om zijn seizoen toch nog enigszins glans te geven.

blix 28 januari 2018 om 16:48

@reusjen
Had net dezelfde indruk. Vorige week in Nommay leek het wél spelenderwijs te gaan…

MatthiasVDH 28 januari 2018 om 16:53

Het wordt zaak voor van Aert om eens in 2e, 3e positie te zitten vlak na de start en niet in positie 6 of 7. Op het moment dat van Aert eindelijk het plebs gepasseerd is, is het kalf al verdronken.

Taurus 28 januari 2018 om 16:54

@schipperaar.
26 overwinningen. Jij mag het Van Aert prima gunnen. Ik gun het VdP. Zou een uiterste domper zijn mocht hij niet winnen. Ik denk dat hij 26 overwinningen zou inruilen voor de WK-trui.

chiller87 28 januari 2018 om 16:56

Beiden hebben een zware trainingsweek achter de rug, dus geen van beiden was fris. Het zal zeker spannend worden volgende week.

Andreotti 28 januari 2018 om 16:59

Tsja, ik ben er het hele seizoen al een beetje bang voor…. en Wout zal hier ongetwijfeld moed uit putten. Alhoewel aan de andere kant Mathieu toch weer ‘gewoon’ wint, door min of meer van begin tot eind te leiden.
En als Wout bij Mathieu blijft, heeft hij ook nog niet perse gewonnen. Mathieu is ook erg explosief. Het slechtste wat hij nu kan gaan doen is piekeren. Blijven vertrouwen in eigen kunde ,

G99prblms 28 januari 2018 om 17:06

Van der Poel (als ‘ie volle bak ging) weet dus dat een lange solo niet het beste plan is volgende week. Zijn kansen zijn na vandaag volgens mij alleen maar groter geworden.

kampioenvanhetkarakter 28 januari 2018 om 17:18

Ik denk dat Mathieu de wind een beetje heeft onderschat vandaag. Hij heeft 1 uur alleen vol in de wind gereden, van Aert heeft 1e kwartier in de luwte gereden.

schipperaar 28 januari 2018 om 17:29

@kvhk
Nadeel van meer kracht hebben waardoor je er makkelijker mee kan smijten maar aan de andere kant blaast ie(ook met windstil weer) het hele peleton op in de eerste ronde omdat ze toch proberen te volgen.

EddyB1958 28 januari 2018 om 17:56

het jaar,dat Nys er 30 won,ontbrak het WK.
en de WB Namen won VA en nu is Namen juist het parcours dat het meest vergeleken wordt met Valkenburg.
VDP heeft gezien de uitslagen van dit seizoen 81,25% kans.
VA 15,625%
de anderen samen 3,125%.
een voorstel naar de redactie van wielerflits toe:organiseer eens een poll met als vraag:door om het even wat wordt noch VDP,noch VA wereldkampioen,wie komt na die 2 kleppers het best in aanmerking dan voor de trui…
al ben ik Vlaming,ondanks zijn kwakkelseizoen gun ik het dan een Nederlander namelijk VDH,omdat hij altijd zo'n leuke babbel heeft en geen verontschuldigingen zoekt.

Edox 28 januari 2018 om 18:19

Dat er hier mensen zijn die beginnen twijfelen aan Van der Poel, het enige wat hem van de trui weg kan houden is pech. Net zoals vorig jaar.

DeGroteMolen 28 januari 2018 om 18:24

Toch wel apart: Van der Poel wint behoudens pech of ziekte iedere week, ook vandaag weer. Omdat hij vandaag ‘ slechts’ met 8 seconden verschil wint zou Van Aert opeens even sterk zijn of zelfs beter? Wat een onzin. Zonder pech of ziekte wint Van der Poel ook volgende week. Gewoon omdat hij veruit de beste is.

Pol 28 januari 2018 om 18:35

Wat was de NOS weer karig vandaag, met een klein half uurtje cross.Het was een WB met de hele wereldtop maar het NK schaatsen voor B rijders is belangrijker dan een WB cross.

titanio82 28 januari 2018 om 18:36

Wanneer Van Aert vanaf ronde 1 op het wiel zit, krijg je een wedstrijd waarin hij na de balken en schuine kant steeds een paar meter moet goed maken. En het resultaat daarvan is inmiddels ook wel gekend.

Headlines

Materiaalzone

Populair