Van der Poel pleziert thuispubliek met winst in Hoogerheide

zondag 28 januari 2018 om 16:08
Van der Poel pleziert thuispubliek met winst in Hoogerheide

Foto: Sportfoto.nl - Orange Pictures

Mathieu van der Poel heeft in Hoogerheide de Grote Prijs van zijn vader Adrie gewonnen. Onze 23-jarige landgenoot trok er in de slotmanche van de wereldbeker vroeg alleen op uit en hield stand, ondanks de druk van wereldkampioen Wout van Aert in de slotronden.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Peter Sagan, Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

Razend snelle openingsronde
Van der Poel paste vanmiddag in Hoogerheide zijn gekende tactiek toe: uitpakken met een nagenoeg onnavolgbare eerste ronde en de rest van het pak zo meteen op achterstand zetten. In de eerste bocht moest de Nederlander nog even Laurens Sweeck laten voorgaan, maar lang duurde het vervolgens niet voor hij er solo op uittrok. Sweeck volgde na een ronde op negen seconden, Wout van Aert op zestien.

Van Aert had er naar eigen zeggen een knaplastige trainingsweek – met een ministage in Valkenburg – opzitten en temperde vooraf de verwachtingen. De wereldkampioen kwam maar moeilijk op gang, maar ging aan het einde van de tweede ronde dan toch op zoek naar Van der Poel. De eenzame leider was toen al een kleine twintig seconden vooruit en dacht er nooit aan om zijn tempo te laten zakken.

Van Aert behoudt gelijke tred
Het verschil tussen de twee bleef in de daaropvolgende ronden quasi gelijk. Veertien, vijftien en soms zestien seconden, nooit meer, maar ook nooit minder. Iets na de helft van de wedstrijd leek Van Aert het net iets lastiger te krijgen en liep de voorsprong van Van der Poel op richting de twintig seconden. Maar aan het slot vond de wereldkampioen dan toch zijn tweede adem en zette hij zelfs een pak druk.

Desondanks hield Van der Poel, die zichtbaar uitgeput over de streep kwam, aan het eind nog acht seconden over op Van Aert. Een week voor het WK in Valkenburg deed Van der Poel dus wat er van hem verwacht werd: winnen voor eigen volk, maar gezien de sterkte van zijn Belgische opponent zal de Europees kampioen toch ook niet volledig gerustgesteld zijn met het oog op de mondiale titelstrijd.

Vanthourenhout derde op grote achterstand
In de achtergrond verzekerde Michael Vanthourenhout zich van de derde plaats. Een opsteker dus voor het Marlux-Bingoal van Gianni Meersman, dat deze week nog de opdoffer te verwerken kreeg dat kopman Kevin Pauwels niet mee mag naar het WK. Vanthourenhout moest wel bijna twee minuten toegeven op Van der Poel, die het eindklassement van de wereldbeker vorige week al binnen had.


Wereldbeker veldrijden 2017-2018
Uitslag manche 8: Hoogerheide

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles) op 8s
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal) op 1m41s
4. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus) op 1m58s
5. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal) op 2m22s
6. flag-be Tim Merlier (Crelan-Charles) op 2m24s
7. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea) op 2m27s
8. flag-nl David van der Poel (Corendon-Circus) op 2m50s
9. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea) op 3m02s
10. flag-cz Michael Boros (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) op 3m14s

Dit artikel delen:

33 Reacties

assen 28 januari 2018 om 18:55

Koppenberg cross won MvdP ook gewoon, terwijl het een klimcross was. En in Namen was MvdP ZIEK. Dus normaliter is MvdP volgende week ook de betere:

girardengo 28 januari 2018 om 19:22

Tja, de discussie die alsmaar doorging. De feiten kennen we toch wel?

EddyB1958 28 januari 2018 om 21:32

@edox,dat is larie,dat VDP enkel door pech kan verliezen.
VDP heeft niet alles gewonnen,enkele verliezen waren er door pech,enkele omdat hij een mindere dag of VA een superdag had,wat is het verschil?
en een enkele keer verloor VDP omdat VDH van de rivaliteit tussen VA en VDP profiteerde.
Nys won tig meer wedstrijden dan Vervecken,maar Vervecken haalde wel drie wereldtitels,Nys twee.
2007 Nys dertig zeges,Vervecken drie,en wie werd er wereldkampioen in 2007?

EddyB1958 28 januari 2018 om 21:36

@assen,na zijn verlies in Namen,heeft VDP wel verklaard,dat zijn verlies niet aan zijn ziekte,zoals vader Adrie zei,te wijden was,maar dat VA die dag gewoon de sterkste was.

marehoek 28 januari 2018 om 22:01

Ik ben gisteren het parcours van de WK gaan bekijken.
Zo een zwaar parcours heb ik nog nooit gezien.
Het is te hopen dat Wout en Mathieu aan elkaar gewaagd zijn, anders wordt
het een heel saai WK.
Ik denk zelf , dat het gevecht voor de derde plaats heel mooi gaat worden, want hier komen wel een man of zes voor in aanmerking.
Misschien komt de laatste op een zwijn binnen, want die zijn er rond het parcours, het zou me niet verwonderen als ze zich opgejaagd voelen over het
parcours hollen, weer een aparte atractie voor Valkenburg.

marehoek 28 januari 2018 om 22:10

Volgens mij had Traksel van Eurosport de kolder va Carnaval in zijn kop,
want die heeft er toch wat uitgeslagen met het verslag , ongekend.

sooike 28 januari 2018 om 22:58

Ik denk dat Adrie volgend jaar die brug een beetje verderop gaat laten bouwen. Nu bij iedere start valpartijen of oponthoud en dat kwam het wedstrijdverloop bij zeker twee onderdelen niet ten goede!

@EddyB
Jij kunt het larie noemen, maar het hele seizoen wint Matthieu iedere cross m.u.v. de twee of drie dat hij ziek was of materiaalpech tegen kwam. Dat kun je toch niet ontkennen. De overmacht van hem doet idd denken aan de Nys-tijd. En het WK gaat hij winnen of zijn materiaal moet hem in de steek laten .

Plavka 29 januari 2018 om 15:03

@marehoek

Hagendorf in 88, nog veel zwaarder dan de cauberg, wel puur vanwege de omstandigheden.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair