Van der Poel na afgelasting Koksijde: “Dit slaat nergens op”

Van der Poel na afgelasting Koksijde: “Dit slaat nergens op”

foto: Jos Kafoe

zondag 20 november 2016 om 10:28

Koksijde heeft zondagmorgen te maken met slecht weer. De organisatie besloot daarom de Wereldbeker-manches in alle categorieën te annuleren. “Dit is veel te snel beslist”, laat een teleurgestelde Mathieu van der Poel weten aan WielerFlits.

‘Zo veel wind staat er niet’
Volgens de Nederlands kampioen viel het allemaal reuze mee. Hij ondervond geen hinder van de harde wind. “Niets. Ik snap niet goed waarom het zomaar wordt afgelast. Zoveel wind staat er in mijn ogen niet. Volgens mij is het wat overdreven dat de veiligheid van de renners in gedrang komt.” Volgens de crosser van Beobank-Corendon had de jury langer moeten wachten. “Dit is veel te snel beslist. Het slaat nergens op.”

Onze landgenoot bereidde zich afgelopen week in Spanje nog voor op de Vlaamse Duinencross. “De wedstrijd verplaatsen naar maandag zou misschien een goede oplossing zijn. Koksijde is een van de mooiste crossen van het jaar… Maar die verplaatsing gaat natuurlijk niet met de tv-uitzending en alle supporters”, baalt MVDP. Voor de crossers zit er niets anders op dan terug huiswaarts te keren.

Wind zwakt in de loop van de middag af
Ondanks dat er windkracht zeven staat in Koksijde, voorspelt Windfinder dat de wind rond de klok van 10.00 op z’n sterkst is en in de loop van de middag afzwakt. Mede door dit feit is Van der Poel dus van mening dat de wedstrijd te snel afgelast is, omdat het nog vier en een half uur duurt tot de cross voor de elite.

Dit artikel delen:

63 Reacties

Youri IJnsen 20 november 2016 om 12:05

@Silent Hill
Totale onzin. Ik moet met freelance klussen mijn brood verdienen. Dat was er eentje. Heeft niets met veel sympathie te maken: dat heb ik namelijk voor alle sporters in het algemeen, wielrenners in het bijzonder. Als er een andere supportersvereniging mij zakelijk vraagt om een biografie te schrijven, zal ik dat tegen de juiste prijs ook doen.

achtpuntzes 20 november 2016 om 12:05

@ Youri:
was met een knipoog bedoeld (die heb ik er inmiddels achter gezet), maar helemaal kolder is het natuurlijk ook weer niet. het is toch vrij ongebruikelijk dat iemand van de redactie zich in de discussie mengt of niet dan? daarnaast lijk je niet geheel onpartijdig te zijn zoals anderen al gemeld hebben. maar dat kan ook alleen maar schijn zijn natuurlijk.

edit;
eh, je werd betaald voor je diensten aan de fanclub van de Poeltjes? hoogst opmerkelijk.

Youri IJnsen 20 november 2016 om 12:13

@8.6
Ik doe het nooit en daarom is het misschien ongebruikelijk. Maar volgens mij staat het me vrij om te reageren. Wat betreft mijn freelance klussen naast WF: ik zit niet in die positie dat ik opdrachten makkelijk kan weigeren. Maar dat is een andere discussie.

Laten we on-topic verder gaan.

alsjewint 20 november 2016 om 12:14

Waarschijnlijk is het grootste risico allerlei omwaaiende tenten en hekken of afbrekende takken van bomen.Dat weegt wel door met duizenden toeschouwers. De renners zullen zich misschien in het zand niet direct onveilig voelen mochten zo omver geblazen worden, maar de organisatie is wel verantwoordelijk. Aan de andere kant geeft dat wel apocalyps achtige beelden, zoals in Gent-Wevelgem vorig jaar. Maar alles afwegende denk ik dat het een verstandige beslissing is om af te gelasten.

achtpuntzes 20 november 2016 om 12:25

@ Youri:
Ok.
on:
inhoudelijk ben ik het trouwens helemaal met je eens. ze hadden best even kunnen wachten, de wind gaat inderdaad liggen later op de dag. dat er dan een kans is dat supporters onverricht huiswaarts moeten keren is dan jammer, maar die vinden wel een cafe in de buurt om hun dorst te kunnen lessen.

Youri IJnsen 20 november 2016 om 12:27

@Silent Hill
In dat geval: ‘Dat heeft er niets mee te maken’ ;)

Geen kwaad woord hoor! Mocht je je er door aangevallen voelen: sorry!

Nu weer on-topic svp :)

Youri IJnsen 20 november 2016 om 12:29

@8.6
Bovendien: op de buis zie je nog zo veel meer. En met dit weer is het geen pretje om, ijskoud en bibberend, zeven, acht of negen keer een aantal renners voorbij te zien ploeteren met een plastic bekertje bier in je handen. Dan maar in de zetel met een kop warme chocolademelk en het kacheltje op de achtergrond aan ;-)

sportfan 20 november 2016 om 12:32

Het is ook nooit goed; als het doorgaat en er gewonden vallen dan is er veel kritiek, als je pas op het laatste moment afgelast dan zijn alle fans die er voor niets naar toe zijn gekomen kwaad ;) . Ik behoor tot de veiligheid voor alles schare, het lijkt mij echt gevaarlijk voor renners en publiek.

Turtlehead 20 november 2016 om 12:32

Jong veulen, moet nog leren nadenken voor hij reageert. Wel mooi dat hij graag aan de bak gaat!
Je kunt natuurlijk moeilijk tienduizenden mensen in een natuurgebied verzamelen met dit weer, naast het feit dat er ingereden moet worden en ook door andere categorieën.
Lekker thuis op de rollen, volgende week weer centjes verdienen.

RRobson 20 november 2016 om 12:33

Er is daar zelfs al een tent weggewaaid. Dus MVDP zou beter zijn mond houden en vertrouwen op het gezond verstand van de mensen van de organisatie. Ieder zijn job.

wimpy 20 november 2016 om 13:01

Correcte beslissing van de organisatie! Koersen zou mss wel gaan maar er moet ook rekening gehouden worden met de veiligheid voor de supporters!

maklukzat 20 november 2016 om 13:01

@RRobson
Hoezo moet van der Poel zijn mond houden ? Hij mag toch zeggen wat hij er van vindt.
Een 21e jarige renner denkt nu eenmaal anders dan de verantwoordelijke van de organisatie.

alsjewint 20 november 2016 om 13:01

@RRobson

Van der Poel vindt dat ze te vroeg die beslissing om af te gelasten genomen hebben omdat de wind in de middag minder zou worden. Daarin kan ik hem wel volgen. Op basis van de omstandigheden van vanmorgen zou doorgaan inderdaad onverantwoord zijn, ook al vindt van der Poel het meevallen.

F e r o x 20 november 2016 om 13:19

Sinds Pukkelpop is men natuurlijk wel iets voorzichtiger geworden in Vlaanderen voor de combinatie noodweer en tenten. Niet gemakkelijk om nu verantwoordelijke te zijn in zo een organisatie.

Daan° 20 november 2016 om 14:08

Youri heeft ook weer even zijn aantal reacties opgeschroefd ;)

RRobson 20 november 2016 om 14:08

@maklukzat: het is gewoon al te makkelijk om te zeggen dat een beslissing onterecht is, terwijl je zelf niet degene bent die verantwoordelijk is. Dus ja, dan kan je beter je mond houden, dat zou van meer respect getuigen tav de organisatie.

wielrenner 20 november 2016 om 14:20

Vanochtend 2 uur met wk 8-9 trainen aan de Zeeuwse kust, heerlijk!

Plaggie 20 november 2016 om 14:41

Dit geschuil achter een organisatie is de reden dat wij op wielerflits zitten en geen topsporter zijn.

En met windstil en zonneschijn kan er nog steeds van alles gebeuren.

Taliesin 20 november 2016 om 14:45

Gewoon ontzettend jammer dat het is afgelast, ik had me er echt op verheugd.
Mathieu duidelijk ook. Ik kan van hier uit niet beoordelen of het terecht is maar ik mag toch hopen dat het echt heel gevaarlijk is, anders laat je t gewoon door gaan.

miguelon 20 november 2016 om 15:07

Hier, op 40 km van het parcours nog wind, maar niks speciaals. Ben er zeker van dat ze het nu wel zouden laten doorgaan… Dus ja, nu missen supporters en renners één van de mooiste crossen van het jaar om niks. Jammer maar ik ga ervan uit dat de organisatie ter goeder trouw geoordeeld heeft, moeilijk om dit te veroordelen, nu vervloek ik de keuze, maar vanmorgen droegen zij een heel grote verantwoordelijkheid, blij dat ik de keuze niet moest maken, héél jammer voor deze mooie Cross, ik vind het cyclocross trouwens het hele seizoen al heel leuk om volgen, leuker dan de vorige jaren

polke 20 november 2016 om 15:17

Is er al een vervang datum dat iemand het weet ?

wielrenner 20 november 2016 om 15:17

NK tegen de wind in fietsen gaat vandaag gewoon door!!

F e r o x 20 november 2016 om 15:31

Heb nog nooit een cross of zelfs wielerwedstrijd weten verplaatst worden. Zie dit dus niet gebeuren. Komt natuurlijk ook wel niet veel voor dat er in België een wedstrijd wordt afgelast. Stormwind in Gent-Wevelgem of terreurdreiging, gekoerst wordt er daar bijna altijd.

Marsellus 20 november 2016 om 15:32

Gezien de omgewaaide tent, terechte beslissing. Van der Poel toegeleefd naar een hoogtepunt en roept in zijn adrenaline ietwat ondoordacht. Niet meer niet minder.

nederbelg 20 november 2016 om 15:35

@Velominatus
Of het moest Skuumkoppe zijn natuurlijk ;-)

Headlines

Materiaalzone

Populair